Jópár évig kísérletezgettem a szervezetemmel, beleértve az extremitásokat is. Valószínűleg szerencsés lehetek, görcs a lámaimban az utóbbi 10 évben egyszer volt, mikor 2015-ben bemelegítés nélkül rámentem egy KOM-ra. Egyébként a tapering idászakban és versenyszezonban a MAX-effortok, KOM-ozások után is maximum fáradtságot érzek a lábaimban, a tipikus "izomlázat" már nem. Az csak télen van és/vagy konditerem után, de ott is csak akkor, ha kihagytam legalább 1.5-2 hét kondizást.
Nálam nagyon egyszerű egy versenyt megelőző és aznapi rutin is, valószínűleg ezért tűnik számomra a Dr. Mirkin-féle útmutatás is használhatónak. Persze a Mirkin-féle útmutatással ellentétben, versenyen nem kérdés, zselét fogyasztok, mert könnyen kezelhető a csomagolása, könnyen lenyelhető, nyilván ott nincsen sok értelme otthon készített étellel bíbelődni (bár nyilván nem lehetetlen, ha valakinek van rá ideje és hozzá türelme).
Leírom, mi vált be nekem, hátha fel tudtok használni belőle valamit. Minden ember más és másképp reagál mindenre, ezt azért nem árt fejben tartanotok, ami nekem működik, nem biztos, hogy nektek is.
Előző nap általánosságban szénhidrátban gazdag táplálkozás, verseny napján, rajt előtt legalább 3 órával étkezem csak és akkor már csak keveset (általában barna kenyér tisztán vagy hasonló).
Rajt előtt 2 perccel 1 zselé + Kálium magnéziummal (linket lásd alább), verseny közben óránként 1 koffeinmentes zselé, 2.5-3 óra után, vagy verseny utolsó órájára koffeines zselé. Ez kevesebb, mint az általános ajánlás, de nekem bőven elég volt eddig, ha többet vittem be, nem éreztem semmi különbséget.
Nagyon hűvös időben óránként fél kulacs tiszta víz, nagyon meleg időben óránként 1.5 vagy akár több, akár 2 (!) kulacsnyi víz és ennyi. Tavalyi dögmeleg osztrák XCM OB-n például úgy számoltam, legalább 5, de inkább 6 liter vizet ittam a (nekem) bő 4-órás verseny alatt.
Célba érve egy sonkás szendvics salátával, zöldséggel, esetleg egy fehérje-szelet és valamilyen édesség, de csak mert az mindig jól esik (+jutalom).
Nagyon meleg verseny előtti napon SiS Hydo pezsgőtablettával iszom meg legalább 2 kulacsnyit az egyébként bőségesen fogyasztott tiszta víz helyett (természetesen koffeinmenteset).
Zselékből 3 szezont mentem SiS termékekkel, a SiS nagyon bevált nekem. Tavaly volt verseny, ahol PowerBarral mentem és 2 másik termékkel is kísérleteztem, aztán szezon végére visszatértem SiS-re, nekem az a legjobb - persze nem vagyunk egyformák.
Kálium-sticks, DM-es: https://www.dm.hu/mi...0355570086.html
SiS Hydro pezsgőtabletta: https://www.nutridep...pezsgotablettak
zscs módosította - 2020. január 30. - 10:58