Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Görgõ vs. szobabicikli

- - - - -

• Please log in to reply
899 replies to this topic

iMaty

iMaty

vendég

• fórumtag
  • 154 posts

Én tavaly februárban szereztem egy Tacx FLOW-t. Tavaly szinte nem mentem rajta semennyit. Idén kezdtem el érdemben használni. A legtöbb amit ültem rajta az 48 perc. Egyszer próbáltam filmet nézni, de nem igazán tudtam koncentrálni a cselekményre.

A bajom az, hogy nem igazán tudom, hogy jó-e amit csinálok. 5 perces intervallumokban váltom a pedálfordulatot és az ellenállást. -2-rõl indulok 60-as fordulattal bemelegítésnek, a vége pedig 5-ös ellenállás mellett 80 fordulat. Tulajdonképpen a 3. 5 perc után már 80-as pedál rpm és csak az ellenállás változik. A 40. perc után 1 perces fokozatokban veszem vissza a fordulatot és az ellenállást is, amíg vissza nem tér a pulzusom 100 körülire.

Ez így nem a legjobb, fõleg, hogy az alapozást a max pulzus 60-70% körüli pulzus értéken kellene csinálni. De akárhogy is nekem ez a tempó túl laza. Olyan mintha semmit nem csinálnék. Ismerek egy jó pár bringást, aki 2-3-4 órákat tölt el a fixgörgõn ezen pulzusok mellett, de nem értem, hogy hogy bírnak ennyit, hasonló sebességek mellett.

Nem célom a dobogó egyik foka sem a TOP 4 Maraton egyikén sem. Sem idõ, sem hátterem nincs ahhoz, hogy annyit edzek, mint a legjobbak. Szimplán annyi, hogy meglelégedéssel érjek célba. Pl. a tavalyi Szilváson a rövid táv nekem 3 órámba volt, az asszem 4 vagy 5 órás szintidõ mellett. Ezen szeretnék faragni például.

A görgõ szinte mindenkinek unalmas (nekem nem mindig, de ez még csak az elsõ szezonom...), viszont a nyitó oldalon volt egy cikk, amiben az volt, h. bizonyos mértékben kompenzálható a sok idõ-lassú tempó, ha magasabb intenzitással tekersz, de csak rövidebb ideig.
Nálunk a levezetésnek 20 percet szoktak mondani az edzõk, ott már egyáltalán nem erõlködünk: GA1, kb. 90-es pedálfordulattal, fokozatosan visszavéve a terhelést. Utána pedig nyújtás!!
Amúgy meg nem biztos, h. a túl laza tempó tényleg az. Majd tavasszal nézd meg, mennyit használ a görgõzés: sokat javul a keringésed, és ahol eddig x tempó volt kényelmes, ott elmész mondjuk 5-tel gyorsabban.
- egy bolygó, két kerék -

iMaty

iMaty

vendég

• fórumtag
  • 154 posts

Fixivel lehet ilyet használni? A befogás miatt érdekes, a hátsó tengelynél 15-ös anya van.

Nálunk az egyesületben jópáran fixivel tolják, és mindent be lehet fogatni (igaz, elég vegyes a görgõk kora, de a régebbieken is megoldották, gondolom, az újakon is megy a dolog...)

newbiker

newbiker

törzsvendég

• fórumtag
  • 520 posts
Én tavaly februárban szereztem egy Tacx FLOW-t. Tavaly szinte nem mentem rajta semennyit. Idén kezdtem el érdemben használni. A legtöbb amit ültem rajta az 48 perc. Egyszer próbáltam filmet nézni, de nem igazán tudtam koncentrálni a cselekményre.

A bajom az, hogy nem igazán tudom, hogy jó-e amit csinálok. 5 perces intervallumokban váltom a pedálfordulatot és az ellenállást. -2-rõl indulok 60-as fordulattal bemelegítésnek, a vége pedig 5-ös ellenállás mellett 80 fordulat. Tulajdonképpen a 3. 5 perc után már 80-as pedál rpm és csak az ellenállás változik. A 40. perc után 1 perces fokozatokban veszem vissza a fordulatot és az ellenállást is, amíg vissza nem tér a pulzusom 100 körülire.

Ez így nem a legjobb, fõleg, hogy az alapozást a max pulzus 60-70% körüli pulzus értéken kellene csinálni. De akárhogy is nekem ez a tempó túl laza. Olyan mintha semmit nem csinálnék. Ismerek egy jó pár bringást, aki 2-3-4 órákat tölt el a fixgörgõn ezen pulzusok mellett, de nem értem, hogy hogy bírnak ennyit, hasonló sebességek mellett.

Nem célom a dobogó egyik foka sem a TOP 4 Maraton egyikén sem. Sem idõ, sem hátterem nincs ahhoz, hogy annyit edzek, mint a legjobbak. Szimplán annyi, hogy meglelégedéssel érjek célba. Pl. a tavalyi Szilváson a rövid táv nekem 3 órámba volt, az asszem 4 vagy 5 órás szintidõ mellett. Ezen szeretnék faragni például.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
Görgõ vásárláson gondolkodom én is, mert elegem lett a folyamatos nyeregcserébõl a szobabiciklin és az üléspozíció is elég szûk határok között állítható.
Fixivel lehet ilyet használni? A befogás miatt érdekes, a hátsó tengelynél 15-ös anya van.
500g-os lendkerék elég (nem akarok a Tour-on hegyi szakaszt nyerni, de szép lassan közelít a súlyom a mázsához, szal nemtom kell e a 800-as inkább)?
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

langferi

langferi

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

....

Ez milyen: http://www.decathlon...55210-12907125/
bár nem vagyok a multik híve...

Ilyenem van nekem is eddig bevált jól, és halk (saját vélemény).
Nálam annyi gond volt vele, hogy a gyorszáramat nem komálta, de a cuccok között találtam egy régit (asszem favoritot azt bevette.)
langferi alias SzomjasFeri
Lazán, faszán, igazán!
http://piacter.bikem...500&ppuser=2602

swn

swn

vendég

• fórumtag
  • 116 posts
bloke: A másik tapasztalatom, hogy ha felveszel egy hosszú vékony aláöltözetet és kicsit már átázik, utána ahogy folyamatosan szárítja a venti, egész kellemesen hût - így már nem izzadsz annyira -> kevesebb folyadék is elég. A ventit nyugodtan állítsd magadra, csak ne maxon (1, vagy 2-es fokozat) és valahová nyaktól lefelé, különben megfázás-gyanús (ha érzed, hogy száraz a torkod/orrod, akkor gáz van).

icewolf: Nem vagyok én sem a multik híve, de ez az Elite nekem nagyon bejött. Most cseréltem le a szabadgörgõmet és nagyon jó rajta edzeni, ára sem rossz.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Görgõ az enyém, de nem saját gyártmány, Seregély Márta volt tudomásom szerint az elkövetõ.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
használt sportcontact van itt is a montin, szerintem sem köpködi...de teszek majd egy próbát - rakok mögé egy kartonlapot, aztán megnézzük...:)

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Kala, ez a görgõ saját gyártmány? Pofásan néz ki!

Nekem sem köpködi a gumit hátra, viszont iszonyatosan visít.
Tavaj monti+ egy leharcolt conti sportcontact 1.6 volt és jó volt.

Idén monti szét van szedve, egy egysebességes országúti van a görgõn csótány kerékkel és egy conti alsókategóriás citromsárga gumival. A görgõ hangjának többszörösén visít (de nem csúszik meg)! Szórtam rá hintõport, azzal 15 percre oldottam meg a gondot.

Veszek valami olcsó fekete külsõt...

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Feltöltött kép
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

és

Feltöltött kép
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts
Végigolvasgattam itt a hozzászólásokat a gumiköpködésrõl és értetlenül állok elõtte.Nekem eddig semmi ilyen irányú tapasztalatom nincs, országúti gumival használom a görgõt (egy 10éves Vittoria gumi) de már bekészítettem a narancs színû Conti görgõgumit is. Mondjuk ebben az évben edzek elõször télen is, nem vagyok egy rutinos görgõhasználó, de ez akkor is meglepõ.

icewolf: ha csak túrázgatni szeretnél szerintem felesleges görgõt venni, március április körül kimész egyet kettõt tekerni és máris bírni fogod a túraszezonban az 50km-eket. Néha nekem is komolyan el kell gondolkodnom a jövõ szezonra kitûzött céljaimon, hogy vegyem az erõt és a fáradtságot, hogy ráüljek.. :)

icewolf

icewolf

újonc

• fórumtag
  • 2 posts

icewolf
nem feltétlenül mondanám ki, hogy a szabadgörgõ jobb.
elõnye van mindkettõnek, akárcsak hátránya.
Kalaius leírta a szabadgörgõ elõnyeit. a fix görgõ mellett pedig az szól, hogy stabilan tartja a bringát, nem kell egyensúlyozni folyton, lehet rajta pihenni (a szabadgörgõrõl leesel, ha nem tekersz).
amúgy mindkét görgõ használható az általad említett kerékpárral is!

én ezt javasolnám számodra:
http://piacter.bikem...t=182483&cat=44
nekem ugyanilyen van, meg vagyok vele elégedve
ha nem konkrétan ez, akkor valami hasonlót keress. az apróban gyakran szokott lenni 15-25 körül

Aha. Köszönöm.
Én is elõször valami hasonlót nézegettem e....on.
Minoura Gyro V150-R
Minoura MAG 850-R

Igazából nem tudom, hogy melyik lenne a jobb, meg mennyire számít a lendkerék tömege. Meg a folyadékcsillapítás milyen is.
Azt a Tacx-ot köszi, majd rákérdezek.

Egyébként Deore gyorszáras agy, Sun CR-18-as felni, meg DT küllõk vannak a bringán. A gumi lehet 1,5-ös, az még felmegy, az agy meg ahogy látom képen befogatható.

Ez milyen: http://www.decathlon...55210-12907125/
bár nem vagyok a multik híve...

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Hirtelen nem értettem, hogy jön ide a cipõ, de már leesett. Beköltöztem a szobámba, egy szál gatyában vagyok, ventillátor, ablak résnyire nyitva. Alig izzadok, most sokkal jobb.

swn

swn

vendég

• fórumtag
  • 116 posts
Nekem jobban bejött a fixgörgõ, jobban hasonlít a kinti tekerésre a lendkerék miatt és mert nem riszál hátul a bringa. Erõfejlesztést is gond nélkül csinálom rajta 50-55 közötti fordulattal és nem is csúszik meg a gumi. A tejsavküszöb-edzéseket már nem nyomnám le görgõn, nem szívesen tekernék szobában 80% felett. Január végén már jó idõ volt tavaly is...

Izzadás esetén ventillátor és szellõztetés megoldja a problémákat - persze csak ésszel. Ki szoktam nyitni kicsit az ablakot és 1-esen járatom a ventit, meg ugye eleve nem tekerek 80% közelében. Még jobb, ha csinálsz egy kis huzatot.

bloke: probáld ki, hogy lazábban húzod meg a cipõn a tépõzárat - más tippem nincs

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
icewolf
nem feltétlenül mondanám ki, hogy a szabadgörgõ jobb.
elõnye van mindkettõnek, akárcsak hátránya.
Kalaius leírta a szabadgörgõ elõnyeit. a fix görgõ mellett pedig az szól, hogy stabilan tartja a bringát, nem kell egyensúlyozni folyton, lehet rajta pihenni (a szabadgörgõrõl leesel, ha nem tekersz).
amúgy mindkét görgõ használható az általad említett kerékpárral is!

én ezt javasolnám számodra:
http://piacter.bikem...t=182483&cat=44
nekem ugyanilyen van, meg vagyok vele elégedve
ha nem konkrétan ez, akkor valami hasonlót keress. az apróban gyakran szokott lenni 15-25 körül

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

icewolf

icewolf

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Sziasztok!

Most karácsony táján jött az ötlet, hogy kellene venni valamiféle görgõt, amivel így a röpködõ mínuszokban is tudok edzeni egy kicsit.
Panelba kellene használnom, tehát fontos, hogy relatíve halk legyen.
A bringa ami lenne rá az egy kissé leharcolt Cheyenne Colt 26-os kerekekkel. Megszokott gép, sok ezer km van már benne. :)
Amatõr bringás vagyok, nem akarok semmiféle versenyt nyerni, csak edzésben maradni, hogy tavasszal ne zuhanjak meg 40-50 km után. :D Sajna Pécs környékén akkora a forgalom, és olyan szarok az utak, hogy egyszerûen nincs kedvem az életemért küzdeni hülye autósokkal. Tavasztól õszig úgyis Gyõrben XC, DH, csak mostanra kéne valami mozgás.

Úgy 30k körüli összeg áll rendelkezésre ehhez az akcióhoz a padra. Ahogy olvasgattam, szabadgörgõset érdemes venni. A kérdésem az lenne, hogy milyet érdemes beszerezni, és hol, mekkora kihívás tekerni rajta (mennyire nehéz), és minden bringával lehet-e használni, amin slick gumi van.

Köszi a válaszokat.
Üdv: Icewolf

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Szabadgörgõ, szerintem. Sokkal másabb. Használtam mindkettõt, és nekem ez volt sokkal kellemesebb és természetesebb. Ellenállása kb. akkora, mintha síkon tekernél, csak persze nincs menetszél, cserébe lassít egy kicsit a gumi. Erõt ennélfogva nem nagyon lehet vele fejleszteni, de úgyis csak az alapozást kell rajta kihúzni, aztán lehet menni a szabadba.

matej84

matej84

vendég

• fórumtag
  • 58 posts
Üdv mindenkinek!

Ki mit mond? Szabadgörgõ, vagy sima?
A szabadgörgõ mennyivel másabb, mint a mágnesfékes?
Erõt ugyanúgy lehet vele fejleszteni? Mennyire nagy az ellenállása?
Használtan tud valaki szabdgörgõt?

köszi, matej

iMaty

iMaty

vendég

• fórumtag
  • 154 posts

....amúgy árt az izzadtság a bringának?

illetve mit gondoltok arról, hogy a görgõ "köpködi" maga mögé az apró gumidarabokat? slick gumiról van szó természetesen... szüleim ezért nem engedik bevinni a nappaliba, csak a vendégszobába - ahol se tv, se gép, csak egy hangfal...azért az meg úgy uncsi.

Hosszú távon nyilván marja egy kicsit, de ha nedves ruhával áttörlöd, akkor már nagyon jó vagy a paripához.

Állíts egy kartonlapot a görgõ mögé, hogy ne engedje szétröpködni a gumit, és úgy vidd be a nappaliba a cuccot. (Esetleg ha felajánlod, hogy összeporszívózol magad után, biztos engedékenyebbek lesznek...)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

én most spinningre, meg görgõzésre is egy 1000 forintos, piros:D, decathlonos strandshortot használok. a nedvességet felszívja, hamar szárad, és 1.5-2 óráig kényelmes is, afölött már fáj a seggem, hiányzik a betét belõle (speci rival nyereg)...szóval ilyen fapados deszkanyergek mellé nem hiszem, hogy beválik, de egy próbát megér mindenkinek, akinek van otthon strandshortja...:)

felülre egy sima decathlonos, feszülõs aláöltözetet veszek, bár itthon gyakran ezt se...bringa alá meg egy régi, koszos-foltos szõnyeget teszek, a bringát meg letörlöm görgõzés után...törölközõbõl a tmobileost fektetem a kormányra, meg egy sima frottírba törölközöm....amúgy árt az izzadtság a bringának?

illetve mit gondoltok arról, hogy a görgõ "köpködi" maga mögé az apró gumidarabokat? slick gumiról van szó természetesen... szüleim ezért nem engedik bevinni a nappaliba, csak a vendégszobába - ahol se tv, se gép, csak egy hangfal...azért az meg úgy uncsi.

inkább takard le a bringát
elég csúnya munkát tud csinálni az izzadság a festéssel

bár igazából én inkább szereznék vmi csótányt a görgöhöz
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való