Jelentkezz be Regisztrálj

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)
Posted 2010. March 17. - 14:13

Levi nem véletlenül adja el a gépét. Mikor vette, én jeleztem neki pár potenciális gondot, maximum nem mindig hisztek nekem...
QUOTE]
Hobbi! Maximálisan egyetértek, még fizetnék is azért, hogy csinálhassam!
A Levi (és más gépekkel kapcsolatban) az ár-érték fogalma lényeges ebben a kérdésben.
Azt hiszem, mindenki ismeri annak a viccnek a csattanóját, ahol a megszólított hölgy sértve kérdezz vissza: minek nézz engem?
Azt már tisztáztuk, mondja az Úr, már csak az árban kell megeggyeznünk!
Szerintem ANNYI(!) pénzért jó vétel volt!
Posted 2010. March 17. - 14:06

Posted 2010. March 17. - 13:56

tudok 40 forintos kisfröccsöt

Posted 2010. March 17. - 13:55

Posted 2010. March 17. - 13:48

Levinek a vasárnap jó, de ha nem adódik addig valami, akkor átgurulnék egy (nekem szezonnyitó) tekerésre. Pénteken még jelentkezem!
Ha van jó kocsma arrafelé, akkor talán a szombatot is szabaddá tudom tenni, csak ehhez sajnos gondolkozni kell

Posted 2010. March 17. - 13:42

...picit szétszedlek :
"""Ha megbízható és olcsó, akkor vszinû nehéz, kényelmetlen, ronda, tekerni sem könnyû."""
...a kényelmetlen és a ronda az nem feltétlenül következménye az olcsóságnak. Nagyon sok gyári ronda rekumbens is van, aminek a kidolgozási minõsége lehet, hogy nagyon jó, de az egész egyben csúnya. Annak idején az én bajom ez volt fõleg, amikor válogattam a gyáriak között...
"""Ha tartós is, és megfelel minden elvárásnak, mint amit egy gyári rekuval szemben felállít az ember, akkor viszont drága lesz"""
...ezt is lehet többféleképpen értelmezni. Ha pl. veszek egy gyári rekut annak van egy 500-600 ezres ára. Ha veszünk egy barkácsembert, aki ügyes, okos és még helye is van hozzá vesz 20-30 ezerért egy csõkészletet (aluminiumot én most félreteszem, mert sosem voltam híve), vesz egy jó awi hegesztõt kb. 300 pénzért egy kis esztergapadot 100-150 forintért egy flexet 15 ezer forintért (a többi szerszámok megvannak valószínûleg) árban ugyanott van.A szerszámokat sok másra fel lehet használni a késõbbiek folyamán, így annak az ára csak részben jelenik meg a bringában, azaz minél inkább másra is fel tudom használni azt a szerszámot annál kisebb árral fog megjelenni a bringában. Ebbõl én arra a következtetésre jutok, hogy lehet gyári minõséget is otthon csinálni úgy, hogy az legyen olcsó és csak 1-2 kilóval több, mivel az alkatrészek súlya azonos lehet a váz az ami a kritikus tömeget jelentheti, azon lehet a legtöbbet spórolni.
Ha csak az elõállítási költséget nézzük gyári kontra házi gépnél, valószínûleg alulmarad a házi. De csak addig, amíg a gyárit nem kell megvásárolni. Mert akkor jön a kisker ár, nagyker ár, ÁFA, VÁM, szállítási költség stb. és folyamatosan törpül a különbség.
Természetesen aki panelben lakik az felejtse el a fenti gondolat menetet annak ez nem játszik. És az is, akinek nincs érzéke hozzá, vagy nem akar barkácsolni...
Én a vita szempontjából egy "házi" készítésût még jobban körülírnám, mert egy házi készítésû lehet zárt szelvényes, de lehet igényes is.
Én nem általánosítanék ennyire a házi készítésû csodák tekintetében, lehet kevés pénzbõl is szépet alkotni a fos jelzõt nem használnám minden házira.
Pár dologban nem értek egyet:
1, A gyári nem 500-600, hanem kompletten 150eFt-tól indul. Az össztelós pedig 350-tõl.
2, A szerszámok megvétele még nem egyenlõ azok használatának ismeretével. A megvalósított minõség ráadásul a szaktudáson kívül függ az igényességtõl is. Az igényesség viszont több idõráfordítást is jelent.
3, Sok olyan apróság van, amit elsõre nem lát egy barkácsoló. Ha nem így lenne, akkor a szakik elsõre jó rekut hoznának össze, de bárki tanúsíthatja, hogy elsõre sose jön össze hibák nélkül. Más dolog, hogy jellemzõen másodikra is marad benne javítani való. (Megjegyzem a gyártók sem véletlenül finomítják gépeiket évtizedekig...)
4, Az európai gyártóknál nincs vám.
5, A reku kereskedelemben kimarad a nagyker árrés, a boltok közvetlenül szerzik be a termékeket a gyártóktól.
6, Kimaradt a számításból az a rengeteg idõ és energia, ami arra megy, hogy mindent (anyagbeszerzés, válogatás, tervezés, kivitelezõk kiválasztása, árajánlat kérés, gyártatás felügyelete, cuccok ide-oda szállítása, festés, elõre nem látott problémák lekûzdése, stb) kézben kell tartani. Van akinek ez élmény, az jó. Ha párosul hozzá szakértelem is, az még jobb. De ennek akkor is van költsége, legfeljebb az ember utólag nem meri kiszámolni... (Ha mindent rendesen számolna az ember, akkor a házilagos a legdrágább, ebben biztos vagyok.)
7, A gyári gépek sablonban készülnek, így a pontosságuk azért jellemzõen jobb. Persze lehet ezt plusz munkával lekezelni, de ha nem magad csinálod, akkor bizony annak is ára van. A Frigyes legszebb gépeiben hihetetlen mennyiségû munka van. Õ maga mondta nekem, hogy ezeket senkinek nem csinálná meg, mert senki sem fizetné meg. Amit másoknak csinál, az ezek egyszerûsített verziói.
A házilagos gyártás tulajdonképpen szerintem egyfajta hobbi. Annak sem számolod a költségeit, viszont szereted.
És még egyet ne felejtsünk el: A gyári gépek sem egyforma minõségûek ! Nagyon nem! Levi nem véletlenül adja el a gépét. Mikor vette, én jeleztem neki pár potenciális gondot, maximum nem mindig hisztek nekem...
Persze megértem, hiszen elfogultnak tûnhetek. De nem véletlenül forgalmazom azokat, amiket. (Persze volt azért nekem is melléfogásom, nem is egy...) Egyszerûen ezek a legjobbak ár-érték arányban a gyáriak közül. Ha talál bárki jobbakat, amik olcsóbbak is, örömmel várom, már fel is veszem a palettára!
Posted 2010. March 17. - 13:14

Posted 2010. March 17. - 13:04

Levi! nem ugrunk át Papához a hétvégén? Feldobjuk a gépeket a tetõre...
Szombaton szívesen megmutatnám neketek a kedvenc útjaimat errefelé.
Vasárnap vendégeink vannak.
Posted 2010. March 17. - 12:36

Levi: Igazad van, de ha onnan nézed, hogy a nulláról építesz, nem pedig meglévõ alkatrészekbõl (mivel ha gyárit veszel, ott sincs alkatrészed) akkor a váz megvásárlása, plusz még az átalakítás kb. ott jön ki, mint egy új (vszinû azért olcsóbb, de egy országúti aluváz 50 körül van), és emellett nincs rajta garancia.
stoki: súly (menetkényelem, kidolgozottság, hatékonyság)-megbízhatóság (tartósság)-ár. Ez a hármas amirõl beszélek /ami zárójelben van az opcionális/. Ha megbízható és olcsó, akkor vszinû nehéz, kényelmetlen, ronda, tekerni sem könnyû. Ha mindez valahogy megvalósul, az otthoni tervezés miatt nem valószínû hogy hosszabb távon bírja a kiképzést. Ha tartós is, és megfelel minden elvárásnak, mint amit egy gyári rekuval szemben felállít az ember, akkor viszont drága lesz.
Én ezt állítottam, nomeg hogy ezekbõl az okokból kifolyólag ne hasonlítsuk a házit a gyárihoz. Sajnálom ha más (is) lejött.
...picit szétszedlek :
"""Ha megbízható és olcsó, akkor vszinû nehéz, kényelmetlen, ronda, tekerni sem könnyû."""
...a kényelmetlen és a ronda az nem feltétlenül következménye az olcsóságnak. Nagyon sok gyári ronda rekumbens is van, aminek a kidolgozási minõsége lehet, hogy nagyon jó, de az egész egyben csúnya. Annak idején az én bajom ez volt fõleg, amikor válogattam a gyáriak között...
"""Ha tartós is, és megfelel minden elvárásnak, mint amit egy gyári rekuval szemben felállít az ember, akkor viszont drága lesz"""
...ezt is lehet többféleképpen értelmezni. Ha pl. veszek egy gyári rekut annak van egy 500-600 ezres ára. Ha veszünk egy barkácsembert, aki ügyes, okos és még helye is van hozzá vesz 20-30 ezerért egy csõkészletet (aluminiumot én most félreteszem, mert sosem voltam híve), vesz egy jó awi hegesztõt kb. 300 pénzért egy kis esztergapadot 100-150 forintért egy flexet 15 ezer forintért (a többi szerszámok megvannak valószínûleg) árban ugyanott van.A szerszámokat sok másra fel lehet használni a késõbbiek folyamán, így annak az ára csak részben jelenik meg a bringában, azaz minél inkább másra is fel tudom használni azt a szerszámot annál kisebb árral fog megjelenni a bringában. Ebbõl én arra a következtetésre jutok, hogy lehet gyári minõséget is otthon csinálni úgy, hogy az legyen olcsó és csak 1-2 kilóval több, mivel az alkatrészek súlya azonos lehet a váz az ami a kritikus tömeget jelentheti, azon lehet a legtöbbet spórolni.
Ha csak az elõállítási költséget nézzük gyári kontra házi gépnél, valószínûleg alulmarad a házi. De csak addig, amíg a gyárit nem kell megvásárolni. Mert akkor jön a kisker ár, nagyker ár, ÁFA, VÁM, szállítási költség stb. és folyamatosan törpül a különbség.
Természetesen aki panelben lakik az felejtse el a fenti gondolat menetet annak ez nem játszik. És az is, akinek nincs érzéke hozzá, vagy nem akar barkácsolni...
Én a vita szempontjából egy "házi" készítésût még jobban körülírnám, mert egy házi készítésû lehet zárt szelvényes, de lehet igényes is.
Én nem általánosítanék ennyire a házi készítésû csodák tekintetében, lehet kevés pénzbõl is szépet alkotni a fos jelzõt nem használnám minden házira.
Posted 2010. March 17. - 12:36

Posted 2010. March 17. - 12:34

Tudom én, csak nem bírtam kihagyni.
más:
Még mindig nem tudok elengedett kormánnyal menni. (Lehet, hogy ha nem gyakorlom, akkor nem is fogok?)
Hozzunk össze egy próbát!

Posted 2010. March 17. - 12:33

Na de most már abba lehet fejezni! Egyébként Levi jóvoltából már dekorcsíkokat is kapott és az elsõ rugózáshoz szükséges forgáspontok is elkészültek. Elõzetes jelek azt mutatják, hogy az AMP villa eredeti szárát megtartva és kiegészítve egy Kellisbõl kimûtött villa-hajtómû traktussal, a súly is csökkenni fog. Bár ez nem volt cél... 18 kilire tippelem a végét teljes menetfelszereléssel. Én meg ugye 100 fölött!Na, neee! Hogy néz má' ki? És Te ezzel kimész az utcára emberek közé? A neon karikák villognak is?
Micsoda igénytelenség! Látszik h home made.
További változást még a BM 40 luxos elsõ lámpája lesz. Ha valakinek kell a régi vagy egy ilyen BM, szóljatok!
Posted 2010. March 17. - 12:18

más:
Még mindig nem tudok elengedett kormánnyal menni. (Lehet, hogy ha nem gyakorlom, akkor nem is fogok?)
Posted 2010. March 17. - 12:16

A bringa még csak-csak, (mondjuk miféle marhaság ez hogy elsõkerékhajtás...) node a színe...
Ez a sponzor színe

Posted 2010. March 17. - 12:10

A bringa még csak-csak, (mondjuk miféle marhaság ez hogy elsõkerékhajtás...) node a színe...

Posted 2010. March 17. - 11:44

Sporttársak! Össze kéne hozni valami aktivitást a hétvégére! Motyoo, Levi, Papa, Szelvesz, Stoki és valahány név a naptárban?
Vasárnap nem lesz jó sajna, szombatra pedig már engem is lefoglaltak: nejem stipistopizta az elsõ szép bringás napot.
Amúgy elég képlékeny még a hétvégi gurulás, mert a bringámat még nem volt idõm teljesen összerakni a múltkori Lompizás óta, és nem is vagyok biztos abban, hogy szombatra meglesz. Szóval lehet, hogy outis vagy montis leszek szombaton...
De nem adjuk fel, találunk idõpontot ami mindenkinek jó! B200 Húsvét szombatján? Bár én ezt még csak 50%-ban tudom ígérni...
Posted 2010. March 17. - 11:40

azt az elsõ részt átdolgozta kicsit a télen,leesett neki egy pár gramm megint!és még mindig szép!
Posted 2010. March 17. - 11:32

Na, neee! Hogy néz má' ki? És Te ezzel kimész az utcára emberek közé? A neon karikák villognak is?

Posted 2010. March 17. - 11:28

ha egyszer Balatonfüred környékén járnál keresd fel Silver LWB-t ,rekus körökben sokan ismerik,megcáfolja az állításodat!

...és ehhez még csak meg sem kell szólalnia!

http://picasaweb.goo...203660568677218
Posted 2010. March 17. - 11:22

ha egyszer Balatonfüred környékén járnál keresd fel Silver LWB-t ,rekus körökben sokan ismerik,megcáfolja az állításodat!