Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Görgõ vs. szobabicikli

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
899 hozzászólás a témában

Shoshi

Shoshi

bentlakó

• fórumtag
  • 7.011 hozzászólás

szammer

szerintem nics igazad. persze nem megtett km a lenyeg! DE viszonyitási alap ..mert 60 percet lehet igy is meg ugyis görgözni..hogy az ember meg sem izzad de ha látom hogy basszus 30 percnel csak 20 km-nel yárok ugyanabban az áttetelben amikor multkori görgözeskor 23 km volt akkor rákapcsolok yobban figyelek az egyenletessegre (ezert lenne meg yobb a pedálfordulatszám merõ)

Akkor hajrá.
így van, ez igaz is. Csak ha ilyenkor rákapcsolsz, akkor lehet, hogy többet ártasz, mint használsz vele (lehet, hogy éppen pihenned kellene, vagy átmozgatni, mint ahogy Hurka is írta).
Minél több idõt töltesz egy adott intenzitás szinten, annál jobban alkalmazkodik hozzá a szervezeted, és felkészül rá, hogy továbblépj, magasabb intenzitással folytatsd a munkát, vagy hogy hosszabbat, hosszabb ideig tekerj azonos intenzitáson. És mivel alkalmazkodik a szervezet, azért adott intenzitás szinten egyre nagyonbb mennyiségû munkát tud végezni. És ez a lényeg. Azt, hogy milyen "adottságaid" vannak, azon nem tudsz túl sokat (pl. max pulzus) módosítani. De ha okosan edzel, növelheted az adott intenzitásszinten leadott munka mennyiségét, vagy felkészítheted rá a tested, hogy savasan is tovább elviselje a terhelést.

"Give me a chance to shine and I'ma blind the world..."
SS Ultimate 2013 YZ0 Flamethrower 2011 Penge 2011.

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás
akkor a félreértések és a további sértõdések megelõzésére: a csetelõs, priviben is megbeszélhetõs, adok/veszekes (bár ez itt nem jellemzõ) jellegû hozzászólások a továbbiakban törlésre kerülnek. gondoljunk az újakra is akik esetleg nem kiváncsiak arra, hogy ki kivel hol találkozott, hanem szeretnének némi információhoz jutni a görgõzéssel kapcsolatban. ebbe akár még a milyen zenére görgõzök is belefér ... ;) az edzésmódszerekrõl nem is beszélve

BCI

BCI

törzsvendég

• fórumtag
  • 522 hozzászólás
Egyet értek! Hozzá tartozik a görgõ és a szobabiciki használatához! Folytassuk csak sokat lehet tanulni abból hogy ki hogyan használja a görgõjét, így mindenki tud javítani az egyéni edzés módszerén.

Shoshi

Shoshi

bentlakó

• fórumtag
  • 7.011 hozzászólás

Köszi Endroo a figyelmeztetést, évente 4x ha hozzászolok valamihez.
Majd mostantól nem fogok.
Hali

Szerintem ne törõdj vele. Végre nem az van, hogy és mennyit mozog? Hanem kapott egy kis szerepet az edzésmódszer is. Csak lehet, hogy tényleg más topicban kellene. Bár én sem szeretem az ilyen merev viselkedést. Szorosan kapcsolódik a témához. És amennyiben építõ jellegû a dolog, és nem nyolcvanadik képet szúrjuk be görgõrõl, akkor miért ne lehetne? Mindenki szeretne fejlõdni.

Shoshi

Shoshi

bentlakó

• fórumtag
  • 7.011 hozzászólás
Oksa, módosítottam. Sorry, csak sokáig írtam! Szal a görgõm kiváló technikai állapotban van, szeretem hajtani, de szarok a megtett kilométerre! Intenzitást figyelek egy kitûnõ technikai paraméterekkel rendelkezõ pulzusmérõ mûszerrel:D!

BCI

BCI

törzsvendég

• fórumtag
  • 522 hozzászólás
A Topic neve Görgö vs. Szobabicikli szerintem ebbe az is beletartozik, hogy ki milyen tapasztalatokat szerez a használatuk közben nem csak a technikai információk.

...szerintem...

szerintem te is tudod, hogy nem arra, hanem pl. hurka enyhén csetelõs hozzászólására gondoltam ;)

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás
szeretnék megkérni mindenkit, hogy ebben a topikban a továbbiakban technikai jellegû kérdések megvitatása történjen.

köszönöm

BCI

BCI

törzsvendég

• fórumtag
  • 522 hozzászólás
Már fejbõl tudom, hogy melyik szám hány perc. :)
Nekem az is feltünt hogy görgõn még a nyereg is jobban nyom.

Hurka

Hurka

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 hozzászólás
Ettõl függetlenül én elvagyok a görgön, bár két óránál többet egyszerre nem bírok terhelni. Mentálisan nem megy. Ekkor már akármennyire kedvelt muzsika árad a hangfalból lefordulok a nyeregbõl :-)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

S Tavaly pl a Buda maratonnak üres gyomorral és kiürített glikogén raktárral vágtam neki. Csúfos kudarcélménnyel lettem gazdagabb!

Én a Szilváson sültem be - jól ment 2 és fél óráig, aztán sztornó, az utolsó 15 km meg valami horror volt...
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Engem sokkal jobban kifáraszt a görgõ, én het 4*45 percet nyomok, ha jó az idõ, akkor meg kimegyek 2 órát tekerni, s görgõn, bár látszólag kisebb az intenzitás (óra kevesebb kcal-t számol), de a folyamatos fix állandó alapozó terhelés miatt jobban kiüt, mint 2 óra dimbes-dombos terepen...
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Hurka

Hurka

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 hozzászólás

szammer szerintem nics igazad. persze nem megtett km a lenyeg! DE viszonyitási alap ..mert 60 percet lehet igy is meg ugyis görgözni..hogy az ember meg sem izzad de ha látom hogy basszus 30 percnel csak 20 km-nel yárok ugyanabban az áttetelben amikor multkori görgözeskor 23 km volt akkor rákapcsolok yobban figyelek az egyenletessegre (ezert lenne meg yobb a pedálfordulatszám merõ)

Szerintem igaza van, én értem mit akart! Meg azt is értem, hogy te mit akarsz kihozni, de képtelenség minden nap ugyanazt a teljesítményt nyújtani látszólag azonos körülmények mellett. Ezért adnak meg általában inkább intenzitási zónát, hogy miben terheld a tested.
Egyik héten repülsz fel a hegynek, egy hétre rá meg csak vánszorogsz...gondolom ismerõs....(tápláltság, hidratáltság, fáradtság, kialvatlanság, stressz... millió tényezõ)
Tavaly pl a Buda maratonnak üres gyomorral és kiürített glikogén raktárral vágtam neki. Csúfos kudarcélménnyel lettem gazdagabb!

yvorl

yvorl

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.030 hozzászólás
shoshi!!

hát eppen ez az!!! ezek mind nincsenek és ezért yobb viszonyítási alap.
mert nem mindegy hogy o.uton 100 km-t az alföldön sikon vagy a Zalai dombságban bringáztad.

Többek közt ez különbözteti meg az amatõröket a profiktol az ithoni profik is tekernek évi 20 ezer km-t mint a külföldi profik csak valahogy megse lessz ugyanaz....
www.parkpre-italy.com www.parkpre.com
http://pix.bikemag.hu/album77
TEL.:30/4108066

yvorl

yvorl

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.030 hozzászólás
szammer

szerintem nics igazad. persze nem megtett km a lenyeg! DE viszonyitási alap ..mert 60 percet lehet igy is meg ugyis görgözni..hogy az ember meg sem izzad de ha látom hogy basszus 30 percnel csak 20 km-nel yárok ugyanabban az áttetelben amikor multkori görgözeskor 23 km volt akkor rákapcsolok yobban figyelek az egyenletessegre (ezert lenne meg yobb a pedálfordulatszám merõ)

amugy az ora meg igy mxik::
telyesen yo lett...a celnalk megfelel
Feltöltött kép

Shoshi

Shoshi

bentlakó

• fórumtag
  • 7.011 hozzászólás
Ezzel csak egyetérteni tudok. És gondolni kell arra is, hogy görgõzéskor folyamatosan tekersz, nincs jelzõlámpa, nincs lejtõ, nincs kamion mögött bújkálás....

szammer

szammer

törzsvendég

• fórumtag
  • 878 hozzászólás
szerintem görgõzéskor ne a megtett km-t nézzétek, hanem az idõt és az intenzitást.
a szervezet számára megterhelõbb, mint egy kinti (outi) edzés.
60 min. görgõn, 100' országúti edzésnek felel meg (és 30 km/h átlaggal lehet számolni)
ja és nagyon figyeljetek a bemelegítésre (10 perc gimnasztika) ill. a levezetésre!
üdv
szammer

Shoshi

Shoshi

bentlakó

• fórumtag
  • 7.011 hozzászólás
Szevasztok.

Pár hete vettem egy Minoura MAG-850R-LW görgõt, a felnit fogja. Sztem nagyon tutti, ajánlani tudom mindenkinek. Azt hiszem ez sem egy nagyon olcsó darab, de sztem megéri ilyet venni. Acél vázas, nagyon masszív, és mivel csendes, ezért nem kókad a fejem öt perc után.
Általában pár perc után már azon filózok, hogy mennyi van még vissza, de ha ügyesen alakítod ki a tréninget, akkor nagyon hamar eltelik hosszabb idõ is.
Jelenleg 50 percet nyomok heti 3-4 alkalommal, mellette futok. A megtett kilométer és a sebesség nem érdekel, pulzust figyelek, alapozó intenzitással próbálok minél több idõt tölteni, persze a lehetõ legjobb pedálfordulattal és nehézséggel. Egyelõre komolyabban nem foglalkozom az ellenállás állításával, maximum váltással változtatom a pedálellenállást. Úgy vettem észre, hogy a görgõ ellenállását állítva nagyon jól szimulálja a hegyi, vagy dombos terepen való tekerést. Mivel jelen pilllanatban alapozok, ezért ettõl eltekintek, és csak a kerékpár váltóját használom (teljesen máshogyan változtatja a pedálellenállást, mint amikor a görgõ ellenállását változtatom).
Egyedül a hátsó kerék befogására szolgáló tekerõ kar tûnik gyengének. Valamilyen mûanyag, nem is túl kemény, hajlik, de óvatosan kezelve nem lesz vele baj. további elõny, hogy korábbi görgõmhöz képest abszolut nem kell izomból megtépni a kart, hogy stabilan álljon a bringa. Kis erõvel megszorítva is stabil, nem dülöngél.

Mindenkinek jó görgõzést!

yvorl

yvorl

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.030 hozzászólás
ya.
most látom hogy Debreceni vagy :) akkor szerintem a kedvenc boltodban hozzád vágnak valami bontottat ha szepen megkered õket.

en kb. heti 5 x v. 6x45percet tekerek görgön.

most emeltem 50 percre es közben nezni fogom mayd a mgetet km-t ..a felsõvázcsöre a nyereg alá teszem az orám :)
márciusra igy nezne ki: 6 x 60 perc delelött + 6 x 30 perc delután
Egyetemista vagyok..szoval elvileg meg tudnám csinálnio, csak a kolelgiumban a szombatársakat kene addig elpaterolni mert a zaya valami iszonyat.

nekem Cateye vezeteknelküli van Vectra wireles vagy mi.

bánom hogy nem pedálfordulatmerõset vettem. edzeshez nagyon elkellene.

BCI

BCI

törzsvendég

• fórumtag
  • 522 hozzászólás
Én is ezzel a problémával küzdök, pont ezért vettem wireless Km órát. :( Nem nézem heti 3x 1 órát tekerek. Köszönöm yvorl de a vonat költség vagy a posta többe kerül mint egy SIS váltó.

yvorl

yvorl

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.030 hozzászólás
BCI
adok egyet ingye SISt..csak szoly miko kell.

Nekm meg az aproblemám hogy neznem hogy menyi km-t görgöztem, de a lüke km-oram cakk a70-80 cm-ig adya a yelet (vezetek nelküli)
szoval mivel az en görgömhöz (is) ki kel venni az elsõ kereket..tehát a hátso forgo kerékre rakom az erzekelõt akkor azt már nem veszi..
akkor most tegyem a nyregcsõre aztán utánna ráérek leolvasni?? :( az oyan gány.