Jelentkezz be Regisztrálj
Sima pedál vs. SPD
Írta 2009. november 24. - 17:47
Sok embert látok, hogy már megállás elõtt kioldanak, de ezt a módszert nem javaslom, egyrészt mert hülyén néz ki, másrészt mert nem túl célravezetõ.
Jó tanács, hogy mielõtt váltasz, próbáld gyakorlni az egyhelyben állást, aztán ha az már megy, akkor szerintem könnyedén átvészeled az elsõ napokat, ráadásul nem kapsz szívinfarktust neccesebb terepen sem.
Írta 2009. november 24. - 16:13
figyeld az akciókatazt azert nem kell elmagyarazni, hogyan kell feltekerni egy emelkedon inkabb "erobol" szoktam feltekerni, mint kis attetelben porgetve, ez szerintem nem spd kerdese.
csak olyan eletszagu dolgokra gondolok, ahol hirtelen kell lelepni. raadasul meredekebb emelkedon nem is minden esetben tudsz siman eldolni, ha megindul a dolog. lehet pl olyan felazott resz felul, ami nem is latszik, es kiszamithatatlan: ratekersz, hirtelen elmegy a tapadas, a kerek kiporog, te meg jo esetben lelepsz. itt le tudok?
bocsanat, hogy ennyit problemazok, csak 30k azert az 30k.
volt olyan nem is olyan rég hogy adták a cipõhöz a pedált
13-15 K-ból meg lehetett a dolog
ha meg nem jön be, a cipõt kis barkáccsal tudod használni, spd pedált meg el lehet adni
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2009. november 24. - 15:54
Írta 2009. november 24. - 15:34
olyan nincs!
mindenhol fel kell menni!
ne válts olyan pörgõs áttételbe, hanem hagyd hátul kisebb keréken a láncot, és próbálj 360°-ot forgatni a hajtókaron!
pl:1esben elpörög az autó kereke, de 3asban már nem, ez pont olyan!
ahogy húzod fel a lábad a seggedet pont olyan erõvel húzod rá a nyeregre...tehát hátul marad a súlypont a keréken, jobban jársz, mintha kiállnál..
ezt szerintem sokan meg tudják erõsíteni..
amióta spd-zek, középsõ tányéron megyek fel ott ahol elõtte kistányérra szoktam rakni elöl(pl: 1-3 helyett 2-3 áttételben)
22-32-44 LX hajtókarom, és 11-32 9-es sorom van ha ez számít..
ha látom hogy nagyon sáros, akkor persze felkészülök hogy ki fog kelleni lépni..ennyi
azt azert nem kell elmagyarazni, hogyan kell feltekerni egy emelkedon inkabb "erobol" szoktam feltekerni, mint kis attetelben porgetve, ez szerintem nem spd kerdese.
csak olyan eletszagu dolgokra gondolok, ahol hirtelen kell lelepni. raadasul meredekebb emelkedon nem is minden esetben tudsz siman eldolni, ha megindul a dolog. lehet pl olyan felazott resz felul, ami nem is latszik, es kiszamithatatlan: ratekersz, hirtelen elmegy a tapadas, a kerek kiporog, te meg jo esetben lelepsz. itt le tudok?
bocsanat, hogy ennyit problemazok, csak 30k azert az 30k.
Írta 2009. november 24. - 15:16
Nem mondod komolyan, hogy észreveszel mondjuk 5-10 deka különbséget a pedálon?!
Sok kicsi sokat számít!
Írta 2009. november 24. - 15:00
egy katalogusban lattam a shimano spd pedaloknal hogy kulon allithato a kilepesi es a belepesi rugoero.
nekem 520as van de csak egy allitasi lehetoseg van rajta, ami gondolom mindkettore vonatkozik
eliras ez vagy iden valtoztattak vmit?
ugyan az az alkatrész nyeklik hátra be- ill. kilépésnél, szóval nem tudom hogy oldják meg a külön állítást
azt is akartam kerdezni - eletszagu helyzet mi van, ha az emelkedon megakadsz (pl elforog a kerek, vagy amikor hataresetes, hogy tudunk e felfele tekerni, de probalkozik az ember)?
olyan nincs!
mindenhol fel kell menni!
ne válts olyan pörgõs áttételbe, hanem hagyd hátul kisebb keréken a láncot, és próbálj 360°-ot forgatni a hajtókaron!
pl:1esben elpörög az autó kereke, de 3asban már nem, ez pont olyan!
ahogy húzod fel a lábad a seggedet pont olyan erõvel húzod rá a nyeregre...tehát hátul marad a súlypont a keréken, jobban jársz, mintha kiállnál..
ezt szerintem sokan meg tudják erõsíteni..
amióta spd-zek, középsõ tányéron megyek fel ott ahol elõtte kistányérra szoktam rakni elöl(pl: 1-3 helyett 2-3 áttételben)
22-32-44 LX hajtókarom, és 11-32 9-es sorom van ha ez számít..
ha látom hogy nagyon sáros, akkor persze felkészülök hogy ki fog kelleni lépni..ennyi
Flickr
Írta 2009. november 24. - 14:40
Én is 520as pedállal kezdtem, amikor pedig elég lett a súlyából vettem egy xpedo pedált, amit már 2 éve nagy megelégedéssel használok, legalább olyan jó mint a shimi, és ennek is állítható a rugórereje...
Nem mondod komolyan, hogy észreveszel mondjuk 5-10 deka különbséget a pedálon?!
Írta 2009. november 24. - 14:03
lassan 3 éve van spd-m, és eddig akárhányszor kicsúszott az elsõ kerék és le kellett tennem a lábam, vagy eltaknyoltam maratonon(mert megálltak elõttem a lejtõ közepén) mindig kioldott. Eleinte én is kitekertem a leggyengébbre a rugóerõt, aztán mikor már hozzászoktam erõsebbre állítottam..
pd-m520-as shimano pedálom van, nálam az állítható erõ volt a szempont, nem pedig a súly..azért nem vettem drágábbat-szebbet-jobbat-könnyebbet
Én is 520as pedállal kezdtem, amikor pedig elég lett a súlyából vettem egy xpedo pedált, amit már 2 éve nagy megelégedéssel használok, legalább olyan jó mint a shimi, és ennek is állítható a rugórereje...
Írta 2009. november 24. - 13:48
nekem 520as van de csak egy allitasi lehetoseg van rajta, ami gondolom mindkettore vonatkozik
eliras ez vagy iden valtoztattak vmit?
Írta 2009. november 24. - 13:37
lassan 3 éve van spd-m, és eddig akárhányszor kicsúszott az elsõ kerék és le kellett tennem a lábam, vagy eltaknyoltam maratonon(mert megálltak elõttem a lejtõ közepén) mindig kioldott. Eleinte én is kitekertem a leggyengébbre a rugóerõt, aztán mikor már hozzászoktam erõsebbre állítottam..
pd-m520-as shimano pedálom van, nálam az állítható erõ volt a szempont, nem pedig a súly..azért nem vettem drágábbat-szebbet-jobbat-könnyebbet
azt is akartam kerdezni - eletszagu helyzet mi van, ha az emelkedon megakadsz (pl elforog a kerek, vagy amikor hataresetes, hogy tudunk e felfele tekerni, de probalkozik az ember)?
Írta 2009. november 24. - 13:13
Flickr
Írta 2009. november 24. - 00:19
Egy csapattársamnak pont most jött meg a Sam Hill modell, Chain-rõl rendelte, ott ákciós. Eddig rendes cipõben dh-zott, most volt élesben tesztelve, azt mondta kiváló volt, tényleg olyan mintha spd lennekösz Drusza
aszt a Sam Hill modellt már egysze ki is néztem asszem a fritz újságban, csak most nem volt meg hogy így hiják...
Írta 2009. november 23. - 23:29
Errõl a nyári tihanyi dh verseny jut eszembe. Magyar gyerek lábát kirakva -1-gyel kanyarodik, külföldi nagymenõ meg mindkét lábával a pedálban sokkal gyorsabban beveszi a kanyart.
Le lehet vonni a következtetést.
azaz igazsag, hogy nalam a bringa biztonsagra megy, es az elvezetre - nem a sebessegre nem akarok nagymeno sem lenni, csak elvezni a cangazast.
Az spd bicajozni van, nem pofára esni
(még akkor is kioldott, mikor az elsõ kerék kicsúszott és reflexbõl letettem a lábam)
a vizes aszfalton nekem arra se volt idom, hogy pislogjak az egyik pillanatban tekertem, a masikban meg az ut kozepen fekudtem.
neked is télre kell elkezdeni spd-ni?
Az a probléma, hogy komoly téli copö kell majd, hogy ne faggyon le a lábad , mivel az spd kapocs bevezeti a hideget a cipöbe (hogy ne útáld meg)
Kamásli is ajánlatos, pedál jó, mint az össz shimano.
Vagy letelelsz ezekkel, ami most van rajta és tavasszal veszel egy jó nyári spd´s cipöt.
dehogy akarok... 10 fok alatt nem tekerek. csak muvelodok a temaban egyelore.
Írta 2009. november 23. - 23:21
Á, így csempészem át a forrasztópákát a határon.beleállt a minipumpa a combodba?
Írta 2009. november 23. - 23:11
Írta 2009. november 23. - 23:04
no igenNekem a legelsõ utam patentpedállal (Crank Brothers Smarty) combnyaktöréssel végzõdött. Persze egybõl lecseréltem platformra, amint újra elkezdtem tekerni (még javában mankóval jártam), de baszta a csõrömet a dolog, úgyhogy tavasszal visszaraktam a Smartyt. Akkor már nagyon óvatos voltam, egyszer estem csak el vele, azt is mutatvány miatt. Viszont nem okozott maradéktalan élvezetet bringázás: erõsen bennem volt a félsz egy újabb taknyolástól. Aztán cirka másfél hónap alatt a Smartyk csúnyán elvástak, a Velotrade pedig felajánlott garis cserébe egy M520-at, abból pedig némi ráfizetéssel 540 lett. A lehetõ legjobb választás volt. A rugóerõt a leggyengébbre állítva egyszerûen nem lehet eldõlni, ha meg már reflexbõl megy a kilépés, szépen be lehet állítani az erõsséget a saját szájíz szerint. Nekem az 540 eddig minden esésemnél elengedte frankón a lábaimat, olyan meg hogy miatta nyaltam, kétszer volt: egyszer kipörgött a hátsó kerék egy meredek felfelén és oldalra dõltem (abszolút nem volt komoly), egyszer meg az egykerekezés gyakorlásánál túlhúztam a bringa orrát és csúnyán seggre ültem. Gyorsan hozzáteszem, hogy akkor is kiszabadultak a lábaim, még a földetérés elõtt. Szóval ma már nem tekernék semmi pénzért (jó, van az a pénz:D) SPD nélkül, mindenkinek szívbõl ajánlom, két kitétellel. 1, Elsõnek olyan pedált kell választani, amibõl könnyen kioldható a láb. 2, Ha valaki olyan béna, mint én, akkor a mutatványokat ne SPD-vel csinálja. Sõt, egyáltalán ne csináljon mutatványokat
az egy emlékezetes bringázás volt.
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2009. november 23. - 22:19
Írta 2009. november 23. - 21:35
Az a probléma, hogy komoly téli copö kell majd, hogy ne faggyon le a lábad , mivel az spd kapocs bevezeti a hideget a cipöbe (hogy ne útáld meg)
Vagy letelelsz ezekkel, ami most van rajta és tavasszal veszel egy jó nyári spd´s cipöt.
A tél a legjobb idõszak az "spd-zéshez", kell még egy görgõ, aztán mehet az egylábas hajtás gyakorlása, aztán ha újra élesben hajtasz röhögni fogsz, hogy amit eddig csináltál, azt hajtásnak nevezted (én legalábbis így voltam vele)
Írta 2009. november 23. - 21:18
milyen pedal/cipo kombot ajanlanatok? Shimano PD-M540?
stopliszettbol melyiket? van ertelme a tobbfele kioldonak?
az univegahoz
http://forum.bikemag...postcount=11675