Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3378 hozzászólás a témában

ZsZs

ZsZs

vendég

• fórumtag
  • 61 hozzászólás

Ahogy kopik a stopli, egyre erõsebbre kell húzni a rugót, ugyanakkora oldáshoz.

Én azt hittem a rugó gyengül idõvel, azért kell erõsebbre húzni. Morogtam is, hogy 2 idény alatt kilágyul, s cserélni ki tudja lehet-e...
De akkor nem errõl van szó... ez jó hír, a stopli olcsóbb. :)

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.517 hozzászólás
Néha vannak stopli-pedál kombók, amik egészen egyszerûen nem dolgoznak együtt. Szétkopott bbb-stoplival (feliratok legyalulva, kicsit szikráztattam egy fixi night-on...) léptem bele egy féloldalas acor pedálba, min rugóerõvel. És beleragadtam.:D

http://skidmark.blog.hu/
"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Csak nyugi és kitartás ! Meg fogod szokni te is a pedált de az nem megy egyik napról a másikra. Én is féltem egy darabig a pedáltól, mert volt egy nagy esésem miatta. Néhány hónapig kioldottam a lábam, ha valami technikásabb rész jött. Így jobban éreztem magam. De aztán szép lassan felbátorodtam, elszállt a félelmem. Egy idõ utána lábad már automatikusan csinálja az oldást és kötést.
Viszont én a mai napig a legkönnyebb állásban használom a rugóerõt. Így érzem magam biztonságban de nem esik ki a lábam, a kioldással sincs gondom. Érdekességképpen elmondom, hogy haverom, aki brutálisan keményre állítva használja rugóerõt, mikor felült a bringámra, az emelkedõn kiesett a lába a pedálból. Valahogy õ olyan kacskán, kifelé nyomva teker és csak a rugó tartja a lábát a pedálban. És mai napig van eldõlése, mert bent marad a lába a pedálban a keményre húzott rugó miatt.

Ahogy kopik a stopli, egyre erõsebbre kell húzni a rugót, ugyanakkora oldáshoz. Aztán ha valaki felül a bringádra egy nem kopott stoplival, az szinte nem is tud majd kioldani belõle, õ viszont kilép a tiédbõl.

Nekem is a maximumon van már, és most tart annyira, mint régebben, új stoplival a lengyengébbre állítva.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Csak nyugi és kitartás ! Meg fogod szokni te is a pedált de az nem megy egyik napról a másikra.
...
Valahogy õ olyan kacskán, kifelé nyomva teker és csak a rugó tartja a lábát a pedálban. És mai napig van eldõlése, mert bent marad a lába a pedálban a keményre húzott rugó miatt.

Na még1x :)
Úgy általában nincs gondom az spd-vel, nem konkrétan attól félek. Azért öt hónap és kb. 1600km (életemben a legtöbb amit egy évben tekertem, az 1200km volt korábban) alatt volt idõm megszokni. Ez nálam tisztán mentális kérdés: már nem attól tartok, mint a gyári pedálnál, hogy beleragadok a pedálba, pusztán attól, hogy egyszer nagyon rossz helyen és pillanatban kalandozok el agyilag.

Arra viszont roppant kíváncsi lennék, hogy a haverodnak pontosan milyen pedálja van (esetleg arra is, hogy milyen cipõje).
Ugyanis az XLC pedálom kapcsán finoman szólva hülyének néztek, mikor arra panaszkodtam, hogy beleakad a lábam és nem tudom kioldani. Pedig sokszor megtörtént - egyszer el is estem miatta, máskor "csak" kénytelen voltam átgurulni piroson, stop táblán, mert nem tudtam megállni idõben. :(
És semmi köze nem volt a rugóerõhöz.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
Csak nyugi és kitartás ! Meg fogod szokni te is a pedált de az nem megy egyik napról a másikra. Én is féltem egy darabig a pedáltól, mert volt egy nagy esésem miatta. Néhány hónapig kioldottam a lábam, ha valami technikásabb rész jött. Így jobban éreztem magam. De aztán szép lassan felbátorodtam, elszállt a félelmem. Egy idõ utána lábad már automatikusan csinálja az oldást és kötést.
Viszont én a mai napig a legkönnyebb állásban használom a rugóerõt. Így érzem magam biztonságban de nem esik ki a lábam, a kioldással sincs gondom. Érdekességképpen elmondom, hogy haverom, aki brutálisan keményre állítva használja rugóerõt, mikor felült a bringámra, az emelkedõn kiesett a lába a pedálból. Valahogy õ olyan kacskán, kifelé nyomva teker és csak a rugó tartja a lábát a pedálban. És mai napig van eldõlése, mert bent marad a lába a pedálban a keményre húzott rugó miatt.
Marci

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás
Nem tudom, ki írta, de köszi a tippet: megszorítottam a rugót mindkét oldalon, majd újra kiengedtem és most egyformán szorít a pedál mindkét oldala...

off: az esésnek köszönhetõen a tenyerem egy része fájdogál két napja. A mai fóti körnek köszönhetõen már lila is :D
(legalábbis induláskor még nem volt színes, mire hazaértem, elég ocsmányul elszínezõdött :) )

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

SokadikX, csatlakozva a többiekhez, a szorosabb rugót preferálnám, p

Köszi, 51-es stoplim van és mióta shimano pedálom van, azóta egyszer sem akadtam bele úgy, mint a korábbi XLC-be (abba viszont akkor is, ha max.-ra állítottam a feszítést).
Nekem a leglazább tökéletesen megfelelõ, még így is tartok tõle, ha nekimegyek egy meredek emelkedõnek.
Ha szorosabbra állítom, akkor fáradtan már nagyon nehezen tudom oldani.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
SokadikX, csatlakozva a többiekhez, a szorosabb rugót preferálnám, próbáld azzal hozzászoktatni magad, menni fog! Zeezoltano ahogy írta, a túl laza kötés néha beakadhat, ezt tapasztaltam már és csak megerõsíteni tudom. Még valami. Az SH-55 és 56-os klipsszel bár több irányban oldhatod a kötést, mégis, ha ilyened van, inkább cseréld le SH-51-re, amivel csak oldalra, érdemes ezzel az utóbbival megtanulni. Ilyen az SH-56 (nem túl jó):
Shimano SH-56 Multi-Directional Release SPD Cleats at REI.com
SH-51 (ez a JÓ!):
Shimano SH-51 Lateral Release SPD Cleat at REI.com
51-gyel lehet az SPD minden elõnyét igazán kihasználni: tudsz húzni rendesen a pedálon és felfelé, terepen lépcsõkre fel tudod emelni a bicaj farát, át tudsz kelni vasúti átjárón, ahol fel kell "ugratni" a sínekre, lefelé nem a kormányt kell rángatni egy kisebb letörésnél, hanem lábban rendesen rá lehet segíteni satöbbi.
És ne add fel!

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

h a spd tenyleg teljesen termeszetesse valik 5-10-akarhany ezer km utan. tudja az agyad h miujsag, nem kell vegiggondolni, tudatositani stb.

Még csak 1600km körül járok... azért az túlzás, hogy ennyi idõ alatt nem vált reflexxé. (tejóég, ezt hogy is kell ragozni rendesen? reflexxé? reflexszé? reflex-szé? :) )

a rugóerõkön meg állíts, hogy egyforma legyen

Az a baj, hogy nekem a leggyengébb jön be, ha szorosabb, az már problémás. Viszont az összes rugó a leggyengébbre van állítva, de ez a leggyengébb állás nem egyforma a pedál két oldalán. :( (kb. félfordulatnyi az eltérés)

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás
az igazan frusztralo sok ev spd hasznalat utan taposo pedallal menni (pl nyaralas alatt berelt bringa).. ott van az hogy emlekeztetnem kell magam h nem vagyok egybeepulve a bringaval, kulonben eselyes a pereceles.. ez azt is jelenti h a spd tenyleg teljesen termeszetesse valik 5-10-akarhany ezer km utan. tudja az agyad h miujsag, nem kell vegiggondolni, tudatositani stb.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Ez hülyén hangzik, de tényleg így van nekem eléggé be van tekerve , de ha a barátnõm gépét tekerem valami miatt alig bírom kioldani annyira nyeklik nyaklik mert teljesen lazára van állítva.

Én ezt még nem tapasztaltam. Mármint hogy a könnyû oldás nehezítené a kilépést.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Ez hülyén hangzik, de tényleg így van nekem eléggé be van tekerve , de ha a barátnõm gépét tekerem valami miatt alig bírom kioldani annyira nyeklik nyaklik mert teljesen lazára van állítva.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Tegnap óta vannak kétségeim, hogy a továbbiakban akarok-e SPD-t használni... Megint a pedál miatt estem. (közvetlenül - közvetve a hülyeségem miatt, de ez most más kérdés)
Április óta járok SPD-vel, az elõzõ pedál egy XLC márkájú(?) darab volt. Az elsõ "hosszabb" szentendrei kirándulásról hazafelé rögtön estem is egyett, mert hirtelen kellett megállnom és nem tudatosult bennem hogy oldani kellene egészen addig, míg talajt nem fogtam. Aztán ugye volt pár erõsen necces helyzetem és egy esésem pusztán azért, mert beakadt a cipõm a pedálba. Ezek miatt vettem egy 520-ast. Tegnapig nem volt vele semmi gond, azt leszámítva, hogy a jobbos pedál egyik oldala nehezebben old, mint a másik, de ezt valahogy elviselem. Tegnap valami fura zajt hallottam az elsõ kerék irányából, hirtelen lefékeztem, hogy megnézzem az okát. És öt hónap után megint megtörtént, hogy elfelejtettem kioldani... korábban földúton estem mindkétszer, most betonon. Hazáig toltam, nem mertem visszaülni (bár ezt inkább csak azért, mert nem tudtam, a bringa nem sérült-e)
Ma reggel meg úgy ébredtem, hogy nagyon mennék megint, de már bennem van: mi lesz, ha egyszer a forgalomban kell hirtelen megállnom és megint a régi reflexek jönnek elõ? Bíztam benne, hogy fél év után már nem lesznek ilyen gondjaim és mégis... :(

feladni hülyeség, egy idõ után rögzül annyira, hogy elképzelhetetlen lesz nélküle biciklizni.
én sem hittem el, de igy van :)
a rugóerõkön meg állíts, hogy egyforma legyen

Tisztisd ki a rugonal, majd adj neki egy keves olajat. Ha tudsz, csavargass a rugoero-allito csavaron, hogy egyforma erossegu legyen. Rugoerot allitsd minimumra, es gyi...
Dontsd el mit akarsz. Ha zavar az spd, tedd vissza a taposot. Ha spd-t akarsz hasznalni, akkor meg kell szoknod. Van akinel kevesebb ido, van akinel tobb. Nem fogunk rabeszelni egyikre sem, neked kell eldontened. Van elonye mindkettonek.

saját tapasztalat: kezdõknek inkább a legkeményeb rugóerõ, ugy mintha hamarabb oldana. ha puhára hagyod, akkor inkább csak nyeklik-nyaklik benne a lábad, de nem old ki. a kemény rugóerõ határozottságot követel, de megtanit arra, mikor mennyit kell mozditani a lábadon.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Félre ne érts: nem a pedáltól félek, hanem a saját hülyeségemtõl... Volt rá példa nem egyszer, hogy valóban reflexbõl oldottam, tehát valahol bennem van. De egyre gyakrabban fordul elõ, hogy ennyire kikapcsolok... (most meséljem el, hogy néhányszor már ellenõriznem kellett, hogy két másodperccel korábban bezártam-e magam mögött az ajtót? :( - szerencsére nadrág nélkül még nem akartam elindulni :DD )
Szóval nem kérdésnek szántam, csak panasznapot tartottam... :)
Annak a srácnak, aki a Szilágyin megkérdezte, hogy nincs-e valami baj, ezúton is kösz, hátha olvassa... :)
(ahogy annak a háromnak is, akik azt is látták, hogy felborulok, de szó nélkül elmentek mellettem... :( )

Tanulj meg egyhelyben állni és szerintem elillannak a gondjaid.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Tisztisd ki a rugonal, majd adj neki egy keves olajat. Ha tudsz, csavargass a rugoero-allito csavaron, hogy egyforma erossegu legyen. Rugoerot allitsd minimumra,

Minimumra van állítva mindkét pedál mindkét oldala... olajozás megvolt többször is. Ez ilyen. Egyébként nem vészes, csak érzékelhetõ. (najó, 80km után már elõfordult, hogy gondot okozott, mert annyira fáradt voltam. :)) )

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Pont ezért nem szabad cserélni.

Félre ne érts: nem a pedáltól félek, hanem a saját hülyeségemtõl... Volt rá példa nem egyszer, hogy valóban reflexbõl oldottam, tehát valahol bennem van. De egyre gyakrabban fordul elõ, hogy ennyire kikapcsolok... (most meséljem el, hogy néhányszor már ellenõriznem kellett, hogy két másodperccel korábban bezártam-e magam mögött az ajtót? :( - szerencsére nadrág nélkül még nem akartam elindulni :DD )
Szóval nem kérdésnek szántam, csak panasznapot tartottam... :)
Annak a srácnak, aki a Szilágyin megkérdezte, hogy nincs-e valami baj, ezúton is kösz, hátha olvassa... :)
(ahogy annak a háromnak is, akik azt is látták, hogy felborulok, de szó nélkül elmentek mellettem... :( )

Buki

Buki

törzsvendég

• fórumtag
  • 870 hozzászólás

Ezek miatt vettem egy 520-ast. Tegnapig nem volt vele semmi gond, azt leszámítva, hogy a jobbos pedál egyik oldala nehezebben old, mint a másik, de ezt valahogy elviselem.

Tisztisd ki a rugonal, majd adj neki egy keves olajat. Ha tudsz, csavargass a rugoero-allito csavaron, hogy egyforma erossegu legyen. Rugoerot allitsd minimumra, es gyi...

Dontsd el mit akarsz. Ha zavar az spd, tedd vissza a taposot. Ha spd-t akarsz hasznalni, akkor meg kell szoknod. Van akinel kevesebb ido, van akinel tobb. Nem fogunk rabeszelni egyikre sem, neked kell eldontened. Van elonye mindkettonek.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Pont ezért nem szabad cserélni. Tessék csak tovább használni!
Mondom ezt úgy, hogy akik ismernek, tudják mit küzdöttem a habverõvel; és nem nagyon vidított fel a történet, ellentétben barátaimmal. Levettem, elraktam, majd egy fél év gondolkodás után vettem egy Shimanot, és azóta is használom. Nálam csak a DH gépen nincs patent pedál (de azért ott van tartalékban egy), viszont van hozzá 5.10 topánkám.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás
Tegnap óta vannak kétségeim, hogy a továbbiakban akarok-e SPD-t használni... Megint a pedál miatt estem. (közvetlenül - közvetve a hülyeségem miatt, de ez most más kérdés)
Április óta járok SPD-vel, az elõzõ pedál egy XLC márkájú(?) darab volt. Az elsõ "hosszabb" szentendrei kirándulásról hazafelé rögtön estem is egyett, mert hirtelen kellett megállnom és nem tudatosult bennem hogy oldani kellene egészen addig, míg talajt nem fogtam. Aztán ugye volt pár erõsen necces helyzetem és egy esésem pusztán azért, mert beakadt a cipõm a pedálba. Ezek miatt vettem egy 520-ast. Tegnapig nem volt vele semmi gond, azt leszámítva, hogy a jobbos pedál egyik oldala nehezebben old, mint a másik, de ezt valahogy elviselem. Tegnap valami fura zajt hallottam az elsõ kerék irányából, hirtelen lefékeztem, hogy megnézzem az okát. És öt hónap után megint megtörtént, hogy elfelejtettem kioldani... korábban földúton estem mindkétszer, most betonon. Hazáig toltam, nem mertem visszaülni (bár ezt inkább csak azért, mert nem tudtam, a bringa nem sérült-e)
Ma reggel meg úgy ébredtem, hogy nagyon mennék megint, de már bennem van: mi lesz, ha egyszer a forgalomban kell hirtelen megállnom és megint a régi reflexek jönnek elõ? Bíztam benne, hogy fél év után már nem lesznek ilyen gondjaim és mégis... :(

bjozi

bjozi

vendég

• fórumtag
  • 15 hozzászólás
Sziasztok!
Én is beléptem a patentlábúak közé, a minap vettem egy Shimano PD-M540 pedált. Kezdeti tapasztalataim:
Isteni érzés, hogy a lábam nem csúszkál a pedálon! A gyorsítási idõm lerövidült, a max sebességem máris nõtt -fõleg emelkedõn- a húzásnak köszönhetõen, gondolom ez még jobb lesz, ha rááll az izomzatom. A környékünkön elég homokosak az erdei- és dûlõutak, a mélyebb részeken is könnyebb átverekednem magam nagyobb fokozatban, így nem kapar annyira a hátsó kerék és nem ásom el magam. Kicsit még bizonytalan vagyok, nem mindig megy egybõl a dokkolás és a kilépés se sikerül mindig vajpuhán, városban elõfordul némi bénázás keresztezõdésnél, de máris érzem, hogy idõvel nem lesz gond. A rugóerõt az itt olvasottak alapján a leggyengébbre állítottam, már volt két necces helyzetem (vészfék bazi nagy pókháló miatt és homok okozta elsõ kerék megcsúszás), de mindkétszer még idõben ki tudtam tépni a lábam nem egészen szabályosan. :)
Szóval engem így rövid idõ után máris meggyõzött az SPD, ha késõbb is megúszom borulás nélkül, akkor igazán élvezi fogom. Csak ajánlani tudom mindenkinek.