Jelentkezz be Regisztrálj
Filmajánló
Posted 2006. May 24. - 00:46
és rájöttem, h mik a saját elvárásaim a fantasyval szemben, és h miért pont az Idõ kereke meg a Gyûrûk Ura jött be (amibõl egyébként keveseltem a fantasy elemeket )
szal szeretem a hihetõ világokat, amik közel állnak a valóshoz, ahol csak fokozatosan van az olvasó bevezetve a tûzladbák világába, és az egész ettõl sokkal reálisabb lesz
mint amikor Rambo 48 órája lesben áll pisilés/kakilás nélkül
ez a közös a fenti kettõben
GYU meg azért volt nagyon emlékezetes számomra, mert minden egyéb helyet egy eposzt láttam benne jóról és rosszról illetve egy iszonyatosan kimunkált allegóriát (remélem, még jól emléxem magyarból erre a fogalomra) a hatalomról és arról, hogy hányféleképpen viszonyulnak hozzá az emberek
szal ha róla és a fantasy összevetésérõl van szó, olyankor kicsit úgy érzem, mint amikor a Diadalív árnyékában-hoz hasonlítják a legújabb Danielle Steele (így írják?) remekmûvet
Posted 2006. May 24. - 00:15
nem lepett meg túlságosan, hogy a film pocsék, ugyanis sem ron howardot, sem akiva goldsman forgatókönyvírót nem tartom elég tehetségesnek ahhoz, hogy egy szar könyvbõl élvezhetõ adaptációt hozzanak össze, ráadásul a szóról-szóra történõ adaptálás legalább öt órás lenne és baromi unalmas, a zanzásított változat lehetne két órás, de ez meg olyan sûrû volna, hogy már ettõl válna unalmassá (sajna, ezt a változatot láttuk a moziban), a harmadik lehetõség az lett volna, hogy csak az alapszitut veszi kölcsön, hogy arra építsenek fel egy filmsztorit (a'la i, robot), de ezt minimum istenkáromlásnak (!irónia!) vették volna a regény rajongói. maradt tehát a tömény, ugyanakkor szolgai adaptáció, amelyben csak lábujjhegyen mertek eltérni az eredetitõl, itt-ott megpróbálták dimenziókkal felruházni a brown-könyv pergamen-vékony karaktereit, de a legtöbb színész mintha ott se lett volna. tom hanks behorpadt fejjel lebegte végig a filmet, audrey tautou hisztérikus kirohanásainak nem volt több súlya mint az alap esetben semmibe révedõ tekintetének, ian mckellen bohóckodott, szerencsétlen jean renóval pedig olyan dolgokat mûveltettek, amitõl még a gránitarcú titán is légiessé (hiteltelenné) vált. egyedül csak az albínó fejvadászt alakító paul bettany nem volt szürke (õ fehér volt, haha, mekkora poén, jaj, megszakadok...), habár a szájába adott idióta sorokkal még õ se tudott mit kezdeni. hát ennyi. most pedig elnézést kérek a frappáns befejezés hiányáért, de a két és fél órás tömény unalom még a vénámat is leszívta.
http://aeonflux.free...lux.htm#1590472
Excuses are like assholes... Everybody's got one, and they all stink
Let the people speak
Posted 2006. May 24. - 00:12
Én nem a fantasy oldalról közelítettem meg a könyvet, sokkal inkább mélyebb tartalmakat keresve benne, ezért írtam h szerintem közük nincs egymáshoz.
Fantasyként találkoztam már sokkal izgalmasabb és jobban megírt könyvvel is, mint pl. a Robert Jordan-féle Idõ kereke sorozat, ami számomra etalon.
Bár az is tény, h szinte egyedüli kedvelt darab, mert túl sok az elõbb említett ócska mût sikerült elolvasnom, pl. mindjárt a Hatalom Kártyákhoz írt Túlélõk Földjét említhetném, de a DnD is inkább csak számítógépen jött be...
Persze, ezekrõl már tényleg óvatosabban mondanék véleményt, mert itt már inkább az ízlésbeli különbség számít.
De ezidáig az említett sorozaton kívül csak a Korongvilág ragadt meg, de az nagggggyon
Lenne mibõl válogatni öcsémnek köszönhetõen, Warcraft, Feist, stb.
Let the people speak
Posted 2006. May 24. - 00:06
Fantasyként találkoztam már sokkal izgalmasabb és jobban megírt könyvvel is, mint pl. a Robert Jordan-féle Idõ kereke sorozat, ami számomra etalon.
Bár az is tény, h szinte egyedüli kedvelt darab, mert túl sok az elõbb említett ócska mût sikerült elolvasnom, pl. mindjárt a Hatalom Kártyákhoz írt Túlélõk Földjét említhetném, de a DnD is inkább csak számítógépen jött be...
Persze, ezekrõl már tényleg óvatosabban mondanék véleményt, mert itt már inkább az ízlésbeli különbség számít.
De ezidáig az említett sorozaton kívül csak a Korongvilág ragadt meg, de az nagggggyon
Lenne mibõl válogatni öcsémnek köszönhetõen, Warcraft, Feist, stb.
Posted 2006. May 23. - 23:58
Ezzel persze nem akarom lekicsinyiteni Tolkien jelentoseget, hiszen ha o(k), a mufaj elso igenyes es nagy volumenu iroi nem irnak Gyuruk urat, stb., akkor ma valoszinuleg sehol nem tartana a fantasy. De utanuk is irtak remek regenyeket es jelenleg is vannak jeles kepviseloi a mufajnak.
Edit: fos pedig minden mufajban van, de egy gyakorlott fantasy vasarlo mar ranezesre szelektal a konyvesboltban.
azért ne azonosítsuk már a komoly tartalommal is bíró, rendkívül igényes Gyûrûk Urát az "átlépett a teleporton és egy tûzlabdát dobott a lesben álló Gork harcos képébe" fantasykkal...
talán a filmet lehet megfeleltetni az SW eposznak
Let the people speak
Posted 2006. May 23. - 23:14
Posted 2006. May 23. - 23:09
Gondolom a 2001 ûrodusszeia c. filmet sokan látták, a második rész meg enyhén szólva a nyomában sincs.
"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."
"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]
Posted 2006. May 23. - 23:01
Nem kell mindennek tetszeni mndnekinek, hová jutna a világ.
pont.
Posted 2006. May 23. - 22:56
pl.,hogy mennyire túlmisztifikált sok minden, amiben hiszünk, és vajh' ugyanez lenne-e hitünk, ha az egyház azt tanítaná, h igen, Jézus élt, és azt mondta, amit, de mindamellett egy egyszerû ember volt, mint bármelyikünk
remény rabjai nem ilyen börtönös-bebizonyítom, h nekem van igazam-os?
Posted 2006. May 23. - 22:55
"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."
"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]
Posted 2006. May 23. - 22:53
a da vinci filmet nem láttam, de a könyvet olvastam, mit mondjak nem hagyott mély nyomokat bennem.. pedig általában kapható vagyok az ilyen sikersztorikra, nem azért mert trendi, hanem mert szórakoztató is tud lenni akár (+/- értelemben egyaránt)
persze más egy jó filmet végig nézni és más egy mókásat pl a lord of war se volt rossz egyszer, de nem nézném meg mégegyszer ellenben egy pl pi-vel v brazillal..
Posted 2006. May 23. - 22:53
talán a filmet lehet megfeleltetni az SW eposznak
Posted 2006. May 23. - 22:50
Amúgy pl. a gyûrûk urát sem láttam/olvastam, harry pottert sem és star wars-t sem, egyet sem. Nem trendiségbõl, hanem tudom h nem tetszene. .
Ha nem próbálsz ki valamit nem tudhatod hogy nem tetszene. Én sosem hiszek másoknak.....megézek egy filmet ami ígéretesnek tûnik NEKEM, akármilyen szar kritikát kapott.
DaVinci kód, lehet h jó könyv ( Kala, és ebben igazad van, h úgy kell nézni, mint kalandragény/film ) , nekem nem tetszik h azzal generál olvasókat/nézõket, h az egyház ágál ellene, mint mikor a Passió ellen a zsidók szóltak...stb.
Az emberek nagy része nem emiatt nézi meg...legalábbis az ismerõsi körömbõl SENKI nem emiatt nézte meg. Ezen az egyházas hajcihõn csak röhögnek az emberek
Posted 2006. May 23. - 22:47
Valahogy nem tom komolyan venni, mint ahogy a horrort sem. A való világ minidg sokkal pöpecebb, mint a kitaláció.
Gondolj bele, nagymamáróll mekkora filmet lehetne csinálni, pl, amikor leugrik 7végére unokákhoz, hazajön vasnap, s a saját lakásából kinéz egy kopasz roma családfõ, lobogtatva egy szerzõdést..
na, ez horror.
Meg a gázszámlás.
:-)
Bár, egy picit cinikus vagyok, ezt elismerem.
Posted 2006. May 23. - 22:44
Gyûrûkura: ugyanez a helyzet. Sok ismerõsöm, aki nagy imádó (én is az vagyok) csalódott, és "ez xar, undorító, stb" ilyenek. De sztem a film naggggyon jó. Mások, de jók.
Mondhatnám a StarWars-t is, az is más eredetiben olvasva és vásznon, pláne az "új" részek.
De a lényeg: ezek MIND könyvek alapján íródtak, ezek mindegyike egy könyv interpretációja egy-egy rendezõ által. NEM A MEGFILMESÍTÉSE. És mások egy film és egy könyv sajátosságai és más kell a sikerükhöz.
Nézzük így a filmeket, és máris jobban megértjük miért lettek olyanok amilyenek.
Posted 2006. May 23. - 22:32
Dehát trendi utálni amit csomóan trendinek hisznek.... Bár néha lehet, hogy azért szeretik sokan, mert jó. Ha meg szar, akkor az a baj.
Aktuális civil
Posted 2006. May 23. - 22:29
Honnan tudod hogy nem tetszene ha se nem láttad se nem olvastad?Én trendi vagyok
Amúgy pl. a gyûrûk urát sem láttam/olvastam, harry pottert sem és star wars-t sem, egyet sem. Nem trendiségbõl, hanem tudom h nem tetszene.
.
DaVinci pedig jó film,kár hogy iylen elutasítóak vagytok
Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..
BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz!
Posted 2006. May 23. - 22:13
Haverok anno azzal köcsögöltek, hogy felragaszottak a sztárvárszból valami szõrös szereplõt az akkor rágógumi mellé csomagolt levonóból a stucnimre.
Szal, feri potter, gyûrû kúra sztár vársz nem bejövõs.
Szerintem elriaszottak anno a végtelen történettel ettõl az iránytól, mer' az ritka egy szar volt...
Azóta, ha ilyen orkok, meg morkok, meg törpök vagy mik nyomulnak a plakáton végem.
kaki.
De párbaj nagy kedvenc.
Egyetlen nézhetõ filmje a nemgoj gyereknek, jó zenével.
Posted 2006. May 23. - 22:07
Amúgy pl. a gyûrûk urát sem láttam/olvastam, harry pottert sem és star wars-t sem, egyet sem. Nem trendiségbõl, hanem tudom h nem tetszene.
DaVinci kód, lehet h jó könyv ( Kala, és ebben igazad van, h úgy kell nézni, mint kalandragény/film ) , nekem nem tetszik h azzal generál olvasókat/nézõket, h az egyház ágál ellene, mint mikor a Passió ellen a zsidók szóltak...stb.
de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.
Posted 2006. May 23. - 22:04
Kicsit olyan trendi utálni a Da Vinci-t mint ahogy a Gyûrûk Urát is, az tény, pedig ráadásul elég messze vannak egymástól, max. a kidolgozottság az, amiben hasonlítanak.
Ha az ember annak látja, ami, (kalandfilm, kalandregény) akkor viszont jó a maga nemében (a könyv, a filmet nem láttam )
Let the people speak