Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

evés-ivás, verseny elõtt közben és után

- - - - -

• Lezárt topik Lezárt topik
54 hozzászólás a témában

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás

A fõ bajom és sztem nem csak nekem, hogy csak hízom ebben a karácsony utáni tekerésben szegény idõben.

hat tekerni kell!

mas:
enni kell, de inni muszaly! (ismeretlen)

zo-lee

zo-lee

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 hozzászólás
hat ilyenkor csak az aerob edzes segit! ha nem akarsz kimenni ebben az idöben tekerni - ami naggyon jo (friss a levegö, stb)
akkor marad a konditerem es irany a cardiogepek fele!
spinning, bicaj-ergometer, futopad, taposogep, stb.
l-carnitin/coffein/guarana fogyasztasa is ajanlott, mivel ezek elösegitik a "zsiregetest" vagyis a az aerob edzes altal felbontott
zsir eltranszportalasat. az igazi jo zsiregetöknek termogenetikus hatasa van, ami a testhömersekletedet kicsit feljebb nyomja, es igy "olvasztja" a zsirt.
ezeket könnyen beszerezheted badis-boltokba, es ugy hivjak öket a badis-szaknyelven, hogy "ECA", azaz ephedrin-coffeine-aspirine! ez termeszetesen nem ezekböl all, hanem ezeknek az anyagoknak a termeszetes helyettesitöiböl!
en ilyesmivel nyomtan nyaron 2 honap alatt 8 kilot le!
szal nem kamu dolgok, csak ugye nyomatni kell melle az edzest is, hogy az anyagcsered is pörögjön!
egy kura viszont olyan 7-10 rugoba is kerülhet, de megeri.

cheesy

cheesy

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Hi,

Ide lettem tessékelve. Íme a kérdéseim:

Szeretnék tanácsot kérni-kapni tõletek. Vannak-e aranyszabályok a sporttáplálkozásban?

Van-e valakinek táplálék energia táblázata, speciális verseny és pihenõ alatti táplálkozási javaslata?

Tudtok-e web oldalakat, ahol ezzel foglalkoznak szakemberek?

A fõ bajom és sztem nem csak nekem, hogy csak hízom ebben a karácsony utáni tekerésben szegény idõben.

Byke

Byke

vendég

• fórumtag
  • 86 hozzászólás
ruff: Kérlek szépen, a A GUARANA braziliából származó, mogyoróhoz hasonlatos gyümölcs. Az Amazonas partvidékén honos kúszónövény, a Paullinea cupuna magjából nyert por. A tupi-indiánok már évszázadokkal ezelõtt élénkítõ és ajzószerként használták. Ma elismert fitness állapotot létrehozó termék.

Ha többet szeretnél róla megtudni hívd a 06 90 ..... ;D Egyébként pedig a http://www.qwertynet...JUNGLEPOWER.htm oldalt  ;)

Téma: Én minden verseny elööt, akármilyen rövid is legyen, eszem egy energiaszeletet, és hozzá vmilyen izotóniás lötyit!! Közben nemigazán viszem túlzásba, csak ha hosszú távot megyek...

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Csatlakoznék ahhoz a táborhoz,akik nem ismerik a guanót,izé,guaranát.Ruff,már ketten vagyunk!Még 1 vmi eszembe jutott ;maraton elött nem szabad KV-t nyomni,mert bár felpörget,de vízelvonó hatása is van.

ruff

ruff

törzsvendég

• fórumtag
  • 784 hozzászólás
lehet hogy hülyének fogtok nézni, de miután mircen sem tudta senki , mi az a guarana ?   ::)

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.021 hozzászólás
Charon cukorból nem tökéletes égéssel alkohol képzõdhet...
igen! az emberi testben... ;)

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég

Aztán kb. 20 perc után jött a meglepetés. Olyan cifrafosásom lett, hogy ajaj! ;D ;D

Bocsesz...  ;D ;D :D ;D :D :) :) ;D

Alkoholika: Az a baj vele, hogy akkor most a fa melyik oldalán menjek el?  ;)

Kalaius:
Nem az aerob-anaerob volt téma, de ha ez érdekel, ezt is kifejtem. :)
Alkoholos erjedés emberben?? Na ennek utánanézek. Szerintem nemigen van ilyen enzim bennünk...
Az infóforrás az agyam egy sötét rejtett bugyra volt bruHAHAHAHA (sátáni kacaj  ;D ;)) Amibõl tanultunk, az pedig orvosi életankönyv, úgy 90%-ig benyalva. Már ami bent maradt.

OFF:
Jojoba: Megy már a körtekerés?
ON:

jojoba

jojoba

törzsvendég

• fórumtag
  • 337 hozzászólás
Hi!
Ismerek egy srácot aki guaranát nyomat az arcába a rajtnál,estleg a verseny közben is pár szemet...azt hiszem 3 vagy 4 kört szoktak menni,egy ilyen megméredtetésen.Na már most ilyen kis távra nem felesleges?

ruff

ruff

törzsvendég

• fórumtag
  • 784 hozzászólás
en neki nem alltam volna, mar a leirastol is borsodzott a hatam...
Ezt mircen mondta vagy vmelyik topicban, mert en is emlekszem ra, de arra nem hogy hol talalkoztam vele ....  ???

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás

Recept: levesestányérba kakaóport szórunk, rá kristálycukor, juharszirup vastagon, tejszínhab, felvert tojás fehérje cukorral, az egész tetejére kakaópor és cukor. Nyamm!

Nahh... kipróbáltam...
Elõtte még kértem pár instrukciót Jorustól, de aztán belevágtam!

Mert még az elején jó is volt, de aztán fokozatosan romlott... egyre rosszabb lett... még végül az uccsó falatok igazán nehezen csúsztak le...

Aztán kb. 20 perc után jött a meglepetés. Olyan cifrafosásom lett, hogy ajaj! ;D ;D

Tehát szvsz én csak szigorúan budiközeli fogyasztást javasolok!! :D ;)

Nem is értem, hogy Jorus hogy bírt ezen élni... minden elismerésem az övé :)

(az igazsághoz hozzátartozik, hogy juharszirup helyett egy kevés mézt raktam bele)

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Ruff,fully 1etértek.Persze hidegben jól jöhet egy kis fûtés,no meg bizonyos piák azért elég gyorsan felszívódnak,gondoljunk csak a metil-alkoholra.Semmi gáz vele,csak az lehet probléma,hogy fogyasztás esetén "korábban sötétedik." ;DAmúgy tudtátok,hogy M-A mérgezés esetén a leghatásosabb és legjobb módszer az,ha ledöntesz az illetõ torkán pár üveg Absolute-ot?Elég drága kúra,meg komoly fejfájást von maga után,de a halál elkerülhetõ egy idõben jött macska-jajjal.

ruff

ruff

törzsvendég

• fórumtag
  • 784 hozzászólás
az alkoholból csak kevés energia számrazik , és lassan lesz belõle energia.  ;). theát nem tanácsos meginni egy üveg páleszt tekerés közben , jobban nem fog menni, csak bátrabb leszel  ;)

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Naya,a koronát messze Charon ,a Whitefülû viszi el...Charon,ez az Orvosi,vagy csak olvasod az SH atlaszt?Esetleg az aerob-anaerob részt le lehetett volna írni részletesebben,hisz olyan jó tudni,hogy elméletileg létezik pl. alkoholos(!) erjedés is!!!(tekersz egy jó emelkedõn,és beállsz a végére ;)[persze ez nem így van,de...])De az izmokban annyira otthon vagy,hogy ha majd ezt tanuljuk,tõled kérek segítséget a puskaíráshoz... ;D

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.021 hozzászólás
akkó csak nem vagyok nagyon hülye ;D ;D 8)

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Jó megmon'tam.  ;D

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Már látom, hogy 24h-n fõtéma a kajálás elmélete lesz!  ;D
Szal, tömören:
Izom. Vércukor (=glukóz). Utóbbit a bélbõl Na+ kapcsoltan vesszük fel (konyhasó). A sejtekbe jutott glukóz glukóz-6-foszfáttá alakul ATP felhasználásával. Az izomban ez visszafele nem megy, tehát amit felvett, azt nem tudja leadni (de ez nem gond).
A felvétel glut-4 transzporterrel megy, ez inzulin hatására megsokszorozza teljesítményét. (Inzulin két "módon" termelõdik: 1. evés után, ha a vércukorszint nõ, õ csökkenti, és a raktározás felé mozdítja- zsír, glikogén... 2. édes íz hatására, úgymond rákészül a vércukorszint emelkedésére. Ezért segíthet a csoki rövidtávon.)
Oké, bent vagyunk az izomban és ott a glük-P, ami nem megy ki. Vagy elraktározza egy poli- formában glikogénként (olyan mint a keményítõ, csak nem növényi), vagy nekiáll elbontani. A bontás több megfordítható és nem megfordítható lépésbõl áll, lényege az, hogy ha oxigén van 19-szer több ATP keletkezik, ha nincs elég, akkor még a tejsavval is számolni kell....  :P
A tejsav egyébként kijut a vérbe, és a májban a glükoneogenezis misztikus folyamatában újra glukóz lesz belõle.
Az ATP feladata az energia tárolása, neki a becsületes neve adenozin-trifoszfát. Az adenozinhoz kacsolódik egy foszfátcsoport, amihez egy másik, amihez megint egy. Ennél egyszerûbben, lényegretörõbben nem megy. A foszfátok közötti kötéseknek nagy az energiatartalma. Ha csak egy szakad le, akkor ADP (difoszfát), ha kettõ (egyszerre, kapcsoltan), AMP keletkezik. Az ekkor felszabaduló energia konvertálódhat más kötésekbe (anabolikus=felépítõ folyamatok), illetve az izommûködésnél az összehúzódásnál.
Végül maga az izommûködés pár szóban: aktin és miozin nevû fehérjéké a kulcsszerep. Az aktin vékony hosszú fonalszerû, a miozin vastagabb "ruhafogasszerû". Értsd ez alatt, vannak karjai, amivel köti az aktint. Ha az izom meg van rövidülve (összehúzódott állapot) akkor ezek fésûszerûen össze vannak csúszva. (Lásd ábra a linken) Két ion játszik még fontos szerepet: a magnézium és a kalcium. Alapban Mg (nem a fórumos!  ;) ;D) köt a miozinhoz, ha jön az ingerület, akkor a sejten belül kölün zsákban (membránon belül, endoplazmatikus retikulum a becsületes neve) levõ Ca++ ion kiszabadul és a Mg++ ionokat leszorítja a miozinról, így az hozzá tud kötni az aktinhoz.
A lépések elég egyszerûek. induljunk onnan, hogy köti a miozin feje (karja) az aktint. Hozáköt egy ATP molekula. Erre a miozin elengedi az aktint. Az ATP hidrolizál, (ATP->ADP+P), tehát energia szabadul fel, viszont nem engedi még el az ADP-t. Az energia hatására a feji rész elhajlik és arrébb köt hozzá az aktinhoz újra. Hál égnek a miozin fehérje feji része rugalmas is, és az energia csak arra elég, hogy elhajlítsa, tehát rövid idõ múlva visszahajlik eredeti helyére. No de nem engedte el közben az aktint, tehát a fésû összébb csúszott! Ekkor elengedi az ADP-t, és kezdhetjük elölrõl.
Mi a poén? Az ATP nem a legelemibb összehúzódást váltja ki, hanem csak az arrébfogást teszi lehetõvé!
Ha nincs, akkor izomgörcs, de durva!
Ezek a fejek persze aszinkron mozognak és Q sok van belõlük, így folyamatos lesz a mozgás.
Még egy szó a már említett kreatin foszfátról: kevés van belõle, és az ADP+kreatin-P->ATP+kreatin folyamat révén a leggyorsabb ATP utánpótlás a szerepe.

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.021 hozzászólás
kala nagyon ott vagy :)

amúgy egészen "pontosan" úgy történik a dolog hogy amikor elégeted a tüzelõanyagot akkor ATP lesz az ADPbõl, aztán amikor az izmaidban energiára van szükség akkor az ATPbõl ADP lesz...

Charon ha nem jó akkor segíts... :D

ruff

ruff

törzsvendég

• fórumtag
  • 784 hozzászólás
ja most már ok utána néztem ,régebben olvasgattam ilyeneket, és az atp -r õl az az energiaforrás jutott eszembe, amikor kreatinfoszfátot használunk fel ... mindegy  :-X

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Hááát,egészen pontosan abból lesz az energia,hogy az ATP átalakul adenozindifoszfáttá (ADP).De többet nem merek írni,mert már semmire sem emléxem bioszból.De hogy nem maradjon senki furcsa szavak nélkül;citromsavciklus és glükózbontás.Ezek a témához kapcsolódnak ugyan,csak már lövésem sincs a mechanizmusokról.Egy nap majd utánanézek és megírom és mindenki felvilágosodik és beköszönt egy szebb jövõ,egy új,jobb világ.  ;)