Na fuigyu:
Mérd le a rugóstag menetes részének szélességét (ennél legyen nagyobb a rugó belsõ átmérõje) és a rugótartóbilincs szélességét (ennél ne nagyon legyen szélesebb a rugó), valamit tudd meg, vagy mérd le azt is, hogy mennyi az útja a rugóstagnak.
Ja és mérd le azt is, hogy mekkora a távolság a két rugórató bilincs között úgy, hogy a menetes résznél levõ épp csak rá van tekerve (ennél hosszabb rugót ne vegyél, mert a büdös életbe össze nem nyomod)
Az új rugót állíts be körülbelül megfelelõ keménységüre, majd tolómérõvel mérd le egy vonalban(!) a rugó spiráljai közti távolságokat. Ezeket add össze és gyõzõdj meg róla, hogy a kapott érték nagyobb, mint a rugó útja. Ha a próba eredménye pozitív, akkor biztos, hogy nem fog összecsattanni a rugó, mielõtt a rugsótag felkoppanna.
Ideális keménység az szerintem az, amikor ráülsz és a rugóstag egy picit (max 1 cm, de stílustól függ) beül.
Amúgy ott úgyis tudni fogják vannk mûszereik, majd lemérik, stb.
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj

Rugóstagba rugó erõsség ?!
Indította
Vendég
, 2002. július 21. 17:42
Írta 2002. július 25. - 14:53

Írta 2002. július 25. - 01:17

Meg kell kérdezni vagy le kell mérni, hogy a Fox és a SW rugók belsõ átmérõi, vagy a rugótartó bilincsek egyforma méretûek e, mert csak úgy cserélhetõ egymással.
Pl a DNM ek kisebbek a SW-nel, de a Rockshox rugók mennek a SW-szel, a fox méretét nem tudom, ráadásul én is úgy hallottam, hogy a foxnál nem mindig Newton/cm-ben van rajta a rugóerõ, úgyhogy mindenképpen türelmes próbálgatás szükségeltetik.
Ha a Lurdyban nincs a megfelelõ rugó, akkor kérd meg, hogy híjják fel a másik boltjukat (Kiss János Altábornagy u.), hogy ott van e.
Pl a DNM ek kisebbek a SW-nel, de a Rockshox rugók mennek a SW-szel, a fox méretét nem tudom, ráadásul én is úgy hallottam, hogy a foxnál nem mindig Newton/cm-ben van rajta a rugóerõ, úgyhogy mindenképpen türelmes próbálgatás szükségeltetik.
Ha a Lurdyban nincs a megfelelõ rugó, akkor kérd meg, hogy híjják fel a másik boltjukat (Kiss János Altábornagy u.), hogy ott van e.
Írta 2002. július 25. - 00:01

legszebbcsavo:
Meg tudod mondani,hogy mit kell figyeljek a belsõ átmérõnél ?
Egyébként már sokszor mondtam tudom,de VanillaR-t veszek ott már le is foglaltam telefonon.
Sorry a sok hülye kérdésemért,de Fõiskolás FreeRider-ként nem vagyok egy bringaépítõ guru
Én csak használom
Meg tudod mondani,hogy mit kell figyeljek a belsõ átmérõnél ?
Egyébként már sokszor mondtam tudom,de VanillaR-t veszek ott már le is foglaltam telefonon.
Sorry a sok hülye kérdésemért,de Fõiskolás FreeRider-ként nem vagyok egy bringaépítõ guru

Én csak használom

Írta 2002. július 24. - 23:00

A lurdyban shockworks rugók vannak, azok nagyon jó minõségûek, de nagyon kell figyelni a belsõ átmérõre is!
Írta 2002. július 24. - 13:58

Azthiszem akkor inkább betolom a szekeret Én is a Lurdyba....az a legbiztosabb...
Ilyenkor,ha teszem azt Vanilla R-t veszek akkor utánna ott válogatunk a rugókból ami jó Nekem ?
Fox-hoz is olyan minõségü rugó van mint egy RST-hez ?
Azért kérdezem,mert már egyik boltban sem bízok nehogy rámtukmáljanak egy "gagyi" rugót a sokkal könyebb jobb Fox helyett... bár acél - acél mindegyik valszinü hülyeséget mondtam most ..
Ilyenkor,ha teszem azt Vanilla R-t veszek akkor utánna ott válogatunk a rugókból ami jó Nekem ?
Fox-hoz is olyan minõségü rugó van mint egy RST-hez ?
Azért kérdezem,mert már egyik boltban sem bízok nehogy rámtukmáljanak egy "gagyi" rugót a sokkal könyebb jobb Fox helyett... bár acél - acél mindegyik valszinü hülyeséget mondtam most ..
Írta 2002. július 24. - 02:36

De most komolyan honnan vesztek ilyen pontos adatokat, hogy mennyi az áttételezés? Gyárban megállapították?
Szerintem itt annyi mindentõl függenek a dolgok, hogy ezt képtelenség így kiszámolni, eleve nem is tudsz olyan pontossággal mérni. Az sem mindegy, hogym milyen szögben áll pl a rugóstag, mekkora az erõkar a rugóstag tengelyénél, meghogy milyen erõsre van állítva a csillapítás a rugóstagban (egyáltalán van-e). Nem mindegy a rugó hossza, átmérõje, meg még egy csomó minden más sem.
Szerintem csináld úgy, mint amikor én vettem az új rugómat a gépembe: Bevittem a Lurdyba, azt mondtam, hogy a "-Multkor mondtátok, hogy behozhatom a bringámat mert szeretnék egy rugót venni, csak nem tudom mi a jó, és hogy majd itt keresünk bele valamit..."
A srácok nagyon rendesek voltak, fél-1 óra alatt le is tudtam úgy, hogy elõttem még szereltek valamit.
Nekem kb 13cm-es rugó kellett egy FOX Vanilla RX-be, és ilyen max 650-es ben volt. Jó is lett. A vázam egy forgópontos, fogalmam sincs se a pontos hátsóútról, se semmilyen fajsúlyról, szorzóról, kb 15-20 cm mozog hátul és 75 kiló vagyok +védõfelszerelés +szerszámok ;D.
De ha jól tudom, van ahol másképpen mérik a keménységet, Joda marzoccsijában valami 120-as van...
És elárulom, ha megveszed még napokon át tekergetni fogod, mire sikerül tökéletesre bekonfigurálni. Ha jó a csillapítás benne, akkor lehet puhábbra állítani, ha nem akkor inkább keményíts, de nagyon nem szabad összenyomni a rugót, mert akkor lehet, hogy elõbb csattan össze, minthogy felkopanna. Szerintem kb ezekre kell figyelni.
Szerintem itt annyi mindentõl függenek a dolgok, hogy ezt képtelenség így kiszámolni, eleve nem is tudsz olyan pontossággal mérni. Az sem mindegy, hogym milyen szögben áll pl a rugóstag, mekkora az erõkar a rugóstag tengelyénél, meghogy milyen erõsre van állítva a csillapítás a rugóstagban (egyáltalán van-e). Nem mindegy a rugó hossza, átmérõje, meg még egy csomó minden más sem.
Szerintem csináld úgy, mint amikor én vettem az új rugómat a gépembe: Bevittem a Lurdyba, azt mondtam, hogy a "-Multkor mondtátok, hogy behozhatom a bringámat mert szeretnék egy rugót venni, csak nem tudom mi a jó, és hogy majd itt keresünk bele valamit..."
A srácok nagyon rendesek voltak, fél-1 óra alatt le is tudtam úgy, hogy elõttem még szereltek valamit.
Nekem kb 13cm-es rugó kellett egy FOX Vanilla RX-be, és ilyen max 650-es ben volt. Jó is lett. A vázam egy forgópontos, fogalmam sincs se a pontos hátsóútról, se semmilyen fajsúlyról, szorzóról, kb 15-20 cm mozog hátul és 75 kiló vagyok +védõfelszerelés +szerszámok ;D.
De ha jól tudom, van ahol másképpen mérik a keménységet, Joda marzoccsijában valami 120-as van...
És elárulom, ha megveszed még napokon át tekergetni fogod, mire sikerül tökéletesre bekonfigurálni. Ha jó a csillapítás benne, akkor lehet puhábbra állítani, ha nem akkor inkább keményíts, de nagyon nem szabad összenyomni a rugót, mert akkor lehet, hogy elõbb csattan össze, minthogy felkopanna. Szerintem kb ezekre kell figyelni.
Írta 2002. július 23. - 21:35

Írta 2002. július 23. - 19:18

Mivel a rugóstag mérete erõsen korlátozott a kialakítás miatt, ha a lengõkart növeljük, akkor a támvilla igen érdekes pozícióban fog állni, ami sok mindenre jó... Ez egy FR gép, semmi szükség rá, hogy 20 cm-t mozogjon. Arra ott a Primo.
Írta 2002. július 23. - 19:14

a lengõkartól függ a legnagyobb áttételü lengõkarral (5:1) már 20at is mozoghat!!!!
Írta 2002. július 23. - 13:59

Írta 2002. július 23. - 13:35

llacee: ja.
Kislust: nem nagyon tom, de mivel az egy freeride váz, gondolom nem lehet túl nagy. A váz alapban 140 mm-t mozog, ami "Long Travel Kit"-tel egészen 180 mm-ig turbózható.
Kislust: nem nagyon tom, de mivel az egy freeride váz, gondolom nem lehet túl nagy. A váz alapban 140 mm-t mozog, ami "Long Travel Kit"-tel egészen 180 mm-ig turbózható.
Írta 2002. július 23. - 13:28

Akkor az Én wheeler-embe 2.5-ös áttételezéssel 73kg-al Fox Vanilla R taggal egy forgópontal 500-as 550-es ruó jólene kb ?
Írta 2002. július 23. - 12:50

Sziasztok!
Tudnátok segíteni, hogy a kona stab váznak milyen az áttételezése? Sajnos nem az enyém a cucc, csak most nálam van kölcsönbe, és érdekelne, hogy milyen tag lenne ideális hozzá. Én 70, a tulaj kb 65 kg.
Köszi,
kislust
UI: most nem tudom, hogy milyen van benne, csak annyit, hogy RS DN(??)
Tudnátok segíteni, hogy a kona stab váznak milyen az áttételezése? Sajnos nem az enyém a cucc, csak most nálam van kölcsönbe, és érdekelne, hogy milyen tag lenne ideális hozzá. Én 70, a tulaj kb 65 kg.
Köszi,
kislust
UI: most nem tudom, hogy milyen van benne, csak annyit, hogy RS DN(??)
Írta 2002. július 23. - 12:08

BNorbert, ezt nem értem, kifejtenéd ?
a második szám ugye az, hogy max mennyit nyomódhat össze az a rugó. az elsõ meg a keménység.
azt látom, hogy nem jó, ha a tag többet mozog mint a rugó, mert a rugóstag nem a felkoppanásgátlón fog felkoppanni, hanem a rugón és ettõl a terheléstõl az egész tönkremehet. de az miért lenne baj, ha a rugó többet mozoghat, mint a nyomórúd ?
...tehát nem mindegy az a szám se, mert ha az túl nagy akkor széttöri a rugóstagot
a második szám ugye az, hogy max mennyit nyomódhat össze az a rugó. az elsõ meg a keménység.
azt látom, hogy nem jó, ha a tag többet mozog mint a rugó, mert a rugóstag nem a felkoppanásgátlón fog felkoppanni, hanem a rugón és ettõl a terheléstõl az egész tönkremehet. de az miért lenne baj, ha a rugó többet mozoghat, mint a nyomórúd ?
Írta 2002. július 22. - 21:39

vendég__*
Írta 2002. július 22. - 17:58

BNorbert: Hogyan csinálod, hogy a 90 kilódhoz pont jó a 850-es rugó a Wegában?
Én lenni kemény 68 kiló, de nekem már a 800-as rugó is necces, így is le tudnám verni a seggét, ha nagyon akarnám.
Én lenni kemény 68 kiló, de nekem már a 800-as rugó is necces, így is le tudnám verni a seggét, ha nagyon akarnám.
Írta 2002. július 22. - 13:25

ja a másik pedig, hogy a 700-as rugó sok lesz abba!!! az én wegámba van 850-es és 90kilo vagyok és pont igy jó!! A tiédbe egy 550-es is megteszi majd...
Írta 2002. július 22. - 13:24

Egy jótanács, a rugónak két értéke van pl. 850/56 (ez pl az enyémnek) a másik szám a rugóstagnak a mozgását indexeli, tehát nem mindegy az a szám se, mert ha az túl nagy akkor széttöri a rugóstagot, ha meg túl kicsi akkor meg kinyírod a szimeringet mindent ami van....
Írta 2002. július 22. - 12:06

én lenni 60 kiló, használni 400-as rugó kb 3x áttételezésû vázban, majdnem 0 az elõfeszités. nem egyforgópontos váz, progressziv rugózású.
szerintem is soknak tûnik neked a 700-as.
szerintem is soknak tûnik neked a 700-as.
Írta 2002. július 22. - 10:57