Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

De igen igy kellene szerelni. De az ido vasfoga mar osszehegeszthette az anyagokat.
Alulrol felfele utni ne probald mert a dionak elobb mindenkepp lefele kellene kibujnia.
Ha ugyis kiszedted a kereket nem tudsz bele vilagitani a villaba alulrol?
De a modszer helyes, felulrol kijjebb tekerni a csavart, beutni,ha nem tudsz tobbet lejebb utni (mert rovid a menet a csavaron) esetleg probald meg aulrol belecsavarni de akkor is lefele utni a diot (huzva, pl ugy hogy valami kulcsot vagy lyukas szerszamot rahuzol a csavarra.)
Ha a dio mar eltavolodott a kormanytol akkor johet az erõszak meg a csavarlazito olaj, stb ami van. Nameg a nyers ero :)

epp ezeket probaltam, amiket irtal :) siker... be is allitottam frankon, mar csak ra kellett volna huzni, erre megszakadt a menet. ideges voltam...

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 posts
Köszi!

mosogatószer+brigéciol+víz volt a keverék, körömkefe, majd vízsugár. Aztán áttörlés, reggel meg jön rá a zsírspray!!
És remélem hamar lekopik a maradék rozsda:)

hyperr

hyperr

vendég

• fórumtag
  • 111 posts

vettem egy regi ktm trekkinget (kb 15 eves lehet - alivio+stx) - eloszor jartam vele kicsit gyari allapotban, de most ugy voltam vele, hogy atalakitom kicsit a sajat szam ize szerint: leszedtem a folos alkatreszeket, ill annyi a nagy terv, hogy lehet kiprobalok rajta egy 28as big apple gumit a ballonossaga miatt.

egy helyen megakadtam: a kormanyban a dio sehogy sem akar beesni (utoljara kb 15 eve szereltem ilyet). nem ugy kellene ennek mukodni, hogy kicsavarom, a vegen egy kicsit a csavar kiemel, azt megutom, aztan kesz? a csavar teljesen be volt esve, ill mar lehet el is utottem a diot a helyerol, mert mar a csavart sem tudom visszatekerni. kiszedtem a kereket, hogy a masik oldalrol utom ki. kicsit arrebb is ment (mar nem esik be a csavar), viszont a csavart tovabbra sem tudom visszatekerni. olyan mintha elmozdult volna, de beleszorult. a kormanyszarat fesziti, mert az meg se moccant azota. mit lehet ilyenkor tenni?

vegulis a csavart sikerult visszacsavarni :) de akarmelyik oldalrol utom meg, a kormany nem ereszt.

De igen igy kellene szerelni. De az ido vasfoga mar osszehegeszthette az anyagokat.
Alulrol felfele utni ne probald mert a dionak elobb mindenkepp lefele kellene kibujnia.
Ha ugyis kiszedted a kereket nem tudsz bele vilagitani a villaba alulrol?
De a modszer helyes, felulrol kijjebb tekerni a csavart, beutni,ha nem tudsz tobbet lejebb utni (mert rovid a menet a csavaron) esetleg probald meg aulrol belecsavarni de akkor is lefele utni a diot (huzva, pl ugy hogy valami kulcsot vagy lyukas szerszamot rahuzol a csavarra.)
Ha a dio mar eltavolodott a kormanytol akkor johet az erõszak meg a csavarlazito olaj, stb ami van. Nameg a nyers ero :)

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Olaj, sika-mika, törlés, olajozás. Rozsdaoldót meg eszedbe ne jusson használni.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 posts
Én körömkefével, meg egy tál mosogatószeres-zsíroldós lével leszedtem róla mindent, újrakentem, és ugyan olyan jó.

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 posts
Hello!

Elõkaptam a bringámat, és hopp, rozsdás a lánc. Nem helyenként, hanem elég sok az sajnos.
Lehet még használni, vagy új lánc lesz a vége?
Ha lehet akkor? Zsírozás, elõtte rozsdátlanító, vagy mit kell ilyenkor tenni?

Köszi!!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
vettem egy regi ktm trekkinget (kb 15 eves lehet - alivio+stx) - eloszor jartam vele kicsit gyari allapotban, de most ugy voltam vele, hogy atalakitom kicsit a sajat szam ize szerint: leszedtem a folos alkatreszeket, ill annyi a nagy terv, hogy lehet kiprobalok rajta egy 28as big apple gumit a ballonossaga miatt.

egy helyen megakadtam: a kormanyban a dio sehogy sem akar beesni (utoljara kb 15 eve szereltem ilyet). nem ugy kellene ennek mukodni, hogy kicsavarom, a vegen egy kicsit a csavar kiemel, azt megutom, aztan kesz? a csavar teljesen be volt esve, ill mar lehet el is utottem a diot a helyerol, mert mar a csavart sem tudom visszatekerni. kiszedtem a kereket, hogy a masik oldalrol utom ki. kicsit arrebb is ment (mar nem esik be a csavar), viszont a csavart tovabbra sem tudom visszatekerni. olyan mintha elmozdult volna, de beleszorult. a kormanyszarat fesziti, mert az meg se moccant azota. mit lehet ilyenkor tenni?

vegulis a csavart sikerult visszacsavarni :) de akarmelyik oldalrol utom meg, a kormany nem ereszt.

hyperr

hyperr

vendég

• fórumtag
  • 111 posts
Amikor cheyenne vázam volt és az összes bowden jobb oldalt ment határozottan lehetett érezni hogy a bowdenek eltolják a kormányt. Ugyhogy igenis benne lehet a pakliban.
De ilyen lehelletnyi húzás-t sokszor lehet érezni a bringán. A mostani bicomon azt vettem észre hogy minimálisan balra húz, atán egy idõ mulva meg hogy jobbra. Utána megfigyeltem hogy azért mert az út hol erre hol arra lejtett :) Nyilván csak nagyon kicsi húzásról beszélek most. De ilyen is van.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

A bovdenek is elnyomják egyik irányba a kormányt. Ez még nem tûnt fel senkinek ?

Hogy a bowdenek, az nem, de visszatérve kedvenc vesszõparipámra: a hidraulikus tárcsafék vezetékeirõl el tudom képzelni. Hmmm...

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 posts
Amikor nekem elkezdett elforogni a vázban, akkor szerintem még a kormány se volt rajta:) Viszont a felniben nem volt 8-as az esés után, erõsebb volt, mint maga a villanyakD:

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
A bovdenek is elnyomják egyik irányba a kormányt. Ez még nem tûnt fel senkinek ?
Marci

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,517 posts
Ha nem központos valamelyik, esetleg mindkét kerék, simán produkál ilyet, akár 2-3 mm eltérés is.A fék nem húz félre, És szerintem a hajtáslánc azért nagyobb asszimetrikus tömeg....:D

http://skidmark.blog.hu/
"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 posts
Nekem azért húz egyik irányba a bicóm kéz nélkül, mert el van ferdülve a villanyak.
Szervízbe mutatta a szerelõ, amikor rakta be az új vázba, hogy amikor egyenesen kéne állnia magától, akkor szépen elfordul egyik irányba.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

igaz, bocs
ha tárcsás, akkor meg sem kérdezem, nem lettek-e ferdén a kerekek esetleg betéve..
valszeg elment a vázad cseppet

Helyenként olyan érzésem van, hogy egy a minõségellenõrzésen megbukott darabot hoztak nekem...
Szóval nem lennék meglepve, ha igazad lenne. :(

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
igaz, bocs
ha tárcsás, akkor meg sem kérdezem, nem lettek-e ferdén a kerekek esetleg betéve..
valszeg elment a vázad cseppet

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

próbáld meg menetközben, hogy a kormányt elengedve gurulgatsz, s úgy húz-e a bicó vmerre? rögtön feltûnik, hogy a csípõddel kell korrigálni

Szerinted mibõl vettem észre elõször? ;)
Másodszor meg abból, hogy a sportos nyergek mindegyikével kizárólag a bal kezem fáj... :)

Végülis nagy jelentõsége nincs, ha nem lesem, akkor észre sem veszem menetközben.
Az biztos, hogy a kormány egy lehelletnyit ferde (sacc/kb. 90 helyett 89 fokot zár be a kerékkel), de tartok tõle, hogy ez önmagában nem indokolja a dolgot, ezért próbáltam kérdezõsködni.

Richie

Richie

törzsvendég

• fórumtag
  • 914 posts

Nagy nem volt (kétszer eldõltem vele álló helyzetben az SPD miatt).
Viszont ezt azóta csinálja, hogy elhoztam a boltból...

tapasztaltam én is hasonlót...
ugyanabban a vázban manitou teló húzott valamerre RS meg nem...
lehet, hogy nem a "márka" miatt volt,de egy havernak szintén manitou telóval(csak egy másik típussal) csinálta.
"õk nevetnek rajtam mert én más vagyok.én pedig azon vigyorgok mert tudom,hogy õk mind egyformák!"

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
próbáld meg menetközben, hogy a kormányt elengedve gurulgatsz, s úgy húz-e a bicó vmerre? rögtön feltûnik, hogy a csípõddel kell korrigálni

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

Szerintem a képbõl is ki lehet találni, hogy hogyan csináld, de: fogsz egy spárgát, a hátsó papucshoz kötöd, átvezeted a homlokcsõ elött, másik oldalon szintén papucs, nyeregvázcsõhöz képest megméred, hogy egyforma-e a távolság.

Bocs, addig el sem jutottam. Megláttam a deszkás igazgatásról készült képeket, meg a bringás szakkifejezéseknek tûnõ szavakkal tûzdelt oldalt és feladtam az olvasgatást. Köszi.

szerk: tképp sokkal cziffrább a dolog: álló helyben tartom a bringát, picit balra döntöm, szinte azonnal fordul a kormány balra. Ha ugyanezt eljátszom jobbra, akkor sokkal tovább kell dönteni, mire elkezd fordulni. Megint ott tartok: lehet, hogy a tárcsafék miatt? Végülis ettõl eleve aszimmetrikus az egész rendszer.
Egyébként nem vészes ez a húzás, csak zavar, ha valami nem tökéletes... :)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Szerintem a képbõl is ki lehet találni, hogy hogyan csináld, de: fogsz egy spárgát, a hátsó papucshoz kötöd, átvezeted a homlokcsõ elött, másik oldalon szintén papucs, nyeregvázcsõhöz képest megméred, hogy egyforma-e a távolság.