Én tavaly februárban szereztem egy Tacx FLOW-t. Tavaly szinte nem mentem rajta semennyit. Idén kezdtem el érdemben használni. A legtöbb amit ültem rajta az 48 perc. Egyszer próbáltam filmet nézni, de nem igazán tudtam koncentrálni a cselekményre.
A bajom az, hogy nem igazán tudom, hogy jó-e amit csinálok. 5 perces intervallumokban váltom a pedálfordulatot és az ellenállást. -2-rõl indulok 60-as fordulattal bemelegítésnek, a vége pedig 5-ös ellenállás mellett 80 fordulat. Tulajdonképpen a 3. 5 perc után már 80-as pedál rpm és csak az ellenállás változik. A 40. perc után 1 perces fokozatokban veszem vissza a fordulatot és az ellenállást is, amíg vissza nem tér a pulzusom 100 körülire.
Ez így nem a legjobb, fõleg, hogy az alapozást a max pulzus 60-70% körüli pulzus értéken kellene csinálni. De akárhogy is nekem ez a tempó túl laza. Olyan mintha semmit nem csinálnék. Ismerek egy jó pár bringást, aki 2-3-4 órákat tölt el a fixgörgõn ezen pulzusok mellett, de nem értem, hogy hogy bírnak ennyit, hasonló sebességek mellett.
Nem célom a dobogó egyik foka sem a TOP 4 Maraton egyikén sem. Sem idõ, sem hátterem nincs ahhoz, hogy annyit edzek, mint a legjobbak. Szimplán annyi, hogy meglelégedéssel érjek célba. Pl. a tavalyi Szilváson a rövid táv nekem 3 órámba volt, az asszem 4 vagy 5 órás szintidõ mellett. Ezen szeretnék faragni például.
A görgõ szinte mindenkinek unalmas (nekem nem mindig, de ez még csak az elsõ szezonom...), viszont a nyitó oldalon volt egy cikk, amiben az volt, h. bizonyos mértékben kompenzálható a sok idõ-lassú tempó, ha magasabb intenzitással tekersz, de csak rövidebb ideig.
Nálunk a levezetésnek 20 percet szoktak mondani az edzõk, ott már egyáltalán nem erõlködünk: GA1, kb. 90-es pedálfordulattal, fokozatosan visszavéve a terhelést. Utána pedig nyújtás!!
Amúgy meg nem biztos, h. a túl laza tempó tényleg az. Majd tavasszal nézd meg, mennyit használ a görgõzés: sokat javul a keringésed, és ahol eddig x tempó volt kényelmes, ott elmész mondjuk 5-tel gyorsabban.