Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Nyeregcsövek

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3018 hozzászólás a témában

Morph

Morph

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás

Sziasztok,

Van Egy Rockshox Reverb állítható nyeregcsövem, eddig kiválóan szuperált, volt ugyan pár mm kotyogása, de ezt utánaolvasva normálisnak tekintettem, menet közben semmit nem lehetett belőle érzékelni.

Viszont most olyat produkál, hogy menet közben, ahogy a combjaimmal szorítom irányítás közben, a becsúszója konkrétan elfordul a szárban, gyakorlatilag a nyerg orrát centikkel el lehet fordítani (nem teszteltem, hogy mennyire, de 4-5 centit simán elfordul... És megelőzve a kérdést, nem, nem a vázban fordul el, a szárat stabilan fogja a nyeregcső bilincs.:-)

Van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata? MI ilyenkor a probléma, mekkora a gond, mi a teendő vele?

Köszi előre is

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8.749 hozzászólás
  • LocationPécs

nekem van egy gravity dropper turbóm, az ugye full mechanikus ebben jobban bízom, mint a különböző hidraulikusokban..

egyenlőre nem kotyog, 3 állása van, ha lesz plusz infó megosztom

de hatalmas találmány, még az itthoni terepviszonyok között is álom vele endurózni

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

csak megerősíteni tudom azt, amit zeezo írt, mindegyik kotyog. viszont rajta ülve nekem nem volt zavaró(talán nem mérvadó, ~200m-t tekertem reverb-bel szerelt speci enduroval)
szerintem a vázat nem fogja gyilkolni a ki-be tologatás, inkább a nyeregcső lesz karcos, kopott. 

dropper post hiányában én is tologatom a nyerget, és szinte már bánom, hogy a csillivilli easton haven helyett nem egy bbb-t "teszek tönkre". 

Ha a váz bírja az jó, de jobban belegondolva a szituba, nem tudom elképzelni magamról, hogy ki be tologassam amikor kint vagyok. Vagyok annyira lusta, hogy inkább megyek lefelé is finomabban mint a nyeregcsővel variálni kelljen. Ezért tetszett meg az állítható.

Szerintem az elmúlt pár év legnagyobb találmánya az állítható nyeregcső.

Én is egy reverbet nyúzok lassan két éve. Mindegyik kotyog egy kicsit, de ahhoz, hogy menet közben is érezhető legyen kell 2-3 év intenzív használat. Jellemző hiba még, hogy idővel kicst áteresztenek a tömítései és összeül pár millit, de ez is csak hosszú idő után jön elő és pár o-gyűrű cseréjével orvosolható. Évente egyszer ajánlatos szétkapni olajat cserélni és átzsírozni. Alkatrész van hozzá bőven, ebayen bármi beszerezhető.

Plusz egy alkatrész, amivel törődni kell, de bőven megéri. Legalábbis annak biztosan, aki szeret lefelé is menni.

Ez hasznos infó. Nem megyek túl sokat (főleg hogy most két bringára oszlik), a fullyval csak májustól szeptemberig, abba kellene ez. Szóval lehet nálam 5-6 év is lenne. A karbantartás igény, hát igen, azt nem szeretem, de valamit valamiért. A fullyval egy új világ nyílt meg, a kanyarokat szereti sportosan, éles bedöntéssel venni,, a fékezésről kezdek leszokni, a nyerget pedig néha akadályként érzékelem. Szóval felvettem a listámra az állítható nyeregcsövet, még gondolkodom, hogy tudok-e nélküle élni, de valószínűleg beszerzek egy ilyet.

filmes

filmes

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.600 hozzászólás

Szerintem az elmúlt pár év legnagyobb találmánya az állítható nyeregcső.

Én is egy reverbet nyúzok lassan két éve. Mindegyik kotyog egy kicsit, de ahhoz, hogy menet közben is érezhető legyen kell 2-3 év intenzív használat. Jellemző hiba még, hogy idővel kicst áteresztenek a tömítései és összeül pár millit, de ez is csak hosszú idő után jön elő és pár o-gyűrű cseréjével orvosolható. Évente egyszer ajánlatos szétkapni olajat cserélni és átzsírozni. Alkatrész van hozzá bőven, ebayen bármi beszerezhető.

Plusz egy alkatrész, amivel törődni kell, de bőven megéri. Legalábbis annak biztosan, aki szeret lefelé is menni.

filmes módosította - 2014. május 06. - 16:38

• Fülee kedveli ezt

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás

Az állítható nyeregcsőre gondolsz? Akkor hanyagoljam?

Sima nyeregcsőnél mennyire gyilkolja a vázat magát, ha a hegytetőn rendszeresen betolom, lent felhúzom a nyerget? Nem jó neki vagy bírnia kellene gond nélkül? A váz egyáltalán nem olcsó egyébként.. Szóval ha nem jó, akkor ezt is hanyagolom.

csak megerősíteni tudom azt, amit zeezo írt, mindegyik kotyog. viszont rajta ülve nekem nem volt zavaró(talán nem mérvadó, ~200m-t tekertem reverb-bel szerelt speci enduroval)
szerintem a vázat nem fogja gyilkolni a ki-be tologatás, inkább a nyeregcső lesz karcos, kopott. 

dropper post hiányában én is tologatom a nyerget, és szinte már bánom, hogy a csillivilli easton haven helyett nem egy bbb-t "teszek tönkre". 

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Vagy ha rendszeresen (mondjuk minden hétvégén) ki kell venni a nyeregcsövet hogy elférjen a kocsiban :)

Na jó...vannak még kivételek.....:D

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Gyorszáras bilincs a kölcsönzőbe kell ahol minden nap állítgatják a nyeregmagasságot,

Vagy ha rendszeresen (mondjuk minden hétvégén) ki kell venni a nyeregcsövet hogy elférjen a kocsiban :)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Eddig amivel találkoztam mind kikotyogósodot.

Az állítható nyeregcsőre gondolsz? Akkor hanyagoljam?

Sima nyeregcsőnél mennyire gyilkolja a vázat magát, ha a hegytetőn rendszeresen betolom, lent felhúzom a nyerget? Nem jó neki vagy bírnia kellene gond nélkül? A váz egyáltalán nem olcsó egyébként.. Szóval ha nem jó, akkor ezt is hanyagolom.

freddyke módosította - 2014. május 03. - 22:20

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Eddig amivel találkoztam mind kikotyogósodot.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Ok, akkor remélhetőleg nem téptem túl. Erre a bilincsre gondoltál? Ez nem gyorszáras, ha állítani kell, akkor kulcs kell.

Más: Az állítható nyeregcsövek jók? Pl. ez? Esetleg más márka? Sok baj van ezekkel vagy karbantartás mentesen elmennek?

Így van, ez egy ilyen bilincs például. Gyorszáras bilincs a kölcsönzőbe kell ahol minden nap állítgatják a nyeregmagasságot, egyébként meg egy multi-tool mindig van az embernél ha állítgatni kell. Állítható nyeregcső ügyében pedig átadom a válaszolás jogát olyannak aki használ is ilyen csövet....: D

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

5 nm körül szokott lenni, de az igazán jó bilincs kialakításnál mint pl a Thomson bilincsek, ahol a csavar mind a két felfekvő felülete önbeálló ott elég jóval kevesebb is. De függ a nyeregvázcső és a nyeregcső pontos illesztésétől is, hogy mennyire kell meghúzni.

Ok, akkor remélhetőleg nem téptem túl. Erre a bilincsre gondoltál? Ez nem gyorszáras, ha állítani kell, akkor kulcs kell.

Más: Az állítható nyeregcsövek jók? Pl. ez? Esetleg más márka? Sok baj van ezekkel vagy karbantartás mentesen elmennek?

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Úgy tudom az a karbonvázas bringáknál vagy karbon nyeregcsőnél javasolt, mert ott erősen korlátozott a meghúzás nyomatéka. Azért kérdeztem, mekkora a maximális nyomaték, mert lehet nem szorítom meg eléggé. Így nem is csoda, hogy becsúszik.

5 nm körül szokott lenni, de az igazán jó bilincs kialakításnál mint pl a Thomson bilincsek, ahol a csavar mind a két felfekvő felülete önbeálló ott elég jóval kevesebb is. De függ a nyeregvázcső és a nyeregcső pontos illesztésétől is, hogy mennyire kell meghúzni.

verti módosította - 2014. május 03. - 09:25

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Úgy tudom az a karbonvázas bringáknál vagy karbon nyeregcsőnél javasolt, mert ott erősen korlátozott a meghúzás nyomatéka. Azért kérdeztem, mekkora a maximális nyomaték, mert lehet nem szorítom meg eléggé. Így nem is csoda, hogy becsúszik.

freddyke módosította - 2014. május 03. - 08:50

ny zoli

ny zoli

fórumtag

• fórumtag
  • 121 hozzászólás

1x egy évben kihúzod és vékonyan bekened zsírral.Becsúszkáló nyeregcsőre a legjobb a fogkrém,lehetőleg ne mikroszemcséset használj,mert karcolja a csövet.

ny zoli módosította - 2014. május 03. - 07:08

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Alu vázban alu nyeregcsövet kell zsírozni? Nem egyszer olvastam, hogy mekkora szívás van ha berohad a nyeregcső. Nekem be volt zsírozva és 5 év mozdulatlanság után gond nélkül kijött. A zsírral csak egy gondom van, beleragad a kosz és marja a fényezést (bár attól függ milyen zsír).

Másik kérdés, alu váznál a nyeregcsőbilincset mekkora nyomatékkal kell meghúzni? A régi bringámon egyszer beállítottam a nyerget és 5 évig úgy volt. Az újon (igaz, hogy nagyon laza volt a bilincs gyárilag) a nyereg becsúszott több centit, kihúztam, szorítottam rajta. Megint csúszott millimétereket, megint kihúztam, keveset szorítottam, aztán ezt már néhányszor ismételtem, mert mindig beljebb ment néhány millimétert. Most már a jóérzés határát kezdi túllépni ahogy rá van szorítva (talán 6Nm lehet - kézzel nehéz megbecsülni), nem tudom mennyire szabad meghúzni. Esetleg húzzam ki a csövet, zsírozzam be, hátha az is fog.

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 432 hozzászólás

Keresek olyan szaktársat, aki SR Suntour NCX SP12 (esetleg régebbi SP8) nyeregcsövet használ, kíváncsi vagyok a tapasztalataira. Merevfarú acélvázas montim a kiváló magyar utakon néha akkorát üt rajtam, hogy 20-30 km aszfalton is meggyötör néha, ezt küszöbölném ki a vázolt megoldással.

tangens

tangens

vendég

• fórumtag
  • 120 hozzászólás

Trifo fórumtársnak van egy tandemben. Egy levelet talán megér...

Köszönöm, keresem.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás

Trifo fórumtársnak van egy tandemben. Egy levelet talán megér...

tangens

tangens

vendég

• fórumtag
  • 120 hozzászólás

Sziasztok,

nincs véletlenül valakinek cane creek thudbuster csővel tapasztalata?

Nem tudok választani a short és a long verzió közül, hajlanék a shortra, de gondolom az effektív "rugóútja" az nincs 33mm, mint amit megadnak a tech-ben.

A kérdés az lenne: túrázni (árkon-bokron) elég lehet a short, vagy érdemes a longot választani.:

kösz!! tg

Trialbiker

Trialbiker

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
sziasztok lenne egy olyan kérdésem hogy hogyan lehet kiszedni egy totál beleszorult nyeregcsövet. Próbáltam már satuba de nem mertem teljes erőből mert féltem hogy eltörik.