Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

XII. Specialized Maraton | Szilvásvárad

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3191 hozzászólás a témában

kzkvh2

kzkvh2

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás

... Konkrétan a váltókarok mélyebb tisztítása érdekelne. Valahol azt olvastam, hogy a Rapidfire váltókarokba nem kell semmit fújkálni, olajozni, de igazából nem értek a szerelésükhöz. Úgy néz ki, hogy mûködnek, pedig kaptak sarat rendesen...

Már többször szedtem szét XT váltókart, legutóbb amikor XTR-esítettem
Nem kell karban tartani, nagyszerû de egyszerû szerkezet. Könnyû szétszerelni, Te is megnézheted, hogy milyen állapotban van belül. A múlt hétvége nem okozott semmi gondot, mûködnek mintha újak lennének.

Dremar

Dremar

vendég

• fórumtag
  • 21 hozzászólás

nekem nem XT van de pl váltót letakarítod tisztára, aztán csapoknál a forgáspontokon kis TF2 -t szoktam hagyni hogy beszivárogjon
meg a rugóhoz valami minimális kenés, hogy ne csont szárazon kapaszkodjon. görgõkre ránézni viszont alap.

Köszönöm a tanácsot! A váltó takarításával megvagyok, jó sok dzsúz jött ki a görgõkbõl. Konkrétan a váltókarok mélyebb tisztítása érdekelne. Valahol azt olvastam, hogy a Rapidfire váltókarokba nem kell semmit fújkálni, olajozni, de igazából nem értek a szerelésükhöz. Úgy néz ki, hogy mûködnek, pedig kaptak sarat rendesen.
A bowdenezés, fékbetét szorult cserére, de ez már úgy is aktuális volt....

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás
Folytassuk a témát itt: http://forum.bikemag...98/#post1197811
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Ez egy kicsit szerintem félrement cimbi. :)

Carpchaser

Carpchaser

vendég

• fórumtag
  • 15 hozzászólás

Kb. ezresbõl kijön a javítás, de ilyen kis mennyiséget nem fogsz kapni.
Henn Péter Gergely

Üvegszálat semmi szín alatt nem ajánlom. Oda.

Egyetértek, de ki is egészíteném. A kompozit technológia legnagyobb hátránya, hogy ritkán észrevehetõ a sérülés, a merõleges igénybevételnek kevésbbé ellenálló mint az alumínium és a sérülés (ha megütötték) ritkán észrevehetõ, gondolok itt akár a rétegfelválásra is. A repiparban erre a kopogtatásos ellenõrzést alkalmazzák, gyönyörûen lehet hallani az eltérést. Viszont. Javítani nem igazán lehet, ezért is vannak nagy gondban a repülõgépgyártók. A kompozit gépek készülnek, de ha sérülés éri a szerkezetet, akkor az kukapozitív, komplett részegység csere. (Fejlesztés alatt van a Lufthansa Technik által egy technológia, ami úgy mûködik, hogy vesznek egy hõforrást és hõkamerával nézik, a hõ áramlását az anyagban, így a hiba szépen kimutatható. Nem untatok senkit, utána lehet olvasni neten) Éppen ezért, véleményem szerint, szerkezeti sérülés esetén, toldozás foltozás lehetséges, de a szerkezet integritását és szilárdságát egy ilyen sérülés jelentõs mértékben csökkenti. Ezért a karbont érdemes jobban védeni, fõleg ahol kõfelverõdés érheti (alsóvázcsõ ide pl vázsárvédõ), mert amíg az alumínium behorpad, addig a karbon betörik, vagy rosszabb esetben rejtve marad a sérülés és nem is tudunk róla... Kényes és drága dolog ez a karbonozás... Mondvacsinált divatnak tartom a gyártók részérõl, hogy pezsgésben tartsák a piacot, de kérlek ne kövezzetek meg ezért. A Rose például gyárt olyan bringákat, amelyek aluvázasok, mégis könnyebbek mint a konkurencia karbonvázasai. Kérdés akkor, hogy hol van a karbon elõnye? És akkor még nem beszéltünk a szigorú nyomatékrahúzásról, spéci karbonpasztákról... Ahhoz, hogy teljes értékû javítást és ezáltal egy az eredetivel megegyezõ tulajdonságú vázat kapjatok, a sérülés körüli kétkomponensû epoxigyantát újra folyékony állapotba kellene hozni, hogy a szálak tökéletes beágyazása megoldható legyen. Ez viszont nem lehetséges, mert a gyanta azonnal kiégne, de ha még találnának rá megoldást, a kötésszilárdságot a 0-ig lerombolnák. Ergo a "javítás" csak egy egyszerû szépségtapasz az említett karbonvázakon, erõsebb nem igazán lesz tõle a szerkezet. Környezeti behatásokkal szemben való igaz, hogy véd, a gyantát amúgy is védeni kell a besugárzás és a környezeti behatásokkal szemben. Erre pedig nagyon jó a foltozás + lakkréteg. Én azért maradok az aluváznál:)

turbocfh

turbocfh

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Igazán kellemes kis maraton volt, életemben se fáztam még ennyire :( De legalább megtanít küzdeni... Ja és arra is jó volt, hogy 68km alatt elpusztítsam mindkét fékbetétem :)
Mindenkinek gratula aki végigküzdötte.

Fifty

Fifty

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás
nekem nem XT van de pl váltót letakarítod tisztára, aztán csapoknál a forgáspontokon kis TF2 -t szoktam hagyni hogy beszivárogjon
meg a rugóhoz valami minimális kenés, hogy ne csont szárazon kapaszkodjon. görgõkre ránézni viszont alap.

Hú, ez egy nagyon jó kis verseny volt. Úgy néz ki, hogy jelentõsebb amortizáció nélkül megúsztam a középtávot. A keró tisztogatása nem maradt el, tegnap kb 5 órát szöszmötöltem vele néhány (a végére megöresedett) sörösüveg társaságában....:)
Az szeretném kérdezni a szakértõktõl, hogy a váltókarokat (XT) egy ilyen sarazás után szét szoktátok-e szedni, tisztítani, illetve kell e beléjük nyomni valami kenõanyagot (WD40, TF2 teflonos....)?
Köszönöm a válaszokat, és gratulálok mindenkinek aki elindult ebben az idõjárásban is!!!

Dremar

Dremar

vendég

• fórumtag
  • 21 hozzászólás
Hú, ez egy nagyon jó kis verseny volt. Úgy néz ki, hogy jelentõsebb amortizáció nélkül megúsztam a középtávot. A keró tisztogatása nem maradt el, tegnap kb 5 órát szöszmötöltem vele néhány (a végére megöresedett) sörösüveg társaságában....:)
Az szeretném kérdezni a szakértõktõl, hogy a váltókarokat (XT) egy ilyen sarazás után szét szoktátok-e szedni, tisztítani, illetve kell e beléjük nyomni valami kenõanyagot (WD40, TF2 teflonos....)?
Köszönöm a válaszokat, és gratulálok mindenkinek aki elindult ebben az idõjárásban is!!!

LGee

LGee

vendég

• fórumtag
  • 106 hozzászólás
Ha valakinek van kidobasra itelt beallt/beazott kozepcsapagya, adja nekem! Elsosorban Shimano Hollowtech II vagy kompatibilis darabok erdekelnek, alkatresznek kellene. Koszi.

ps. persze szivesen fizetek is erte allapottol fuggoen

LGee

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás

De most lehet érdemes lenne keresnem valami mûhelyt (bár nem túl nagy a sérülés), 1-2 hónapja az apróban láttam valakit, hogy hirdeti magát, karbonvázat javít.

Kb. ezresbõl kijön a javítás, de ilyen kis mennyiséget nem fogsz kapni.
Henn Péter Gergely

Üvegszálat semmi szín alatt nem ajánlom. Oda.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

Fifty

Fifty

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás
szerintem üvegszállal is javítható...lehet kapni üvegszáll lapokat..kb mint a WC papír kockák és epoxival átitatod, betekered a sérült részt (így kicsit még szerkezetileg is javít a helyzeten)...persze ez a verzió lehet nem fér el helyigény tekintetében, a lánctányérok miatt

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Én kukázom, de remélem utoljára, mert más rendszert fogok berakni a jövõben. Elég olcsón vettem õket, kb. 4000 volt darabja, pont letojom, hogy évi kettõ elfogy. A láncvillára én PET palackot ragasztok, brutál jól védi. Ha a karbon kilyukadt, hogy javítod?

Az tényleg jó ár s már annyi, hogy a franc sem kínlódik a szerelgetéssel, inkább csere.
A karbon váz kapcsán: igazából túlzás javításnak írnom. Legutóbbi láncvilla sérülésnél egy vastagabb petpalackból kivágott darabot ragasztottam a sérülésre s minderre UV-álló, vastag áttetszõ ragasztószalagot tettem, hogy biztosan víz- és problémamentes maradjon. De most lehet érdemes lenne keresnem valami mûhelyt (bár nem túl nagy a sérülés), 1-2 hónapja az apróban láttam valakit, hogy hirdeti magát, karbonvázat javít.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

PressFittel tudtál kezdeni valamit, vagy kuka ilyenkor? (Úgy értem, a "nem hivatalos" instrukciók alapján szerelhetõ, mint a hagyományos HT2 csapágyak?) Rendelek egy újat, mellette megpróbálom szétkapni ezt a beázottat, rosszabb úgysem lehet! :)

Én kukázom, de remélem utoljára, mert más rendszert fogok berakni a jövõben. Elég olcsón vettem õket, kb. 4000 volt darabja, pont letojom, hogy évi kettõ elfogy. A láncvillára én PET palackot ragasztok, brutál jól védi. Ha a karbon kilyukadt, hogy javítod?
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
Ezért nem volt hátsó fékem (két érdekes kép)

Index Fórum

Fifty

Fifty

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás
ma csaptam egy karbantartós napot, ami megadta magát az a monoblokk, persze tegyükhozzá hogy valami csingcsung 'márka' mert itt volt fölösben mikor épült a kecske. és bizony 4 évet futott már, de mivel csak buta négyszög-tengely két ipari csapággyal, lesz vagy kemény 1500 HUF hogy átüssek rá méretazonosakat. ezenkívül a hátsó fékbovden lett szutykos annyira hogy utolsó fél centin már nem húzta vissza a fékkart a rendszer..köptem 3 csepp kenést a bovdenházba és annyi.

Carpchaser

Carpchaser

vendég

• fórumtag
  • 15 hozzászólás

Több mint egy éven keresztül, minden hónapban megrendeltem egy-egy alkatrészt, éppen ami jó áron volt és meg is tudtam venni, nagyon ritkán dobom el a vasat, szinte karcmentes, tökéletes állapotban van, sehol egy horzsolás, akár vitrin kerékpár is lehetne állapot alapján, senki nem mondta, hogy nem vigyázok rá! De nem pont azért vesszük, hogy felfelé-lefelé, ahogy fejlõdünk egyre gyorsabbak legyünk, idõjárási körülményektõl függetlenül? Akinek nem inge, ne vegye magára, de ha valaki áron alul el tudja adni pl. a vázát, mert mondjuk 3 éves és a legújabbnak tetszik a festése, formája, különben is a tesztek alapján hiperszuper merev, legalább 1 percet hozz majd középtávon, akkor nehogy már egy tökéletesen bevált 5ezer forintos láncot ne tudjon venni két-három saras verseny után :D .....

Jogos :)

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Nekem 2. szezonját tapossa az XTC, 4 helyen van sérülve már a karbon a vázon (nem a lakk), s megy, 3. középcsapágy, s megy, nagy baj most sem volt vele, beázott a press-fit, ezzel jár, csókolom, s kicsit megkopott a hátsó fékpofa (azt amúgy is cseréltem volna). Bowdenbõl meg idegesítõen recseg a Nokon, de hogy nem ázik be, az is fix. :)

PressFittel tudtál kezdeni valamit, vagy kuka ilyenkor? (Úgy értem, a "nem hivatalos" instrukciók alapján szerelhetõ, mint a hagyományos HT2 csapágyak?) Rendelek egy újat, mellette megpróbálom szétkapni ezt a beázottat, rosszabb úgysem lehet! :)
Láncvillámnál szintén zenész, a sok láncfelkapástól kilyukadt a karbon. Sajnos most kapott vizet gazdagon, sebaj, csak ki kell szárogatnom és vízmentesre javítgatnom és kész. Az iszonyat mennyiségû sár nekem még mindig a bringán pózol:), de úgy fest, egyelõre nincs más bajom, kormánycsapágyat csak zsírozni kell meg a villát kitisztítani, azt' jóvan. :) Holnap este lehet megyek vele esõben egy edzõkört meló után, meg lesz a mosás is, csókolom. :D
(Hétvégén úgyis atomjaira szedem)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Nekem 2. szezonját tapossa az XTC, 4 helyen van sérülve már a karbon a vázon (nem a lakk), s megy, 3. középcsapágy, s megy, nagy baj most sem volt vele, beázott a press-fit, ezzel jár, csókolom, s kicsit megkopott a hátsó fékpofa (azt amúgy is cseréltem volna). Bowdenbõl meg idegesítõen recseg a Nokon, de hogy nem ázik be, az is fix. :)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Sengakov

Sengakov

törzsvendég

• fórumtag
  • 476 hozzászólás

Én se vagyok egy gazdag hülyegyerek, 4 év alatt raktam össze azt ami most van szépen egyesével, éppen ami... De nem arra való ez a gép, hogy versenyen finomkodjak vele. Pont azért versenyzõs mtb, hogy versenyen a maximumot ki tudjam hozni belõle. Az igaz, hogy utána igényli a törõdést, de egy F1-es autót, vagy rally kocsit, avgy bármit minden versó után atomjaira szednek. :)

hétköznapokra meg ott van az edzõgép, ami szép lassan lecserélt elhasznált alkatrészekbõl megszületik, esetleg egy pár éves használt virsligumis! :)

Azért abba a 4 évbe belejátszott hogy törted a vázakat mint más a ropit :)

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Sok mindenben igazad, de kíváncsi lennék rá, hogyha alattad lenne egy S-Works, amire évekig gyûjtögettél, vajon szétszednéd-e apró darabjaira és ütnéd, vágnád-e avagy próbálnál vigyázni rá a lehetõ legjobban? :)

S-Works-öm van, szedd szét nyugodtan apró darabjaira és rá fogsz jönni nincs ebben sem semmi misztikum, csak misztifikálják, fém-mûanyag-csavarok, ennyi. Lehet vitrinben tartani és gyönyörködni benne, de alapvetõen használati tárgy, ha kopik sérül a festés nem örül az ember, de ez van, a tekerés az élvezet vele! :)