Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Egykerekezés, bunnyhopp, ugratás >> váz geometria

- - - - -

• Lezárt topik Lezárt topik
400 hozzászólás a témában

Gabi07

Gabi07

vendég

• fórumtag
  • 156 hozzászólás
www.hauser.hu

ott "alapozás - váz" és a szövegben -> "tiálos videók"
Ott van a manualnál egy jó videó róla!

Elvileg hirtelen hátradõlés közben kéne felrántani (és hátra) a kormányt, csak hát ez a gyakorlatban jó nehéz.

FP

FP

törzsvendég

• fórumtag
  • 249 hozzászólás
Ezt a gurulásból kiemelést elmagyarázhatnátok! :) Én csak pedálból tudom kiemelni szépen és pontosan, pedál nélkül nem megy...  :'(

Gabi07

Gabi07

vendég

• fórumtag
  • 156 hozzászólás
Állva tudok valamennyit hátsón gurulni, úgy hogy rendes 1kerekezés közben felállok.
Csak úgy nem megy, hogy tekerés nélkül kormányráncigálással emelem ki!  ;D

Begbie

Begbie

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.228 hozzászólás
Igen ez a manuál! (állva hátsókeréken gurulás)

Beg

Gabi07

Gabi07

vendég

• fórumtag
  • 156 hozzászólás
tudom, hogy az kell, már letöltöttem több* is, de akkor sem megy.. :(
Na mindegy. Én azt szeretném még megtanulni, hogy állok a pedálon, gurulok X-sebességgel és tekerés nélkül kiemelem (ez talán a manual). Sejtem nagyjából hogy kéne, mert már sikerült egész jól megemelni az elejét, de akkor rögtön fogtam is rá a féket..

Begbie

Begbie

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.228 hozzászólás
codeket kell installálni hozzá:

www.divx.com

Gabi07

Gabi07

vendég

• fórumtag
  • 156 hozzászólás
Begbie: tenx, de sajna az .avi -k egy részét (nem tudom miért) nem tudom lejátszani. Ezeket pont  nem.

Begbie

Begbie

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.228 hozzászólás
Manual:

http://riders.freewe...3.30/index.html

Beg

Gabi07

Gabi07

vendég

• fórumtag
  • 156 hozzászólás
A manual az most pontosan mi? Amikor a pedálon állva gurul az ember tekerés nélkül? Vagy ülve is ugyanaz??? Ulve tök jól lehet tekerés nélkül gurulni még a lábakkal is lehet közben integetni!  ;D ;D ;D

A karmányelengedés: egész holtponton tényleg el lehet engedni a kormányt, de ez leengedett üléssel szvsz nehetebb. Nekem különben is hátra lejt egy picit az ülésem és így eléggé kapaszkodni kell rejta, tehát nem tudom elengedni. Te tesómnak megy, õ tavaly, amikor sokat gyakoroltunk (kb.) 50-80 m-t is tudott menni félkézzel integetve!  
Persze bal kézzel integetett, jobbal meg fékezett. Mi mindig szoktunk fékezgetni 1kerék közben. Ill. ott van a kezünk. Gyakran nagyon sokat megyünk fékezés nélkül, de fõ a biztosnság, ezért a jobbkéz mindig ott van. Kivéve, amikor nem...  ;D Volt, hogy azon versenyeztünk, ki tud jobban (hosszabbat) 1kerekzni fék nélkül... ;D ;D

Ti tudtok egész kicsi áttételben, lépésben egykerekzni?

FP

FP

törzsvendég

• fórumtag
  • 249 hozzászólás
A bunny-hoz valóban az alacsonyabb vázméret az elõnyösebb.
Többek között ezért tudnak a BMX-esek nagyobban "bunny"-zni, mint az OUTI-sok!  ;D ;D ;D

cAb

cAb

vendég

• fórumtag
  • 208 hozzászólás
Hali

én most manuálozgatnimkezdtem tanulni (márha így hívják a hátsó keréken ugrálást, egy 18,5-ös Magellán Craterem van, eddig telóval, de most teló nélkül nyomom.. szerintem magas bunnyhoppot úgyis hátsóról indítod, szóval mindegy, van-e teló.. (a magas nálam 25 cm :)) de a vázméret és geometria fontos, mert a teljesen betolt ülés néha finoman megérint bunnyhoppnál..
naja CC-re vettem a gépet, csak kacsingatok :)

FP

FP

törzsvendég

• fórumtag
  • 249 hozzászólás
Sziasztok,

Régen mi is hevesen gyakorolgattuk az egykerekezést az esüst színû csepel BMX-en úgy 86-87 tájékán, majd amikor megjelentek az elsõ montik itthon, akkor azon folytattuk.
Az én véleményem/tapasztalatom az, hogy nincs jelentõsége annak, hogy mekkora a vázméret, van-e teleszkóp vagy nincs. Azért néhány befolyásoló tényezõ van a technika szempontjából. Ha alacsonyan van az ülés, akkor magasabban kell tartani az elsõ kereket és a kormányba is egy picit jobban "kell" kapaszkodni, ahogyan egyre magasabbra kerül az ülés, annál alacsonyabban lehet tartani az elsõ kereket, van egy olyan ideális pont, ahol a legkönnyebb megtalálni a súlypontot, itt (kinek sok, kinek kevés) gyakorlással a kormányt is el lehet engedni mindkét kézzel. Aki úgy tanul meg egykerekezni, hogy nem "játszik" a hátsó fékkel, annak ez könnyebben fog sikerülni.
Egy jó tanács azoknak akik most tanulgatnak, hogy emelkedõn könnyebb megtanulni, mert nem gyorsul fel a bringa és az elsõ kereket felemelni is könnyebb.

FP

KMT: "...így szinte el is engedhetnéd a kormányt." - El is lehet engedni mindkét kezeddel!  ;)

ZSIROSMACSKA

ZSIROSMACSKA

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.931 hozzászólás
Szerintem megszokástól függ, a teló sok energiát elvesz bunny-zásnál. Én így gondolom. ;D

Attee

Attee

vendég

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
Hy!
Elösször is az hülyeség, hogy kis vázzal nehezebb bunnyzni és egykerekezni. Nekem most még egy 18" vázam van és a haverom 14,5" PolarX-ével sokkal könnyebb volt, csak meg kellet szokni. Egykerekezni telóval nehezebb, de bunnyzni könnyebb vele.

Attee

Gabi07

Gabi07

vendég

• fórumtag
  • 156 hozzászólás
Sziasztok!

A téma engem is nagyon érdekel!
Egy éve egykerekezem. Akkor egy olcsó, nagyméretû montin tanultam meg, és mindig kihúzott üléssel mentem. Így alig kellett kiemelni a holtpont eléréséhez.
A mostani bicajom egy 16"-os Caprine, szinte teljesen leengedett üléssel. 1-2 nap alatt ezzel is megtanultam stabilan menni.
Ma már gyakorlatilag szinte bármilyen bringával, kis gyakorlás után tudok 1kerózni.

A tégi bicajommal 625 méter volt a rekordom még tavaly. Ezt lemértük egy tök egyenes és elég forgalmatlan (volt) magánúton.
Az újjal még nem mértem.
Kb. (sebességtõl is függ) 30-40 métert tudok gurulni 1keréken, holtponton.
Sõt, most 1keréken tudok úgy is gurulni kb. 10 métert, hogy mindjét lábam felemelem a kormányhoz, részben kinyújtva! :-)))

Elsõkeréken kb. 10 métert tudok gurulni, de ezzel 1 hete jól megszívtam, mert nekimentem egy 1 méter magas betonoszlopnak és átestem rajta... egy ideig a kórházban feküdtem, még most sem biciklizhetek....:-(((

Nincs köztetek miskolci? ha van feltétlenül írjon!!!

ZSIROSMACSKA

ZSIROSMACSKA

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.931 hozzászólás
Mi a helyzet a pedálból ugrásal? Azt hogy kell?

pesta

pesta

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
Ja, és fõleg pontosan, rövid távolságot ugrani nehéz. Vagy éppen peremrõl peremre 20cmt...vagy kevesebbet.

5A5A

5A5A

vendég

• fórumtag
  • 63 hozzászólás
Izomból rátekernek az ugrásra, és a levegõben meglökik a kormányt a combjukkal, ez elég erõt ad a biciklinek, hogy messze szálljon. Ha jól tudom :) Különben 3cm-t nehezebb ugrani, mint 1,5m -t. Hátmég helyben!

vendég__*

vendég__*
  • vendég
???Hogyan Ugrnak az "elit"-ek 2m-t pedálból???

vendég__*

vendég__*
  • vendég
Tolltartó: Az egykerekezéshez  a holtponton kell lenned, így szinte el is engedhetnéd a  kormányt. Ehhez jó a rövid láncvilla
(<425mm) így közelebb kerülsz a hátsó tengelyedhez.
Az hogy kicsi vázzal nehezebb bunny-zni, meg egykerekezni az hülyeség, Nekem 15"-os vázam van és megy. Teló val persze könnyebb.