Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

XII. Specialized Maraton | Szilvásvárad

- - - - -

 • Lépj be és szólj hozzá
3176 hozzászólás a témában

#1
jatson2

jatson2

  újonc

 • fórumtag
 • 4 hozzászólás

Sziasztok,

 

 

Szilvás nevezés eladó, 6000 Ft.

Csak május 5-ig lehet átnevezni (díjmentesen), utána már egyáltalán nem.

 

tmobile ötvenhat 743 ötven

 #2
embé

embé

  fórumtag

 • fórumtag
 • 51 hozzászólás

2019. május 26. XVIII. Specialized Maraton Szilvásvárad

:)

http://www.szilvasva.../page/index.php#3
Pettersson

Pettersson

  újonc

 • fórumtag
 • 10 hozzászólás

Szeptember végén lehet esetlegesen friss infó. Úgy tudom, hogy akkor lesz Top Maraton rendezői - évzáró értekezlet. Akkor talán okosabbak leszünk.#4
Spirite

Spirite

  vendég

 • fórumtag
 • 127 hozzászólás

És a visszaszámláló sem megy a honlapjukon, hogy hány nap van még a következő versenyig, pedig eddig volt...#5
SWirl

SWirl

  vendég

 • fórumtag
 • 124 hozzászólás

Sziasztok!

Mi igaz abból, hogy nem lesz több Szilvás Marci?

Én is hallottam most olyat áttételesen, hogy Speci és önkormányzat kihátrálhat.#6
Pettersson

Pettersson

  újonc

 • fórumtag
 • 10 hozzászólás
Sziasztok!

Mi igaz abból, hogy nem lesz több Szilvás Marci? 😶😣😣

#7
apapp

apapp

  vendég

 • fórumtag
 • 32 hozzászólás

https://index.hu/bel...atoni_strandon/#8
Fifty

Fifty

  vendég

 • fórumtag
 • 23 hozzászólás

Durvább még nem volt, (középről beszélek) szerintem, amikor eleve esik úgy öltözik az ember, ha van egy csepp esze, de hogy sanszos egy nyári zápor ami eleve meleg, és erre lesz egy 3/4 órás felhőszakadás jéggel és 5 fokkal, na az,  kicsit más. Félre értés ne essék, nincs nekem ezzel semmi bajom, engem annyira nem zavart, még a jégnek is tudtam örülni, mármint annak, hogy csak borsónyi méretű esett, ha dió méretű lett volna, na akkor nem tudom mi van.

Ahogy írtam, az öltözék is mindenkinek legyen saját tapasztalataként megválasztva. Engem jobban zavar az elázott ruha, mint a kevés, közép/hosszú távon már biztos gázabb ha sokáig kapod, röviden egy-két óra belefér, mert mindjárt itt a vége, de ha még van hátra 40-50-70 km persze hogy más a helyzet. Ha valaki fázik öltözzön fel, nem röhögünk azon sem, mikor 30 fokban hosszú mez van valakin, sőt elég sokan szoktak komplett hosszú öltözékben menni. Amúgy diónyi jégről annyit, hogy az fáj. Túra során elkapott egy puszta közepén...olyan erővel esett, hogy lábon/karon széttört szóval jó hogy volt sisak is éppen. A fura ezzel kapcsolatban annyi, hogy elvileg az egész ország fedve van jégágyúval ;)#9
gaboca1

gaboca1

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 2.303 hozzászólás

Szilváson volt már ennél szarabb idő is, mikor eleve esőben kezdtük és a pálya felső részén volt +4 fok, ami menetszéllel együtt igencsak didergős...igazából a leejtő fázós, ahol nem teker bele az ember, ott hűl vissza kicsit, de mászásnál nem fáztam. A rajtnál meleg cuccban álltam be (pulóver, bő nadrág) és mikor fújták a párperces figyelmeztetést lekaptam minden feleslegest. Az, hogy X százalék esély van egy durvább eseményre, míg nem 100% addig az a kevés is bejöhet és megúszhatjuk. Most a 60% bejött...máskor 80% valószínűségnél sem volt egy csepp eső sem. Szóval ilyesmin kár gondolkozni. Mindenki vigyázzon magára és döntsön saját belátása szerint.

Durvább még nem volt, (középről beszélek) szerintem, amikor eleve esik úgy öltözik az ember, ha van egy csepp esze, de hogy sanszos egy nyári zápor ami eleve meleg, és erre lesz egy 3/4 órás felhőszakadás jéggel és 5 fokkal, na az,  kicsit más. Félre értés ne essék, nincs nekem ezzel semmi bajom, engem annyira nem zavart, még a jégnek is tudtam örülni, mármint annak, hogy csak borsónyi méretű esett, ha dió méretű lett volna, na akkor nem tudom mi van.#10
Fifty

Fifty

  vendég

 • fórumtag
 • 23 hozzászólás

Srácok!

 

Csak egy kérdés egy rövidestől, amikor állsz bent a rajtban, a pulzusod kezd felmenni és mondjuk bemondja a hangos, hogy vihar készül, akkor mit tesztek? Kiálltok, gyorsan kértek egy kabátot, vagy nyomni fogjátok mint süket a csengőt?

 

Aztán mi van akkor, ha mondjuk lószar sem lett volna és te meg kiszállsz még a rajt előtt? Szóval nehéz kérdés ez. Emlékezetes volt.

Szilváson volt már ennél szarabb idő is, mikor eleve esőben kezdtük és a pálya felső részén volt +4 fok, ami menetszéllel együtt igencsak didergős...igazából a leejtő fázós, ahol nem teker bele az ember, ott hűl vissza kicsit, de mászásnál nem fáztam. A rajtnál meleg cuccban álltam be (pulóver, bő nadrág) és mikor fújták a párperces figyelmeztetést lekaptam minden feleslegest. Az, hogy X százalék esély van egy durvább eseményre, míg nem 100% addig az a kevés is bejöhet és megúszhatjuk. Most a 60% bejött...máskor 80% valószínűségnél sem volt egy csepp eső sem. Szóval ilyesmin kár gondolkozni. Mindenki vigyázzon magára és döntsön saját belátása szerint.#11
Pettersson

Pettersson

  újonc

 • fórumtag
 • 10 hozzászólás

Srácok!

 

Csak egy kérdés egy rövidestől, amikor állsz bent a rajtban, a pulzusod kezd felmenni és mondjuk bemondja a hangos, hogy vihar készül, akkor mit tesztek? Kiálltok, gyorsan kértek egy kabátot, vagy nyomni fogjátok mint süket a csengőt?

 

Aztán mi van akkor, ha mondjuk lószar sem lett volna és te meg kiszállsz még a rajt előtt? Szóval nehéz kérdés ez. Emlékezetes volt.#12
Fifty

Fifty

  vendég

 • fórumtag
 • 23 hozzászólás

Én is rövidezek, az itt olvasottak szerint kb pont a felhővel haladtam, mert az első meredek kaptatónál még örültem, hogy van pár csepp eső (akkor még tényleg annyi volt), legalább elveri a port meg nem fővök meg a levemben...utána jött az első rövid leejtő és onnantól végig vert az eső, hol jobban, hol kevésbé.
Jobb félni, mint megijedni alapon erőteljesen kinyújtottam a perifériás látást konkrét nézelődésre, hogy a villámláskor dől-e fa, mert szinte azonnal kaptam a hangját is. úgy fele után már a csattogás abbamaradt, a víz persze nem, de sokkal jobban tudtam így figyelni. Ahogy elfordultam az utolsó hajtűkanyaron, meg mintha elvágták volna.
Fent úgy félút körül van egy párszáz méteres aszfaltos szakasz, enyhe leejtő, lehet tempót tolni nyélen. Aztán műút meg zúzott kereszteződése ahol tolunk egy jobbost enyhe emelkedőre.

Meglepi: 40+ tempónál alig látva az esőtől bejön szembe egy lovasszekér -.- fékezni nem mertem, mert elég üvöltős lett a hangja a víztől, de NEMÁR !!! biztos jó ötlet egy szűk útra ráfordulni szembe egy többszáz fős suhogó, hirtelen zajoló bringás mezőnnyel, villámlás, dörgés kíséretében, olyan állattal, ami az ilyesmikért nincs odáig meg vissza? Tuti nem csak nekem volt para, mert körülöttem többen is szóvá tették...szemtakaró nuku... valahogy nem éreztem tutinak hogy egy méter van csak mellette, ahol elférek és ha belefékezek felüvölt a fék, vagy csak elveszem a "gázt" és felzajdul az egyébként is hangos racsnim.

Szóval szeretem én az extrém időjárást, de tényleg kb csak azért nem volt indokolt visszafordulni, mert a villám nem válogat.
Fóbiás sem vagyok, de a látótávot korlátozó szintű eső meg a villámlás-dörgés kezdett kicsit bezártság érzetet kelteni.

Az utolsó 10 km lefelén eresztettem 30-40 között, a totál sár ellenére a bringa egész jól tartott. Előttem mögöttem nem voltak, máskor utálom az ilyet, de most gurultam egy biztonsági tempót, mígnem olyan 5km-el a vége előtt valaki olyan szintű sebességtöbblettel ment el mellettem, hogy két opció volt:
-vagy őrült
-vagy tud valamit, ismeri a pályát/szakaszt.
Ha az első jött volna be az sem baj, én is az vagyok, de felvettem a tempóját és tisztes távból mögé álltam, így húzott rajtam annyit, hogy pár embert fogtunk is a célig, de ahogy a befutó előtti fák között játszott szlalomba érkeztünk kicsit túlkaptam és a korrigálás miatt leszakadtam, mikor kiértem a fák közül, már fordult a célra. Így egy percen belül ketten is voltak előttem, pedig jó lett volna egy 2-3 versenytársas sprint befutó.
Grat mindenkinek!#13
embé

embé

  fórumtag

 • fórumtag
 • 51 hozzászólás

01:30-01.45 között voltam az ördög oldal aljánál és sípálya teteje között.

Szintén.

Uluwatu: én 1ó10p-re emlékszem ami a szakadó eső volt. Utána mondjuk érdekes volt ráfordulni arra a száraz útra (nem tudom hol volt), majd megint a vízben mászni.

#14
gaboca1

gaboca1

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 2.303 hozzászólás

Egyszerre voltunk ott. Ördögoldal, 200 m-re a völgybe csapott a villám, jó nagyot szólt. Utána volt még egy balról a hegytető felől is. Ugyan ezért nem mentem le rövidítve, ott is agyonvághat. Mondjuk nem is tudtam volna merre kell, szerencsére mobilt nem vittem (bezzeg haverom, neki kuka is lett).
Így visszagondolva nem bánom, hogy végigmentem, főleg amilyen idő utána lett. Bringa szerviz sajnos más kérdés, dehát ez nem ping-pong.

01:30-01.45 között voltam az ördög oldal aljánál és sípálya teteje között.#15
gaboca1

gaboca1

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 2.303 hozzászólás

Szerintem ez nem csak egy szűk időtartam volt ott, mert több emberrel beszéltem akik más-más időben voltak ott fent és ugyanazt tapasztalták, főleg mivel a hegyen közlekedve legalább egy fél óráig benne voltunk ;). Valószínűleg egy ideig ott volt ez a zenebona, igazából a frissítőben jelenlevőket kellene megkérdezni hogy meddig tartott mert ők elejétől ott voltak, az OMSZ villámtérképe sajnos csak a friss időszakot mutatja, estére már nem mutatták a délben lezajlottat, pedig szívesen megnéztem volna. Szerintem egy óra biztos volt, talán több is. A lehullott jég mennyisége ahogy fehérre színezte az erdőt még akár szépnek is volt mondható, ha nem verte volna ennyire a fejemet a sisakon át :D. A legdurvább az volt ahogy a víz teteje fehér volt a sok jégtől és hömpölygött mint valami láp.

Barátnőm és egy segítőnk fent voltam frissíteni, 45 perc körül volt, előtte napsütés, utána napsütés.

 

Aki nosztalgiázna, a negyedik rész a sűreje:  https://www.youtube....c89B2tu&index=4#16
Uluwatu

Uluwatu

  vendég

 • fórumtag
 • 180 hozzászólás
 • LocationBudapest

Egyszerre voltunk ott. Ördögoldal, 200 m-re a völgybe csapott a villám, jó nagyot szólt. Utána volt még egy balról a hegytető felől is. Ugyan ezért nem mentem le rövidítve, ott is agyonvághat. Mondjuk nem is tudtam volna merre kell, szerencsére mobilt nem vittem (bezzeg haverom, neki kuka is lett).
Így visszagondolva nem bánom, hogy végigmentem, főleg amilyen idő utána lett. Bringa szerviz sajnos más kérdés, dehát ez nem ping-pong.

Szerintem ez nem csak egy szűk időtartam volt ott, mert több emberrel beszéltem akik más-más időben voltak ott fent és ugyanazt tapasztalták, főleg mivel a hegyen közlekedve legalább egy fél óráig benne voltunk ;). Valószínűleg egy ideig ott volt ez a zenebona, igazából a frissítőben jelenlevőket kellene megkérdezni hogy meddig tartott mert ők elejétől ott voltak, az OMSZ villámtérképe sajnos csak a friss időszakot mutatja, estére már nem mutatták a délben lezajlottat, pedig szívesen megnéztem volna. Szerintem egy óra biztos volt, talán több is. A lehullott jég mennyisége ahogy fehérre színezte az erdőt még akár szépnek is volt mondható, ha nem verte volna ennyire a fejemet a sisakon át :D. A legdurvább az volt ahogy a víz teteje fehér volt a sok jégtől és hömpölygött mint valami láp.#17
Uluwatu

Uluwatu

  vendég

 • fórumtag
 • 180 hozzászólás
 • LocationBudapest

Nem mondom hogy jó volt, csak hogy én élveztem a rövidet, mert másképp nem ment volna. Akik mellettem mentek, hozzád hasonlóan vélekedtek, így azt gondolom minden távon egyformán szívott mindenki, csak a röviden szimplán rövidebb ideig szenvedtünk.

A közeli villám is halálos, nem kell hogy beléd csapjon. Statisztikák szerint a közvetlen villámcsapás csupán az esetek 3%-a. A nagy áramerősségtől messzebb is meg lehet halni, vagy sérülni - úgy tudom semmi ilyen nem történt szerencsére, így feltételezem valamennyire igazam van.

A lényeg, hogy nagy élmény volt, csak ez mindenkinek mást jelent. Pl a bringamosásnál hallottam külföldi sport-társakat beszélgetni arról, hogy ez az igazi jó idő a maratonhoz és nem a napsütés...

 

lightningmapl.png

"egyformán szívott mindenki, csak a röviden szimplán rövidebb ideig szenvedtünk."

Haha, ez óriási :D. Te tényleg vicces gyerek vagy. Komolyan, végén még együtt fogok veled érezni a rövid távon elszenvedett időjárás miatt..#18
Uluwatu

Uluwatu

  vendég

 • fórumtag
 • 180 hozzászólás
 • LocationBudapest

A rövid távon mentem, ott megúsztuk a jégesőt, de volt özönvíz. Nekem ez volt az első vizes /esős /saras maratonom és nagyon élveztem, mert amúgy nem mennék ilyen időben bringázni, mert nem szeretek takarítani utána. 15°C pont jó a fizikai munkavégzéshez, csak lefelé tűnt kicsit hűvösnek. A bringám jól bírta, csak a sötét napszemüvegem okozott gondot a látásban.

 

Sok embert hallottam a verseny után, akik még akkor is a villámok hatása alatt voltak, és paráztak, hogy "mind meghalhattunk" volna. Nekik írom ezt:

0. A rövidtávon én abszolút nem éreztem problémásnak a dolgot, előző napokban durvább villámok voltak a lakóhelyemen.

1. A csúcsokat kivéve nem nagyon volt mitől tartani, végig voltak magasabb pontok és végig erdős volt a terep ami a legbiztonságosabb zóna. Persze vannak anomáliák, azért ez nem ad 100% védettséget.

2. Aki belemegy a zivatarfelhőbe az vállalja is a következményeit, a verseny szabályzatában is benne van, hogy mindenki saját felelősségére vesz részt. Ha valaki nem tudja megítélni a helyzetet, érdemesebb visszafordulnia. Ezt sokan megtették, szerintem ez nem a gyengeség jele, inkább ők voltak a józanabbak és a bölcsebbek. Mindenképp tisztában kell lenni azzal, hogy mit bírsz és aszerint cselekedni, nem a többieket kell követni.

3. A rajtnál már látszottak a gyorsan emelkedő felhők a Bükk felett, külföldi oldal előrejelzése szerint 60% felett volt a zivatar / eső valószínűsége. Ennek nem megfelelő kommunikálása viszont a szervezők hibája. Ha baj van úgy is felelősségre vonják őket, akármit is ír a szabályzat.

 

Az eredményeket meg kiírhatnák már, chipes-es időmérés egyből táblázatba rakja, ennek megformázása kb 2 perc. Mi tart ilyen sokáig?

 

Ne haragudj, de tényleg nem tudod miről beszélsz :). Persze megértem, mindenki aki rövid távon ment kicsit le akarja bagatellizálni a Poklot amit mi közép/hosszún átéltünk, mert ő nem "menő" ha nem volt ott ;).

0. "előző napokban durvább villámok voltak a lakóhelyemen" Sőt, ahol meg én lakom, van ennél durvább. Amit szépen az ablakomból szemlélek, tudván hogy a villámhárító majd levezeti, nem hajtok már egy ideje 30 cm mély saras vízben egy nagy ősszefüggő áramlatban ami gyönyörű vezeték és akár 50 méterre is kapsz egy rendes ütést ha olyan közel csap bele a vízhez. De sejtem még sosem voltál kint egy hegy tetején, átázva amikor csapkodtak körülötted a durranások. Gondolom nem is sejted miért használtak régen vizes szivacsot az USA-ban a halálra itéltek kivégzésénél?..

2. "a csúcsokat kivéve": gondolom viccelsz :D. Elég kimenned a napokban amikor villámlik a budai hegységbe, akkor látni fogod hogy a villám nem válogat, oda csap be ahova akar. A csúcsokon csak nagyobb a frekvencia mert könnyebb a kisülés, de bőven elég ha a nyergen haladsz, a "nem nagyon volt mitől tartani" most tényleg olyantól jön aki nem volt ott. Máshogy csipognál ha azon mentél volna keresztül, az biztos. Volt egy konkrét visszafordító kanyar a legnagyobb szembefolyó térdmagasságú sáráramlat végén ahol épp fordultam vissza és balra néztem, oda ahonnan jöttem. Pont akkor csapott be egy villám az út lenti szakasza mellett amit elhagytam, láttam hogy kb olyan vastag a fénycsóva mint az egyik fa ami kb 100 méterre volt tőlem, azonnal egy akkora durranás követte hogy majd elszállt a dobhártyám, recsegett, ropogott, sistergett. Nem tudom miről beszélsz amikor azt mondod hogy az erdős terep biztonságosabb, ha egyszer köztudottan pont nem a fák nyújtják a biztonságot: minél magasabb, annál nagyobb az esély hogy beléjük csap, ha pedig közel állsz akkor bőven megcsap. De elfelejted hogy az ilyen mennységű eső már szinte a levegőben is vezeti az áramot, mint ahogy a Balatonban is van aki a permet miatt fullad meg egy viharban, nem azért mert elmerül. Egy képet csatoltál ami nem mond semmit, de inkább olvass utána, pld ez a cikk jó példa arra hogy pusztán az áramvezetés milyen körben tud megölni állatokat, itt meg nem zuhogott mintha dézsából öntötték volna: https://index.hu/tud...b_szaz_allatot/

Országunkban évente 20-40 embert ér villámcsapás (http://www.katasztro...o_olvas&kid=433). Azt kell látnod hogy ez a szám abból tevődik ki hogy a legtöbb ember csapot papot otthagyva behúzódik menedék alá amikor látja hogy jön a zivatar. Irónikus módon nem a villám miatt, hanem hogy ne legyen vizes ;). Az idő amit eltöltünk a szabad ég alatt amikor villámlik, minimális, talán percek, extrém esetben hosszabb. És így csap bele 20-40 emberbe évente országunkban, a szezonon belül havi 5-10 emberbe. Nem kell hogy meghalj, bőven elég ha lebénulsz vagy az idegeid egy életre sokkolva lesznek.

De ez a havi 5-10 ember szinte SOHA sem bőrig átázva, egy hegytetőn vagy gerincen, amikor körülötted minden egy nagy villanyvezeték és egy hömpölygő áradatban vársz arra hogy akár 100 méterre ha belecsap egy fába, van esélye hogy abból kapjál rendesen. Ezzel szemben, vasárnap több százan, órákig, a perfekt vezetéket alkottuk egy esetleges becsapódásnak. És ha jól számolom, magam legalább 100-at tapasztaltam legmesszebb egy pár kilóméteres körzetben ahogy számoltam a távolságot (mert ugye a hangsebesség terjedésével ki lehet számolni hogy kb 3 másodperc a villanás és csattanás között egy kilóméter távolság). De volt amit nagyon közelről láttam és olyan is ami annyira közel volt hogy égett szagot éreztem, pedig a fejem szó szerint egy zuhany alatt állt és azt hittem ilyenkor nem tudok szagolni, de durván mégis.

Szóval szorozd be az esélyét annak hogy egy viharkörzetben hányan vannak kint rövid ideig, totál szárazon, mielőtt menedéket találnak és az ebből következő havi 5-10 embert érte villámcsapást, avval a több száz bringással akik legalább egy bő óráig kapták telibe a hegy csúcsán, full áramvezetőként. Én személy szerint nem kis csodának tekintem hogy nem történt haláleset mert igencska kihívtuk magunk ellen a sorsot. Nagy esélye volt annak hogy tegnap valaki ott a hegyen meghal. És akkor kiváncsi vagyok a kedves szervezők ezt hogy magyarázták volna el, egy ilyen előrejelzés után.

2. "mindenki saját felelősségére vesz részt." Frankón hülyét kapok az ilyen okoskodástól. Szerinted az 1000 ember aki hajnalban felkel hogy kiérjen a versenyre és egy napsütéses versenyközpontban cseverészik, mennyire van képben avval kapcsolatban hogy mi közeleg? És hányan veszik ki a DJ hangját ilyenkor, ha az egyáltalán reálisan képben van, a szervezők adta információk alapján? Hány embernek van bármilyen veszélyérzete félinformációk alapján, szemben a rendezőkkel, akiknek a dolguk hogy gondoskodjanak az ő épségükről? Persze hogy saját felelősségemre veszek részt, ha TUDOM hogy mi vár rám! De mivel nem az én dolgom tudni, mivel rá kell hogy bízzam magam a szervezők felkészültségére, innentől milyen felelősségről beszélünk? Evvel végülis azt mondtad hogy ha a szervezők egy nem átugorható szakadékba vezetik a pályát és erről nem tudnak a versenyzők, attól még saját felelősségük elindulni. Gratula ehhez az érveléshez!

"ők voltak a józanabbak és a bölcsebbek." Most már kezded kihúzni a gyufát. Kezdem úgy érezni hogy trollkodsz amikor ilyen lírai módon dícsérgeted azokat akik visszafordultak, mintha itt lett volna döntéshelyzet. Szerinted annak aki épp teker fel az Ördögoldalon amikor rázúdul a világvége, milyen menekvési útvonal létezik?? Visszafelé lefelé? Mert ott talán jobb a helyzet? Honnan tudni hogy hol nagyobb a zivatar? Te tudtad volna? Nem utolsó sorban, nem volt semmilyen kimenekítési útvonal. A Bánkúti sípálya tetején a megszeppent frissítő-segítők álltak sokk alatt egy pár versenyzővel, én nem láttam semmilyen tájékoztatást hogy merre van egy "biztonságos" visszaút le a hegyről! Sőt, nekem a legészszerűbbnek az tűnt hogy minél hamarabb le a p*csába a hegy tetejéről mielőtt belémvág egy következő villanás. Nem is beszélve arról hogy 6 fokban, szétázva, úgy hogy nem mondtak semmit valami melegen tartó italról, nem ajánlottak fel semmi pokrócot vagy ami védene vagy melegen tartana, minek is állnék ott fent, a 20 szorosan egymásnak húzódó emberrel? Hogy még jobban belénk csapjon?! Szóval mielőtt ilyen bölcs csacsiságokat írsz, gondolkodj. Ez nem lineáris programozás hogy ha nem A akkor B vagy újraindítom a vindózt ha nem tetszik. Ez egy erdő aminek a közepén vagy és nem tudsz repülni de még ha tudnál, akkor sem tudod hogy merre. Az utakról meg egyértelmű hogy halvány fogalmad sincs hogy milyen állapotban voltak, mert volt ahol ott és akkor mosta el az aszfaltot és tátongó lyukak voltak, ahol épp nem egy sártenger áramlott lefelé. Tehát a haladás enyhén szólva nem volt sétagalopp. Aki nem volt görcsben és tudta rendesen irányítani a bringát, annak sem volt egyszerű biztonságban lejutni, főleg mivel ha egy kicsit is gyorsabban mentél, olyan erősen vert szembe az eső meg a jég, hogy elfolyt a szemed. Szemüvegben meg csak a pára és veszélyes volt nem látni hogy hova haladsz. Amúgy meg a középtáv harmada feladta, a hosszútáv fele. Szerinted mennyire bölcsesség kérdése, ha eleve egyáltalán nem szabadott volna útnak indítani ezt a két távot? És mikor beszélhetünk "versenyről" amikor inkább a túlélésről szól mint tényleges képességi teljesítményről?

3. "Ha baj van úgy is felelősségre vonják őket,..." Tényleg? Tehát szerinted kell egy újabb haláleset mint Erdőbényén, hogy bármifajta hírértéke legyen annak hogy szervezőket nem érdekli a versenyző élete? A nélkül fölösleges ezekről beszélgetni és tanulni a hibákból? Akkor megkérdezném: ki emlékszik még az Erdőbényei halálesetre? És miként? Mert szerintem 99% aki egyáltalán hallott róla, megvonja a vállát hogy "ez egy veszélyes sportág". Nem felettébb érdekes hogy semmifajta elemzés nem látott napvilágot? Hogy nem vizsgálták meg a pálya kialakítását, hogy egy adott helyen egy defekt esetén mi történhet? Gratulálok, ne tegyünk semmit mert kell egy kis statisztika hogy bizonyítsa hogy mindig van egy pár szerencsétlen, ma legalább nem te voltál. És ne történjen az ég világon semmi amivel próbálunk javítani a körülményeken.

Az ilyen okostónik akik osztják az észt olyan dologban amihez halvány fogalmuk sincs, csak ahhoz járulnak hozzá hogy soha semmilyen pozitív változás nem történik.

 

De azért az nagyon vicces hogy miután megvonod a vállad az ilyen versenykörülményeket illetően, fel vagy háborodva hogy mennyi ideig tart a chipes időmérés. Te egy igazi troll vagy ahogy elnézem, provokálni tudsz rendesen.#19
embé

embé

  fórumtag

 • fórumtag
 • 51 hozzászólás

Erdőből azért nem nagyon látszik a zivatarfelhő...
Egyszer csak benne voltunk, hogy mi mentünk e bele vagy az ereszkedett e ránk...
Baromira nem csak a csúcson csapkodtak, az ördögoldalt másztam ép és jobbra alattunk is be recsentett, pedig még nem a tetején jártam...
Ha vissza fordulsz is lecsaphat a villám, baromira nem érdekli merre tartasz...
Tizenöt laza, Bánkúton öt, nyáriban annyira nem komfortos, lefelé...

Az egész irományról egy film címe jut az eszembe: Az ember aki ott se volt...


Egyszerre voltunk ott. 🙂 Ördögoldal, 200 m-re a völgybe csapott a villám, jó nagyot szólt. Utána volt még egy balról a hegytető felől is. Ugyan ezért nem mentem le rövidítve, ott is agyonvághat. Mondjuk nem is tudtam volna merre kell, szerencsére mobilt nem vittem (bezzeg haverom, neki kuka is lett).
Így visszagondolva nem bánom, hogy végigmentem, főleg amilyen idő utána lett. Bringa szerviz sajnos más kérdés, dehát ez nem ping-pong. 🤷

#20
Atombike

Atombike

  vendég

 • fórumtag
 • 105 hozzászólás

Nem mondom hogy jó volt, csak hogy én élveztem a rövidet, mert másképp nem ment volna. Akik mellettem mentek, hozzád hasonlóan vélekedtek, így azt gondolom minden távon egyformán szívott mindenki, csak a röviden szimplán rövidebb ideig szenvedtünk.

A közeli villám is halálos, nem kell hogy beléd csapjon. Statisztikák szerint a közvetlen villámcsapás csupán az esetek 3%-a. A nagy áramerősségtől messzebb is meg lehet halni, vagy sérülni - úgy tudom semmi ilyen nem történt szerencsére, így feltételezem valamennyire igazam van.

A lényeg, hogy nagy élmény volt, csak ez mindenkinek mást jelent. Pl a bringamosásnál hallottam külföldi sport-társakat beszélgetni arról, hogy ez az igazi jó idő a maratonhoz és nem a napsütés...

 

lightningmapl.png