Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
geri szerintem azt már nemtudod kiprobálni.
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

gery169

gery169

vendég

• fórumtag
  • 21 posts
Bocsi, ugylátszik félreérthetõen írtam. Arra az alacsony FWD-re gondoltam.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
huuu phython valami kéneked :)
képek

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Szia Python!
Kilehetne próbálna egyszer a pythonodat?

Mivel a neved alapján vélhetõen egynemûek vagyunk, jómagam meg heteroszexuális, így NEM!
Ellenben van mûködõ fekvõbringám, ahhoz mit szólnál? :)
Feltöltött kép
Amennyiben kegyes lesz hozzánk az idõjárás, egy szezonnyitó Hõsök találkozót összehozhatunk valamelyik hétvégi napon.
Ott lesz minden féle színû és méretû jószág. Tobzódhatnak az érdeklõdõk!

gery169

gery169

vendég

• fórumtag
  • 21 posts
Szia Python!
Kilehetne próbálna egyszer a pythonodat?

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Bocsesz, már rájött! dual 650
Feltöltött kép

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

De Python, hiszen Te utálod az aszimmetrikus kerekeket! ;)

Ezek a kerekek szimmetrikusak, csak eltérõ méretûek. Ez igazán tolerálható, mint a nõknél az eltérõ méretû mell. Állítólag azok sem egyformák!? :)
Igen egyébként jobb lenne 2 x 700" -ból megoldani, erre majd Zockra is rájön. Valszeg az átlépési távolság miatt lett az elsõ 24"-es. Ha elõre is 700"-ast rakott volna, akkor meg a hasmagasság emelkedik. (ami egyébként nem gond) Mivel ez a mûhely "zászlóshajója" a lényeg az volt, hogyan viselkedik a katlanban. Az hogy mennyire használható a hétköznapokban, már másodlagos.
Az egésznek a titka a kompromisszum készség. Ezt még így is átvenném megõrzésre... (duzzogva)

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 posts

Üdvözlet!
Egy ideje követem a fórumot, nagy nehezen eljutottam arra az állapotra, hogy már tudnék én is készíteni egy fekvõt. Korlátolt képességeim vannak (fél évig jártam hegesztõ tanfolyamra...), szóval valami egyszerûbb és olcsóbb járgányt kellene eszkábálnom kezdésnek. Azon gondolkoztam, hogy vásárolok egy tervrajzot az Atomic Zombie-tól (a high racerjüket), habár egy mérnökpalántának illõ lenne magától tervezni a vázat, de sajnos nem vagyok képben az ideális vázgeometriával/anyaghasználattal. Ezzel kapcsolatosak a kérdéseim is:
Egy FWD vagy egy RWD bringát bonyolultabb készíteni (vagy mindegy, ha úgy sem értek hozzá :D)?
Érdemes acél zártszelvénnyel próbálkozni, vagy marha nehéz lesz?
Van esetleg kecskeméti rekus? (már láttam itthon párat :D)
Alföldi gyerek vagyok, meg az egyetem mellett úgy is csak hétvégi szórakozás lenne, szóval inkább egy síksági hosszútávú cirkáló kellene egy kezdõ részére.

Elõre is köszönöm a válaszokat:
Boros Ferenc

Szia üdv az aktív fórumozók között :)
Szerintem kezdésnek alapvetõ a pontos célmeghatározás, ami már körvonalazódni látszik esetedben. Feltétlen fontosnak tartom, hogy ettõl független próbálj ki minél több fajtát, hogy tudj különbségeket tapasztalni személyesen is. Melyiknek mi az elõnye hátránya a _Te_ igényeidhez mérten. Ha már ezek után mérlegeltél-döntöttél, kérdés hogy ahogy az elõttem szólók említették, csak használni, vagy ténylegesen megépíteni szeretnéd. Mindkettõ esetén vannak elõnyök hátrányok. A csak használat esetét nem részletezném. Amennyiben építenél, kell hozzá egy minimális szerszám-eszköz készlet, vagy kapcsolat akinek ez megvan. A tervrajzokról hasznos ha térben is látható, az egymást fedõ síkok esetén hamar kimutatják a hibákat. pl a láncvezetésnél útban van e a váz vagy még elfér stb. Méretpontos tervek alapján _elsõre_ nagyon ritkán sikerül összehozni bármilyen gépet, hacsak nem vagy tapasztalt építõ. Kezdõként zártszelvénnyel dolgozni könnyebb mint csõvel, viszont a végeredmény sokkal több kilóban, mint a csöves kivitelben.
Amennyiben követted a fórumot láttad az építés buktatóit, fejlesztéseket, apró fogásokat, részleteket egyes megoldásokra. Érdemes odafigyelni ezekre. Bármilyen kérdés merül fel itt mindig akad, aki segíthet.
:)
Bárhogy döntesz, ha már megfertõzõdtél nincs menekvés, rekus leszel ;)
:)

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts

Ha meg nagyobb kihívásra vágysz, ez még mindig nagyon ott van a szeren...! :)
Feltöltött kép

De Python, hiszen Te utálod az aszimmetrikus kerekeket! ;)

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Ha meg nagyobb kihívásra vágysz, ez még mindig nagyon ott van a szeren...! :)
Feltöltött kép

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts

Isten hozott a fertõzõ osztályon.

Ha eddig eljutottál, akkor meg fogod csinálni a saját gépedet.
Rajz készítéséhez - fejlettebb, jobb eszköz híján - a Google SketchUp programot ajánlom.
Gyorsan tanulható, 2 hét után már tervezhetsz vele, a méreteket tizedre visszamérheted róla, a terv térbeli, forgatható, sok felesleges flexelést-hegesztést megspórolhatsz általa.

Üdv bferi!
A Sketchupot a többiekhez hasonlóan én is csak javasolni tudom, sok (de nem az összes :) ) flexelést meg tudsz vele spórolni. Milliméter pontossággal rajzolhatsz, építhetsz bele egyszerû mozgásokat, stb. Utána pedig a tervek alapján már (szinte...) egyértelmû a készítés. A megtanulására szerintem a legjobb, ha rögtön elkezded rajzolni a modellt :) Az én modelljeim itt vannak összegyûjtve. Ha nem akarsz nulláról sajátot tervezni, akkor felhasználhatsz ezekbõl - viszont ilyen esetben kérlek jelezd és juttasd el hozzám a módosított változatot!
Azt eldöntötted már, hogy a tekerés örömén túl egyértelmûen foglalkoztat-e az alkotás öröme? Mert ha igen, akkor uccu neki a net feltúrásának és a tervezésnek, ha viszont "csak" tekerni szeretnéd, talán érdemesebb beszerezni egy használtat, mert -ahogy Python is említette- tanulópénzt bõségesen fogsz fizetni a kezdeti próbálkozások során.
Sok sikert!

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Egy FWD vagy egy RWD bringát bonyolultabb készíteni
Alföldi gyerek vagyok, meg az egyetem mellett úgy is csak hétvégi szórakozás lenne, szóval inkább egy síksági hosszútávú cirkáló kellene egy kezdõ részére.

Lengõorrú! Mi más? :) Egyszerû, mint a faék! Rövid láncvonal, egyszerû felépítés és a hátrányaival (?) sem fogsz az alföldön szembesülni.
Feltöltött kép
1200 körüli tengelytáv, 26"-28" kerékméret, 550-600 ülõlap magasság, 60'körüli homlokcsõszög és 30' körüli ülés dõlésszög. Mind ez átlagos testmagasság esetén. Arányokról, méretekrõl tapasztalatokról olvashatsz korábbi bejegyzésekben. További terveket találhatsz a Picassa albumomban.
Feltöltött kép
Elegendõ tapasztalat van különbözõ geometriákról (a fenti az én javaslatom). A nagyfaluban több jószág tesztje is megoldható. Ha nem a barkácsolás az elsõdleges cél, akkor az elsõ darab önköltségi árán (mire az elsõ szériástól a használhatóig eljutsz) Lompi összerak egy már kiforrott vázat. Esetleg vegyél egy régebbit (mindig mindenki fejleszt) és alakítsd át, javítsd fel! Sok sikert!
Feltöltött kép

Cofe

Cofe

vendég

• fórumtag
  • 33 posts
Én is letöltöttem ezt a SketchUp-ot, és meg is találtam motyoo motyóit. :)

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts

Megpróbálok elõállni egy tervrajzzal, aztán majd lesz valami :)

Isten hozott a fertõzõ osztályon.

Ha eddig eljutottál, akkor meg fogod csinálni a saját gépedet.
Rajz készítéséhez - fejlettebb, jobb eszköz híján - a Google SketchUp programot ajánlom.
Gyorsan tanulható, 2 hét után már tervezhetsz vele, a méreteket tizedre visszamérheted róla, a terv térbeli, forgatható, sok felesleges flexelést-hegesztést megspórolhatsz általa.
Egy trike némi fémbõl, kompozit anyagból, gumiból, mûanyagból és rengeteg kompromisszumból áll

Piho

Piho

vendég

• fórumtag
  • 31 posts

de minden esetre ne a nagypapi hetrájával es neki:)

... tényleg a HETRA micsoda állat egy hegesztõ az, rég nem találkoztam már vele. Dög nehéz az orrán meg a böszme tekerõ és a plexi ablakocska amin soha nem lehetett látni, hogy hova is állítottad az ampert... :D

bferi

bferi

újonc

• fórumtag
  • 7 posts

Bakker lebuktam.....:D

Köszönöm a gyors válaszokat és a bíztatást, még erõsen elméleti fázisban van a dolog. A vásárlástól elálltam, nem ismerek senkit akinek lenne paypal accountja. Megpróbálok elõállni egy tervrajzzal, aztán majd lesz valami :)

Piho

Piho

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
:cool2: ...hmmmm pironkodva olvasom a km-eket..... van mit behoznom idén.:confused:

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
képek

Piho

Piho

vendég

• fórumtag
  • 31 posts

Üdvözlet!
Egy ideje követem a fórumot, nagy nehezen eljutottam arra az állapotra, hogy már tudnék én is készíteni egy fekvõt. Korlátolt képességeim vannak (fél évig jártam hegesztõ tanfolyamra...), szóval valami egyszerûbb és olcsóbb járgányt kellene eszkábálnom kezdésnek. Azon gondolkoztam, hogy vásárolok egy tervrajzot az Atomic Zombie-tól (a high racerjüket), habár egy mérnökpalántának illõ lenne magától tervezni a vázat, de sajnos nem vagyok képben az ideális vázgeometriával/anyaghasználattal. Ezzel kapcsolatosak a kérdéseim is:
Egy FWD vagy egy RWD bringát bonyolultabb készíteni (vagy mindegy, ha úgy sem értek hozzá :D)?
Érdemes acél zártszelvénnyel próbálkozni, vagy marha nehéz lesz?
Van esetleg kecskeméti rekus? (már láttam itthon párat :D)

Elõre is köszönöm a válaszokat:
Boros Ferenc

Szégyen ide szégyen oda, én is így kezdtem. Illetve elsõre csak flexezés aztán hegeszt, újra flex, megint hegeszt, és így tovább míg meg nem született az elsõ fecske. Gratuláció a döntésedhez, hogy belevágsz, aztán meg kitartást hozzá, hogy be is tudd fejezni és nem utolsó sorban élményekben gazdag kerekezést a végére.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts

Egy FWD vagy egy RWD bringát bonyolultabb készíteni (vagy mindegy, ha úgy sem értek hozzá

Üdv a zárt osztályon! :)

Jó feladat lesz neked, ha tervezel egy vázat. rajzold meg 1:10 léptékben oldal- és felülnézetben! Én azt javaslom, hogy ezt koppintsd le: http://www.bacchetta...b.jpg2_zoom.jpg Tudom, egyesek úgy tanítják, hogy rajzról méretet levenni tilos, de megígérjük, hogy nem áruljuk el, ha megteszed. :)

Egyszerû megcsinálni, fõleg 40x40-es zárszelvénybõl meg két acél monti villából. Nézegess sok házi építést, gyûjtögesd az ötleteket! Ja, és ne egytonnás teherbírásra méretezd!

Munkára fel, mérnökpalánta!
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám