Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Pályakerékpározás itthon, külföldön

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
325 hozzászólás a témában

#321
Major

Major

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.320 hozzászólás
Bikemagot köszönöm nem, de ha konkrétan valamelyik számban van konkrét infó akkor azt megveszem!!!

#322
Ras

Ras

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.021 hozzászólás
hát ugye aki nem veszi a bájkmagot :-\

mostanában szívóágon vagyok úgylátom :-X

#323
tomidny

tomidny

    maximus

  • fórumtag
  • 13.954 hozzászólás
Ezt meg az origó egyik fórumában találta a google:

Teremkerékpár. A sportág hazai legjobbja: Megyesi Dóra

Rajt, tüskén mérleggel

A hetvenes évek végén egy ország nézte ámulattal a Pospisil testvérek káprázatos produkcióját, akkoriban gyakran feltûnt egy-egy kerékpárlabda-mérkõzés a Magyar Televízió mûsorán. A 19-szeres világbajnok csehszlovák labdazsonglõrök azóta saját kerékpárgyárukat igazgatják, a teremkerékpár pedig - amelynek a kerékpárlabda mellett a mûvészi kerékpározás legalább olyan fontos része - szerte a világon egyre több szívet hódít meg magának. A sportág bemutatása számunkra különösen aktuális, hiszen 2004 novemberében Tatán rendezik meg a teremkerékpáros világbajnokságot.

A sportág hazai legjobbjai közül Megyesi Dórát mutatjuk be, a 21 esztendõs versenyzõ jelen volt a teremkerékpár hazai születésénél, s részese volt a mieink eddigi legnagyobb sikerének: amikor nõi csapatunk ötödik helyezést szerzett a novemberi franciaországi világbajnokságon.
- Tíz évvel ezelõtt a testnevelõ tanárunk, Nagy Györgyi vetette fel, hogy megismerkedhetnénk ezzel az új sportággal. Mivel korábban tornával foglalkoztam, a teremkerékpár nem állt távol tõlem - emlékezett vissza Megyesi Dóra.
- Mikor ült elõször kerékpáron?
- Lehettem talán négyéves, amikor megtanultam kerékpározni, de a mûvészi kerékpár azért egészen más. Itt tornaelemeket kell bemutatni egy speciális biciklin. Én párosban és négyesben is versenyzem. A négyes formációs gyakorlatot mutat be, míg párosban egy kûr során összesen huszonkét elemet kell bemutatni, a felét két biciklin, a másik felét egy kerékpáron.
- Egy kerékpáron?
- Igen, az egyik versenyzõ ilyenkor leszáll a biciklirõl, és kigurítja az edzõjének, az elemeket pedig ezek után mindketten ugyanazon a kerékpáron mutatják be, természetesen egyszerre.
- A pontozás hasonlít a mûkorcsolyában megszokotthoz, vagyis egyaránt pontozzák a kûr technikai megjelenítését és mûvészi hatását?
- Valamennyire hasonlít. A gyakorlat elõtt minden résztvevõnek megvan a kiinduló pontszáma, a bírók ebbõl vonnak le, ha nem megfelelõ a tartás vagy hibázik az elõadó.
- Emlékszik még, melyik elemet tanulta meg elsõként?
- Az elsõ elem a tüskén mérleg volt.
- Félelmetesen hangzik...
- Pedig ez nem annyira nehéz. Ilyenkor az ember az egyik lábával a hátsó kerék tüskéjén áll, a másik lábát vízszintesen tartja, miközben fogja a kormányt.
- Van köze a mûvészi kerékpárnak a BMX-hez?
- Legfeljebb annyiban, hogy egykerekezni és ugrálni õk is szoktak. Azért a mi sportágunk sokkal mûvészibb, egy-egy elõadás megkomponált, míg õk inkább trükköket mutatnak be.
- A sportág alapítója egy akrobata volt. Manapság is elõfordulnak cirkuszi emberek a sportolók között?
- Itthon nincs köztünk akrobata, de külföldön találkoztunk már ilyennel. Például tavalyelõtt Japánban a világbajnokságon egy kanadai lánnyal, aki a cirkuszban is mûvészi kerékpárral lép fel. Úgy emlékszem a tizenhatodik, tizenhetedik helyen végzett a vébén, vagyis nem volt a legjobbak között, de nagyon látványos elemeket, fejen állásokat, kézen állásokat tudott bemutatni.
- Mennyi edzést igényel a mûvészi kerékpár?
- Mi hetente háromszor gyakorlunk, persze a világversenyek elõtt még a hétvégéket is a teremben töltjük.
- Otthon szokott gyakorolni?
- Dehogy! Ezt a sportágat csak tornateremben, parkettán vagy speciális burkolaton lehet gyakorolni, máshol túlságosan veszélyes lenne.
- Mik a legjellemzõbb sérülések?
- Szerencsére itthon alig akad ilyen, de elõfordult, hogy egy kislány leesett a biciklirõl, és kitört a foga, az is igaz, hogy a boka és a csukló könnyen megsérülhet, de amikor megtanulunk egy-egy új elemet, azt is megtanuljuk, hogy ha baj van, hogyan kell elesni belõle.
- Csak kerékpárral edzenek?
- Nem, hiszen szükség van a lazaságra és az erõelemekhez erõs hasizomra is, ezért az alapozás idõszakában sokat erõsítünk.
- A franciaországi világbajnokságon a Megyesi Dóra, Mezei Helga, Szilágyi Anett, Rischl Viktória alkotta négyes ötödik helyezést ért el, vagyis remek eredménnyel hangoltak a tatai világbajnokságra.
- Nagyon boldogok voltunk, amikor lejöttünk a pályáról, mindannyian sírva fakadtunk, olyan jól sikerült minden. Természetesen most kettõzött erõvel készülünk, hogy a hazai világbajnokságon is jól szerepeljünk!


Az alapok: Keringõ - örökhajtós biciklin

A kerékpárlabdások és a mûvészi kerékpárosok egyaránt egy 9-11-szer 12-14 méteres, téglalap alakú pályán versenyeznek. A labdások két-két fõs csapatokkal vesznek részt a mérkõzéseken, nincs megkötés, minden résztvevõ mezõnyjátékosként és kapusként is a játékba avatkozhat. A pályát egy 30 centiméter magas palánk veszi körül, ez akadályozza meg a labdát abban, hogy elhagyja a játékteret. A mérkõzések kétszer 7 percesek, a labda 17-18 centiméteres átmérõjû, többnyire lószõrrel van megtöltve, egy-egy lövés sebessége elérheti a 60 kilométer/órát is. A labdát a kerékpár elsõ vagy hátsó kerekével lehet mozgatni, lábbal hozzáérni nem szabad. A büntetõterületen belül, a 2-szer 2 méteres kapu elõtt a kapuspozíciót elfoglaló kerékpáros kézzel is háríthatja a lövéseket - egyszerre csak egy játékos tartózkodhat a védekezõ csapatból a büntetõterületen belül, ide egy idõben a támadó csapatból is csak egy játékos hatolhat be.
Ha egy játékos a földet érinti a lábával, nem folytathatja a játékot, a saját alapvonalánál egy kerékkel el kell hagynia a játékteret, csak ezután avatkozhat újra játékba. A gyõzelmet természetesen az a csapat szerzi meg, amely több gólt ér el a mérkõzésen.
A mûvészi kerékpárosok - akárcsak a mûkorcsolyázók, a tornászok, a ritmikus gimnasztikázók vagy a mûugrók - esetében bírók döntenek a gyõztesrõl. Három kategóriában (egyéni, páros és csapat) indítanak versenyeket, az indulók választott zenére, mondjuk, keringõre adják elõ kûrjüket, amelybe a majdnem 200 elfogadott figurából építenek be néhányat. A bírók a bemutatott elemek nehézségi foka és az elõadás minõsége alapján pontoznak, a gyakorlat tartalma és kivitele számít.
A kerékpárlabdások gépén a váz felsõ csöve a hátsó kerék fölé nyúlik, ezen a toldáson ül a nyereg, a kormány pedig elõrehajló, de majdnem egyenes csövekben végzõdik. A mûvészi kerékpárosok versenygépén a kormány leginkább az országúti kerékpárosokéra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a szarv felfelé mutat, a kormány teljes mértékben körbeforgatható. Mindkét kerékpár "örökhajtós", az elsõ és a hátsó áttétel mérete megegyezik, vagyis egy pedálfordulat során a hátsó kerék is egyet fordul.


Névjegy:

MEGYESI DÓRA

Született: 1982. május 25., Komárom
Magassága/testsúlya: 165 cm/55 kg
Klubja: Baji KSE
Edzôje: Nagy Györgyi
Legjobb eredményei: vb-5. négyesben (2003, Franciaország), vb-6. négyesben (2002, Ausztria); Eb-5. négyesben (2000, Svájc), Eb-6. párosban (2000, Svájc), 7x magyar bajnok

#324
tomidny

tomidny

    maximus

  • fórumtag
  • 13.954 hozzászólás
Az áprilisi számban a 28. oldalon van néhány szó a teremkerékpározásról. Szép lányok vannak ott ;D
Ott írták, hogy idén novemberben Tatán lesz a világbajnokság.
Rás:
Ez nem pályakerékpározás, hanem tornáznak, akrobatikáznak a bringákon.

Még info:
Nemzetközi szövetség

#325
Ras

Ras

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.021 hozzászólás
Pályakerékpározásra gondolsz?....

ha jól tudom Magyarországon mindössze a Milennáris pálya létezik, klub meg egyebek passz

biztos ez sem óccsó mint ahogy melyik bringás téma olcsó: elkezdeni meg jó korán kell ;D

#326
Major

Major

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.320 hozzászólás
Ha jól kerestem sehol nem találtam még ilyen témát pedig ez engem már ágóta érdekelne!!!

Bárki bármilyen infól írhatna ide:

pl:
Magyar csapatok
Hol van pálya
Mik a feltételek, hogy ilyennel mennyen az ember
Mennyi egy ilyen canga
Mikor kellett volna elkezdeni
stb...

Remélem mást is érdekel ez a doloog nem csak negem, vagy legalább segítetek nekem!!!

Elõre is köszi az összes hozzászólást!!!