Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Please log in to reply
3378 replies to this topic

al01

al01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
Nekem is sport van. Imadom, nem kellene mas. Azt ugy ket het hasznalat utan tudtam, hogy ha szetmegy ismet speckot veszel cipobol.

Én Specialized Sport MTB BG cipõt használok. Igaz még csak olyan 400 km (5-6 túra) van benne, de azt már most elmondhatom, hogy a korábban elõjövõ térdfájásnak nyoma sincs (kopp-kopp). Régen tereptõl függõen olyan 60-80 km-nél (túránként) elõjött a csúnya térdfájás. Most ez nincs.

Enyim Paripa

Excuses are like assholes... Everybody's got one, and they all stink

Let the people speak

brumbie

brumbie

vendég

• fórumtag
  • 143 posts
Én Specialized Sport MTB BG cipõt használok. Igaz még csak olyan 400 km (5-6 túra) van benne, de azt már most elmondhatom, hogy a korábban elõjövõ térdfájásnak nyoma sincs (kopp-kopp). Régen tereptõl függõen olyan 60-80 km-nél (túránként) elõjött a csúnya térdfájás. Most ez nincs.

regent

regent

vendég

• fórumtag
  • 233 posts
Ettööl tartottam én is. :(

De talán mégsem akkora a baj, tegnap megint tekertem egy lazát már az új cipööbeállítással, és gyakorlatilag alig éreztem a térdem. Most amíg esööre áll az idöö pihentetem :) aztán szép lassan elkezdem terhelni. Lehet hogy csak a lábfej szöge nem volt megfelelöö.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Ahogy elnéztem annál speciálisabb (specializáltabb, érted...:P) hogy egy más kialakítású cipõbe is passzoljon, szal nem - bár nem vagyok egy ortopédológiaizé.

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

montini

montini

vendég

• fórumtag
  • 59 posts

Tegnap tekertem egy jót a jó idööben, de sajnos megfájdult közben a bal térdem. Annyira, hogy akkor is fájt ha csak simán köröztem vele a pedálon, nem is nyomtam-húztam. Néha ki is kellett oldanom, és egylábaznom, jól meg is néztek, de legalább gyakoroltam a jobb lábammal a körkörös tekerést :)
Aztán észrevettem, hogy a bal lábam furcsán mozog tekerés közben. Lefelé egyenesen, de aztán a legalsó ponthoz közeledve elkezd a térdem kifele mozogni és szépen leír egy S görbét. Gondolom ez okozhatta a fájdalmat hosszú távon. Aztán állítottam a stoplin, és sokkal jobb, egyenesebb lett a mozgás, igaz figyeltem is rá, nem is fájt már annyira a tekerés.

Csak azért írom ezt ide, hogy vigyázzatok a helyes beállítással, nehogy úgy járjatok mint én.
Meg azért, hogy megkérdezzem lehet-e külön venni Specialized-féle Body Geometry talpbetétet? Ugye az éppen az ilyen nemkívánt mozgások kiküszöbölésére hivatott. Meg úgy általában aki ilyet használ milyen tapasztalatai vannak róla?

Hi regent!

Itt van elõttem a 2006-os specialized katalógus és szerintem csak cipõvel együtt kapod meg a BG-t, nem hiszem, hogy külön árusítanak talpbetétet, mert azt egy rosszabb...más márkájú cipõben is használhatnád....és aztán szuper lenne...ez már nem üzlet nekik..:)
Minél jobban fáj, annál jobban érzem, hogy élek!!!!.........Monti:)

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
A Pro Carbonomban is van gyárilag BG betét, személy szerint nagyon szeretem, meg a BG-s kesztyûket is. Igazából akkor veszem észre a hiányát, amikor a hosszúujjas Answer kesztyûmben vagyok, és nincs amin megtámaszthatnám a tenyerem szélét. Ja, hogy cipõ... szal maximálisan meg vagyok vele elégedve. :)

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

Meg azért, hogy megkérdezzem lehet-e külön venni Specialized-féle Body Geometry talpbetétet? Ugye az éppen az ilyen nemkívánt mozgások kiküszöbölésére hivatott. Meg úgy általában aki ilyet használ milyen tapasztalatai vannak róla?

nekem amikor meglett a Specko BG-s cipõm fájt a lábam néhány napig....
elõtte shimano túracipõ volt, amivel nem fájt még soha a térdem.
meg kell szokni, és remélem nem lesz vele több gondom

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

kezdo

kezdo

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Specialized-féle Body Geometry talpbetétet vagy ilyennel "szerelt" cipõt
használó véleményére én is kíváncsi lennék!

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts

Fazze Thez. Megis spd? Az 520 nekem bejott! Nem is tudom kitol van :)

akkor drága lett volna egy cipõ, és adósságtörlesztésre ment minden fityingem, most erre nincsen szükség már, megy minden zsé a bringára és a golfra.
és ki kell próbálnom:)
cipõ megvan, vagy egy sonoma vagy egy taho, a pedál kétséges.

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Van egy csomó profi oútis aki összevissza integet a térdével... Csak érdekesség. Ha jól emlékszem, Armstrong is.
Tudtommal a térdfájdalom akkor jön elõ, ha a stoplibeállítás nem hagyja a lábfejed abban a szögben állni, ami jó lenne a térdednek.

regent

regent

vendég

• fórumtag
  • 233 posts
Tegnap tekertem egy jót a jó idööben, de sajnos megfájdult közben a bal térdem. Annyira, hogy akkor is fájt ha csak simán köröztem vele a pedálon, nem is nyomtam-húztam. Néha ki is kellett oldanom, és egylábaznom, jól meg is néztek, de legalább gyakoroltam a jobb lábammal a körkörös tekerést :)
Aztán észrevettem, hogy a bal lábam furcsán mozog tekerés közben. Lefelé egyenesen, de aztán a legalsó ponthoz közeledve elkezd a térdem kifele mozogni és szépen leír egy S görbét. Gondolom ez okozhatta a fájdalmat hosszú távon. Aztán állítottam a stoplin, és sokkal jobb, egyenesebb lett a mozgás, igaz figyeltem is rá, nem is fájt már annyira a tekerés.

Csak azért írom ezt ide, hogy vigyázzatok a helyes beállítással, nehogy úgy járjatok mint én.

BCA

BCA

vendég

• fórumtag
  • 39 posts
Az 515-ömhöz gyárilag járt a mûanyag keret, de elég csirke cucc; Sima városi tekerésnél is nyeklik, az 5 centis szélesség is karcsú -billegõs, plusz induláskor persze mindig lentrõl kell fölimádkozni. Hátizsákban a helye és csak akkor vedd elõ, ha muszály, mert a gyakori felrakás megeszi.
Amúgy zsííír:)
A nyúl egy igazi jellem.
-Ott ül a fûben, de akkor sem szívja!

al01

al01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
Fazze Thez. Megis spd? Az 520 nekem bejott! Nem is tudom kitol van :)

egyelõre egy 520-as lesz, és ráteszek egy ilyen platformosító müanyag keretet.

Enyim Paripa

Excuses are like assholes... Everybody's got one, and they all stink

Let the people speak

left

left

vendég

• fórumtag
  • 170 posts

pont ma néztem a mallet c-t, annak is bõven kilóg a habverõje a platform fölé, ami logikus is mint minden más pedálnál is, hisz a cipõbõl épphgoy csak kilóg a stopli, így valahogy dokkolni kell.

Igen, valóban kilóg. De ha nem találsz bele a dokkolóba akkor sem csúszkál a lábad a pedálon. Emiatt biztonságosabb érzés még hagyományos cipõben is. Pláne ha a hosszabbik kezettel használod. Szerintem jó pedál, de nincs meg az a Shimano érzés használat közben;)

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
aki meg DH-hoz keres kereteset; Time v Eggbeater.
illetve a linkelt Shitmano vagy Wellgo WPD103, de SPD rendszer csak száraz idõben használva jó

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
erõátvitelt nem bír, ezt írom énis.

spd pedál keretnek is hívják:D

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
a platformosító mûanyag keretet valójában fényvisszaverõnek hívják, vigyázz vele, nem erre tervezték, csak ideig-óráig jelent megoldást!

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts

Tapasztalatom szerint a shimanó platformos- SPD pedálok ilyen felhasználásra nem az igaziak, mert a dokkoló felület kilóg a keret síkjából. Emiatt a sima cipõtalp csuszkál rajta és még a talpadat is nyomja. A malett c-nek nem lóg ki a dokkoló felülete, de a stoplija sokkal hamarabb elkopik. Nekem kb fél évet bírt a stopli.

pont ma néztem a mallet c-t, annak is bõven kilóg a habverõje a platform fölé, ami logikus is mint minden más pedálnál is, hisz a cipõbõl épphgoy csak kilóg a stopli, így valahogy dokkolni kell.

egyelõre egy 520-as lesz, és ráteszek egy ilyen platformosító müanyag keretet.

LóFarkas: ezt is írtam, hogy ettõl nem platform lesz, hanem csak a pedál eltalálását segíti.
tehát ideilenesen tesztként egy ilyen fog felkerülni a gépre, majd a 647-es a legszimpibb, ár érték arányban legjobbnak tünik.

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts

mivel az nem arra való, hisz nem platform a müanyag keret,csak segíti betalálni a spd mechanizmust. szóval lehet venni újabbat meg újabbat, de akkor inkább pedálcsere.

Ebbõl egy szót se értek...?

left

left

vendég

• fórumtag
  • 170 posts

Tudom, hogy nem lesz tökéletes megoldás. Egy olyan bringára kerül fel a pedál - ha találok megfelelõt - amit egyrészt én használnék második bringaként (SPD-vel) meg bátyám, aki viszont nem fog ilyennel bajlódni. Két garnitúra pedált nem szeretnék emiatt megvenni rá és cserélgetni asználat elõtt...

Tapasztalatom szerint a shimanó platformos- SPD pedálok ilyen felhasználásra nem az igaziak, mert a dokkoló felület kilóg a keret síkjából. Emiatt a sima cipõtalp csuszkál rajta és még a talpadat is nyomja. A malett c-nek nem lóg ki a dokkoló felülete, de a stoplija sokkal hamarabb elkopik. Nekem kb fél évet bírt a stopli.