Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

V-fékek - általános eszmecsere

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
4041 hozzászólás a témában

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás
ajjajj,,, nem tûnt fel a mosolygó fejecske???? OMG.

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 hozzászólás

Akkor vagy le van tiltva az privát üzenet fogadásod vagy a fórum sz@r.

Semmi anyázásról nincs benne szó.

(a titok, ami nincs, ott van az aláírásomban)
Bekenem a felnim zsírral, hogy ne kopjon. :D

Nyilvánosan nem fogom leírni, mert nem akarom kitenni magam a sok hitetlen támadásának.

Megbocsáss, de minden kötekedés nélkül az mondom ez egy nagy marhaság.
Elõször is, a féknek épp az a definiciója és rendeltetése, hogy egy dörzskapcsolat, azaz felületek érintkezésénél fogva, súrlódás által igyekszik a mozgási energiát (esetünkben forgató nyomatékot) csökkenteni, megszüntetni. A fékek ésetében elengedhetetlen, hogy ez száraz üzemû legyen. Amirõl te beszélsz, az értelem szerûen nedves üzem, ami gépészetileg létezik (sõt!), de tengelykapcsolóknál és nem fékeknél. Az egyik a forgató nyomaték csökkenésére való, míg a másik éppen a nyomaték átadására.
Másodsorban a zsír a felnin nem csak azért értelmetlen mert a fékhatásnak annyi, hanem még a koszt is összeszedi ami a fékezésnél még jobban rongálja a felni felületét. Ennyi erõvel le is szerelhetnéd a fékjeidet.
Szóval ne haragudj de nagyon szkeptikus vagyok.

Az igéret szép szó, de az elkelkáposztalaníthatatlaníthatatlanítottság még szebb :D

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
Haverom triatlonozik. 3-4 évig jár 1 pár pofával. De országúton nem kap koszt, mocskot a felni, mint mtb-n. És a dzsuva eszi a fékpofát, nem a száraz, meleg nyár. Ha kifogja az ember fia és nemigen kerül sárba (vagy tudatosan kerüli :-), persze, hogy végtelen ideig nem kopik a fék. De én már többször voltam olyan szituban, (elkapott a hegyen 1 nagy esõ) hogy a hegy tetejétõl az aljáig elkopott 1 pár fékpofám. És persze ilyenkor a felni is úgy néz ki, mintha fényesre köszörülték volna.
De lehet, hogy rosszul csinálok valamit ? :-)
Szóljatok !!!!
Marci

Kosina Szilárd

Kosina Szilárd

bentlakó

• fórumtag
  • 7.603 hozzászólás
a mostani fékbetéteimben (3 komponens bbb) 4500 km van, szemmel látható kopás még nincs.
egy évet legalább elment eddig minden fékpofám... lehet rosszul csinálok valamit :)
majd most alpokban még koptatom picit :)

na jó az avid sd3as fékemhez kapott pofák elég gyenguszok voltak, azok nekem sem bírták olyan sokáig, max 2000
"...nem kurva Õ, csak megadatott neki minden pasi...":)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

MJani01 ! A postaládám tök üres.
És tényleg oszd meg velünk a "titkot", neked hogy nem kopnak a fékpofák. Mert akkor 15 éve valami tévedésben élek a fékeket illetõen.
(anyázni is lehet, ha kedved van de írtam, hogy viccelek :D )

Akkor vagy le van tiltva az privát üzenet fogadásod vagy a fórum sz@r.

Semmi anyázásról nincs benne szó.

(a titok, ami nincs, ott van az aláírásomban)
Bekenem a felnim zsírral, hogy ne kopjon. :D

Nyilvánosan nem fogom leírni, mert nem akarom kitenni magam a sok hitetlen támadásának.

A sebesség mindent megold.

adamszeged

adamszeged

törzsvendég

• fórumtag
  • 274 hozzászólás
Beveti a jól bevált módszert: LÁBFÉK :D

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
MJani01 ! A postaládám tök üres.
És tényleg oszd meg velünk a "titkot", neked hogy nem kopnak a fékpofák. Mert akkor 15 éve valami tévedésben élek a fékeket illetõen.
(anyázni is lehet, ha kedved van de írtam, hogy viccelek :D )
Marci

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.505 hozzászólás
üdv
nekem a normás v-fékbetét kb 1500-2000 km-t bír a használat stílusától függõen, (sárban nem merek belegondolni mennyit bír...), a tárcsafék betéteim pedig 3-4000 km-t mennek el, fémes betéteket használok.

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 hozzászólás

Válaszolnék privátban, de megtelt a postaládát.

anyázzál csak nyugodtan nyilvánosan is :D
Amúgy mink is kíváncsiak vagyunk a titkodra :)

Az igéret szép szó, de az elkelkáposztalaníthatatlaníthatatlanítottság még szebb :D

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
2000km?
az elég vékony, nem??
elõl hátul, u.a?
mondjuk tárcsám még sose vót
...
végül is, ha sokat mojol az erdõn az ember, fõleg, nedvesen akkor V fék akár 100 km alatt is kampo tud lenni..
eddig azt hittem, a tárcsák tartósabbak

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Hááááát, ismeretlenül meg kell vádoljalak, hogy te egy vitrinbiciglista lehetsz. Szóval csak száraz, meleg idõben bringázhatsz, nó sár, mocsok.:) Ez persze nem gond, mindenki annyit és úgy teker, ahogyan akar. És kérlek ne sértõdj meg, viccessen mondtam.:) De nehezen magyarázható mással, hogy neked nem kopik semmid.
Több felnim is elkopott, szétrepedt már. Haveromnak is. Ez mondjuk inkább sok sarazás után történik. Ezért vettünk kerámia felnit. Azt fel nem fogom, hogy nem kopik a tárcsafék betéted. Minden haverom max. 2000km-t képes menni 1 párral. (XT,gyantás betét. A fémes biztosan tovább tart.)

Válaszolnék privátban, de megtelt a postaládát.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Csak úgy halkan megjegyzem, hogy én minimum 15000km-t elmegyek egy pár hagyományos v-fék pofával. Felnim meg még soha nem kopott el, hamarabb hajlik, törik, reped el. Tárcsafék betétet még soha nem koptattam el.

Hááááát, ismeretlenül meg kell vádoljalak, hogy te egy vitrinbiciglista lehetsz. Szóval csak száraz, meleg idõben bringázhatsz, nó sár, mocsok.:) Ez persze nem gond, mindenki annyit és úgy teker, ahogyan akar. És kérlek ne sértõdj meg, viccessen mondtam.:) De nehezen magyarázható mással, hogy neked nem kopik semmid.
Több felnim is elkopott, szétrepedt már. Haveromnak is. Ez mondjuk inkább sok sarazás után történik. Ezért vettünk kerámia felnit. Azt fel nem fogom, hogy nem kopik a tárcsafék betéted. Minden haverom max. 2000km-t képes menni 1 párral. (XT,gyantás betét. A fémes biztosan tovább tart.)
Marci

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 hozzászólás

Mondjuk azt, hogy nagyon nem szeretek fékezni. Leginkább akkor fogynak a pofáim, amikor versenyen feltartanak.

Nem túlzás egy kicsit az a szög, amit írtál? Az 100%os emelkedõ/lejtõ. ;)

Igen? Ajaj, akkor most biztos valami baromi nagy marhaságot mondtam. :D Õszintén megvalla lövésem sincs hogyan mérik a domborzatok dõlésszögét, de hogy nem szögmérõvel és vonalzóval abban biztos vagyok :D

Akkor inkább úgy írom le, hogy vannak lejtõk amik nem hosszúak úgyan, de felmenni csak négykézláb mennék fel rajtuk, míg lefelé jobban megizzasztanak, mint egy hosszabb emelkedõ. Szóval én inkább off-roadosan szeretem (erdészeti és vadcsapásokon, ösvényeken)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

És mennyit is mész évente tárcsafékes bringával?? ... :P

Kb 1000km-t. :D

balu75

balu75

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.854 hozzászólás

..Tárcsafék betétet még soha nem koptattam el ...

És mennyit is mész évente tárcsafékes bringával?? ... :P
... a mai napon rájöttem miért szeretem valójában is a Lókolbászt ... mert így kevesebb sz@rja össze az erdõt ...
Balu X-man . . . . . A legjobb amit eddig ettem: Gélbõl X

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Nem ismerem a kerékpározási stílusod, és hogy hol tekersz, de ez eddig nagyon gazdaságosnak tûnik. Az én Deore gyári pofám alig 1500 Km-t bírt ki. Bár tudni kell, hogy ha kilépek a házból szinte egybõl 50-60 Km/h-ra gyorsulok minden tekerés nélkül és ahol én járok ott sem ritka az akár 40-45°-os sáros/poros lejtõk és emelkedõk...

Mondjuk azt, hogy nagyon nem szeretek fékezni. Leginkább akkor fogynak a pofáim, amikor versenyen feltartanak.

Nem túlzás egy kicsit az a szög, amit írtál? Az 100%os emelkedõ/lejtõ. ;)

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 hozzászólás

Csak úgy halkan megjegyzem, hogy én minimum 15000km-t elmegyek egy pár hagyományos v-fék pofával. Felnim meg még soha nem kopott el, hamarabb hajlik, törik, reped el. Tárcsafék betétet még soha nem koptattam el.

Nem ismerem a kerékpározási stílusod, és hogy hol tekersz, de ez eddig nagyon gazdaságosnak tûnik. Az én Deore gyári pofám alig 1500 Km-t bírt ki. Bár tudni kell, hogy ha kilépek a házból szinte egybõl 50-60 Km/h-ra gyorsulok minden tekerés nélkül és ahol én járok ott sem ritka az akár 40-45°-os sáros/poros lejtõk és emelkedõk...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

van itt valaki, aki használ kerámiás felnit? tapasztalatokra lennék kíváncsi, pl arra, hogy fékerõben hogyan viszonyul egy 160mm-es átlag cc-s tárcsafékhez az ereje, mennyire gyorsan eszi a pofát, milyen spéci pofát érdemes használni? érdemes egyáltalán ilyesmiben gondolkozni, vagy nézzek inkább jófajta "hagyományos" felnit?

Évek óta járok Mavic kerámia felnivel. Mivel V-féket használok, a tárcsa erejéhez nem tudom pontosan viszonyítani. Úgy fog, mint egy rendes v-fék. Ami a nagy királyság, hogy a fékpofa szinte egyáltalán nem kopik, 6-8000Km-t simán kibír. Használhatsz bármilyen normál v-fékpofát vagy XTR kerámia pofát, ami kb. 1700Ft, szóval nem drága. Ebben az a király, hogy nagyon kemény anyagú, hóban-sárban sem kopik. Itt jön elõ az elõnye a normál alu felnikkel szemben, mert azok hóban-sárban kopnak, mint az állat és a fékpofád is elszáll azonnal.
Ahogy nézem, hogy haverjaim mi pénzt kifizetnek tárcsafék pofára, akkor ezt talán olcsóbb fenntartani. Náluk kb. 3500Ft 1 pár pofa és kb. 2000km-t ha kitart. Azon kívül nem kell új kerékszettet venned, nem kell a fékeket megvenned, elvileg könnyebb is az egész rendszer, mint a tárcsás.
Marci

kisember08

kisember08

vendég

• fórumtag
  • 10 hozzászólás

Szerintem itt félreértések vannak. A fékkar az, ami a kormányon van.

Bocs, igazad van.