Én használok néhány hete könyöklõt, mert készültem(volna) a Békás 1.re...de az ugye elmaradt.
hosszú és rövid távon sincs külömbség, csak van plusz egy kényelmes fogásod(könyöklésed). Könyöklõvel, és a nélkül is hellyel közel azonos átlagokat mentem....ill. egyre jobbakat, ahogy gyarapodtak a kilométerek.
Idõfutamon van értelme, hogy pontosan mennyit jelent, nemtudom, és nem is lehet pontosan megmondani.
Érzésem szerint(500km után) 40km/h sebességet kb. 1.5-3%-al kisebb erõkifejtéssel lehet tartani, mint könyöklõ nélkül, alsó fogásban.
Pofaszélben hatányozottan jön ki ez az érték, 2-3hete mentem elég erõs ellenszélben, és próbálgatva a külömbségeket:
Nem a könyöklõt fogva 24-25km/h val haladtam, míg a könyölkõre támaszkodva (kb. azonos pulzus melett) 27-28km/h sebességgel tudtam haladni.
Ez volt az egyetlen alkalom, mikor tényleges, kézzel fogható eredményét láttam a könyöklõnek, természetesen más körülmények között is van szerepe, de nem ekkora...tehát nem érezhetõ.
Aztán mikor hátszélbe fordultam, teljesen mindegy volt,h hol fogom a kormányt, 40-50km/h val lehetett repülni.
Ennyit akartam mondani.