dioptrizálható bringás szemüveget használtok, vagy sima utcai szemüveget bringázáshoz?
Na ezen elég sokat dilemmáztam én is! Végül is a következõ döntés született:
Egy "sima" optikai szaküzletben találtam a több száz hagyományos keret között két-három kifejezetten sportkeretet. Egy Quicksilvert vásároltam meg, és helyben rakattam bele fotokromatikus (fényre sötétedõ) lencséket, amelyeket épp akcióban (10e / pár) lehetett megvásárolni. Külön öröm volt számomra, hogy a keret nagyon hajlékony, és simán be lehet toszogatni a bukósisak alá motorozáskor is.
Sokáig agyaltam, hogy vegyek-e inkább müa. lencsét, ami sokkal drágább lett volna, viszont állítólag kevésbé balesetveszélyes, mivel nem szilánkosra törik, és ez montizásnál szempont lehet. Igen ám, de a müa lencse hajlamos karcolódni, és csak speciális tisztítószerrel javasolt pucolgatni. Azt meg nem terveztem állandóan magammal hordani. Tehát belerakattam a sima üveget, és bízom abban, hogy ha az elõzõ harminc évben (a számos esés ellenére) nem robbant a szemembe szilánk, akkor ezután sem fog. Viszont a szemüvegrõl a por, izzadtság, stb simán lemosható kulacsból, vagy éppen Cuha-vízzel. (Nagyjából 30 ezerbõl jött ki a pápaszem fotokroma üveggel, kemény tokkal, mikroszálas törlõkendõvel és pánttal együtt.)
Még két megjegyzés a szemüveghez:
- Az üveglencsék sokkal nehezebbnek bizonyultak, mint a felpróbáláskor a keretben lévõ Quicksilver demo lencse. Következésképpen a keret hajlamossá vált sportolás közben lecsúszni. Úgyhogy én mindig pánttal használom. Nem, a pánt nem teszi kényelmetlenebbé a sisak viselését.
- Mindig fejkendõt veszek a sisak alá, mióta szemüveges vagyok (és nem kontaktlencsés), így kiküszöbölhetõ, hogy a verejték a lencséken csurogjon le.