Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Keréképítés

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
3825 replies to this topic

rott3n

rott3n

törzsvendég

• fórumtag
  • 263 posts
Hat en azert jobban bizok a centirallvanyban es az ugyi kezekben, amik mar parszaz kereket kicentiroztak. :) Meg a boltosoknak is enni kell ugye. :D Amugy sem fuzet az ember minden nap kereket....

gagyenkov: koszii :D :D

Mosolyogj a vilagra es a vilag visszamosolyog rad :w_morde:

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
na, pont ezért nem kell elvinni boltba:D
hanem otthon szépen megcsinálni mindent.
aki meg nem tud centrirozni sem, az meg el se kezdje...
aki meg tud, annak nem lesz problémája.
ennyi a történet.

gagyenkov

gagyenkov

törzsvendég

• fórumtag
  • 502 posts
De csak neked rott3n;)
Gondod van a bringáddal? Dobd be a DUNÁBA! DUNA kerékpárbolt

rott3n

rott3n

törzsvendég

• fórumtag
  • 263 posts
Vili, boltosoknak egyertelmuen a szereles eri meg a legjobban, persze az is csak akkor, ha nem ganyoltal elotte es problemamentes. :) De ha ledumalod a botban, hogy befuzod szepen es, ha szar akkor nem centirozzak, ha jo akkor centirozzak. Akkor no problem szerintem. ;)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
ezért mondtam, hogy ha jól megvan csinálva, akkor lehet igy kicsit spórolni. persze egy boltos sem szereti, ezt bizton állíthatom...

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

vendég_luongo_*

vendég_luongo_*
  • vendég
Srácok, el mesélek egy történetet! Történt egyszer úgy a kilencvenes évek derekán, hogy egy kerékpárboltba bevitte az apuka a kisfia által befüzütt kereketFeltöltött kép, hogy csak ki kell centírozni( akkor kb:800ft volt egy kerék építés) A szerelõ srác elis kezdte volna centírozni, de valami gyanús lett nekiFeltöltött kép Megnézte a fûzést és mit látott El kezdõdött háromkeresztel a felénél már csak kettö lett belöle és ahová nem jutott kereszt azokat a küllõket vissza hajlítottákFeltöltött kép Temészetesen meg lett csinálva, csak kilett fizetve a kifûzés és az új keréképítés(1200ft) Azóta centírozzák az othon készült kerekeket annyiért mint egy kerék építésFeltöltött kép

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
ha össze van fûzve (jól, tehát a keresztek okésak, jó helyen áll a küllõfuratnak a lyuk, stb) akkor a legegyszerûbb tényleg, ha beviszed egy boltba, mielõtt megszorítanád a küllõket. hagyd szépen lazán, és õk pár száz forint ellenében meghúzzák rendesen.
feltételezem, hogy a centírozó állvány mellett küllõfeszesség mérõd sincs otthon, igaz? ;) szóval csak a bolt a legjobb.
persze én is magamnak fûztem régebben, sõt, mostanában ismét magamnak centírozom, de ugy, hogy boltba be, centirállvány elkér, s megcsinál.
amugy a centírozás menete:
- elsõ körben mindegyiket addig forgatod, amig az összes menet el nem tünik. igy egyformán állnak.
- köv. körben forgatsz egyet rajtuk. egy egész fordulatot mindegyiken.
- aztán egy felet
-aztán egy negyedet
- ha még kell, megint minden egy negyedet
- igy tovább.
-egy idõ után szorosak lesznek, de a felnidben nyolcas ÉS tojás is van, ez ezer százalék.

a nyolcast úgy húzod ki, hogy amerre üt, ott az ellenkezõ oldali küllõkön feszítesz, a másikon engedsz. persze negyedfordulatokat max.
a tojást meg ugy kell kiszedni, hogy ahol van, ott párosan (tehát a jobbra és a balra álló küllõt együtt) lazítod, vagy húzod, attól fügõõen, hogy kifelé vagy befelé van a tojás. ez igy elmondva egyszerû, de elsõ centírozásom nekem majd 2 óra alatt sikerült egy állványban.....

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

rott3n

rott3n

törzsvendég

• fórumtag
  • 263 posts
Mondjuk igaz, a kerek mar be van fuzve, szal igazabol mar csak a centir van hatra. Szal akarmeg lotyogo kullokel is leviheted 1 botba szerintem 5-800 Ft korul kicentirozzak. Asszem ezt a modszert en is alkalmazni fogom. :D

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
:)
én megvettem, és nem akartam várni 1 hetet a kerékre.
leültem, befûztem, betettem a villába a kereket, és centriroztam.
simán.
olyan jól sikerült, hogy ennek örömére befûztem egy másik ugyanolyan kereket egy ugyanolyan villába.
elrontani nem lehet, max kifüzöd, visszafüzöd. de ehhez nagyon bénának kell lenni.
amúgy fûzés 2ezer ft
centrir 500 ft.
tehát úgy ahogy meghúzod a küllõket, és elviszed booltba, h BOCS centrirozzátok már ki nekem plíz kössz.

rott3n

rott3n

törzsvendég

• fórumtag
  • 263 posts
Hali!

Eloszor is kellene egy centirozo allvany, amit ugy sejtek nincs es gondolom eloszor fuzol kereket. Szoval fogd a kereket es inkabb vidd el botba, ahol persze penzert, de popecul megcsinaljak neked. Ha magad csinalod es elbaltazol vmit akkor lehet, hogy kidobhatod a kereket. Jobb ezt olyasvalakire hagyni, aki mar profi ebben es tobbszaz kereket fuzott.

B-man

B-man

vendég

• fórumtag
  • 33 posts
Hi!

Van vkinek infója arról, hogy kerékfûzéssel kapcsolatos 'jótanácsokat' hol találok?
Az a szitu, hogy elemenként megvettem a kereket, össze is dobtam, csak még a küllõanyák lehúzása várat magára. Úgy képzelem, itt lehet némi trükk, ezért mielõtt befejezem a lehúzással a keréképítés címû játékot, +érdeklõdöm itt, ha már létezik úgy is erre egy topic.
Én úgy gondolom, többször körbejárok, minden 1es anyán aprókat húzva, mígnem az az érzésem nem támad, hogy jóleszezígymár...
Várom tapasztalataitokat.

Sajna eddig nem jutottam semmi ezzel kapcsolatos irodalom nyomára.

NorcoMoment

NorcoMoment

vendég

• fórumtag
  • 51 posts
Aham értem! Köszke!

Persze én is a Rhyno Lite XL hegesztett változatára szavazok, élettartamilag legalábbis biztosan. Viszont csak 29,2mm átmérõjû, nekem viszont triálra szükségem lenne hátra arra az Alex-es 39mm-re. Igaz, az illesztett, de az én 65,5kg-om alatt nem olyan könnyen törik szerintem.:)

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
sram agy: nem eröltetendõ.
azaz ne vedd meg.
a felírt felnik között pedig a sorrend:
legjobb a rhino xl (heggesztett) utána alex (illesztett elvileg) majd a b+ akármi jön.
küllõ meg acél. dt vs sapim.
dt 40-50ft/db --> 1500 egy keréknyi.
sapim picit drágább.

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5,055 posts
acélküllõket?
szerintem minden jóravaló küllõ manapság acélból van...
Autist Team:)

NorcoMoment

NorcoMoment

vendég

• fórumtag
  • 51 posts
Sziasztok!

Érdekelne, hogy mi a véleményetek a Sun Rhyno Lite XL-rõl, a Bike Positive Zero-ról, és amire a legkíváncsibb vagyok, az Alex DX32-rõl?? Mind élettartam, mind pedig strapabírásról, ill. szeretnék többet megtudni az SRAM hátsó agyakról, ha lehet, + hogy hol lehet SRAM cuccokról képes infót kapni neten, a www.sram.com kivételével(alig van pár termék a hivatalos honlapon:()

Elõre is köszi!!

Ja mégvalami! Tudtok valamit róla, hogy mikor lehet újra acélküllõket kapni, és mennyi lesz darabja?

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
kb ugyanaz, de a sapim drágább.

Mateqrov

Mateqrov

vendég

• fórumtag
  • 175 posts

ha v fék akkor 1,5 és 1,8 küllõket, felniben talán cr18 (az is sun) és fogsorban sram 5. az nagyon könnyû, olcsó és nincs rá sok panasz.

OK, köszi a gyors választ. Azért még mások véleménye is érdekelne. A küllõk DT-k vagy Sapim-ok legyenek? Vagy tök mindegy?

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,117 posts
ha v fék akkor 1,5 és 1,8 küllõket, felniben talán cr18 (az is sun) és fogsorban sram 5. az nagyon könnyû, olcsó és nincs rá sok panasz.

Mateqrov

Mateqrov

vendég

• fórumtag
  • 175 posts
Sziasztok! Jövõre szeretnék egy jó versenykereket hátulra. Az a lényeg, hogy bár könnyû legyen(persze az ésszerûség keretein belül), de erõs is. Van némi elképzelésem, de a ti segítségetekre is szükségem lenne.

Az agynak a Shimano XT tûnt a legszimpatikusabbnak. Elég könnyû, viszonylag olcsó is és strapabíró.

Felninek a Sun Mach IV-et néztem ki, de nem sokat tudok róla, úgyhogy ha valakinek van tapasztalata, akkor írja le legyen szíves.

A küllõkkel nagy bajban vagyok, mivel még soha nem fûzettem kereket. Hogyan érdemes fûzetni? Milyen küllõt ajánlotok?

Fogsort is szeretnék rá, de ez a másik nagy dilemma. Néztem a BBB-t, hogy nagyon jó fogsoraik vannak, de a súlyukat sehol sem találtam. Elég jó minõségûnek tûnnek kellemes áron(eddig a BBB-kben soha nem csalódtam). Viszont az XT fogsor már nem hiszem, hogy belefér a pénzkeretbe.

A válaszokat elõre is köszi!

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts

Mivel most tél van és a téli kerekem van bent, nem túl sürgõs.
Azt hiszem szépen kényelmesen visszaviszem ha lesz idõm és megcsináltatom korrekten.

ez pedig a másik hibás meglátás.
ha msot még visszaviszed, talán, de tényleg talán emlékezni fog rá, hogy nem így kérted. hisz azzal hogy elvitted, kifizetted, jóváhagytad a munkáját...
tehát célszerû lenne még most melegében visszavinni a boltba.