Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Alpok, Pireneusok, Kanári szig. és Andalúzia legszebb emelkedõi

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
3 hozzászólás a témában

#1
LawrenceDesign

LawrenceDesign

    vendég

  • fórumtag
  • 121 hozzászólás
Nagyon szépen köszönöm. Teljes és érthetõ válasz volt.
Igazából mondom irigykedés miatt volt az egész kíváncsiság. Én kétszer voltam hosszabb túrán, Szlovénia és Olaszország. Mindkettõ hasonló felfogással indult és lett kivitelezve. Egyszerûen, vonattal és repülõvel stb. Szóval hasonló módon gondolkodtunk mi is. És egyetértek veled hogy inkább egy jó útra költök mint állandóan olyan dolgokra aminek nincs értelme. :) A szabadidõt inkább szabadságra értettem de nyilván nem az érdekel hogy mit dolgozol. :) Nekem olyan 24 nap körüli szabim van de egyszerûen nem tudom úgy megoldani hogy mindet csak erre kivegyem :( Hát további sok sikert, utat és még rengeteg kilométert neked. Azért már azt most megbeszéltem unokaöcsémmel hogy az útjaid közül egyet kinézünk magunknak és megyünk :)
Kösz mindent!
-----------------------------------
"És olvastam, hogy az út a fontos, hogy soha ne legyen vége
De szerintem a cél is az útnak a része"

#2
gabriel1976

gabriel1976

    vendég

  • fórumtag
  • 140 hozzászólás
Szia !
Köszi és bocs a kései válaszért.
Nem vagyok titkolózás párti, de mire is lenne jó.
Az árak azért emelkedtek azóta, hogy elkezdtem anno 2000 táján az Alpokat járni. Anno 1995-1999 közt azt hiszem egy-egy két hetes Tátra túra 30.000-35000 Ft körül jött ki. Úgy rémlik. Nyugat felé persze drágább.

Volt amikor nagyjából kiszámoltam, hogy egy túra mennyibe kerül(t).
Tömören: szerintem a kezdetektõl 1,5 - 2 millió Ft között van valahol ami elment túrára. Nálam alapelv, olyan vagyok, hogy a szuper cuccok helyett a túrára költök. Van aki bringás cipõt, meg 8-9 kg-s bringát, meg legújabb felszereléseket veszi sok százezerért, én inkább választom a Pireneusokat vagy Andalúziát, Alpokat, egyebeket :) De azért a vadkempingbõl már kinõttem - kell az, hogy normális WC legyen, zuhanyzás, stb. ha persze nincs más lehetõség, akkor 1-1 éjre jöhet a vadkemping is.

(Épp a minap privátban kaptam egy "beszólást", mert X helyen egy megjegyzésembõl sütött, hogy uncsi már a szponzorált túráknál a szokásos szlogen, hogy a békét, meg ezt-azt hirdetik. Lehet mondani, hogy kell hozzá szerencse, hogy ki milyen fizetést nyújtó munkát végez, de tõlem távol áll bármilyen szponzorpénzbõl (akár ha cuccban is nyilvánul is meg ) való túrázás.) Ahogy fizikálisan is megvan, hogy mi kell ahhoz, hogy büszke lehessen az ember egy teljesítményre, a finanszírozási oldaláról is ezt gondolom. Más pénzébõl nem nagy etwas túrázni.

2007 óta repülök a túrák kiindulópontjára, így az elég jelentõs részét teszi ki a ktgvetésnek. Van aki legszívesebben úgy méri össze magát a másikkal, hogy nem számít, hogy õ 5 hét szabira is elmehet és azalatt gyûjthet hegyeket, nézhet tájakat, míg másnak max 3 hét jut. Én úgy vélem, hogy ahol már kerekeztem egyszer, vagy többször, minek újra ugyanazokat a völgyeket hegyeket végigtekerni csak azért, hogy eljussak a messzebbi részre, így célszerû a repülõ. Idõt lehet (és kell is) vele spórolni. Az idõ viszont pénz.
Kedvedért utánanéztem a 2010 óta történt repüléseim árainak: hozzá kell tennem, hogy én nem fél évvel foglalom a repjegyet, akkor még nincs rá módom, így vmivel drágább, mintha már januárban tenném.
Milanóba Bécsbõl 20-40 eFt az út bringával, Nizzába egyszer 100 EUR körül volt, Barcelónából 200 EUR, Malaga is ekörül volt tavaly.
A kemping naponta 8-12 EUR, de néha drágább, elvétve olcsóbb (Franciao-ban olcsóbb). Emellé jön a kaja ktg-e (néha eszem croissont, joghurtot is), il. kisebb dolgok, mint ha pl. veszek magamnak emlékbe valami mezt (pl. tavaly a Monte Grappa challenge után, vagy mást + ajándékok hazaiaknak, máskor marathonok nevezési díja, stb. Néha ahol már jártam, vonatot is igénybe vettem, Svájcban pl az nagyon drága.
Lényeg: az Andalúz túra szerintem 200 eFt körül / fölött lehetett, a Kanári szigeteki 2 hét - úgy rémlik - a repülõút + pár égi házban töltött éj + két sziget közti hajóút miatt kb. 300 eFt volt. saccolom, de semennyi vonattal 3 hét Alpok kijöhet kb. 150 eFt-ból. Ha háztól házig mennék, akkor 3 hét Alpok akár beleférhet 100.000 Ft-ba is, csak már bejárt utakat lehet kénytelen bejárni újak helyett - az nem vonz.

Lawrence, azt is kérdezted, mennyi idõt emésztettek fel...
Sok éve minden évben legalább három hetet azért tekertem külföldön, 2011-ben azt hiszem mindenestül talán 38 napot bringáztam a határokon kívül. Persze ezen kívül idõ megy el a tervezéssel (kempingek kinézése, néha foglalás), infógyûjtéssel (mivel pár éve vadásztam az Alpok és Pireneusok összes 2000m fölé vezetõ aszfaltos útját és ehhez igyekeztem a legprecízebben utánanézni mindennek, a szinte csak helyiek által ismerteket is megtalálni.... - sikerült is :) ), majd utána túraírás, videóvágás: sok idõ. Utóbbi jóval több, mint maga a túra, ezért is akartam már erõsen visszább venni belõle. Erre már 2011 végén is készültem, de végül a tavalyi év végével már tényleg máshogy nézek a következõ évek elé. (Most még videós elmaradásokat "hozok be": minél több 2000-es útról ill. a kifejezetten szépekrõl legyen fent videó)

Hogy lehetett munka mellett beosztani idõt, pénzt ? - kérdezed.
Utóbbihoz csak annyit, hogy (persze számít, hogy az ember mennyit tud félretenni) van aki tárgyakra költi a pénzét, van aki élményekre. Én az utóbbiakhoz tartozom, más tészta pl. az idén rám váró házelújítás. :)
Idõt beosztani: ehhez kapcsolódik, amire elõbb céloztam: a túratervezés (+ edzés sem árt) utolsó 1-2 hónapjában azért kevés idõm volt másra, túra után pedig a túraírás, videóvágások vitték el a szabadidõ nagy részét. Videóvágásnál számít, hogy az ember alázenésíti-e, kivagdos belõle részeket, hogy élvezetesebb legyen, vagy csak simán feltölti (utóbbival sok órát lehetne megspórolni, de az nem az én stílusom, na meg az Alpok, Pireneusok összes 2000m feletti aszfaltos útjáról lévén szó, mivel több tucatról nem volt még videó a világhálón, értelemszerûen angolul is feliratoztam + a külföldieknek nem lenne túl élvezetes a sok magyar duma, bár attól függetlenül is teszek idõnként zenét a csönd vagy beszéd helyére).

Mindenre választ adtam, Lawrence ?

A 2000-esek listája, videólinkjei : Kerékpárral leküzdött hágók, emelkedõk listája - passes, cols, col, pass, saddle, Galibier, Izoard, Iseran, Sustenpass, Gottardo, Gotthard, Splügenpass, Mortirolo, Vars, Lautaret, Croix de Fer, Fauniera, Nivolet

üdv:
gyorgyigabor.hu



Nadejóóó beírtam amit akartam erre kitörlõdött :(

Szóóóval ..

Szia!

Eszméletlen olvasni ezeket és nagyon irigyellek. Gyönyörû helyeken járhattál! Felteszek egy kérdést ami lehet kicsit személyes vagy pofátlan :) de tényleg csak a kíváncsiság hajt és az információhiány! :) max nem válaszolsz :)
Mennyi idõt és pénzt emésztettek fel ezek a túrák? Hogy tudtad beosztani munka mellett az idõt és persze a pénzt is? Elõre is köszönöm ha válaszolsz!

Ja és gratula !!!



#3
LawrenceDesign

LawrenceDesign

    vendég

  • fórumtag
  • 121 hozzászólás
Nadejóóó beírtam amit akartam erre kitörlõdött :(

Szóóóval ..

Szia!

Eszméletlen olvasni ezeket és nagyon irigyellek. Gyönyörû helyeken járhattál! Felteszek egy kérdést ami lehet kicsit személyes vagy pofátlan :) de tényleg csak a kíváncsiság hajt és az információhiány! :) max nem válaszolsz :)
Mennyi idõt és pénzt emésztettek fel ezek a túrák? Hogy tudtad beosztani munka mellett az idõt és persze a pénzt is? Elõre is köszönöm ha válaszolsz!

Ja és gratula !!!
-----------------------------------
"És olvastam, hogy az út a fontos, hogy soha ne legyen vége
De szerintem a cél is az útnak a része"

#4
gabriel1976

gabriel1976

    vendég

  • fórumtag
  • 140 hozzászólás
Sziasztok !

Bár érdeklõdés korábban is volt, de most el is jött az ideje, hogy összeállítsam az Alpok, Pireneusok, Kanári szigetek és Andalúzia (azaz azon helyek, hegységek, amelyek emelkedõs részeit meglehetõsen bejártam, feltérképeztem) legszebb kaptatóit bemutató gyûjteményt: saját videóimmal, fotókkal, rövid bemutatással és térképpel.
A nevezett helyeken össz. 32-33000 km-t tekertem és több-százezer méter szintemelkedést gyûjtöttem; az elsõ három hely összes 2000m fölötti útjára feljutva adódott a lista összeállítás idõszerûsége :)
Mivel persze fõként a magas emelkedõkre fókuszáltam (de azért kisebbeken is jártam), így a legszebbeket, legélvezetesebbeket is fõként azokból válogattam - egy-két kivételtõl eltekintve. Természetesen biztosan vannak olyan utak, amit én sem ismerek és szép lehet; szívesen veszem (gondolom mindenki így van ezzel), ha azt más mutatja be, illetve értelemszerûen az idõjárás is befolyásolja, hogy az ember mennyire tekint egy emelkedõt csodásnak (pl. a Sustenpass gyönyörû lehet, de nekem néhány fokban, felhõben, esõben nem ezt az arcát mutatta)
Nem határoztam meg, hogy hány kaptatóból álljon a lista: végigtekintettem emelkedõimet és amelyekrõl úgy véltem, hogy igazán szép, az felkerült az alábbi linkre. Kb. a fele sokak által jól ismert emelkedõ, másik részüket viszont kevés információval rendelkezõ, kevesek által ismert hegyi utak.
Legalább 2 részletben mutatom be, de nem kizárt, hogy célszerû lesz a maradékot is inkább két oldalra feltenni.
Az elsõ rész itt található; ebbe is válogattam bele ismert és kevéssé ismert utakat.
Györgyi Gábor: Legszebb emelkedõk az Alpokban, Pireneusokban, Kanári szigeteken és Andalúziában

Az alábbiak tekinthetõek meg az 1. részben:
- Roque de los Muchachos (2426 m) - La Palma
- Teide fennsík (kb. 2300 m) - Tenerife
- Pico Veleta (3396 m) - Andalúzia, Spanyolország
a továbbiak nem sorrendben:
- Colle Nivolet (2612 m) - ÉNY Olaszország
- Grossglocknerút (2505 - 2571 m) - Ausztria
- Passo dello Stelvio (2760 m) - Olaszország
- Presa l'lauset (2197 m) - Pireneusok
- Col de l'Iseran (2770 m) - Francia Alpok
- Cime de la Bonette (2802 m) - Francia Alpok
- Mangart út (2055 m) - Szlovénia
- Männlichen (2229 m) - Közép-Svájc
- Oberläger (2025 m) - Közép-Svájc (Männlichen szomszédja)
- Diga Finstertal (2350 m) - Ausztria, Tirol

A folytatásban sorra kerülõk pedig ezek lesznek (direkt szépség-sorrend nélkül):
Bettmeralp (2040 m), Kaunertal (2750 m) Col du Galibier (2645 m) , Tauernmoos See (2088m) , aztán a kerékpárosok Mekkája, a Mont Ventoux (1909 m), Passo Scimfuss (2242 m), Passo Gardena (2121 m), Plan du Lac (2362-64 m) , Col du Tourmalet (2115 m) - Pireneusok , El Collado del Fanlo (1383 m) - Pireneusok , Rifugio Auronzó - Tre Cime / Drei Zinnen di Lavaredo (2350 m), Rifugio Bosi / Monte Piana (2205 m) és a Penegal (1737 m). Ennyi, hacsak nem jut még eszembe valami, hogy a listán a helye.... :)

A folytatás esetében is mindegyikhez videó is tartozik majd. :)

Üdv és jó szórakozást!
(a 2000-es emelkedõlista a videólinkekkel: Kerékpárral leküzdött hágók, emelkedõk listája - passes, cols, col, pass, saddle, Galibier, Izoard, Iseran, Sustenpass, Gottardo, Gotthard, Splügenpass, Mortirolo, Vars, Lautaret, Croix de Fer, Fauniera, Nivolet )
Gábor