Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

V-fékek - általános eszmecsere

- - - - -

• Please log in to reply
4041 replies to this topic

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

...na jó, sikerült rájönnöm, hogy a tipikus válasz a "nem", illetve hogy egy adapter kell hozzá, ami plusz meghibásodási pontot és mechanikai bonyolultságot visz a rendszerbe.

Használj canti féket. Van avid, ami 6-7 rugó és franyó, vagy van bike+ néven futó tektro, ami kb. a fele, harmada, és az sem rossz.

Ezek már modernek, imbuszos fékpofa megy bele, könnyû beállítani õket, kb. mint egy v féket.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
...na jó, sikerült rájönnöm, hogy a tipikus válasz a "nem", illetve hogy egy adapter kell hozzá, ami plusz meghibásodási pontot és mechanikai bonyolultságot visz a rendszerbe.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
...tényleg... Gondolkodtam már azon, hogy a trendeknek szembemenve talán majd elõbb-utóbb egy hajtáslánc upgrade-del egybekötve szarvkormányra cseréljem a biciklin az egyenes kormányt.
Elméleti jelleggel érdekel, hogy a V-féket meg lehet-e hajtani egy országúti fékváltókarról, vagy akkor mindenképp outi fék kell...

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

Esetleg próbálj ki valami puhább betétet (RW2, Koolstop). A betétnek jobban kéne fogyni amint a felninek. ;)

:) Naja... Szerintem a mostani betét sem épp kemény mondjuk, amikor kiszedtem belõle a múltkor a forgácsokat, szabályosan kenõdött.
A felni Mavic CXP22-es, a betét típusát nem tudom. (Merida Speeder bicó.)

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Esetleg próbálj ki valami puhább betétet (RW2, Koolstop). A betétnek jobban kéne fogyni amint a felninek. ;)

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Vadi új bringán (jó ha 4-500 km van benne) szembesültem a következõ jelenséggel: Az alufelni kopási felületérõl idõrõl idõre leforgácsolódnak hosszú (akár fél-egy centis) aluszálak, és "szervesen" beleágyazódnak a fékbetétbe.

Ennek aztán az az eredménye, hogy a fék surrogó, rosszabb esetben reszelõ hangot ad. A fémdarabkákat ki lehet piszkálni a betétbõl, de valamelyest a betét is sérül ilyenkor.

A kérdésem, hogy ez természetes-e, és ki kell-e szedni a fémet a betétbõl, vagy hagyjam hogy magától belekopjon?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

BR-M760. Hogyan feszegeted le? Csavarhúzós gányolás?

Igen.

A sebesség mindent megold.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
BR-M760. Hogyan feszegeted le? Csavarhúzós gányolás?
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Szóval berohadt a fékem. V-fék, XT. Az edzõgépben figyel. Szinte csak téli, sós, hólés, latyakos használatot kapott. És a rugó visszahúzása, finoman fogalmazva, akadozik. Bár kapott kenést, tisztítást eleget, mégsem bírta. Valami belül el van tömõdve. Hogyan tudnám atomjaira bontani és kipucolni, ne adj isten mûködésre késztetni? A tökéletes mûködés nem szempont, ez egy hangsúlyozottan low-budget téli edzõgép, nem szeretnék pénzt rákölteni, viszont szeretném, ha mûködne.

Melyik xt?
Ha br-m770 akkor azt könnyû szétszedni. Csak le kell feszegetni az alátétet, ami a fékrögzítõ csavar alatt van és máris széthullik az egész. Egyszerû szerkezet.
A párhuzamosítósból is biztos ki lehet szedni valamilyen hasonló módon a perselyt.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Szóval berohadt a fékem. V-fék, XT. Az edzõgépben figyel. Szinte csak téli, sós, hólés, latyakos használatot kapott. És a rugó visszahúzása, finoman fogalmazva, akadozik. Bár kapott kenést, tisztítást eleget, mégsem bírta. Valami belül el van tömõdve. Hogyan tudnám atomjaira bontani és kipucolni, ne adj isten mûködésre késztetni? A tökéletes mûködés nem szempont, ez egy hangsúlyozottan low-budget téli edzõgép, nem szeretnék pénzt rákölteni, viszont szeretném, ha mûködne.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 posts
Hm, érdekes. Akkor majd megnézem mit tehetek még vele.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
nekem ugyanez a párosítás iszonyat nagyot harapott. elsõre is...

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 posts
Vettem avid rim wrangler fékpofákat(szerencsére a cserélhetõ betéteset és csak hátra), és nagyon pocsékul fog. Sun Mach4-es felni. Várható némi javulás, ha kopik kicsit, vagy esélytelen?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
Sajnos ez fékpofa független. Alu felnik a hosszú lejtõn felforrósodnak és a pofára ráég egy kis alu réteg.
Próbáld rendszeresen megcsiszolni smirglipapírral a fékpofát, egy darabig jobb lesz.
Marci

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,347 posts
shimano felnikhez melyik a legjobb betét?? most gyári sd5-ös betétek vannak de nagyobb lejtõkön hajlamos belemarni a felnibe:S:S. vagy ez pofa független?

DemonDani

DemonDani

újonc

• fórumtag
  • 5 posts

Ha olyan a fék(pofa)-felni párosításod, hogy az elvárt fékerõhöz olyan erõvel kell fékezni, ami már feszegeti a vázat, akkor ott valami nem ok. ha jó a felni-fofa kontakt 1-2 ujj is ellég kell hogy legyen

Elég is. nem ilyen a gondom! simán álló helyzetben feszíti. hát ilyen hülyeség miatt nem írnék ide XD
Simán azt akarom hogy ne tudja ill ne igazán tudja túlfeszíteni pl elsõ fékem nagy batár villa mellett szépen keményen felfekszik de a hátsót picit túllehet húzni ahol már puhos érzés és azt akarom elérni hogy a váz egyáltalán ne is károsodhasson semmilyen esetben.
(magyarul pöpecül megáll 20-25rõl is 5-7méteren... ezzel nincs gond)

Szal a gond nem hiper komoly és noob sem vagyok :) ezért kérdeztem a fékmerevítés felõl...
Amúgy egy Genesis Sigma és fõleg város és lightos XC lesz a célterep.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Ha olyan a fék(pofa)-felni párosításod, hogy az elvárt fékerõhöz olyan erõvel kell fékezni, ami már feszegeti a vázat, akkor ott valami nem ok. ha jó a felni-fofa kontakt 1-2 ujj is ellég kell hogy legyen

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Vegyek másik felnit, vagy más féket? Miért? mert feszíti vázat?
Hát nem vagyok profi de ezt nagyon meg kéne nekem magyarázni :D Ilyet sehol senkinek nem láttam még javasolni mert ha azt mondod hogy másik vázat... az ok. de ez?! vhogy nem vágom. Meg szerinted az olcsó megoldás?

Pedig nem mond hülyeséget.
Milyen vázad van és mire használod?

DemonDani

DemonDani

újonc

• fórumtag
  • 5 posts

Leginkább egyiket se kéne választani, venni kellene egy jó féket és/vagy felnit. ;)

Vegyek másik felnit, vagy más féket? Miért? mert feszíti vázat?
Hát nem vagyok profi de ezt nagyon meg kéne nekem magyarázni :D Ilyet sehol senkinek nem láttam még javasolni mert ha azt mondod hogy másik vázat... az ok. de ez?! vhogy nem vágom. Meg szerinted az olcsó megoldás?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Leginkább egyiket se kéne választani, venni kellene egy jó féket és/vagy felnit. ;)