Jelentkezz be Regisztrálj

Kerékpárral a járdán ?!
Posted 2004. May 24. - 21:03

Posted 2004. May 23. - 12:22

tegnap voltam szemtanuja, szoval nem en voltam a rossz ;D
az eset ugy votl hogy mentunk a petöfi-hid pesti hidfojenel felfele a hidra. aki nem ismeri a terepet:
mikor jovunk le a hidrol, akkor van 5-6 hármaslépcsö, utána meg egy kis placc. namost itt szoktak lefele szalguldani a biciklisek. most is ez törtent, mikozbe mi felfele mentunk gyalogosa, a bicos lefele száguldott a lépcsön mint az állat. és hát a végére mikor leért a placcra, már eléggé gyorsan ment.
hát igen, ott elég sok gyalogos van, és egy 2-3 éves éppenhogycsaktudokjárni kislány lépett a sráv elé, aki huzott egy nagy satut elöl hátul, kis nozvili, majd eldölt. szerencsere a kislanynak nem lett baja.
de azt el kell mondani emg, hogy ott a placcon elégé sok hajlektalan meg punk emberke szokott uldogelni, pénzt kéregetni. namost pont ö elöttuk történt az eset.
az anyuka megijedve elkapta a kislanyt, a punkok meg szétrugdosták biciklis áldozatunkat, aki alig tudott elmenekulni. kicsit sajnaltam, mer elegge durvan elbantak vele, de asszem jo lecke volt, es tobbet biztos nem csinal ilyet.
Posted 2004. May 22. - 14:28

most járok kresszre és asszem az egyetlen szarul megcsinált dolog a bringás rész. diszkréten szólva is kibaszás. elvileg az autósok kegyeire vagy bízva, a járdán tekerésért meg bírság jár, kivéve ha sáros az út (!!!) vagy tábla engedi... viszont a zebrán tekerhetsz csak nincs elsõbbséged, ergó meg*-nak a rendõrök ha elütött valaki... szar az egész, hogy a sebesség korlátozásról és az "elõzheted sávon belül" rõl ne is beszéljek... szoval anarchia van ezerrel, mer ha nem vigyáz rám a kressz vigyázok magamra, de abban nincs kegyelem..
amúgy annak ellenére hogy bitang nagy garázda vagyok gyaloggal még nem sok bajom volt... az igaz hogy halálra ijesztem némelyiket, de nem ütközök (jó a fékem könnyû vagyok, s inkább katapultálok, mert akkor csak röhögnek, de nó para)
Posted 2004. May 21. - 10:23

Ez egy picit hosszú lesz: de szerintem sokunk számára hasznos lenne erre törekedni: had idézzem a legfrisebb hatályos rendeletet:
Kerékpárok és segédmotoros kerékpárok
54. § (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetõleg – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetõvé teszik – szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni.
(2) Lakott területen levõ olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
(3) Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.
(4) Kerékpárral
a) a kerékpársávról – kivéve, ha jelzõtábla erre utasítást ad, továbbá ha a kerékpársávot a balra bekanyarodás céljából az úttest felezõ vonalának közelében helyezték el – vagy,

c) a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad. A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.
(5) Kerékpár pótülésén a 18. életévét betöltött vezetõ egy, tíz éven aluli gyermeket szállíthat. Egyébként kerékpáron személyt szállítani nem szabad.
(6) A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani.
(7) Tilos
a) fõútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni;

c) kerékpárhoz oldalkocsit, valamint – kerékpárutánfutót kivéve – egyéb vontatmányt kapcsolni;
d) kerékpárt más jármûvel, illetõleg állattal vontatni;
e) kerékpáron oldalra kinyúló, elõre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetõt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztetõ tárgyat szállítani;
f) kerékpárral állatot vezetni.
(8) Az (1) és a (3) bekezdésben, a (4) bekezdés c) pontjában, valamint a (7) bekezdés

a) lakott területen a kerékpársávon segédmotoros kerékpárral közlekedni, valamint

c) segédmotoros kerékpárhoz utánfutót kapcsolni
nem szabad.
Ez egy kicsit hosszú, de talán sokan nincsenek is ezzel tisztában így megéri legalább a nekünk hasznos részeket megjegyezni...
Posted 2004. May 21. - 09:52

Ezt hivom én élöbója kerülgetésnek!

vendég_Charon_*
Posted 2004. May 21. - 09:36

Ma velem is megesett, amitõl mindig féltem és remélem ezzel le is tudtam:
Jövök a kerékpárúton az egyetem elõtt a rakparton és látom, hogy egy kocsi kanyarodna a fõútra, de áll már egy ideje, hát gondoltam átgurulok elõtte, mivel semmi jelét nem adta, hogy indulni akarna, már majdnem át is értem, mikor egyszercsak elindul. Észre sem vette a vén f.., hogy nekem jött, csak azért állt meg, mert a mögöttem tekerõ srác egy óriásit üvöltött rá. Megnéztem a bringát, a hátsó kereket kapta el, a vázról lejött a festék. Ahogy nekem jött, arréb rakta a hátsó kereket, de nem estem el, le tudtam lépni. Én mint egy kuka csak álltam, míg a srác balhézott, azok meg felhúzott ablakkal kuksoltak bent. Aztán tekertem tovább a kerékpárúton és észrevettem, hogy remegnek a lábaim..
Eddig is féltem az autóktól, ez az eset most megerõsített a hitemben, hogy jobb elengedni õket, mégha nekem van is elsõbbségem.
És hálát adok mindennek, hogy ennyivel megúsztam.
Posted 2004. May 20. - 20:24

Kedvenceim:
- barátnõvel bájolgó fiatal anyuka, aki a babakocsit épp rátolja a bringasávra
- kutyát sétûálétató faszkalap, akinek a köcsög spániele 40 m-es pórázon cikázik keresztbe-kasul, zavarva mindenkit
- szntén az anyukák, akik nem szólnak csemetéikre, miközben látják, hogy 100zal jövök
A többit ki lehet kerülni, szerintem változtatni nem lehet a dolgon (legalábbis nem egyik napról a másikra). Próbáljuk élvezni a szlalomot :

Posted 2004. May 20. - 13:22

Posted 2004. May 20. - 12:54

Posted 2004. May 20. - 10:04

Posted 2004. May 20. - 08:26

vendég_Charon_*
Posted 2004. May 19. - 18:18

Posted 2004. May 19. - 15:29

Mikor lesz már ezeknek vége. Gondolom soha, s mégis azt kivánom, bárcsak lenne vége már.
Posted 2004. May 19. - 14:22

Tehát lehet gurulni a járdán, de a zebra elõtt le kell pattanni a bingáról és szépen áttolni a túloldalra, ha baleset történik 1bõl ráhúzzák a paciensre a vizes (fehér) lepedõt.
A balesetet egyébként pont azért éltem túl, mert a bringán ültem és azt kapta telibe a TAXI, ha gyalog lettem volna, akkor nem csak lefejelem a szélvédõt, hanem még a lábaimat is szarrá töröm. Ami viszont még szerencse, rajtam volt a telepakolt hátizsák és így a gerincemnek sem lett baja.
Azóta a lábaimat mindig készenlétben tartom az autósoknak. Aki 10 cm-nél közelebb jön, azt megtámogatom kicsit. >

Posted 2004. May 19. - 12:17

Posted 2004. May 19. - 11:57

Posted 2004. May 19. - 11:31

???
Posted 2004. May 19. - 11:21

Elsõ esetben lemehet felére, olyanról pedig még nem hallottam hogy emeltek volna.
Posted 2004. May 19. - 11:07

Megjött a rendõrségi papírom... Örömmel tájékoztatok mindenkit, hogy a XI. kerületben egy gyalogos "árfolyama" jelenleg 14.000,- Ft.. ;D
És még röhögök is a markomba, mert a határozatban az szerepel, hogy anyagi kár nem történt. (A "sértett" balfék két fényképezõgépét leszámítva, amelyeknek a javíttatása valszeg ennél jóval borsosabb lett volna.. Hehe. ;D ;D ;D
Most már csak kivárom a jogerõre emelkedést, befizetem a lét, aztán ragasztok a bringára egy emberalakot, és behúzom az elsõ strigulát.

Posted 2004. May 19. - 10:43