Sziasztok!
Gyõrbõl vonattal indulva szeretnék a közeljövõben egy tavaszi elsõ kis kiruccanást csinálni montival. Hol találok jobb terepet, a Bakonyban (azon belül hol? Kõrishegy?), vagy Tatabánya felé a Gerecsébe (tudom, hogy OFFtopic..)? Olyan emelkedõk érdekelnek, amit amatõr montisok is meg tudnak mászni, és olyan lejtõk, amin ugyanilyen montisok képesek lejönni ;-).
Én elsõ sorban a Kõrishegyre gondoltam, az arról levezetõ ösvény pl. mennyire durva felfelé, és lefelé?
Köszi
Mindenképpen Bakony!!! A Cuha-szurdok sztem az ország egyik legszebb és legélvezetesebb montis terepe a maga gázlóival. (Bár ilyenkor még hideg a víz...:lol1:) A Gyõr-Veszprém között közlekedõ vonat pedig ott tesz le a tutiban! (És ezt akarják megszüntetni a seggfejek. Bármelyik civilizált nemzet Scenic Train-ként árulná a turistáknak sok pénzért...)
A Kõrisre feljuthatsz burkolt erdészeti úton Bakonybél felõl, és a Rézbükki úton Odvaskõ felõl. A Rézbükki lefelé igazán élvezetes, az egyik kedvencem. Nem túl technikás, de adrenalinfröccs azért akad... Felfelé sem izomszaggató, de viszonylag hosszú és szép is. Ha kevésnek bizonyulna egy Kõris-kör, simán bõvíthetõ egy Pápavár mászással, ami szintén egy látványos hurok, és elég hozzá közepes bicajkezelési technika is.
A fent említett helyek mindegyike a Gázló-útvonal része, talán nem véletlenül... (www.gazlo.hu)
Ha tudsz konkrét idõpontot és nagyjábol a távot, amit menni akarsz, szerintem akad itt Veszprémben pár arc, aki szívesen elkalauzol.
én ismerõs vagyok mindkét hegységben ... emelkedõ és jó túristaút van mindkét helyen, de a Gerecsében sajna alig van a Bakonyhoz képest.
Nekem régebben volt egy jó edzõköröm Tatabányáról indulva át a Gerecsére és fel a tetejére (a nehezebbik szakaszon) ami nekem 50km és 3 órás edzõkör volt kb 1000-1500 szinttel (sajna fogalmam sincs hogy a tényleges szint mennyi
) ... ezen kívül nem nagyon volt más emelkedõsebb túraútvonal ... talán 1-2 rövidebb szakasz ...
a Bakony ehhez képest bõség zavara a túraútvonalakban ... amiben azért emelkedõ is akad rendesen ... mindenképpen ajánlom én is a Jankó által leírt útvonalakat, mert valóban szép és edzõs szakaszokban is bõvelkedik rendesen, de simán teljesítheti egy picit is edzettebb montis