Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rugóstagok (nem teleszkópok) - általános eszmecsere

- - - - -

• Please log in to reply
5897 replies to this topic

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Há nekem szentem jólvan beállítva az 5th, és szeretem, és jó. Ja, tom, a kivétel. :) Bár mostanában meg az van, hogy az 5th szar. Miért kellenek mindig a trendek, meg a hullámok, meg a közösségek által gerjesztett mende-mondák?

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8,749 posts
  • LocationPécs
levegõs swingereket ill dhx vagy netán 5elemet lehet-e itthon kapni?

swingert magtaláltam a velo honlapján arra nem vonatkozi kaz árkérdés

ha igen mi az áruk és a vélemény róluk?

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
az 5. elemrõl meg még csak olyat hallottam hogy vagy túl puha, vagy túl kemény. mármint gyors v lassú. értelmesen beállítottal még nem találkoztam senkinek a gépében sem, sõt szerencsére lefut a divat hogy "hejj de a legjobb tag". és íme a következõ nem teljesen jól beállított ilyen tag:)

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
tam: ezt most komolyan írtad? mert ugye minden low budget változatot olcsó taggal szerelnek, meg olcsó telóval, meg olcsó fékkel, meg olcsó aggyal, meg olcsó fejcsapival, hogy olcsó legyen. mert ugye jól hangzik hogy komplett dh gép 400-ért. :rolleyes:

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6,961 posts
A Bighit freeride gép, nem sokáig tartó meredek DH-ra való, ahol a megállásnélküli használattól felmelegszik az olaj, hanem rövid idejû terhelésekre.
Valószínûleg azért találták ki a túlfolyót ugye....

A végfelhasználónak azt kell tudnia, mit nem használ DHra. Mert Schladming sztem már erõsen az a kategória.

Aktuális civil

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
konyorgom a Specialized a vilag legnagyobb bicikligyartoja. Ha ok nem tudjak, hogy a Big Hit-be nem valo a Vanilla R, akkor a Foxnak kellett volna tudnia.

Nem a vegfelhasznalonak.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

SliN

SliN

törzsvendég

• fórumtag
  • 280 posts
Dig: köszi, írtam Jodának privit.. Gyanakodom én is az olajra, mert a kemény rugó mellett a légnyomás is majdnem maxon van.

Tamaska: Schladming nem igazán a vanilla világa, inkább a dhx-eké. És ott azért egy dhx-nek nem illene eldurrannia... szerintem.

A Descent elején egyébként lehet látni egy "eldurrant" 5th element-et, de az kevéssé a kompresszióból kifolyólag durrant el (/tört szét).

The life is short, ride more!

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
mondjuk egy vanilla r-t dh-zásra használni pont akkora baromság mint csontra tekert kompresszióval dörtözni :)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

Nemtudom, hogy ki milyen tagokról beszél, amikor azt állítja, hogy a kompressziós csillapítástól eldurran, de én eddig normális, és rendesen karbantartott tagokat nem láttam eldurranni. Az, hogy egy (akár jó állapotban lévõ) x-fusion eldurran, megszokott dolog. De szerintem sem a 5th element-eknek, sem a foxoknak, sem egyéb más felsõkategóriás tagoknak (romic, curnutt, risse stb.) nem szokásuk az "eldurranás". Ha mégis akkor ot valami eleve nem volt rendben, de egy telyes frissítés megoldja a problémát.

kerdezd Salat az egy honapos vanilla R hogy birta Schladmingot. Hogy te meg nem lattal eldurranni tagot, az pont semmit nem jelent.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10,884 posts
Az 5th-ba az sem mindegy hogy milyen sûrû olaj van.
rob akarta még cserélni régebben, mert lassú volt neki a bullithoz.
Kell hozzá szerencse és szakértelem, vagy a neten kell vadászni fórumokon beállítási tippeket, esetleg írni egy pro-nak vagy a Progressive-éknek, hogy segítsenek belõni.
Vedd be a piros kapszulát, és kitágul az univerzum.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
kõ' bele luft is, nem elég tekergetni az állítócsavart :)
amúgy a 5th számomra is egy talány, h igazából milyen rugó-levegõ párosítással célszerû használni

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10,884 posts
Van egy itt srác Joda, õ is V10-es géppel küldi, neki a 450-es rugó kemény volt, és õ egy súlyban van veled.
Nem lehet hogy valami a 5th tagon nincs jól beállítva?
Vedd be a piros kapszulát, és kitágul az univerzum.

SliN

SliN

törzsvendég

• fórumtag
  • 280 posts
Akkor nálam az áttételezéssel van a probléma, mert eredetileg 400-as rugó volt benne - lekoppant még max kompresszióval is. Aztán 450-es és 500-as - ezek már jobbak, de ha véletlenül nem pont kétkerékre rakom akkor még mindig lehet érezni, hogy kiütközik a tag a gumibakon. A SAG meg mindhárommal ugyanannyi... A gyár elvileg a 400-as rugót javasolja a súlyomhoz, de egy 120kg-s embernek is csak 500-asat. Akkor most én vagyok a béna, vagy mindenki nosemanual-ra teszi az ugrókat?

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
használni és letörést ugrálni nem egy kategória;)
ha az 500as rugó kevés ahhoz hogy ezt megakadályozza, akkor van körübelül 50% sag, ami megint csak nem az ideális, keményebb kell.
szóval vannak végletek, mi a fullra betekert taggal való durvulással nem értünk egyet csak, a többi simán egészséges.

de hogy leírjam tényként is:
van ugye a giant dh-m. 350es rugóval vettem, nagyonnagyon puha volt, mindent kimozgott, de nem tudtam lekoppantani. vettem rá egy 450eset. jó volt, nem koppant, rendes sag volt, még nagy ugrásnál sem ült be teljesen. most van egy 500asom, és még ezzel is nagyon finoman mozog, pont jól, nem érzem a rugóút végét és nincs is szükségem a kompresszióállításra sem.

SliN

SliN

törzsvendég

• fórumtag
  • 280 posts
Hát én a lehetõ legrövidebb úton szoktam lefelé menni (azaz ahol lehet, ott leugrok) és legtöbbször pusztán a rugó édeskevés ahhoz, hogy felfogja az ütést, fõleg ha magasabbról ugrassz (4-5 m) és göröngyös terepre. Nekem volt már olyan, hogy az 500-as rugó és a maxra tekert kompresszió is kevésnek bizonyult (pedig csak 68kg vagyok).
Ezzel nem azt mondom, hogy a tagoknak kifejezetten jót tesz, ha maxon van a kompresszió, de valószínûleg, ha lehet a tagon állítani, akkor a tervezéskor belekalkulálták azt is, hogy valaki használni fogja Feltöltött kép .

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
most itt a betekert kompresszióval (mert ugye az arra van hogy merevvázat csináljon a telósból és így már mehet az ezerfríí dört) ugrálásról volt szó, amit semmilyen tag és villa nem tolerál. természetesen ha cc-s vagy és amíg kûzdesz felfele a hegyre benyomod a lockoutot az nem fogja hazavágni a tagot, de ha a lefelét is így tervezet, azt már nem fogja tolerálni hosszútávon.

SliN

SliN

törzsvendég

• fórumtag
  • 280 posts
Nemtudom, hogy ki milyen tagokról beszél, amikor azt állítja, hogy a kompressziós csillapítástól eldurran, de én eddig normális, és rendesen karbantartott tagokat nem láttam eldurranni. Az, hogy egy (akár jó állapotban lévõ) x-fusion eldurran, megszokott dolog. De szerintem sem a 5th element-eknek, sem a foxoknak, sem egyéb más felsõkategóriás tagoknak (romic, curnutt, risse stb.) nem szokásuk az "eldurranás". Ha mégis akkor ot valami eleve nem volt rendben, de egy telyes frissítés megoldja a problémát.

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,117 posts
csak egybõl az volt a reakció, hogy ha "betekered, eldurran"

ezt a téveszmét próbáltam elhesegetni

persze mindig kiderül, hogy senki nem úgy gondolja, csak lusta leírni rendesen (én is így vagyok vele)

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
mi sem ezt mondtuk. hanem hgoy az ideális keménységet rugóval kell elérni. utána jöhet a finomhangolás, egy kis beút, egy kis visszaút, vagy több visszaút, és tökéletes beállítás profik nélkül is.

de semmi "puha a rugóm 200nm-el keményebb kéne ezért maxra rakom a kompressziót, így olyan mintha a jó rugó lenne..."

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,117 posts
a tekerõ azért van, hogy tekergessék

persze nem totál betekert kék bigyóval kell ugrálni, én sem ezt mondom

ugrálásnál inkább a visszaútnak van szerepe, mert ha puha, hiába lassítja az ember, nem az a megoldás

de azért szabad állítgatni rajta, nem fog egybõl olajat köpni az ember lábára..