Nagyjából Stoki kiválóan össze is foglalta... De, csak hogy több vélemény is legyen és a túra (!) rekunál:
1. ha lehetne, akkor Rollhoff! 1x14! ... és az ügy le van zárva!
2. futás teljesítményben az agyváltó azonos (vagy jobb?) a hagyományosnál
3. zárt rendszer, védett helyen van, minimális karbantartást igényel
4. hátsó kerék hajtás esetén a lánc vonal már nem kérdés...
5. indulásnál a DD hármas elosztása ideális, de egy váratlan emelkedõn is jól jön
6. terhelés alatt is vált (és az elsõ átdobó?) a hátsó sornak és kanálnak meg mindegy, hogy éppen feszül a lánc vagy sem. Ez a válasz arra is, hogy miért nem az elsõ hármas tányért ötvözték egy 7-es aggyal.
7. ha nem vagy gramm mániás, ha nem akarsz sebességi rekordokat dönteni csak megkerülni a földet akkor ideális
Reku Papa félelmei alaptalanok. A tapasztalat azt mutatja, hogy az agyváltók megbízhatósága kifogástalan! A hármas váltó meg egyszerû mint egy ék...
A DD egyesíti a kettõ elõnyét (és hátrányát - sérülékeny a kanál, a láncot feszíteni kell stb.).
Grammokról nincs értelme beszélni. A hideg kiver amikor okoska arról beszél hány grammot spórolt ezen vagy azon az alkatrészen, miközben 60 kiló a csomag a gépén! Baromság! Akinek egy komfort gépnél ez számít, az hagyjon otthon két lecsó konzervet vagy túra elõtt kuporodjon a fajanszra és ott megspórolhat egy kilót!
... a rolhoff az már egy másik dimenzó, azzal csak az a baj, hogy drága...

...viszont most olvastam (amit nem tudtam), hogy az alfine-okat lehet kérni bal oldali két sebességes elsõ váltókarral is...:
http://www.pepedal.com/NAVIGA.htm
...tehát kialakulóban van, amire Motyoo vágyik...

...nekem volt agyváltóm és nem egy problémás darab, persze akkor még a három sebesség volt a királyság.Viszont ha kezd gyengélkedni, akkor kuka, nagyon nem lehet vele variálni...
...szerintem van jõvõje az agyváltónak, csak bõvíteni kellene még a váltókarok választékát...Nekem a DD-ben pont az egy váltókarra való ingetrálása miatt nem tetszik, de ha lenne ilyen is meg olyan is, akkor kezdenék rá fókuszálni...

...ill. még járható útnak tartanám az 5 (agyváltó)x4 (hátsó lánckerék) -es variációt is...