Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Keréképítés

- - - - -

• Lezárt topik Lezárt topik
3825 hozzászólás a témában

Csucsu

Csucsu

törzsvendég

• fórumtag
  • 780 hozzászólás
  • LocationBudapest
Persze vonzza a mágnás miska mint állat, a boltban elõszeretettel tagadják le a réz küllõ anyát(legalábbis kecskeméten).
Újabb idézet (ha kell el tudom küldeni az egészet emilben): "A küllõanyákat leggyakrabban nikkellel futtatott rézbõl készítik. Ez azért jó anyag, mert nagyon pontos menetet lehet vágni bele, és nem rozsdásodik össze az acéllal. Az igényes kerekekhez alumínium küllõket szoktak használni, mert a forgó tömeg szempontjából legfontosabb helyen, a kerék legkülsõ részén takarít meg egy kis súlyt, és megfelelõen használva, van olyan megbízható, mint a hagyományos réz küllõanya. Egy gond merülhet fel: csak acél szegecselt felnivel lehet használni, mivel az alu-alu párosítás a legjobb recept az elektrolitikus korrózióra. A korrodált küllõanyát megmozdítani többé már nem lehet."

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5.055 hozzászólás
létezik egyáltalán acél küllõanya?
sztem nem.

de ha loctite-ot rakok rá akkor jólesz?
Autist Team:)

Csucsu

Csucsu

törzsvendég

• fórumtag
  • 780 hozzászólás
  • LocationBudapest
Réz küllõanyával kell fûzni a kereket és nem acéllal. Akkor nem rohad be.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
ja, ha meg nem csinálom, berohadnak.
hát istenem, utánahúzok amikor kell.

Csucsu

Csucsu

törzsvendég

• fórumtag
  • 780 hozzászólás
  • LocationBudapest

nemtudom hogy hívják, de sztem jó ezüstön!
loctite helyett zsírt használj.
de mind a 2 odlalon.
elsõ keréken a rövidebb küllõ a tárcsafék felöli oldalon van, hátsókeréknél meg a racsni felöli oldalon.
soxerencsét:-)

A zsír az felejtõs, mert a +húzott küllõk így sokkal könnyebben kilazulnak. Ez tapasztalat, és irodalom:

"Ha váltós kerékpárhoz készítünk kereket, akkor a bal oldali küllõket ne olajozzuk, mert könnyebben meglazulhatnak a kisebb feszítõerõ miatt. Különben is, a kisebb feszesség eléréséhez nem szükséges kenni a menetet. Ha biztosak akarunk lenni munkánk tartósságában, akkor a bal oldali küllõket Loctite 290-el rögzíthetjük"

Ez a bikemag honlapról régebben leszedett kerékfûzéssel kapcsolatos cikkbõl való idézet.

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5.055 hozzászólás

Egyébként ha nem laksz messze gyere be a boltba és segítünk a fûzésben

Csepeli vagyok, szal kicsit messze van:)
Meg amúgyis a kihívás meg a sikerélmény a lényeg;)

/ha valamit nagyon elrontok, úgyis jövök ide segítségért:D/

maxigaz

maxigaz

vendég

• fórumtag
  • 51 hozzászólás
na akkor hogy is kell ezt a barnitast csinalni?engem is erdekel ,emilben is irhatjatok,hogy ne off-oljunk.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Jah, barnítás (pl. puskák csöve), de ezen kívül egyéb színeket is el lehet érni akár acél, akár alumínium esetében. Pár anyag kell hozzá a gyógyszertárból/vegyszerboltból meg egy kis pepecselés.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

vendég_luongo_*

vendég_luongo_*
  • vendég
Az eljárás neve: barnítás;) Egyébként ha nem laksz messze gyere be a boltba és segítünk a fûzésben:ok2: :)

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5.055 hozzászólás
hátsó kerék lesz.
sztem is marad ezüstön, most már csak puszta kiváncsiságból érdekelt hogy ez az olajban fõzés micsoda.
de majd megkérdezem attól akitõl hallottam.
köszi:)

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
nemtudom hogy hívják, de sztem jó ezüstön!
loctite helyett zsírt használj.
de mind a 2 odlalon.
elsõ keréken a rövidebb küllõ a tárcsafék felöli oldalon van, hátsókeréknél meg a racsni felöli oldalon.
soxerencsét:-)

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5.055 hozzászólás
Jaja, én az olvasásra és a nézésre együtt gondoltam.

viszont küllõhossz: melyik oldalra kell rövidebb?
ja meg hogy a lelazulós oldalra(tárcsa felõl asszem) rakjak loctite-ot a niplikre?

edit:
Most jut eszembe, hallottam valami olyat is hogy pl szerszámacélt forró olajban fõzéssel feketítenek...
ezt hogy hívják hivatalosan?

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
sztem tedd oda a másik kerekedet, és másold le.
csak számolni kell, és nem mindenféle angol/külföldi(esetleg 24 küllõs minta ugye ugye:-)) okosság alapján csinálni.
TÉNYLEG sokkal áttekinthetõbb másolni, mint olvasni.
szerintem.

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5.055 hozzászólás
Festékkel az a bajom hogy lejön...meg hogyan fújom be hogy ne legyen minden olyan, ha meg befûzés elõtt fújom le akkor meg a menetre is óhatatlanul megy az meg nem jó.
á, túl gány még nekem is:)
pedig rob régen említett valamit hogy viszonylag olcsó egy köteg küllõ horganyzása, de ezek szerint rosszul emlékeztem.
akkor ötlet elvetve.

viszont magam fogom megfûzni a kereket:
Ha a Sheldon Brown-os leírás szerint csinálom akkor jó lesz elvileg? Vagy ahhoz van még valami "házi praktika" amit érdemes megfontolni?
szal mire figyeljek?

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
ha olcsón akarod, 800ft egy festékspré.
esztétika kérdése meg...
nekem sokkal jobban tetszik (már) h gyönyörüen ezüst színüen csillognak a küllõk, ahogy gurulok, és nem ilyen egyhangú fekete...
de ezt embere válogatja!

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5.055 hozzászólás
Apám is azt mondta hogy horgany. akkor az lesz.

ha nem olcsó akkor valszeg hagyom a francba, annyit nem számít az esztétika, de azért rákérdezek.
köszi

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
a fekete küllõkön feketehorgany van. (érdekes ;)) de szerintem nem lesz olcsó.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
szerintem, inkább horganyzás, nem?
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5.055 hozzászólás
nem teljesen ide tartozik, de azért megkérdezem:
DT ezüst 2mm-es (kb 40ft) küllõket lehet valahol olcsón feketíteni valahogy?

ezt minek nevezik? galvanizálás, vagy mi?
mert ha azt tudom akkor setaloujjak, és kész...

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
akkor befejezettnek tekintem a témát, és innen a többi kapcsolódjon már a kerekehez, jó? kösz.

(erre a postra nem kérek választ! semmilyen formában)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.