Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

V-fékek - általános eszmecsere

- - - - -

• Please log in to reply
4041 replies to this topic

Gui

Gui

törzsvendég

• fórumtag
  • 707 posts

Én csak arra utaltam, hogy mindenféle sallang (merevítõ) felszerelése helyett érdemes az adott felnin pár fajta pofát kipróálni, vagy ha ragaszkodsz a vázhoz felnit cserélni.

Olcsobb egy merevito feltenni ,mint felnit kicserelni vagy egy minosegibb fekpofat feltenni... ;)
"A processzorok füsttel mûködnek, ha a füst kiszáll belõlük nem mûködnek tovább."
"Ami nem öl meg az csak erõsít."
"A kerékpár számomra a szabadság szinonímája"
Tom Ritchey

Nem értem ,miért gyártanak olyan 10.000.000Ft-os autót amin nem megy az index? :chin:

Gui

Gui

törzsvendég

• fórumtag
  • 707 posts
Nah feltettem a fekmerevitot es nagyon sokat adott !!!
Tegnap kiprobaltam egy 10km es leejtos szakaszon 40-60km nel eros fekezes es iszonyat nagy ereje van, kb nyertem 1 m szerintem.
Eddig ez volt a fo baj ,hogyha volt sebbeseg es dolesszog akkor bizony szetfeszitette amit csak lehetett es jott a nyulos erzes es nem is fogott a felso harmadban ugy. Nah hal istennek ez megszunt es bomba jo kis fek lett belole. ;) Thx to all
Igy majd csak akkor cserelek valamit a fekeknel ha tonkremegy addig tokeletesen ellatja a tudasomhoz mert feladatat!

Meg1x thx mindenkinet.
"A processzorok füsttel mûködnek, ha a füst kiszáll belõlük nem mûködnek tovább."
Tom Ritchey

Nem értem ,miért gyártanak olyan 10.000.000Ft-os autót amin nem megy az index? :chin:

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Vazze', komolyan nem értem, de biztos én vagyok a hülye. Ha a féket egy ujjal, kis erõvel húzod akkor az szintén kis erõvel feszegeti a villákat. Ha meg nagyon, akkkor azt nagyon is húzod, nem?
Én csak arra utaltam, hogy mindenféle sallang (merevítõ) felszerelése helyett érdemes az adott felnin pár fajta pofát kipróálni, vagy ha ragaszkodsz a vázhoz felnit cserélni.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Bocs hogy beleszólok, csak 1 kérdésem lenne! Kinek van tapasztalata az avid single digit 3-al kapcsolatban? Ma vettem 1-et 3 rugóért. Szerintetek megérte?

Bár úgy néz ki jól fog, de én ilyen hosszútávú tapasztalatra gondoltam
Kösz

vendég_rvilike_*

vendég_rvilike_*
  • vendég
Nem a jol fogasrol vagy a nem jol fogasrol volt szo de hagyjuk...
Egy rugalmas vazon meg hiaba egy ujjas a feked attol meg szetnyomja a villat,ha probaltad volna tudnad,ezt is hagyjuk...

Csucsu

Csucsu

törzsvendég

• fórumtag
  • 780 posts
  • LocationBudapest

Olyasmi, amivel 1 ujjal is fejre tudsz állni

Pontosan. Ha így fog akkor minek piszkálni, ha meg nem akkor nem fog jól.

Egyébként az sem lényegtelen, hogy milyen hosszú a bowden ház, ha túl hosszú az is okoz6 rugalmasságot.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Olyasmi, amivel 1 ujjal is fejre tudsz állni

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

vendég_rvilike_*

vendég_rvilike_*
  • vendég
Az egy dolog hogy te meg nem talalkoztal ezzel a jelenseggel,orulj neki,de attol ez meg egy teljesen jelen levo problema,ahogy alabb ki lett fejtve.Azert azt meg megneznem hogy milyen v-fek az ahol pl hars-rol a kilato mogott ha lejossz olyan kis erovel kell csak huznod a fekkart,hogy egy nem eleg merev(acel pl) vazon ne hajtogatna a tamvillat...

bwoay

bwoay

törzsvendég

• fórumtag
  • 336 posts

Srácok, ha a féket olyan erõvel kell húzni, hogy az szétnyomja a villákat, akkor a rendszer egy kalap f@s.
Cseréljetek
1 pofát
2 felnit

:cry: áááá, nem hiszem el, hogy ez ennyire félreérthetõ!
jól fog a fék, Gui már írta, hogy sikerült beállítania!
én csupán annyit mondtam, hogy nézze meg,
hátha túl rugalmas a váz segge, és akkor még lehet rajta javítani.
Azt nem tudtam, hogy már használ fékmerevítõt
(meg azt sem, hogy milyen váza van).

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Srácok, ha a féket olyan erõvel kell húzni, hogy az szétnyomja a villákat, akkor a rendszer egy kalap f@s.
Cseréljetek
1 pofát
2 felnit

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,218 posts

Hol lehet kapni Nokon fékbovdent? Mer régebben a bikemagban hírdették csak má nincsenek meg azok az újságok? Elõre is köszi

Nokon forgalmazó itthon a Noé Balázs, és a Probike-ban biztos van. Elköltöztek a Szilágyi E fasor 13-15 be.

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2,350 posts
Hát a por/sárfogás nem a legjobb cél.Ha még a fék mögött lenne akor talán.Próbáld ki azt ha jobb hagyd meg ha nem szedd le.Az alufelnit általában jobban szeretik a fékpofák.Attól még hogy szimplafalú a felni nem kell kidobni.Tekerd addig míg szarrá nem megy.Ha megtörtént lehet cserélni egy duplafalúra.

bwoay

bwoay

törzsvendég

• fórumtag
  • 336 posts
elõre én sem hiszem, hogy kelleni fog!
tudom, hogy sokszor csak villát írtam,
de a támvillát értettem alatta!

meg most látom, hogy egy helyen fékkonzolt írtam tárcsafék helyett, ezt gyorsan helyesbíteném!

Gui

Gui

törzsvendég

• fórumtag
  • 707 posts
Dehogy lessz felreertes Boway :)
Ilyenkor tanul az ember csak igazan ,hogy mi ,hogyan mukodik ,es mi miert jobb illetve ha cserelni szeretnek ,akkor milyenre csereljek.

Nekem egy merida kalahari 550sx bicom van ezt vettem ,mivel ezt tudtam egyenlore elerni :). Hatulra tettem fekmerevitot ,es az valoban orvosolja a problemamat ,de elore nem gondoltam volna ,hogy kell mivel a villaban van elvileg egy ugyanolyan kiniezetu valami es azt hittem az kello merevseget biztosit.

AGA: Tegnap lottem be a fekeket es iszonyat nagy erejuk van ,de szeretnek meg tobbet ratenni ,mert akkor batrabban mehetek gyorsabban is :)
Jah alu felnik vannak. Nem tom, ez jo e vagy sem de sajnos szimpla falu ,bar nem deformalodott egyaltalan pedig kapja az ivet.

Amugy meg rateszem a fekmerevitot akkor elore is ,ha javitja a fekteljesitmenyt akkor orulok neki , ha nem akkor jol nez ki ,meg fog egy kis port meg sarat ;)
Tom Ritchey

bwoay

bwoay

törzsvendég

• fórumtag
  • 336 posts
A válasz logikája: azt hittem, hogy szervo alatt te konkrétan a simano féle servo actiont érted, ami úgy mûködik, ahogy rvilike leírta pár HSZ-el korábban.

a másik:
Igen, Yasec ezt mondta, mivel gondolom a saját vázait elég merevre csinálja, hogy ne kelljen hozzájuk ilyen "mankó".
Most viszont egy belépõszintû bike tuningolásáról beszélünk,
és gondolom Guinak nem elfogadható alternatíva az,
hogy vegyen egy másik (esetleg konkrétan Yasec) vázat :D
Amúgy is csak egy tipp volt, mert gondolom azt te sem vonod kétségbe, hogy egy kevésbé merev vázra szerelve a fékmerevítõ sokat javíthat a fék teljesítményén, és ráadásul pont azt a nyúlós érzést szûnteti meg, amit annyira utálsz (meg én is)!
biztos vagyok benne, hogy huzogattál már féket hi-ten vázas bringán, hát az olyan, mint a rágógumi. az ilyenre aztán vehetsz bármilyen merev féktestet, fékkart, a nyúlós érzés addig nem szûnik meg, amíg ki nem merevíted a támvillákat egy erre szolgáló eszközzel :)

"legalább akkora erõvel tolja vissza a rugalmas villa a féket mint amit te húzol"

hát pont ez az, hogy itt a villával birkózol,
miközben ennek az erõnek a fékpofát kellene rányomnia
a felnire.
Az meg ugye nyilván nem mindegy, hogy ez 95%-os hatékonysággal történik,
vagy csak 60-al, mert a fennmaradó 35%-al a támvilla csöveit tolod szét. szerintem ebben tökre igazam van! :mexico:
gondolj csak az elsõ villákra és a tárcsafékekre, ugyanaz a jelenség:
minél merevebb a szár, annál jobban fog a fék,
mert az energia nem abban vész el, hogy a fékkonzol tekeri a villa szárait.

nehogy megint félreértés legyen:
én nem tudom, hogy Gui milyen vázat hajt!
csak arra gondoltam, hogy nem árt megvizsgálni ilyen szempontból sem! javaslat volt, egy ötlet, nem pedig végrehajtandó parancs!

OFF:
egy épített városi "csapatós" bike-om van, 21"-es Cro-Mo vázzal.
szerinted mennyire rugalmasak az acélcsövek ilyen hossz mellett?
A fékmerevítõ használata szvsz egyáltalán nem attól függ, hogy milyen évet írunk, hanem akkor már inkább attól, hogy milyen évet írtak, amikor a vázad készült. ;)

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts
A shimanonak van egy pár fajta szervója, de nem értem a válasz logikáját Mit hiszel?
(kötözködöm :) ) a fékmerevítõ szintén egy rossz megoldás viszanylag elfogadható orvoslása (asszem Yasec is ezt mondta pár éve egy bikemag interjúban) felejtsd már el ezt a villafeszülõs dolgot, legalább akkora erõvel tolja vissza a rugalmas villa a féket mint amit te húzol. Nem gumiból van, próbáld meg kézzel megfogni a villát és szétfeszíteni. Gondolom nem könnyû. Ráadásul 2005-ben szerintem kissé elavult, és égõ merevítõvel rohangálni (A MAGURA KIVÉTEL!!!)

Ride everywhere.

.

bwoay

bwoay

törzsvendég

• fórumtag
  • 336 posts
AGA,

én aszittem a Shimano féle servoról írsz!
Azt tudom, hogy a V-fékkarok nem ugyanannyit
húznak a bowdenen, mint a cantilever fékek.

Gui:
a felnik mibõl vannak, ugye nem acélból?
Amúgy az SD7 szerintem is jó,
de egyrészt ennél olcsóbban is kapni
az Aceránál nagyságrendekkel jobb féket,
másrészt szerintem elõször próbáld ezekbõl kihozni a maximumot.
Lehet, hogy most eretnek dolgot mondok,
de szerintem nézd meg, hogy mennyire feszíti szét a fék a villákat. Könnyen lehet, hogy ott vész el a fékerõ egy része,
és ha ez a probléma, egy jobbfajta fékmerevítõvel könnyen orvosolható.

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts

pedig egy mech tárcsafék jobban fog tõle, hidd el;)

Ezt én csak akkor hiszem el ha avidról van szó ;)
http://www.nokon.de/...lish/intro.html
ezt találtam
Bocsi de a tárcsafék topic máshol van.
(be kell nyalni magam Robnál :D )

Ride everywhere.

.

vendég_rvilike_*

vendég_rvilike_*
  • vendég
Jah az lehet.En v-fekre mondtam :)
Mech tarcsa akkor fog a legjobban ha minimumra veszed a bowdenhuzast es jo kozel allitod a fekpofat nem?V-fek is ilyenkor a legjobb..

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5,055 posts
pedig egy mech tárcsafék jobban fog tõle, hidd el;)
Autist Team:)