Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
13414 hozzászólás a témában

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
Huhh...

Mentát

Mentát

vendég

• fórumtag
  • 32 hozzászólás

Most tekertem egy jointot, akkor ez bicikli? :)

bocs, mégsem joint volt... :(

Ne aggódj, nem bûnüldözés, törvényhozás :)

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

desok bajotok van tekered akkor bicikli motorhajtja akkor meg nem azt a jard mondhat amit akar.

Most tekertem egy jointot, akkor ez bicikli? :)

Nekem van egy rokonom a törvényhozásban, esetleg megkérdezhetem, mik a lehetõségek.

bocs, mégsem joint volt... :(

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 hozzászólás

......egy packázós kedvében levõ rendõr akár naponta megszivathat, ha olyanja van...

na itt tapintottál a lényegre.
mert
Ha akar, akkor tuti meg fog büntetni, és nem két forintra, pl elõzéskor nem néztél hátra és nem tetted ki a kezed, vagy bármi baromságot elõvehet.
Ha akar.
;) szerencsére azért igen ritkán fordul elõ mert ha meglát inkább csodálkozva röhög :D
:)

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 hozzászólás

... akkor minek minõsül az egykerekü?

Nem jármû!

Ha megtanulsz egykerekûzni, akkor ihatsz amennyit bírsz, mert azzal nem tudod elkövetni az ittas jármûvezetést - csak tudjál elindulni;).

Halkan dudorászhatod a Schneider Fánit, és bátran kijelentheted a közeg érdeklõdésére, hogy te egy kerekes szatyor vagy.

Tartózkodni kell viszont a garázdaság és a közúti veszélyeztetés megítélése alá esõ viselkedéstõl, mert azt mindenki elkövetheti - különösen, ha nincs rajta sapka.
Egy trike némi fémbõl, kompozit anyagból, gumiból, mûanyagból és rengeteg kompromisszumból áll

Mentát

Mentát

vendég

• fórumtag
  • 32 hozzászólás

Ezt honnan veszed? Tudtommal semmi megkötés nincs a háromkerekûekre, évek óta nem is tapasztaltam olyat, mint amit említesz. Megnéztem a neten, és ezeket a rendeleteket találtam:
- a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ),
- a közúti jármûvek mûszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendelet (a továbbiakban: ER),
- a közúti jármûvek forgalomba helyezésének és forgalomba tartásának mûszaki feltételeirõl szóló 6/1990. (IV.14) KÖHÉM rendelet (a továbbiakban: MR)
A KRESZ szerint ez volt a kerékpár 2009-ig:
„olyan két- vagy háromkerekû jármû, amelyet egy vagy két személy emberi ereje, illetõleg legfeljebb 300 W teljesítményû motor hajt.”
Jelenleg (2010.01.01. óta):
"r/1) Kerékpár: olyan, legalább kétkerekû jármû, amelyet emberi erõ hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményû motor segíti. "

Tehát a háromkerekû az kerékpár.
Innen tovább a KRESZ 54. paragrafusa:

"54. § (1)325 Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetõleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetõvé teszik - a lakott területen kívüli úton, a fõútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni."
Ergo a háromkerekû közlekedhet kerékpárúton, sõt ott KELL mennie.
Akkor miért is ne mehetne kerékpárútra?
Tény, hogy a vonatkozó törvény 13. paragrafusának "e" bekezdése a kerékpárút táblánál csak a kétkerekûeket írja, de ez a fentiek alapján hiba, ami abból is látszik, hogy a felsorolásban más jármûvekre utal:
"e) „Kerékpárút” (26. ábra); a tábla a kétkerekû kerékpárok közlekedésére kijelölt utat jelez; a segédmotoros rokkantkocsi, a gépi meghajtású kerekes szék és a kétkerekû segédmotoros kerékpár lakott területen kívül a kerékpárutat igénybe veheti, ha ezt jelzõtábla nem tiltja. A kerékpárúton más jármû közlekedése tilos;"
A "más jármû" tehát a véleményem szerint nem a háromkerekûeket jelenti, amit a fenti két törvényi idézettel tudok alátámasztani.

Ellenvélemény?

Sajnos a törvény két pontja ellentmond egymásnak... Nem én fogalmaztam így ! :)

A válasz ott van abban amit leírtál:
"e) „Kerékpárút” (26. ábra); a tábla a kétkerekû kerékpárok közlekedésére kijelölt utat jelez; a segédmotoros rokkantkocsi, a gépi meghajtású kerekes szék és a kétkerekû segédmotoros kerékpár lakott területen kívül a kerékpárutat igénybe veheti, ha ezt jelzõtábla nem tiltja. A kerékpárúton más jármû közlekedése tilos;"

Tehát ez a pont egyértelmûen tiltja a nem kétkerekûek közlekedését a kerékpárúton.
Mikor megtaláltam ezt, én is elképedtem rajta... Elkezdtem nyomozni, és meg is találtam a törvény elõkészítõ anyagát. (asszem talán az MKSZ készítette?) Abban még úgy szerepel, hogy az utast szállító kettõnél több kerekû kerékpárokat tiltották volna ki a kerékpárútról. Szerintem az utasszállító riksákat akarták kitiltani. Ezt sikerült valami nagyokosnak így "leegyszerûsítenie". Nyilván még nem látott az illetõ trike-ot...

Mindegy, most ez van, egyébként 99% hogy egy trike-ot sem fognak lezavarni a kerékpárútról, de én nem akartam beleölni több 100eFt-t egy olyan jármûbe, ami miatt egy packázós kedvében levõ rendõr akár naponta megszivathat, ha olyanja van... Vagy mehetek az autók kipufogóját szívni (már ha onnan meg a kerékpárral behajtani tilos tábla nem tilt ki).

Murla, neked nincs ismerõsöd valamilyen kerékpáros érdekvédelmi szervezetben?
Helyre kéne tenni ezt a törvényt, mert így nem jó.

Én eredetileg velomobilt szerettem volna építeni, és nem is tettem le róla véglegesen...

Nekem van egy rokonom a törvényhozásban, esetleg megkérdezhetem, mik a lehetõségek.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.496 hozzászólás
desok bajotok van tekered akkor bicikli motorhajtja akkor meg nem azt a jard mondhat amit akar.
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

Tény, hogy "a tábla a kétkerekû kerékpárok közlekedésére kijelölt utat jelez; a segédmotoros rokkantkocsi, a gépi meghajtású kerekes szék és a kétkerekû segédmotoros kerékpár lakott területen kívül a kerékpárutat igénybe veheti, ha ezt jelzõtábla nem tiltja. A kerékpárúton más jármû közlekedése tilos;"
A "más jármû" tehát a véleményem szerint nem a háromkerekûeket jelenti, amit a fenti két törvényi idézettel tudok alátámasztani.
Ellenvélemény?

Nem vagyunk jogászok, így hát vitánk eléggé súlytalan, de nekem az a véleményem, hogy ha hibás is a törvény, akkor is az a törvény. Egyértelmûen fogalmaz: "A kerékpárúton más jármû közlekedése tilos"

Nincs ránk bízva, hogy egy törvény valamely kitételét hibának ítéljük.
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Sinbiciklis

Sinbiciklis

törzsvendég

• fórumtag
  • 256 hozzászólás
"r/1) Kerékpár: olyan, legalább kétkerekû jármû, amelyet emberi erõ hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményû motor segíti. "

Bár a pár az kettõt jelent, de a háromkerekûn is van egy pár, tehát az stimmel. Viszont a legalább alá nem lehet menni, akkor minek minõsül az egykerekü?

Murla

Murla

vendég

• fórumtag
  • 188 hozzászólás

Szia!

Kérdés hogy hol, milyen úton akarsz vele menni.
Eredetileg én is trike-ot akartam, de kiderült, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint az kerékpárúton nem közlekedhet, ott csak a kétkerekûek mehetnek.
Ahol kerékpárral behajtani tilos van, ott meg azért nem mehet, mert kerékpár :)

Szóval a jogszabályokat rendesen el***ták, de jelenleg ez a helyzet.
Aztán persze lehet, hogy ahol jársz, nem piszkálnának vele, lehet hogy a rendõrök sem ismerik ezt pontosan....

Én mindenesetre most átnyergeltem a kétkerekûre, aztán késõbb majd meglátom változik-e a KRESZ, akkor majd lesz trike-om is :)

Ezt honnan veszed? Tudtommal semmi megkötés nincs a háromkerekûekre, évek óta nem is tapasztaltam olyat, mint amit említesz. Megnéztem a neten, és ezeket a rendeleteket találtam:
- a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ),
- a közúti jármûvek mûszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendelet (a továbbiakban: ER),
- a közúti jármûvek forgalomba helyezésének és forgalomba tartásának mûszaki feltételeirõl szóló 6/1990. (IV.14) KÖHÉM rendelet (a továbbiakban: MR)
A KRESZ szerint ez volt a kerékpár 2009-ig:
„olyan két- vagy háromkerekû jármû, amelyet egy vagy két személy emberi ereje, illetõleg legfeljebb 300 W teljesítményû motor hajt.”

Innen tovább a KRESZ 54. paragrafusa:

"54. § (1)325 Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetõleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetõvé teszik - a lakott területen kívüli úton, a fõútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni."
Ergo a háromkerekû közlekedhet kerékpárúton, sõt ott KELL mennie.
Akkor miért is ne mehetne kerékpárútra?
Tény, hogy a vonatkozó törvény 13. paragrafusának "e" bekezdése a kerékpárút táblánál csak a kétkerekûeket írja, de ez a fentiek alapján hiba, ami abból is látszik, hogy a felsorolásban más jármûvekre utal:

Ellenvélemény?
Rekumbens - annyira más bringa (Rekus honlap + Blog + Fórum)

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 hozzászólás

... nem szeretném hogyha ez miatt megbüntetnének. Bár felénk nagyon ritkán látok rendõröket.

Ha ettõl az életképtelen (amit bizonyára a rend õrei is hasonlóan ítélnek meg) kresz szabálytól megijedsz, akkor az utcára is csak alaposan mindenre felkészülve lépjél ki.
;) :) :) :P
Bizonyára mindenki csak a kijelölt gyalogátkelõnél megy át az úton.
;) :)

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

Na, errõl az õsrégi vicc jut az eszembe:
-Tessék mondani, hogy jutok el a Zeneakadémiára?
-Gyakoroljon, sokat gyakoroljon !:)

Eddie Mercx mondta:
Do not buy upgrades!
Ride more up grades!

Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

mrobi2010

mrobi2010

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Szia!
Köszi hogy szóltál. Eléggé érdekesek ezek a szabályok. Lehet hogy kezdésnek elég lesz elõször egy kétkerekû is. Azért is mert valamivel egyszerûbb másrészt pedig nem szeretném hogyha ez miatt megbüntetnének. Bár felénk nagyon ritkán látok rendõröket.

Mentát

Mentát

vendég

• fórumtag
  • 32 hozzászólás

mentát szerintem adig még igencsak gyakorolnod kell :)

Na, errõl az õsrégi vicc jut az eszembe:
-Tessék mondani, hogy jutok el a Zeneakadémiára?
-Gyakoroljon, sokat gyakoroljon !

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.496 hozzászólás
mentát szerintem adig még igencsak gyakorolnod kell :)
képek

Mentát

Mentát

vendég

• fórumtag
  • 32 hozzászólás

Ha ezt a videót a magyar politikusok meglátják...
... a mieink a homokra is lefújják a terelõvonalat - és kész a kerékpárút. :cool2:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=x-JV1_xP6DI

Jó kis terep...

Látod, Lompi, milyen hasznos lesz majd az a 190-es hátsó rugóstag, ha véletlenül UTAH-ba tévednék :)

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 hozzászólás
Ha ezt a videót a magyar politikusok meglátják...
... a mieink a homokra is lefújják a terelõvonalat - és kész a kerékpárút. :cool2:

Egy trike némi fémbõl, kompozit anyagból, gumiból, mûanyagból és rengeteg kompromisszumból áll

Mentát

Mentát

vendég

• fórumtag
  • 32 hozzászólás

Sziasztok. Még új vagyok ezen a téren. Nagyon megtetszetek ezek a fekvõ biciklik. Ahogy nézegettem õket nekem valahogy inkább a 3 kerekûek jönnek be. Ezek nyerték el a tetszésemet. Sajnos venni nem tudok ezért úgy döntöttem hogy inkább építenék.
Érdeklõdnék hogy a vázat milyen formájú acélból lenne célszerû megépíteni? Eléggé változatosak ezek is. Én inkább a zártszelvény fele hajlanék (könnyebb a mérés, vágás). Ti mit javasoltok?

Szia!

Kérdés hogy hol, milyen úton akarsz vele menni.
Eredetileg én is trike-ot akartam, de kiderült, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint az kerékpárúton nem közlekedhet, ott csak a kétkerekûek mehetnek.
Ahol kerékpárral behajtani tilos van, ott meg azért nem mehet, mert kerékpár :)

Szóval a jogszabályokat rendesen el***ták, de jelenleg ez a helyzet.
Aztán persze lehet, hogy ahol jársz, nem piszkálnának vele, lehet hogy a rendõrök sem ismerik ezt pontosan....

Én mindenesetre most átnyergeltem a kétkerekûre, aztán késõbb majd meglátom változik-e a KRESZ, akkor majd lesz trike-om is :)

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 hozzászólás

Rendben.
Akkor keresnem kell valakit akinek van Szegeden vagy környékén trike-ja hogy közelebbrõl is szemügyre vehessem. Nem is olyan egyszerû ez az építés.

Ment mail ;)

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.496 hozzászólás
2kerekü reku sem egyszerü elsöre nem hogy 3 kerekü de hát valahol elkel kezdeni:)
képek