Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

V-fékek - általános eszmecsere

- - - - -

• Please log in to reply
4041 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Elõnyt azt nem igazán tudok. Nekem csak akkor kéne, ha ingyen (vagy nagyon olcsón) hozzám vágnák.

A sebesség mindent megold.

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
tény.
de még az xt se az, na meg nem sok cég csinál párhuzamosítós féket a shimanón kívül. meg alapvetõen mi értelme az egésznek? csak bonyolult, drága, nehéz, és annyival nem jobb hogy mindezt megérje, legalábbis ez az én véleményem. de ha megváltja a világot, ám legyen, engem meg lehet gyõzni.
tessék meggyõzni az elõnyeirõl :)

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Az új xtr párhuzamosítós.

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
na igen. az avidnak is csak egy modellje volt, asszem az arch rival. se nem könnyû, se nem jó, de legalább szép volt, na meg drága.
(a havert sikerült megtéríteni, azóta használ avidot, és végre levette a régi lx karokat is, aminek a végébe volt rögzítve a bowden, ezáltal progresszív volt, na meg végtelen az útja :S )

weqa

weqa

vendég

• fórumtag
  • 183 posts

ez a szétszedem összerakom dolog be szokott jönni. lehet hogy csak be kellett állítani rendesen (vagy csak pont sikerült nekik). haverom xtr-je már nem mai darab, asszem 3-4 éves, és eléggé kotyog a párhuzamosítónál. igazából kuka a fék mert már nem lehet raja segíteni a kis csavarokkal se amivel beállítod a forgáspontok feszességét. kicsit gázul néz ki hogy kerekre!!! kopik a fékpofa hátsó része, na meg visít mint az állat. a pofát meg úgy kell beállítani hogy fékezéskor jó legyen. he nincs behúzva érdekesen áll a pofa a fékben :D én nem is vagyok híve a párhuzamosítós fékeknek...

nem is gyárt már senki párhuzamosítós fékeket, az egy "evolúciós zsákutca" volt, ezt a shimano is felismerte...

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
ez a szétszedem összerakom dolog be szokott jönni. lehet hogy csak be kellett állítani rendesen (vagy csak pont sikerült nekik). haverom xtr-je már nem mai darab, asszem 3-4 éves, és eléggé kotyog a párhuzamosítónál. igazából kuka a fék mert már nem lehet raja segíteni a kis csavarokkal se amivel beállítod a forgáspontok feszességét. kicsit gázul néz ki hogy kerekre!!! kopik a fékpofa hátsó része, na meg visít mint az állat. a pofát meg úgy kell beállítani hogy fékezéskor jó legyen. he nincs behúzva érdekesen áll a pofa a fékben :D én nem is vagyok híve a párhuzamosítós fékeknek...

zylin

zylin

törzsvendég

• fórumtag
  • 277 posts
Weqa:
Végül rád hallgattam.
Elmentem vele a szervizbe.:D

Végül ott közösen ripityává szedtük a féket. Összerakták, beállították és most úgy néz ki renbe van.
Hangot se adnak a pofák már csak nagyon elvétve ami szerintem fokozatosan megszûnik majd ahogy összekopik a felni meg a pofa.
A minimális kotyogás meg a fék saját tengelyén való kotyogásából adódik amivel nincs mit tenni.
Valószínûleg ezt kellett volna elsõnek megtennem, hogy darbokra szedem és összerakom.

weqa

weqa

vendég

• fórumtag
  • 183 posts

/Most felmerül bennem a kérdés, hogy milyen az a rossz féktüske./

Na igen azt furcsán írtam:D
Arra gondoltam, hogy a két oldalon nem egyezik a féktüskék átmérõje vagy esetleg a pillangók furatátmérõje nem azonos.
Na de megmérem õket egy jó tolómérõvel aztán ha kell akkor jön a csiszolás...:D

Ha jól tudom zsír új a bringád (fehér magellan :))... kár volna idõt és fáradságot pazarolni olyanra amit nagy valószínûséggel a szervízben ingyen megcsinálnak. Minden (normális) kerékpárbolt vállalja, hogy x km után (ez változó, hogy ki mennyit mond, de általában 50-100 között) vissza lehet vinni és lecsekkolják a gépet - általában a bowden feszességet állítják, féknél, váltónál, illetve ha valami nem rendeltetés szerûen mûködik azt is megnézik (persze rendeltetés szerû használat mellett értendõ mindez).
Ha valami gyártási hiba folytán a féktüskével lenne a gond, szerintem egy korrekt helyen szó nélkül kicserélik/megcsiszolják/"akármicsinálják" (már csak azért is mert filléres darabról van szó).
Érdemes egy próbát tenni, mielött buherálni kezdené az ember a vadi új gépét...

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
üdv
nekem sd5 van és nincs vele semmi gondom. lehet hogy csak kifogtam a két legjobb párt?
az sd5 gyári pofája és az rw2 közt mennyire érezhetõ a különbség?

zylin

zylin

törzsvendég

• fórumtag
  • 277 posts

Na igen azt furcsán írtam:D
Arra gondoltam, hogy a két oldalon nem egyezik a féktüskék átmérõje vagy esetleg a pillangók furatátmérõje nem azonos.
Na de megmérem õket egy jó tolómérõvel aztán ha kell akkor jön a csiszolás...:D

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts

Azt tudom h kell neki egy kis kotyogás. Hátul meg is van a minkét pillangónál egy kicsi és egyforma mértékben.
Na de elöl a balnál meg van, a pipás oldalnál viszont meg minimális húzás után is már egy fél mm mozgás sincs.
Ebbõl gondolnám, hogy esetleg az a jobb féktüske nem jó.

Akkor egy kicsit félreértettem az elõzõ postodat, ott valamiért azt hittem, hogy az nem tetszik, hogy kotyog :)

A bal oldalon viszont tökig húzva a csavart is kotyogós marad a pillangó.
Lehet, hogy ez a tüske lesz a ludas mert a hátsóval nincs semmi gond.

De a lényegen nem változtat.

Akkor próbáld meg, amit sala írt, aztán számolj be arról, mi lett.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

zylin

zylin

törzsvendég

• fórumtag
  • 277 posts
[quote name='PTamás']Nekem is van SD7.
Annak kell egy kis kotyogás.
Ha a bal nem kotyog akkor, amikor a fékpipa nincs a helyén, az nem jó.
De ha összeakasztod a két pillangót, minimálisan kotyog csak.
Legalábbis így lenne jó.

Azt tudom h kell neki egy kis kotyogás. Hátul meg is van a minkét pillangónál egy kicsi és egyforma mértékben.
Na de elöl a balnál meg van, a pipás oldalnál viszont meg minimális húzás után is már egy fél mm mozgás sincs.
Ebbõl gondolnám, hogy esetleg az a jobb féktüske nem jó.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts

Majd megpróbálom mert így nagyon sz*r.
A jobb oldalt ha meghúzom a pillangót minimális húzás után már semmi kotyogás (de azért nem szorul).

Nekem is van SD7.
Annak kell egy kis kotyogás.
Ha a bal nem kotyog akkor, amikor a fékpipa nincs a helyén, az nem jó.
De ha összeakasztod a két pillangót, minimálisan kotyog csak.
Legalábbis így lenne jó.
A féktüskére amúgy meg nem ül fel teljesen.
Mostanában voltak itt másnak is problémái, igaz SD5-tel, de ugyan ez. Nem lehetett mit kezdeni vele.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

zylin

zylin

törzsvendég

• fórumtag
  • 277 posts
Majd megpróbálom mert így nagyon sz*r.
A jobb oldalt ha meghúzom a pillangót minimális húzás után már semmi kotyogás (de azért nem szorul).

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
csiszold meg a tüske tövét ott ahol nagyobb az átmérõje

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

zylin

zylin

törzsvendég

• fórumtag
  • 277 posts
Levettem a pillangókat.
Átrendeztem az alatéteket a pofák alatt a manual szerint.(http://sram.com/_media/techdocs/single-digit-7-install.pdf).
Így már párhuzamosak a pillangók ha a pofák a felnin vannak.
De továbbra se hajlandóak egyszerre mozogni.
Illetve a jobb oldali pillangó(a bovdenházas oldal) mozgatásához sokkan nagyobb erõ kell.
Lehet hogy a féktüskékkel van gond?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Sram 9.0? Nekem bevált. Olcsó. Viszont Mach4-el, RW2-vel hajlítgatja azt a nagyon merev Duke-ot rendesen. ;)

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
a duke azért elég merevnek tûnik, de erre viszont nem is gondoltam, hogy rúgózáskor eltolja a bowdenház az egész erndszert egy kicsit. köszi a magyarázatot:).

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

sd7 nekem most hátul szorul, mondjuk már el van kopva a pofa, meg nagyon rég látott bármiféle kenõanyagot a rugója, tiszta por az egész...elöl próbáltam állítani, egy ideig visított, aztán amikor kapott egy kis zivatart meg vele együtt a port/kis sarat, azóta jó, meg se szólal. de ez így van általában, ha állítok a pofán, vagy csak lemosom a bringát...

viszont az lehetséges, hogy az elsõ kereket beletaposom a fékbe? dt240 agy, xc717 felni, 2es dt küllõk - totál merevnek tûnik, az is, meg erõs, aztán mégis a 60 kilómmal kiállva simán beletaposom az egyik oldalba kiállásnál, pedig messze van a pofa a felnitõl...gyorszár egyenes, kerékben nincs semmiféle alakváltozás.

Berugózáskor a bovdenház eltolja az egyik irányba a pofákat, + rugalmas teló + a kerék minimális rugalmassága.

carbon-dani

carbon-dani

vendég

• fórumtag
  • 186 posts

sd7 nekem most hátul szorul, mondjuk már el van kopva a pofa, meg nagyon rég látott bármiféle kenõanyagot a rugója, tiszta por az egész...elöl próbáltam állítani, egy ideig visított, aztán amikor kapott egy kis zivatart meg vele együtt a port/kis sarat, azóta jó, meg se szólal. de ez így van általában, ha állítok a pofán, vagy csak lemosom a bringát...

viszont az lehetséges, hogy az elsõ kereket beletaposom a fékbe? dt240 agy, xc717 felni, 2es dt küllõk - totál merevnek tûnik, az is, meg erõs, aztán mégis a 60 kilómmal kiállva simán beletaposom az egyik oldalba kiállásnál, pedig messze van a pofa a felnitõl...gyorszár egyenes, kerékben nincs semmiféle alakváltozás.

ugyanez a problémám,de csak ritkán fordul elõ.csak kiállásnál+hajtás