Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Az általad linkelt képen még mindíg negatív, de eltudok képzelni olyan szöget, ahol már pozitív lehet.Feltöltött kép
Pl. egy ilyen "törött" villával...
Feltöltött kép
Sajnos az meg annyira extrém lenne, hogy nem tudnád a kereket visszatéríteni a függõlegesbe...

Min töröd a fejed? :)

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 posts

csak hogy pontos legyek, egy normál mezei monti, ha sikerül hátrafelé tekerned negatív utánfutású lesz és akként is viselkedik.

És ha a homlokcsöve másik irányba dõl?

http://www.wannee.nl/hpv/abt/bol.jpg
"Iszok ha gyõzök, iszok ha vesztek, a testem delíriumtól reszket"

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Egy malomban õrölünk! A kérdés pusztán az volt, hogy mitõl lesz a kormányzott kerék elsõ vagy hátsó. A válasz: a menetiránytól. Ez meghatározza az összes többi paraméter értelmezését is.
A központi kormányzásról alkotott véleményeddel egyett értek, de fontos az arányokat is figyelembe venni. A tengelytávolság felénél kormányzott bringa valszeg egy íven fog futni (bár lehet, hogy erre még az elékelés is hatással van).
Mondjuk egy extrém hosszú gépnél, mint amilyen Dirk transport Python-ja, már lesznek eltérések és a kitérítõ hatás a hátsó traktusra már kevesebb. Erõkar-teherkar...

csak hogy pontos legyek, egy normál mezei monti, ha sikerül hátrafelé tekerned negatív utánfutású lesz és akként is viselkedik.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts
Szerintem az utánfutásról a kormányzott kerékkel kapcsolatban kell beszélni. A középen csuklós bringa egy speciális eset, mert ott leginkább mindkét kereket kormányzottnak kell tekinteni.
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Én láttam egy videót amin valaki elsõre egész hosszan ment a Python vidije volt na arra indultam be aztán be égtem meg le is tettem róla végleg.Egy parkolóba volt a próba.

Az meg én vónék :) és ez a film:
http://www.youtube.com/watch?v=rQQ4yaanNM4&feature=related
A "fordítsuk meg a kígyót" gondolat meg már megvalósult, mint alább olvashattad.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Az elsõ és hátsó kerék fogalmát a menetirány határozza meg. Ennek megfelelõen kerül meghatározásra a kormányzott kerék és a homlokcsõ szöge és helyzete. Tehát, minden esetben a menetirány szerinti elsõ kerékhez viszonyítunk ezért az elsõ meghatározásod ( a negatív utánfutás a homlokcsõ-tengelyének talajjal való metszéspontja és a kormányzott kerék talajjal érintkezõ pontja között értendõ) is igaz, amennyiben az említett metszéspont az elsõ kerék tengelye mögé esik.

És egy kis érdekesség: hivatalosan a Dennis által készített keró, hátsókerék kormányzású, de valójában a hátsó traktushoz képest tolja el az elejét, ami egyébként az arányokat tekintve a nagyobb. Összességében úgy gondolom, hogy a központi kormányzású gépek két kerék kormányzásúak, mert a hagyományos pozitív utánfutásnál, az elsõ "vontatja" maga után a hátsót (ezért íven két nyomon megy), addig a központinál -ideális esetben- egy nyom lesz, de legalább is közelítenek egymáshoz az elsõ és hátsó kerék ívei.
Ezt már többen láttátok, de ha már szóba hoztam...
YouTube - Equi recumbent concept video.avi

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 posts
Ez a negatív utánfutás a homlokcsõ-tengelyének talajjal való metszéspontja és a kormányzott kerék talajjal érintkezõ pontja között értendõ, vagy minden esetben az elsõ kerékhez viszonyítunk?
"Iszok ha gyõzök, iszok ha vesztek, a testem delíriumtól reszket"

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Más... Érdekes hír az uborka szezonban. Emlékeztek Dennis Rennerre? Elsõkerék hajtás, hátsókerék kormányzás. Nos egy igen figyelemre méltó filmet kaptam róla!
Az koncepció hasonló a Pythonéhoz. A lényeges különbség természetesen a hátsókerék kormányzásból adódik. Gyakorlatilag 180 fokkal megfordította az egészet, ezt már láthattátok az elsõ filmjein. Az elv elsõdleges elõnye, hogy mivel a hajtás és az ülés is ugyanazon a fix részen van, így nincs hajtási reakció.
Tapasztalatim alapján (eddig több elsõkerekes rekum volt mint hátsó :)) ez a probléma csak idõleges, ahogy Papa is írta "át áll a szoftver". Természetesen lényeges különbség van a pozitív trail-el rendelkezõ lengõorrú vagy a Tom2 (Cobra, Toxy, Raptobike stb.) és a negatív utánfutású Python között.
Számomra az érdekesség pont ez az alább látható filmen. A negatív utánfutású gépek alacsony sebességnél stabilak, majd a sebesség növekedésével csökken a stabilitásuk. A pozitív utánfutás esetében ez éppen ellentétes.
Tehát Dennis Renner és a negatív utánfutású, hátsókerék kormányzású és elsõkerék hajtású gépérõl készült film, ami cáfolni látszik ezt az állítást.

Recumbents, Art, and Poems: Rear Wheel Steering

YouTube - Rear Wheel Steering Recumbent

Ne hagyjátok ki a film végét!

Az év elején került a film a fórumra... Dennis renner elõtt is voltak már mûködõ képes modellek, elsõsorban nem központi kormányzással. Most nem merülnék bele a negatív és pozitív utánfutás különbségeibe.
Lompi (mint tudjuk - a gyors megvalósításban és a tapasztalásban hisz) ott hibázott, hogy csinált egy "targoncát". Ezt a hibát a Pythonnál is elkövette... Majd a helyes homlokcsõszög, súlypont arányok és egyébb paraméterek ismeretében 5 perc alatt korrigálta :)! A többi már csak órák kérdése volt.
Ezt az eseményt nyugodtan tekinthetjük Lompi mester munkásságában mérföldkõnek, hiszen ezt követõen -némi inspirációval- a Zockra, Cruzebike és mások elképzelései alapján kezdett formát öltemi az elsõ, még kezdetleges 20x26-os lengõorrú.
Az elkészült hátsókerekes kormányzási áttételei oly nagyok voltak, hogy azzal képtelenség lett volna menni. A hátsókerék aláfordult, így nem ívre vitte a gépet, hanem faroltatta - ha, ment volna. Személyesen vettem részt a próbán, hogy egy jót röhöghessek! Sajnos a próba már ennyire sem volt elég, a röhögés is elmaradt. Kis utánajárással elérhetõek az eddigi tapasztalatok és méretek:

Google Ford

Recumbents, Art, and Poems: Front Wheel Drive Rear Wheel Steer Recumbent

A Python esetében, valószínûleg Te is ott hibáztál hogy nagyvonalúan bántál a méretezéssel... Kár, hogy már nincs meg, így véleményt is nehéz mondani róla. Remélem, valaki lesz még annyira lökött a társaságból, hogy felkarol egy hasonló projectet és alkalmunk lesz hátsókerék kormányzású (RWSB) keróval vagy recumbenttel menni.

A 2010.01.10 fórum nap, amelybõl idéztem, azért is érdekes, mert ezen a napon publikáltuk a Lompi - Python - Reku Papa tesztet az elsõ lengõorrúról. A bejegyzésekbõl lekövethetõek az elõzmények.

A lengõorrúról alkotott véleményed helyes, de ez a "hiba a konstrukció része. A kanyarodáskor a kívül lévõ láb - a nagyobb ív miatt - hosszabb távolságot kell hogy áthidaljon. Az enyémnél sok paraméter állítható, esetleg érdemes lenne azt tesztelni, de ezt már ajánlottam. Ezzel együtt az egyik legegyszerûbb felépítésû fekvõ típus, ami szerintem a legnagyobb erénye

A Dennis Renner által alkotott keró is ez a kategória, de a negatív utánfutásról szerzett tapasztalataim alapján azt kell mondanom, hogy biztosan nem egyszerû vezetni, még ha látszatra annak is tûnik.

paci62

paci62

vendég

• fórumtag
  • 29 posts

hehe pyton nem egyszerü eset nekem jopár napbatelt mire mentem vele.

Én láttam egy videót amin valaki elsõre egész hosszan ment a Python vidije volt na arra indultam be aztán be égtem meg le is tettem róla végleg.Egy parkolóba volt a próba.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
hehe pyton nem egyszerü eset nekem jopár napbatelt mire mentem vele.
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

paci62

paci62

vendég

• fórumtag
  • 29 posts
Na köszi majd még próbálkozok,a pithont is próbáltam az röhej volt egyáltalán nem ment(asszony 1órát tolt ideoda de hiába)azon viszont megfordítottam az ülést és úgy sikerült stabilan gurulni,ezért is gondoltam a hátsó kormányzásra hogy az jó lessz.Na jó éjt mert reggel meló.Hali.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
ha a sarkam ráteszem a pedálra az elég nyujtott láb? :)
képek

paci62

paci62

vendég

• fórumtag
  • 29 posts

hát nemtom én még mindenholtudtam vele menni sehol nem volt gond a kanyarbani tekerésel még elengedet kézelsem :)

Biztos az ülés volt hátul de én úgy szeretem ha a lábam majdnem teljesen kinyujtom és igy már nem volt jó,el is fikáztam nem kicsit.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
hát nemtom én még mindenholtudtam vele menni sehol nem volt gond a kanyarbani tekerésel még elengedet kézelsem :)
képek

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
nem agyaltam rajta mivel nem érdekelt anyira az ügy a lengöorunál stabilabat még nem sikerült alkotnom pedig párat már sikerült mind alo mind felsö kormányosba.
képek

paci62

paci62

vendég

• fórumtag
  • 29 posts

nem valami stabil föleg hirtelen fordulonál.

Nem lehet a kormány áttételt változtatni(nagy kormány mozgás -kis kerék mozgás)

Engem jobban érdekel mint a lengõ orrú mert ennél nincs lassú kis ívû knyarodás közbeni pedál eltávolodás ami nálam kiütötte a biztit és nagyon elbizonytalanított.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
megcsináltam kiprobáltam nem jötbe szét vágtam. kép az nem lett rola ha csak pyton nem csinált esetleg mikor kiprobáltam
képek

paci62

paci62

vendég

• fórumtag
  • 29 posts

csak egy pár honapot maradtál le rola megcsináltam egy nagy fos lett nem jöttbe de lehet a télen ujra elöveszem majd ujra a projektett. :)

Van róla itt valami(kép) ha nincs tennél fel?Köszi.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
nem valami stabil föleg hirtelen fordulonál.
képek

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
csak egy pár honapot maradtál le rola megcsináltam egy nagy fos lett nem jöttbe de lehet a télen ujra elöveszem majd ujra a projektett. :)
képek