Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts

Rendben.
Akkor keresnem kell valakit akinek van Szegeden vagy környékén trike-ja hogy közelebbrõl is szemügyre vehessem. Nem is olyan egyszerû ez az építés.

Ráadásul itt a fórumon is többször van szó technikai részletekrõl, mert e fórumozók többségének ilyen jellegûek a problémái, még egy teljesen kezdõnek az alapokhoz közelebbi problémái is vannak - ha egyáltalán felismeri a helyzetet.
Vannak szerkesztési elvek, iránymutatások, amiket külföldi oldalakon itt-ott összefoglalnak, nálunk pedig nem igen esik szó róluk...

Ha még nem jártál erre:
IHPVA - International Human Powered Vehicle Association Official Home Page
Design Overview
Egy trike némi fémbõl, kompozit anyagból, gumiból, mûanyagból és rengeteg kompromisszumból áll

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts

Rendben.
Akkor keresnem kell valakit akinek van Szegeden vagy környékén trike-ja hogy közelebbrõl is szemügyre vehessem. Nem is olyan egyszerû ez az építés.

Megha küldesz egy e-mailt, akkor tudok küldeni pár képet, mert anno énis lefotóztam egy trike-ot, szóval van pár részletfotóm. :)

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts

Látom Lompi bá, megint volt egy szabad félórád hogy összeüss valamit :)

péter nem mostani de ezlegaláb már láthato kép
amugy pot ezért nincsen szabad fél órám :)
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts

a következõt meg fából készítem technokol rapiddal - mert az úgy menet közben is jószagú :)

á már abbol sincsen jóóóó fajta :D
képek

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts

Tibor-s-trike ugyan ilyet épitett...

A következõt meg fából készítem technokol rapiddal - mert az úgy menet közben is jószagú :)
Egy trike némi fémbõl, kompozit anyagból, gumiból, mûanyagból és rengeteg kompromisszumból áll

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts

Rendben.

Senki nem mondta hogy könnyû lesz :D
Én ezért kezdtem el tavalyelõtt télen, és tavaly tavaszra készlett :D
Egyébként tényleg nézz meg egyet élõben, fotózgasd le, és máris tisztábban fogsz látni.

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts
Látom Lompi bá, megint volt egy szabad félórád hogy összeüss valamit :)
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó !

mrobi2010

mrobi2010

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Rendben.

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 posts

Tom2 - ha jól láttam - egy másfajta megoldást alkalmaz, valamilyen dobfékes agy van a trájkjaiban.

Nézd meg jobban. Egyszer csináltam dobfékes aggyal, és akkor jöttem rá hogy a tárcsa az igazi. A további huszonvalahányat már tárcsával építettem. Néhány a képtáramban megtekinthetõ. ;) :)

Féloldalas agyról már leírták az elõttem szólók: 20 milis novatec ebike oldalról rendelve, tengely sima csõ esztergálva 3 milis fallal.
A tornyok (nyakcsövek) terpesztése és döntése lényeges kérdés Fontos betartani az ide vonatkozó elemi szabályokat.

mrobi
nem javasolnám a belinkelt villás megoldást. Egyrészt a vázat többszöri töréssel lehet csak olyan alacsonyra hozni hogy elférjen a bringás (sok tévesztési hibázási pont), másrészt a fékek nem fognak kellõen lassítani.
;)

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts

Köszönöm a válaszokat.
Ezeket az átütõ tengelyeket még tanulmányoznom kell.
Nézelõdtem a neten és találtam egy képet ahol az elsõ kerekek hagyományos villával van megoldva. Itt. Nekem valahogy elsõ trike-nak ez egyszerûbbnek tûnik. Na meg persze olcsóbbnak is mivel ilyen kerekem van. Mi a véleményetek?

Tibor-s-trike ugyan ilyet épitett, de én inkább maradnék az átütõs megoldásnál. Hamár átlátod a dolgokat, egyszerübbnek fog tünni, és súlyban is jóval könnyebb megoldás. Fékezésre meg trike-nál a tárcsafék az igazi :)
Egyébként viccet félretéve, az átütõs megoldásnál a csavaró nyomatékok jobban központositva vannak, ezért jobban birja a terhelést, legalábbis szerintem.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
Feltöltött kép
képek

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
igy igazi INDRUSTRIAL WASTE lesz :D
képek

mrobi2010

mrobi2010

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Köszönöm a válaszokat.
Ezeket az átütõ tengelyeket még tanulmányoznom kell.
Nézelõdtem a neten és találtam egy képet ahol az elsõ kerekek hagyományos villával van megoldva. Itt. Nekem valahogy elsõ trike-nak ez egyszerûbbnek tûnik. Na meg persze olcsóbbnak is mivel ilyen kerekem van. Mi a véleményetek?

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts

ha mákod van akkor enyi de általában 10 -12e

Most komolyan...ez itt nem a reklám helye, de hányszor kell még elmondanom, hogy ha biciklialkatrész, akkor eBike?
Novatec DH41SB átütõs (Kerék | Agy - Elsõ | Átütõtengelyes) | Kerékpár Webshop

Én még tényleg 7000 környékén vettem, szóval drágult, de akkorse 10-12....
Multkor szórakozásból összevetettem az AM-el is az Ebike-ot, valahol 30%, de általában 20%-os különbség az árakban az eBike javára, és kb egy átlag biciklisboltban is AM-es árak vannak, szóval érdemes innen eBike-ról venni....
És a Novatec ráadásul nem egy ócska márka, szóval nemkell félni tõle :)

Üdvözlehelletem mindenkinek :D

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts

Igen, télen vettem, 3 éve, leárazva.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts

Tegnap fogalmazásgátlót vettem be - ma is hat. :)
Az átütõ tengelyes agy darabja került ennyibe.

képek

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts

... az elsõ kerekek az átütõ tengelyek (8500Ft/db) ...

Tegnap fogalmazásgátlót vettem be - ma is hat. :)
Az átütõ tengelyes agy darabja került ennyibe.

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts

Köszönöm a válaszokat.
Nem tudom hogy kipróbálásra lesz-e lehetõségem. Szeged környékén lakok, nap mint nap járok Szegeden de még soha nem láttam fekvõ biciklit.
Igazából anyagom, szerszámom van. Talán a két elsõ kerék ami nincs. Ha már az elsõ keréknél tartunk. Azok hogyan vannak megoldva hogy csak egy oldalon vannak felfogatva. Nézegetem a képeket de nem igazán látom át.
Megnéztem a Te galériádat. Csak gratulálni tudok hozzájuk. Nagyon szépek.

Üdv a fertõzött osztályon! :D
Az átütõtengelyt én asszem sima félcolos csõbõl csináltattam, amig az agyba megy, addig 20mm-esre leesztergálva, és majdnem kész is van XD
Keress egy olcsó esztergályost, 2 perc alatt megcsinálja neked.
Az elsõ kerekeknél még a kormánnyakcsõnek(én igy hivom, kinek mi a megnevezése rá) a szögeire figyelj oda, hogy rendesen be legyen lõve, mert különben nem kanyarodik szépen a kerék és nyalni fogja a gumit, nemlesz biztos a kanyarvétel.

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts

Igazából anyagom, szerszámom van. Talán a két elsõ kerék ami nincs. Ha már az elsõ keréknél tartunk. Azok hogyan vannak megoldva hogy csak egy oldalon vannak felfogatva.

Isten hozott köztünk!

Az elsõ kerekek féltengelyes felfogatására én a 20mm-es átütõ tengelyt választottam megoldásként. Ennek tengelyét esztergáltattam, belsõ furata a majsztró önállóskodása nyomán 15mm-es lett. (könnyebb késõbb beállítani, stb egy 14mm-es furattal, a súly már nem ezen múlik).

A trájkomat - elsõ próbálkozásként - alacsony költségvetésû gépként igyekeztem összehozni, az elsõ kerekek az átütõ tengelyek (8500Ft/db) alkalmazása miatt lettek a legdrágább részegységek.

Tom2 - ha jól láttam - egy másfajta megoldást alkalmaz, valamilyen dobfékes agy van a trájkjaiban.

mrobi2010

mrobi2010

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Köszönöm a válaszokat.
Nem tudom hogy kipróbálásra lesz-e lehetõségem. Szeged környékén lakok, nap mint nap járok Szegeden de még soha nem láttam fekvõ biciklit.
Igazából anyagom, szerszámom van. Talán a két elsõ kerék ami nincs. Ha már az elsõ keréknél tartunk. Azok hogyan vannak megoldva hogy csak egy oldalon vannak felfogatva. Nézegetem a képeket de nem igazán látom át.
Megnéztem a Te galériádat. Csak gratulálni tudok hozzájuk. Nagyon szépek.