Kicsit bonyolítanám a dolgot az aerob-anaerob fogalmával.
Aerob zónában hatékonyan mûködik a szervezet, jut elég oxigén az izmokhoz a munka elvégzéséhez. Az anerob zónában oxigénhiányos állapot lép fel az izomban(nincs elég oxigén az "égéshez") így nagyon leegyszerûsítve: az tejsav kezd termelõdni(elsavasodik a lábad).
Van egy pont az aerob-anaerob zóna közötti "küszöb". Hosszú egyenletes hegymenetben ezt viszonylag könnyû megtalálni. Szépen lassan nem változtatva a testhelyzetet(vagy ülve vagy kiállva) lépcsõzetesen emelni kell az intenzitást. Közte 10-30mp szünetekkel, és figyelni a reakciót(elsavasodás). Ha érzed,h elsavasodsz, egy kicsit vissza kell venni, aztrán újra kicsit nyomni, aztán újra vissza. Mint a mérleghinta.
Anaerob zónában max. néhány percig vagy képes tekerni utánna drasztikusan csökken erõ, amit ki tudsz fejteni. Aerob zónában hosszú kilométereken át képes vagy hegyet mászni(pl. dobogókõ, Kékes...stb.)
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj

Országútikról mindent
Indította
isukim
, 2002. szeptember 05. 11:55
Írta 2005. július 09. - 10:39

"Ha tanulmányozzuk a külömbözõ vallások tanításait, észrevesszük, hogy mindnek a pozitív emberi tulajdonságok fejlesztése, az erényes ember nevelés a célja. Ez elég ok arra,hogy tiszteletet érezzünk minden vallás iránt." - Õszentsége a Dalai Láma elmélkedése
Írta 2005. július 08. - 23:25

Pulzusról: a max pulzus alkati dolog, mondhatni születni kell arra, h mennyi lesz. Genetikailag adva van és passz. Ugyanakkor függ a kortól és a testtömegtõl, és persze attól, fiú vagy-e vagy lány 
Edzéssel nemigen lehet feljebb vinni. Az meg megint alkati kérdés, hogy miként érzed magad magas pulzusnál.
Amit edzéssel meg tudsz változtatni, az a nyugalmid leginkább, és persze h mennyire megy fel adott terhelés hatására. És persze, h annak végeztével mennyire megy vissza.
Amit Te mondasz, ed13, az hasonlít arra, amit egy futó oldalon olvastam, h a figurának nehezebb volt az 5-5,5 perces lassú futás, mint a saját 4,5 perces tempójú futása. Már nem tudom, hol olvastam, de valami nagy rutinos futóguru írta. Ja és ne hagyjuk ki, hogy számít, h mennyit aludtál, mennyire vagy stresszes és még vagy 100 más tényezõ.

Edzéssel nemigen lehet feljebb vinni. Az meg megint alkati kérdés, hogy miként érzed magad magas pulzusnál.
Amit edzéssel meg tudsz változtatni, az a nyugalmid leginkább, és persze h mennyire megy fel adott terhelés hatására. És persze, h annak végeztével mennyire megy vissza.
Amit Te mondasz, ed13, az hasonlít arra, amit egy futó oldalon olvastam, h a figurának nehezebb volt az 5-5,5 perces lassú futás, mint a saját 4,5 perces tempójú futása. Már nem tudom, hol olvastam, de valami nagy rutinos futóguru írta. Ja és ne hagyjuk ki, hogy számít, h mennyit aludtál, mennyire vagy stresszes és még vagy 100 más tényezõ.
Írta 2005. július 08. - 21:25

Írta 2005. július 08. - 20:50

Ezek szerint ED többet ül a bringán, mint elõadáson. :no: Azért az már durva, ha elõadáson is a pulzusoddal vagy elfoglalva. Persze csak viccelek.
Én szintén elég hamar elérem a 190es pulzust, ami elvileg arra utal, hogy nem vagyok edzett, de emellett el tudok tekerni, mondhatni a világ végéig is egy kis túlzással.
Én szintén elég hamar elérem a 190es pulzust, ami elvileg arra utal, hogy nem vagyok edzett, de emellett el tudok tekerni, mondhatni a világ végéig is egy kis túlzással.
Minél jobban nézel ki, annál többet látsz be.
Írta 2005. július 08. - 20:03

Igen, szerintem ez a legtöbbünknél így van. Úgy hívják a jelenséget hogy adaptáció. A szervezeted alkalmazkodik az adott terheléshez és egyre jobb hatásfokkal képes a mozdulatokat végrehajtani. Gyakorlatilag ez az edzés/rendszeres testmozgás lényege.
Írta 2005. július 08. - 19:23

hello
pulzushoz:
orvosilag nem értek hozzá, de 6-10 éves koromig úsztam, és 6-14éves koromig hosszútávot futottam, meg ugrottam(távol, magas). abban a korban még nem nagyon volt ilyen precíz pulzoskontrollos edzés, tehát akkorról nincs adatom. de az elmúlt 5-6 évben akárhányszor mértem, vagy mérték EKG-n, mindig kb 42 volt kb 2 szórással. pedig azóta nem sportolok versenyszerûen nem sportolok semmit. most 20 vagyok.
bringázni régóta bringázom, de napi rendszerességgel csak kb másfél éve. városban napi 20-30 (vagy 40-50-...) km jön össze, és amit észrevettem az mindig az, hogy normál laza tekerés közben (26-28 km) alacsonyabb a pulzusom, mint amikor megállok, és beülök egy órára az egyetemen. erre tud valaki megfejtést?
csao
pulzushoz:
orvosilag nem értek hozzá, de 6-10 éves koromig úsztam, és 6-14éves koromig hosszútávot futottam, meg ugrottam(távol, magas). abban a korban még nem nagyon volt ilyen precíz pulzoskontrollos edzés, tehát akkorról nincs adatom. de az elmúlt 5-6 évben akárhányszor mértem, vagy mérték EKG-n, mindig kb 42 volt kb 2 szórással. pedig azóta nem sportolok versenyszerûen nem sportolok semmit. most 20 vagyok.
bringázni régóta bringázom, de napi rendszerességgel csak kb másfél éve. városban napi 20-30 (vagy 40-50-...) km jön össze, és amit észrevettem az mindig az, hogy normál laza tekerés közben (26-28 km) alacsonyabb a pulzusom, mint amikor megállok, és beülök egy órára az egyetemen. erre tud valaki megfejtést?
csao
Írta 2005. július 08. - 18:35

Tény. Az mondjuk nyilvánvaló, hogy az edzettebbeknek adott tempónál kevésbé megy fel a pulzusszáma, ill. lejjebb van a nyugalmijuk. Amit nem tudok, hogy edzéstõl emelkedik-e a max, ill. jó-e, ha magas, ami elvileg szintén növelheti a teljesítõképességet. Egy orvosi egyetemista cimborám szerint viszont 190 fölött már nem valami hatékony a szív. Mindegy, úgysem versenyzem...
Yvorl, küldtem privit fékkar témában.
Yvorl, küldtem privit fékkar témában.
Írta 2005. július 08. - 13:22

Nem tudom, gondolom, alkati dolog. Tavalyelõtt kezdtem komolyabban, rendszeresen brinázni, és érezhetõen nõtt a teljesítményem, de alacsonyabb pulzussal. Elõtte könnyen felment 180-ig.
Ami biztos, a stopper. Mennyi idõ alatt futsz egy szigetkört, mennyi idõ alatt érsz fel Dobogókõre,....
Ami biztos, a stopper. Mennyi idõ alatt futsz egy szigetkört, mennyi idõ alatt érsz fel Dobogókõre,....
Írta 2005. július 08. - 08:43

Az hogy a 'csába lehet, hogy ilyen alacsony a max-od, Henger? A max. pulzusszám függ az edzettségtõl? Én csak kocabringás vagyok, és nem tudom, örüljek-e, hogy 200 fölé is fölmegy hegyen. 55 körüli a nyugalmim, és volt már, hogy egy A Margitszigetet 190es átlaggal futottam körbe... Szóval terhelésre piszkosul fölmegy, de 180-190 közti pulzusnál nem érzem, hogy erõlködnék. (Persze ebben lehet, h benne van a keze a noname pulzusmérõmnek is... Bár alacsony pulzusszámnál leellenõriztem, stimmelt)
Írta 2005. július 07. - 15:44

Azé hozzzáteszem Henger a legnyugodtabb bringás akit ismerek! 
kis tûz kéne és felmenne a pulzus!
vagy valaki estleg minden versen yelött felidegesítene?
nayo hüyülök csak.
szerencsére én sose mérek iyeneket...

kis tûz kéne és felmenne a pulzus!
vagy valaki estleg minden versen yelött felidegesítene?

szerencsére én sose mérek iyeneket...
Írta 2005. július 07. - 12:25

OFF
Volt már 1X 39 is, de pl. EKG-n is (lefekszel, rá 1 percre már kész is) 46-os átlag..
Persze, fáradtan 50 körül van.
De sokra nem megyek vele, ha versenyen 247-nek érek be. (Na jó, nem ott, de érted, mire akarok kilyukadni.)
Volt már 1X 39 is, de pl. EKG-n is (lefekszel, rá 1 percre már kész is) 46-os átlag..
Persze, fáradtan 50 körül van.
De sokra nem megyek vele, ha versenyen 247-nek érek be. (Na jó, nem ott, de érted, mire akarok kilyukadni.)
Írta 2005. július 07. - 11:20

42 nyugalmi???? Ha jól emlékszem Ulrichnak 39! Baromi edzett vagy! (ráadásul 23 éves vagyok én is, de hozzád képest...mint a béka segge)
Írta 2005. július 07. - 00:23

Hali!
A Karvonen képlettel pontosabban, hatékonyabban tudod kontrollálni az edzéseket, mint az abszolút %-os módszerrel.
Kell hozzá a nyugalmi pulzus (minél gyakrabban érdemes mérni, sokat elárul a tested állapotáról), és a max. pulzus, amit méréssel határozhatsz meg.
Aztán még fontosak az aerob, illetve anaerob átmeneti pulzus értékek.
Ezen értékek ismeretében könnyû jó edzéstervet készíteni.
S hogy a pulzus mennyire egyénfüggõ?
Nekem 184/185 a max (nyugalmi 42), hegyre, edzés idõtartamtól függõen 155-170-el megyek.
23 évesen.
Tehát tök felesleges a pulzusokat kérdezgetni, ami számít, a célbaérés után mennyit mutat a stopper.
A Karvonen képlettel pontosabban, hatékonyabban tudod kontrollálni az edzéseket, mint az abszolút %-os módszerrel.
Kell hozzá a nyugalmi pulzus (minél gyakrabban érdemes mérni, sokat elárul a tested állapotáról), és a max. pulzus, amit méréssel határozhatsz meg.
Aztán még fontosak az aerob, illetve anaerob átmeneti pulzus értékek.
Ezen értékek ismeretében könnyû jó edzéstervet készíteni.
S hogy a pulzus mennyire egyénfüggõ?
Nekem 184/185 a max (nyugalmi 42), hegyre, edzés idõtartamtól függõen 155-170-el megyek.
23 évesen.
Tehát tök felesleges a pulzusokat kérdezgetni, ami számít, a célbaérés után mennyit mutat a stopper.
Írta 2005. július 06. - 21:34

Van egy Karvoven formula nevû izé, amivel frankón ki lehet számolni a max pulzust (meg a tartományokat is). Nekem is alacsony a hegyen a pulzusom 180 fölé nagyon ritkán megy, sajna a tüdõm leszabályoz! A küllõszaggaton egy sprint után felugrott 203-ra, meg is ilyedtem rendesen, hogy most akkor mi van. Egyén, edzettség, életkor, nem függõ.
Írta 2005. július 06. - 21:15

a pulzusértékek egyénenként változóak. Van akinek több, van, akinek kevesebb a max. pulzusa. 170 és 210 között változik egyénenként(mondjuk egy 22 éves kerékpáros esetében) minnél idõsebb valaki, ez az érték csökken, elvileg évente 1ütésszámmla csökken a max. pulzus(tehát egy 40 évesnek 150-190között) de ez is nagyban egyénfüggõ. Van aki még 45-50évesen is képes tartósan 170-180pulzussal menni, van, aki nem.
Tehát ne induljatok ki abból,h XY versenyzõ, vagy csapatárs milyen pulzussal megy.
Emlékszem, néhány éve télen(jan-febr.) az elsõ száz kilométekeren elmentünk a Spanyollal biciklizni. A héregi emelkedõn ránéztem a pulzusmérõjére...203at mutatott!!! Egy másik barátom meg nem tud 180as pulzusnál már a fülén isl evegõt venne.
Tehát ne induljatok ki abból,h XY versenyzõ, vagy csapatárs milyen pulzussal megy.
Emlékszem, néhány éve télen(jan-febr.) az elsõ száz kilométekeren elmentünk a Spanyollal biciklizni. A héregi emelkedõn ránéztem a pulzusmérõjére...203at mutatott!!! Egy másik barátom meg nem tud 180as pulzusnál már a fülén isl evegõt venne.
"Ha tanulmányozzuk a külömbözõ vallások tanításait, észrevesszük, hogy mindnek a pozitív emberi tulajdonságok fejlesztése, az erényes ember nevelés a célja. Ez elég ok arra,hogy tiszteletet érezzünk minden vallás iránt." - Õszentsége a Dalai Láma elmélkedése
Írta 2005. július 06. - 20:45

Üdv Mindenkinek!
Úgy néz ki, hogy újra visszatértem..
President? Azt hogy csinálod, hogy hegyre föl 182-es pulzussal mész? Nekem alapból 170 és ha a hegy közelébe kerülök, akkor 190 és 200 között mozog.
Egy másik dolog. Kint Németországba láttam egy Orbea Arama gépet Dura Race szettel és túra kiegészítõkkel súlyos 1500 Euroért. Itthon mennyibõl lehetne egy ilyesmi gépet kihozni? Persze nem Dura Ace szettre gondoltam, hanem max Tiagra.
Úgy néz ki, hogy újra visszatértem..

President? Azt hogy csinálod, hogy hegyre föl 182-es pulzussal mész? Nekem alapból 170 és ha a hegy közelébe kerülök, akkor 190 és 200 között mozog.
Egy másik dolog. Kint Németországba láttam egy Orbea Arama gépet Dura Race szettel és túra kiegészítõkkel súlyos 1500 Euroért. Itthon mennyibõl lehetne egy ilyesmi gépet kihozni? Persze nem Dura Ace szettre gondoltam, hanem max Tiagra.
Írta 2005. július 06. - 20:38

tpres!
Köszi. Elég fitt vagy!!! Én 175-180-ast tudok tartani 30-40 percig de 180 fölött pár perc után végem van.
Köszi. Elég fitt vagy!!! Én 175-180-ast tudok tartani 30-40 percig de 180 fölött pár perc után végem van.
Írta 2005. július 06. - 13:02

Ja Cube: Bringavilág (de nem tudom itt vannak -e már az országútik).
A Fort királyos (ilyen a montim). Kicsit jobb mint az Author, viszont nagyon szar az ellátás Magyarországon, sokat kell rá várni. A festések viszont gyönyörûek. Asszem ugyanazzal a technológiával dolgoznak mint a Fondriest (Sap).
A Fort királyos (ilyen a montim). Kicsit jobb mint az Author, viszont nagyon szar az ellátás Magyarországon, sokat kell rá várni. A festések viszont gyönyörûek. Asszem ugyanazzal a technológiával dolgoznak mint a Fondriest (Sap).
Írta 2005. július 06. - 12:58

Én most vettem A5505-öst. Már van benne olyan 2000km és elég frankó. Betonmerev az egész, annyira hogy nagy sebességnél (55 felett) kanyarba vigyázni kell a hátuljára, mert a köveken hajlamos pattogni kicsit, de azért kézben tartható (de jó lenne egy karbon hátsó rész). Kigyorsításnál nagyon frankó. A bicikliúton túl merev, az autóúton még 200km-en is kibírható.
A Trek-rõl (csak az 1500as és alatta) nem hallok jókat. A középcsapágyház nem igaz merev szerkezet, hajlaomos hajladozni. Hiába az 1300g kicsit kevés anyagot feltételez.
Ha most kéne vázat vennem akkor az Orbeát venném karbon hátsó résszel. Viszont így kb. 150e lenne a vázszett (váz villa kormánycsapi), míg az Author 82e volt.
Ja az Author villája egész frankón csillapít,de nem egy egyszezonos darab. (610g)
A Trek-rõl (csak az 1500as és alatta) nem hallok jókat. A középcsapágyház nem igaz merev szerkezet, hajlaomos hajladozni. Hiába az 1300g kicsit kevés anyagot feltételez.
Ha most kéne vázat vennem akkor az Orbeát venném karbon hátsó résszel. Viszont így kb. 150e lenne a vázszett (váz villa kormánycsapi), míg az Author 82e volt.
Ja az Author villája egész frankón csillapít,de nem egy egyszezonos darab. (610g)
Írta 2005. július 06. - 12:23

merre le7 olcsó ~25-ös v nagyobb külsõt kapni Bpen?
Tufo szingós peremese nem beyövõs
tjah olcsó = 1e-4e
súly tökre nem számít
Tufo szingós peremese nem beyövõs
tjah olcsó = 1e-4e
súly tökre nem számít