Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 posts

...
Ha én huppannék bele úgy másfél méter magasról az ülésbe (meglazított csavarok mellett), na arra nincs egy láda söröm! Amennyiben Te, akkor arra egy üveg van!
Ennyit megér a kárörvendés és a videó.

Érlelõdik egy terhelési-(törés) teszt. :)

Szerintem nincs ezzel a vázzal semmi gond. Tiszta egyszerû kikönnyített darab. Rugalmas.

Ha mégis deformálódna akkor úgy tudnám elképzelni, hogy a felsõ támvilla gyengülne el és az üléstámla nyomására berogyna, hanyatt vágva a sofõrt, majd pár ezred másodpercre rá az alsó villa - gerinccsõ csatlakozásnál begörbülne a váz, egyedül nem bírván a terhelést, és az egész ülés lejjebb esne az elsõ kerék tengelyének forgáspontja mentén leírt köríven, amíg bele nem ütközik a háttámla a hátsó kerékbe. Majd a kerékben megakadt háttámla elõre csuklana az ülés alsó rögzítéspontjából a kormány felé beszorítva a szerencsétlen tesztpilótát.
De mindez csak a horror kategóriás képzeletem szüleménye.
A váz acél és mint ahogy kezdtem rugalmas, így minden vázrész együttesen le tudná kezelni az ilyen sokkhatásokat is.

Szerintem.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts
Szerintem a lényeg az, hogy Lompi fülébe bele tettük a bogarat. Most már addig nem fog tudni aludni, míg ki nem háromszögelte a hátulját.
:D
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Még annyit akartam hozzá tenni, hogy a rendszert most az alsó támvilla (és váz) illetve az ülés hálós része tartja. A felsõ támvillának csak közvetítõ szerepe van. Hogy most mennyire van meglazítva az a csavar, legfeljebb annyiban számít, ammekkora surlódással képes átadni a keletkezõ erõket az ülés gerincének. Nyilván, amennyiben ez nulla, akkor az alsó villa és az ülésháló viseli a teljes terhelést.
A forgáspont az ülés alatti tengely lehetne, de a gerincet nem hinném hogy meghajlítja, így az alsó támvillának és az ülõlapnak kell majd engednie.
Ha én huppannék bele úgy másfél méter magasról az ülésbe (meglazított csavarok mellett), na arra nincs egy láda söröm! Amennyiben Te, akkor arra egy üveg van!
Ennyit megér a kárörvendés és a videó.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Mea culpa! Revidiálom a döntésem, megkövetlek! Értem mirõl beszélsz, mert megnéztem a fotót! :)

Nem helyes a rajzod és én is elnéztem, mert az ülést fixnek vettem. Ennek oka, hogy eddig alkalmazott egy kis csonkot az ülés megtámasztására, ami most nincs. Az emlékezetemben meg volt... Ez az én tévedésem.

A tied, hogy a terhelés megoszlik, mégpedig az ülõlap és a gerinc találkozásánál. Ez valamiért eddig nem tûnt fel. Úgy írogattam, hogy közben meg csak az emlékezetemben volt meg a váz.

Alapvetõen igazad van. Nem biztonságos ez a befogatás, de a terhelés hatására az ülõlap a gerinc hatására kezd el "púposodni" és az alsó támvilla felfelé hajolni.
Mekkora terhelés kell ehhez? Nem tudom, de biztosan javítana a helyzeten, ha az ülõlap orránál is lenne egy átmenõ tengely a vázon...
Feltöltött kép

Lehet, hogy mégis csak megvalósul a régi tervem a teherviselõ elemként integrált "Lompiülésrõl"? :)

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts
Szerintem mindegy hogy átmenõ tengely vagy két egytengelyû csavar. Képzeljük el, hogy a zöld pontokon csapágyazott csuklók vannak, a vastag piros vonalak tökéletesen merev rudak, a vékony piros vonal pedig egy hurkapálca!

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Látatlanban fogadok egy láda sörbe, hogy ha meglazítom az ülés csavarjait, majd nagy erõvel ráhuppanok az ülésre, a "láncvilla" el fog görbülni.

Nem szeretnék veled egyetérteni, de ellentmondani sem.
Amennyiben az átmenõ tengely felveszi (és elosztja) a terhelést és az oldalirányú kimozdulás határértéken belüli, úgy egy huppanás nem árthat neki. Ellenben ha nem átmenõtengely van és a csavarok meglazításával a felsõ támvillával megeggyezõ vektori eredõ erõk ébrednek.... Háááát...

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts
Feltöltött kép

Ha a zöld pontok csuklópontok, és a vékony vonallal jelölt rész nem elegendõen merev, akkor a terhelés hatására a vékony vonal meggörbül, a csuklópontokban pedig elfordulás történik. A háromszögeletlen rekujainkban a hátsó villa önmagában biztosít elegendõ merevséget, ebben a Lompibike-ban viszont a felhasznált láncvilla ehhez nem elegendõen merev.

Látatlanban fogadok egy láda sörbe, hogy ha meglazítom az ülés csavarjait, majd nagy erõvel ráhuppanok az ülésre, a "láncvilla" el fog görbülni.

Amíg a csavarok meg vannak tépve, ez lehet hogy nem következik be, de én nem ülnék olyan bringára, amelyiken folyamatosan ellenõrizni kell hogy a csavarok nem lazultak-e meg véletlenül, mert akkor a következõ kátyúban összerogyik alattam.

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts

:) pusztán csak méretezés kérdése :) lásd Chilli.

Feltöltött kép

Itt meg nincs mit elfûrészelni, mert elfelejtettetek három szöget építeni. A gazdája viszont gond nélkül használja.
Érdekes dolog ez a statika.
Elképzelem mikor ezt a cuccot vitted a tetõn és a sok egyszerû, mezei ember meglátta fogalma sem volt róla, hogy mit kezdjen vele. Azt hitték, hogy egy másik dimenzióba kerültek.
...rekut mindenkinek alanyi jogon...
képtár

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Ha elfûrészeljük a háromszög bármelyik oldalát és terheljük akkor nyilvánvaló, hogy össze fog rogyni.

:) pusztán csak méretezés kérdése :) lásd Chilli.

Feltöltött kép

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts

Erõkar-teherkar. Nem mindegy, hogy hol van az alátámasztási pont. Minél nagyobbak a háromszög oldalai, annál jobb. természetesen annál hosszabb de vékonyabb anyag kell hozzá. Az esztétika egy másik téma.
A csavar vagy szegecs kötések képesek olyan behatásokat is felvenni, amit egy merev hegesztés nem, Ezt Isu, tapasztalatból is tudja és Lompi is csavarral rögzíti már egy ideje a hajtómûvet!
Nem egyezik az ülés rögzítésben (sem) a véleményünk Lompival, de az idõ majd igazolja vagy cáfolja a megoldását.

Én egyébként továbbra is váz elemként alkalmaznám a "Lompi" ülést, nagyjából meg is vannak a részletek a megvalósításhoz, de semmi szükségem még egy bringára, :(

Jól fejezted ki magad, váz elemként az ülést. Nem beszélve arról, hogy Te vagy a statikus. Én magam jelenleg instabil vagyok. Szerintem az ülésgerinc kellõ stabilitást ad a bringának. Azzal is egyet értek, hogy egy plusz csõ tehermentesíti a vázat ami az ülést támasztja. Ha elfûrészeljük a háromszög bármelyik oldalát és terheljük akkor nyilvánvaló, hogy össze fog rogyni.
képtár

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Erõkar-teherkar. Nem mindegy, hogy hol van az alátámasztási pont. Minél nagyobbak a háromszög oldalai, annál jobb. természetesen annál hosszabb de vékonyabb anyag kell hozzá. Az esztétika egy másik téma.
A csavar vagy szegecs kötések képesek olyan behatásokat is felvenni, amit egy merev hegesztés nem, Ezt Isu, tapasztalatból is tudja és Lompi is csavarral rögzíti már egy ideje a hajtómûvet!
Nem egyezik az ülés rögzítésben (sem) a véleményünk Lompival, de az idõ majd igazolja vagy cáfolja a megoldását.

Én egyébként továbbra is váz elemként alkalmaznám a "Lompi" ülést, nagyjából meg is vannak a részletek a megvalósításhoz, de semmi szükségem még egy bringára, :(

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts

Azért mert az ülés és a gerinc kötéspontja is egy csuklópont, az ülés és a támvilla csatlakozása is egy csuklópont. Így a hátsó "láncvilla" nem igazán van tehermentesítve. Ha mondjuk elfûrészelnénk a "láncvillákat", a hátulja simán felcsukódna, mert nem tartaná semmi.
Ha az ülés mereven össze lenne kötve a gerinccel, akkor teljesen megváltozna a helyzet.

Ha fogsz harom laposvasat csinalsz belole haromszoget, most mind egy, hogy egyenloszarut vagy egyenlotlent es a vegeinel osszecsavarozod oket vagy osszehegszted, ugyan olyan merev idomot fogsz kapni mindket esetben csak az egyik oldhato lesz.
képtár

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
pont jó a váltó
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

Hebrák

Hebrák

vendég

• fórumtag
  • 35 posts
Szép új gép , Lompi !
Csak a váltó kezelése nem nehézkes egy kicsit ?

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
az elmélet egy dolog a gyakorlat is egy dolog de csináltam már ojan megoldásokat amire fogadást is kötötek :) :D
képek

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts

miert ne lehetne az ules a haromszog resze? az is ad olyan merevseget mint egy cso, nem beszelve arrol a kulonos korulmenyrol, hogy nemi suly csokkentest is el lehte igy erni

Azért mert az ülés és a gerinc kötéspontja is egy csuklópont, az ülés és a támvilla csatlakozása is egy csuklópont. Így a hátsó "láncvilla" nem igazán van tehermentesítve. Ha mondjuk elfûrészelnénk a "láncvillákat", a hátulja simán felcsukódna, mert nem tartaná semmi.
Ha az ülés mereven össze lenne kötve a gerinccel, akkor teljesen megváltozna a helyzet.

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts

L

Kérdés: A hátsó támvillák az üléshez vannak támasztva? Az ülés a hátsó háromszög része?

miert ne lehetne az ules a haromszog resze? az is ad olyan merevseget mint egy cso, nem beszelve arrol a kulonos korulmenyrol, hogy nemi suly csokkentest is el lehte igy erni
képtár

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts

Persze, az a tuti, csak ahhoz kell valaki, aki tud hegeszteni.
:)

Csak meggányolja valaki :D
képek

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts

papa ha netántán igy nem jólenne kap egy merevitést az ülésgerinc takarásába
kilesz háromszögelve

Persze, az a tuti, csak ahhoz kell valaki, aki tud hegeszteni.
:)

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
papa ha netántán igy nem jólenne kap egy merevitést az ülésgerinc takarásába
kilesz háromszögelve
képek