Köszi. Megint okosodtam. Így már nem is vágyom annyira arra, hogy a Minit is kipróbáljam. Nekem ugyanis a "lábemelõs" pozíció nagyon nem jön be. Az Azub Maxon tapasztaltam ezt meg, ami egyébként jobban tetszett az 5-nél, mert ellentétben az errõl írtakkal, szerintem könnyebben irányítható, jobb az egyenesfutása és elindulni is egyszerûbb vele. Valamint kanyarodáskor kevésbé hajlamos az elsõ kerék leverni a lábamat a pedálról. Ez utóbbi jelenség nagyon meglepett, mert nem húszforintos gépekrõl beszélünk és kellõ tapasztalattal, átgondolt tervezéssel egyaránt büszkélkedhet a gyártó. Állítólag sokaknak van ilyen problémája, és könnyû hozzászokni. Hát nem tudom... Én azóta is forgatom a számban a békát, de még nem sikerült lenyelnem. Annyi biztos, hogy ha Azub 5-öt veszek, csak azért kell majd elõre is telót kérnem bele, hogy azzal a 2,5-3 centivel (saját mérés) is távolabb legyen a sarkam a keréktõl. Még így is beleér kanyarban, de kevésbé... Megpróbáltam a boomot és az ülést egyaránt a legelsõ pozícióba állíttatani, de csak a súlypontomat baszertam el vele, a kerékbeérõ cipõ problémája nem oldódott meg. (42-es a lábam, 170-es a hajtókar.) Esetleg ha van valaki, aki használ 20-26-os rekut más gyártótól, árulja már el, hogy ott is találkozott-e ilyen problémával!
Amúgy a budakalászi látogatás számomra olyan volt, mint gyereknek a Disneyland. Nagyon élveztem az egészet és kizárólag pozitív élményekkel távoztam. Sok mindent kipróbáltam volna még, csak nem volt pofám a teljes árukészletet felcipeltetni, minekután pontosan tudtam, hogy nem fogok pl. deltát, trike-ot vagy LW-t venni az általad is említett praktikussági szempontok miatt.
Ha szabad megjegyeznem a sarok-kerék találkozási problémával kapcsolatosan, valóban könnyen meg lehet szokni, csak elsõre jelent problémát. A gyártók (köztük az Azub is) egyébként elvileg meg tudnák oldani ezt a kérdést, viszont ez sok mindennek összefügg, így más - sokszor fontosabb - jellemzõre van negatív hatással. Az egyik saját rekum, a Rans V-rex esetében például kifejezetten közel van a hajtómû a kerékhez, olyannyira, hogy a pedál is csak milliméterekkel fordul el az elsõ kerék elõtt. Elsõre én is megijedtem, hogy gondom lesz vele, viszont gyorsan megszoktam, mára már automatikussá vált a dolog. Amit viszont nyertem vele: a kormányzás nem „ideges”, hanem nagyon kellemes, sokkal kevésbé kell tartanom a bizonytalankodástól, könnyebb kezelhetõség még kezdõknek is. A V-rex-en tudok egyébként a legszûkebb helyen megfordulni. (Ha voltál már Budakalászon a boltban, akkor tudod mekkora az ajtó mögötti bemutatótér. Na ott, mikor csak pár gép volt benn, simán köröztem vele és ez most nem arról szól hogy én milyen ügyes is vagyok....

Ami még megfontolandó, hogy az esetek túlnyomó százalékában a kereket csak kb maximum +/-6-8 fokban fordítjuk el. Evvel már bevehetõek a kanyarok, viszont a kerék még nem akad bele a lábba. Egy rekunk úgy érkezett meg, hogy a láncvonal közvetlenül az elsõ kerék mellett futott így 4-5 foknál már összeakadtak. Elõször én se akartam elhinni, hogy így is lehet használni, nem kell feljebb húzni a láncvonalat. A gyártó ajánlására kipróbáltam és tényleg mûködik még az is, bár nyilván nem városi használatra lett kitalálva. A Sportkiállításon a pavilonunkban minden gond nélkül tudtunk vele kanyarodni, menni körbe-körbe a folyosókon pedig az csak kb 5 fokot enged elfordítani a kormányon.
Csak az igazán éles kanyarokban illetve a szük fordulóknál van szükség olyan mértékû elfordításra, amikor figyelni kell a láb beakadásának elkerülésére. Megjegyzem normál bringáknál meg arra kell figyelni, hogy a pedál kanyarban ne érjen le a talajra… Ez rekunál kizárt, itt kanyarban is lehet bátran tekerni.