Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

országúti 2x10 -> monti 2x10

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
2 hozzászólás a témában

#1
bvr

bvr

    vendég

  • fórumtag
  • 19 hozzászólás
Ok, köszi!

#2
MJani01

MJani01

    maximus

  • fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
http://forum.bikemag...monoblokk-2999/

Itt tedd fel a kérdésedet, ezt zárni fogják.


A sebesség mindent megold.

 


#3
bvr

bvr

    vendég

  • fórumtag
  • 19 hozzászólás
Sziasztok!

Mivel szinte mindig úton tekerek, egy jó ideje már nézegetem a Merida Speeder T5-öt:

SPEEDER T5 - Fitness Bike - Merida Bikes International

Viszont ez az országúti áttételezés (elöl 50-34, hátul 11-25) számomra kihasználhatatlanul soknak tûnik, mert nem repesztek 50-60-nal mint a Tour sík szakaszain, ellenben elég sokat tekerek emelkedõkön és hát nem vagyok épp egy kategória az országúti hegyimenõkkel sem, viszont a 2x10 nagyon szimpatikus (kevesebb átfedés a fokozatokban, és az elsõ váltót jóval kevesebbet kellene használni) Sokáig nem volt ötletem, aztán ahogy olvastam itt a bikemag-on az egyik 29"er MTB tesztjét, láttam hogy ott is 2x10 van, viszont MTB áttételezéssel, úgyhogy kicsit rákerestem a témára. Találtam is olyan cikket, ami jól összefoglalja táblázatosan a szokásos áttételeket és arányokat, amibõl azt szûrtem le, hogy nekem valami olyasmi kellene, hogy elöl 44-29, hátul pedig felmegy a kazetta 34-ig, így ha az emelkedõn kell, akár 0,85-ös áttétel is elérhetõ.

Elvi szinten beszéltem már olyan üzlettel, ahol vállanák, hogy úgy tudom megvenni a Speedert, hogy átalakítják a bringát és az új alkatrészek árába beszámítják majd a gyárilag rajta lévõket. Viszont nem ismerem túl jól az alkatrészeket, ezért hozzátok fordulnék javaslatokért. A szempontjaim a következõek lennének (a fontosabbaktól indulva)

- minõségben feleljen meg a teljes bringának

- árát tekintve nagyjából feleljen meg a meglévõ FSA Gossamer 50-34 MegaExo lánckeréknek és a Shimano CS-5700 11-25 kazettának.

- ami ugyan kevésbé fontos, de mivel ez egy szép bringa (legalábbis nekem tetszik... :) ) , én ha lehet szeretném megõrizni a lánckerekek filigránságát. Pl. a Middleburn-nek találtam hasonló karakterû lánckerekeit (a nagykerék lehet fekete, a belsõ pedig fényes, további kis optikai tuning (persze a cikkben írták is, hogy a 3 pontos rögzítéssel romlik az erõátvitel merevsége - nincs összehasonlítási alapom, nem tudom ez mennyit számít egy sima "élmény-biciklizésnél" és nem versenykörülmények között) Na mindegy is, ez csak amolyan bónusz-szempont.

Ha a 2x10 helyett a fenti szempontok figyelembevételével elõnyösebb lenne a 2x9 (mert mittudomén jóval kedvezõbb árú, nagyobb a választék, stb), akkor errõl persze meggyõzhetõ vagyok.

Még két kérdés:

- remélem nem hülyeség egyáltalán a kérdésem... :) Azaz a váz képes fogadni MTB-s hajtómûveket is (ilyen szinten sosem fogallkoztam még alkatrészekkel, nem tudom milyenek a szabványok és eltérések)

- a specifikációban szereplõ váltókarokat is cseréni kell ilyenkor, vagy azok az újjal is el fognak boldogulni?

Elõre is köszönöm a konkrét típus-javaslatokat,

üdv,

V