Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rugóstagok (nem teleszkópok) - általános eszmecsere

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5897 hozzászólás a témában

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Sziasztok!

Egy 200mm/57-es DHX 4.0 -ban (egyforgáspontos vázban,gyári 200/50es taggal volt 150mm út, freeride-kezdõ DH-ra) szeretnék majd rugót cserélni. Jelenleg 450/2.80-as van benne, ha jól tudom 35mm-es belsõ átmérõvel. Mivel nem nõttem nagyra, ha jól számoltam a 65 kilómhoz 300-350 körüli rugó lenne jó. A kérdés, hogy az adott tagba jó-e a 350x2.31, 32mm -es rugó? Egy kicsit még zavaros ez a számozásos dolog... a 2.31 és a 2.80 gondolom a rugó hossza in-ben (???), és az átmérõ mit befolyásol?

elõre is köszi a segítséget

Hali

AZ elsõ szám a rugó keménységét takarja, második inch-ben a rugó maximális útját jelenti. A Fox-ok esetén két fajta rugó méret van belsõ átmérõ tekintetében: a régebbi 32 mm illetve az újabb 35 mm. Neked csak és kizárólag a 35 mm es lesz jó.
Illetve ha a te esetedben 2,8 as rugó helyett 2,31 eset raksz be, nem lesz meg a teljes rugóútad, ugyanis idõ elõtt összefog koppani a rugó.

Taki_FR6

Taki_FR6

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Sziasztok!

Egy 200mm/57-es DHX 4.0 -ban (egyforgáspontos vázban,gyári 200/50es taggal volt 150mm út, freeride-kezdõ DH-ra) szeretnék majd rugót cserélni. Jelenleg 450/2.80-as van benne, ha jól tudom 35mm-es belsõ átmérõvel. Mivel nem nõttem nagyra, ha jól számoltam a 65 kilómhoz 300-350 körüli rugó lenne jó. A kérdés, hogy az adott tagba jó-e a 350x2.31, 32mm -es rugó? Egy kicsit még zavaros ez a számozásos dolog... a 2.31 és a 2.80 gondolom a rugó hossza in-ben (???), és az átmérõ mit befolyásol?

elõre is köszi a segítséget

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás
Szép napot az Uraknak,

Birtokomba jutott egy Push Industries cég által megpiszkált DHX 5.0. a Factory Tuning System lett beépítve:Push Industries - FOX DHX 3.0/4.0/5.0
Nekem egy kicsit érdekesen mozog, olyan mint Manitounak az SPV-je, csak egy bizonyos határt elérve kezd el dolgozni. Esetleg van vmiféle tapasztalata vkinek ezzel a cég termékeivel kapcsolatban?

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás
Nagyban függ a váztól.

Vasinger

Vasinger

fórumtag

• fórumtag
  • 57 hozzászólás
Köszönöm szépen a válaszod, így már minden világos!

Egyébként FOX-nak nincs valamilyen táblázata, hogy adott súlyhoz mennyi levegõt kell belefújni? Vagy ez függ a váz geometriájától is?

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Sziasztok!

Van egy ilyen biciklim: https://picasaweb.go...215130012820498
amelyben a következõ rugóstag van:

FOX RP23 probedál: https://picasaweb.go...636370305823602

Az a bajom vele, hogy sehogy sem bírom belõni a beállításokat, hogy jó legyen nekem. Tudnátok nekem segíteni? 70 kg vagyok, a levegõt nagyjából beállítottam, ha jól emlékszem 100 psi-t raktam bele.

Próbálkoztam beállítani, de igazából nem nagyon értem hogy a 3 állás miben különbözik, csak keménységben? És az a piros tekerõt sem tudom, hogy mire szolgál

A válaszokat elõre is köszönöm!

Vasinger!

1: SAG beállítása- levegõnyomás változtatásával mennyire üljön be a tag. Neked kb a teljes útjának a 15% megfelelõ lenne.
2: piros tekerõ- visszaút csillapítás mértékét lehet vele állítani. Ezt saját igényeidnek megfelelõen. Ne legyen lassú, de ne is lõjön kifelé.
3: kék tekerõ-ez a propedál, ergo milyen kemény legyen az oda út csillapítás,
4: kék kar, ezzel tudod az egyes propedál fokozatot ki illetve be kapcsolni.

Vasinger

Vasinger

fórumtag

• fórumtag
  • 57 hozzászólás
Sziasztok!

Van egy ilyen biciklim: https://picasaweb.go...215130012820498
amelyben a következõ rugóstag van:

FOX RP23 probedál: https://picasaweb.go...636370305823602

Az a bajom vele, hogy sehogy sem bírom belõni a beállításokat, hogy jó legyen nekem. Tudnátok nekem segíteni? 70 kg vagyok, a levegõt nagyjából beállítottam, ha jól emlékszem 100 psi-t raktam bele.

Próbálkoztam beállítani, de igazából nem nagyon értem hogy a 3 állás miben különbözik, csak keménységben? És az a piros tekerõt sem tudom, hogy mire szolgál

A válaszokat elõre is köszönöm!

Vasinger!

horwathb

horwathb

vendég

• fórumtag
  • 11 hozzászólás
Hali!

Formulastudent versenyautóba keresek rugóstagot (300kg 4 kerék 90le). Tudtok ajánlani minimum oda vissza úton állítható acélrugós rugóstagot? Hol lehet beszerezni?

Igaz, hogy a levegõs rugóstagok elmelegszenek és megváltozik a csillapításuk terhelésre? Lehet ellene valamit tenni?

Köszi!

-Fremen-

-Fremen-

vendég

• fórumtag
  • 32 hozzászólás
Rendben, most hogy utánanéztem olyan 8-10 körül vannak a komplett rugóstagszervizelések olajcserével. Biztos van drágább is, de már 20ért ugyanezt meg tudnám venni, úgyhogy nem akarok vacakolni vele. Gondolom szét kell szedni mindent, amihez nekem nincs szerszámom, se az olajcseréhez, szóval köszönöm a felajánlást, amint lesz pénzem, megkereslek. Egyelõre nincs rá keretem, nem lett ez bekalkulálva, kb 1-2 hónap múlva esélyes, ha csak nem kapok segítséget...

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Ez lesz az! Csak a színe kicsit más, ilyesmi: http://soulbiker.com...x-fusion_dh.jpg
És egy ilyen régi modellnél mennyire lehetséges a szervizelés, kb mennyire számítsak? 10-15E? És mennyire biztos, hogy késõbb jó lesz? Mert ha ilyen drága, 2-3 szervizbõl már veszek egy újat.

Hát szerintem én sokkal olcsóbban megtudom neked csinálni.
Az meg h meddig bírja kérdéses. De jó minõségû tömítésekkel, és minõségi olajjal, szerintem nem lesz vele semmi bajod sem. Természetesen ezt arra az esetre értem ha pl nincsen megsérülve a nyomórúd, vagy a dugattyúfej..... de ehhez már ugye látni kéne.

-Fremen-

-Fremen-

vendég

• fórumtag
  • 32 hozzászólás
Ez lesz az! Csak a színe kicsit más, ilyesmi: http://soulbiker.com...x-fusion_dh.jpg
És egy ilyen régi modellnél mennyire lehetséges a szervizelés, kb mennyire számítsak? 10-15E? És mennyire biztos, hogy késõbb jó lesz? Mert ha ilyen drága, 2-3 szervizbõl már veszek egy újat.

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás
Képet esetleg tudsz róla készíteni?

Levegõs meg úgy tud lenni h a nitrogén kamra, vagy ha túlfolyós akkor meg a levegõs kamra tömítése enged.
Ja és zsírózást nem igényel!!! AZ olaj végzi a kenést!

Ui: nem Vector DH?

-Fremen-

-Fremen-

vendég

• fórumtag
  • 32 hozzászólás
Hát az a baj, hogy nem tudom a típusát, de 2005 körüli X-fusion modell, csak annyi a neve hogy "DH", remélem ennyi elég. Ha van valami régi katalógus biztos megtalálom. Ha meg nagyon specifikus a kérdésem, lehet, hogy benézek a márkatopicba, csak oda nem sokan járnak, ahogy láttam.

Azt gondoltam elõször, hogy a tagon lévõ dugattyú, ami bemegy az õt körülvevõ csillapító térbe, az zsírozást igényel, magyarul azért lassú, mert nem csúszik. De alig észrevehetõ volt a változás. Ha meg zsír okozta, akkor még az az elõtt lehetett, hogy tisztítottam és zsíroztam.
De ha levegõs lett, hogyan kerül bele levegõ? Azt még értem, hogy a villánál tegyük fel a szimmeringet kellene cserélni, de a rugós tag hogyan levegõsödik be?

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Üdv mindenkinek
Egy olyan kérdésem van, hogy rugóstag, teleszkóp miért kezd el egyre keményebbé válni úgy, hogy közben lehet hallani a folyadék áramlását benne?
Pár hónapja még nagyszerûen mûködött, aztán azt vettem észre, hogy valami nem stimmel a rugózással, mire hazaértem, alig volt levegõ a visszaútcsillapításban. Arra tippeltem, hogy valahogyan átszivárgott a levegõ, másképp nem lenne szabad hallani ahogyan lenyomáskor a folyadék áramlik. Magával a csillapítással nincs gond lefelé, azon kívül, hogy hangja van, viszont visszafelé már annál lassabban mozog. A visszaút minimálisra van állítva, tisztítva, zsírozva van.
Ma hasonlóan kezdett el viselkedni a villa is, ez aggasztó. Sajnos elég régi, használt tagról van szó.
Szervizben azt mondták, keressem meg a forgalmazót, de mielõtt elmennék, gondoltam megkérdezem, valakinek volt e hasonló tapasztalata.
Köszönöm a válaszokat

Milyen tag is ez pontosan?

Az meg h hallod a folyadék áramlását attól lehet h levegõs lett a csillapításod! De szvsz ez nekem okozhatja a felkeményedést, mert ilyen esetben pont h nem szokott semmi féle csillapítás lenni :S

Azt meg nem értem h mi lett benne zsírozva? Lehet h egy zsírdarab eltömítette egyébként az egyik szelepet.

-Fremen-

-Fremen-

vendég

• fórumtag
  • 32 hozzászólás
Üdv mindenkinek
Egy olyan kérdésem van, hogy rugóstag, teleszkóp miért kezd el egyre keményebbé válni úgy, hogy közben lehet hallani a folyadék áramlását benne?
Pár hónapja még nagyszerûen mûködött, aztán azt vettem észre, hogy valami nem stimmel a rugózással, mire hazaértem, alig volt levegõ a visszaútcsillapításban. Arra tippeltem, hogy valahogyan átszivárgott a levegõ, másképp nem lenne szabad hallani ahogyan lenyomáskor a folyadék áramlik. Magával a csillapítással nincs gond lefelé, azon kívül, hogy hangja van, viszont visszafelé már annál lassabban mozog. A visszaút minimálisra van állítva, tisztítva, zsírozva van.
Ma hasonlóan kezdett el viselkedni a villa is, ez aggasztó. Sajnos elég régi, használt tagról van szó.
Szervizben azt mondták, keressem meg a forgalmazót, de mielõtt elmennék, gondoltam megkérdezem, valakinek volt e hasonló tapasztalata.
Köszönöm a válaszokat

hemp

hemp

vendég

• fórumtag
  • 193 hozzászólás

Szevasztok!

Szükségem lenne Specialized levegõs taghoz súly - nyomás táblázathoz...
Tud valaki ilyet?

Kössz elõre is!

U.I.: konkrétan Specialized Stumpjumperhez kéne, Triad van benne.

http://cdn.specializ...t_8-5x11_r2.pdf

http://cdn.specializ...Appendix_r1.pdf
stumpjumpa

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás
Akkor nem Speci kell neked hanem Fox.
És kb 3-4 oldallal visszább megtalálod mit írtak errõl.

kölyök8

kölyök8

maximus

• fórumtag
  • 13.478 hozzászólás
Szevasztok!

Szükségem lenne Specialized levegõs taghoz súly - nyomás táblázathoz...
Tud valaki ilyet?

Kössz elõre is!

U.I.: konkrétan Specialized Stumpjumperhez kéne, Triad van benne.

A Kokkknak nem az életkora határozza meg az agymenéseit, hanem a tényleges tartózkodási helye és az általa felvett órák idején a sulja közti távolság által keltett feszültség nagysága. Meg, hogy hogy kelt. :D

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás
Segítségeteket kérném:

Barátom szétszedte az RP23 mas tagját. És nem tudja a lapkázás hogy volt a csillapításban :S
Esetleg vkinek nincsen egy fotója róla?
pontos típus: Fox Float RP23 2008.

köszi

Louis

Louis

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 hozzászólás
Van 1 alap Manitou Metel spirálrugós tagom,az indul meg hasonlóan.Olyan,mintha a csillapításfejben meg-megragadna a "szelep".Nemtom',h'a csillapítás részét megbontsam-e,mert nincs másik kis mûanyag golyó a kis imbuszos hernyócsavar alá a csillapítófejbe.Légkamra részét lehet,h'széthúzom...
Magellan-os