Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Lámpa project 1.0

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
1604 replies to this topic

kulitoko

kulitoko

törzsvendég

• fórumtag
  • 320 posts
De én már versenybe szállhatok :D 2x3 Cree P4 700mA, de lassan az enyészeté lesz, jönnek a 4.0-ás verzióim, 4db SSC P4-essel :D

A 3 ledes pilácsomban 6 vagy 8 fokos (nem tudom pontosan, de nagyobb valószínûséggel 8 ) optikák vannak, nem tudom mitõl s hogyan, de nagyon jó szórt fénye is van. Kormányon használtam mindig, a Bükkben, terepen sem volt vele baj. Még ha nagyon távolra is világítok-kb 40-50m, akkor is világosság van szinte már a bringa elõtt. :D

Kíváncsi lennék élõben a 3ledes optikára, sosem láttam még mûködés közben olyat.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Szal Burce, gyühetsz-mehetsz, akkor sem vagy sehol!
Ha én mindezt egyszerre bekapcsolom...! :D

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Ügyes...

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
hehe, megtiszteltetés :D

felkutattam a 25 éves érettségi találkozós képeidet :P ;)

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Képzeld burce, nem vagy sehol.
Zsizsikének alapból van 2 lámpája, ami ugye 2x több mint a tiéd. Bár valakié nálad van, így egál.
Lenne. De most Zsizsikénél 2 valakié van. Tehát így a valakikkel együtt is 2x annyi lámpája van mint neked.
:P

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
M-a-TT -nak "van képe hozzá"! :D

Nem, Burce, ezt a csávót nem bántjuk :no:

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
Matt: LOL :D :D :D

Más: Tegnap összehasolítottuk a kollégám fejlámpájával, egy Silva L1-el, ami kategóriájában az egyik legjobb fényvetõ (volt legalábbis akkor, amikor kibocsátották). Hát na, kb. 1/4 állásban már verte a booster üzemmódot. Hozzá kell tennem, hogy abban csak ceruzaakksik voltak, vagyis 4x1,2V hajtotta 4x1,5V helyett (de mint mondta, így használja, vagyis így az igazságos). A HFL színképe emellett sokkal szebb, fehérebb.
A Silva egységesen úgy számolja egyébként a hatótávolságot, hogy milyen távolságnál világít még 0,25 lux fényerõvel (ez kb. a teliholdnak megfelelõ megvilágítás). Ez azt jelenti, hogy a HFL lámpa hatótávolsága Sala, Hozé és Murla mérései alapján kb. 150 méter.
Egyéként a lámpa spotja csak közel világítva éles, 4-5 méternél már egyáltalán nem zavaró. És a fényerõ mindenért kárpótol.
A Cateye-látásról meg annyit, hogy én nagyon örültem volna egy ennyire széles spotnak egy cateye lámpánál, de szinte csak szûkebbek vannak (meg halványabbak).

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts

nem,nem
balra Edison, jobbra hozé
Posted Image

:D

Matt!
Asszem megérett az idõ lecserélni a kukoricás avatart! :D
Honnan szedted a képem?

köszi

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Azt nem szabad elfelejteni, hogy minden egyes elõtét vagy optika
minimum 8% reflexiós veszteséget okoz a visszatükrözõ hatása miatt.
Ezek össze adódnak, vagyis minél több (tükrözésmentesítõ bevonat nélküli)
átlátszó réteg van a fény útjában annál kisebb a szabadba kijutó fényerõ.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
A lencse kódja:
OPTX-3-014S Triple Wide Sub-Lens 14° 900 Ft

Mégegyszer leírom, hogy akinek csak egy lámpája van, az jó eséllyel nem fogja szeretni!
Viszont a rögzítése jó, picit szorul, tehát nem akar kiesni, de szükség esetén kézzel kipiszkálható, egyszóval nagyon kultúrált megoldás.
Sajnos ezen kívül más elõtétet nem láttam (a gyártó katalógusában sem). Pedig szívesen kipróbálnám pl. az egy ledes verzióra szerelhetõ ellipszis alakú lencsét...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balra Hozé, jobbra Edison

http://www.kepfeltol...ltoltes.hu_.jpg

Az a h.i.d. már nagyon halódik. Pár éve is már láttam rajta, hogy gyengus.
Új korában biztosan jóval erõsebb lehetett.

Azért megnéztem volna a saját fényemet mellettük.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8,694 posts
Uhh...

Zsizsi, ez ellen a srác ellen is tegyél vmit!

:P

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
nem,nem
balra Edison, jobbra hozé
Posted Image

:D

loco001

loco001

vendég

• fórumtag
  • 133 posts
Balra Hozé, jobbra Edison

http://www.kepfeltol...ltoltes.hu_.jpg

Az különbség élõben még erõsebb. Ha a hozé félével messze elõre világítok akkor elötem sötét folt, ezt viszont pont szépen megvilágítja a jó öreg Ed.
Így tökéletes. ( Közelre világítva a Hozé félével szvsz. bõven elég a fél fényerõ.)

A potival könnyen tudtam fényt állítani téli kesztyûben is. Ez tetszett.

Kb. háromnegyed óra mulva hirtelen off. Nem az aksi merült le, csak meghúzodott a zsinor és szétcsúszott a csatlakozó. Ezt majd valahogy biztosítom mert terepen még gáz lehet.

Összegezve: Nagyon tetsz a láma. Köszi hozé.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Ezt nézegettem én is, de úgy látom csak 1 LED-es optikára lehet feltenni.

Ez talán még jobb lenne, csak valahogy fel kell szerelni
http://www.l2optics....sp?idproduct=35

Egy lámpa esetén valószínûleg megoldható lenne, hogy a feltétet a 1 vagy 2 kis lencse elõtt kifúrnám, így tetszés szerint 1 vagy 2 LED fénye lenne szórt.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
Pók: lehet, elkapkodtad a vásárlást, lehet, egy ilyen jobban bejönne neked:

http://www.l2optics....sp?idproduct=38

Ez (elvileg) kevésbé szór, így (szintén elvileg) marad némi spotja. Érdemes lenne kipróbálni. (Márha van valami ilyesmi chipcadnél).

X.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Biztos nem lehet kapni.
Chipcad kft.
De mielött... próbáld ki. Sisakon.

haspóknak meg tisztelet a tesztért.
Bár jómagam azt gondolom, hogy ha te éjjel a "vegetációt szeretnéd megszemlélni",
akkor "vélhetõen nem vagy elég gyors". :)
De nem baj ez. Így kerek a Világ, hogy nem vagyunk egyformák.

A szóró optika nem akar kiesni?

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Légyszíves írd már meg mi ennek a feltétnek a hivatalos neve. Biztos lehet errefelé is kapni, csak legalább ne a boltban kelljen magyarázkodnom.
Biztos láttál már többet is. Csak szórt fényt adó van? Esetleg létezik kis lencséket tartalmazó feltét is? Akár egyesével is? (nem hármas csoportban)

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Kérném tisztelettel.
A "rendes" fotógépem beszart, a gagyi meg éjszaka nem lát semmit, úgyhogy most képek nem lesznek, bocsi.
Elõször is szeretnék gratulálni a Mesternek, hogy elõrelátóan úgy tervezte meg a lámpán a furatokat, hogy a Sigma kormánybilincse pontosan ugyanilyen méretû csavarral legyen rögzítve - ez azért fontos, mert kormányrögzítésben eddig az az ász (szerintem a gumigyûrûnél is jobb). Kellemes meglepetés :-)
Az elsõ menetben applikáltam az elõtétet, ami hivatalosan 14 fok, és összehasonlítottam a Dinotte kimondottan szórt fényt biztosító optikájával. Ha hiszitek, ha nem, semmi különbséget nem találtam, tehát ez a 14 fok ez nem tudom, honnét jött, de nyugodtan el lehet felejteni. Másrészt viszont így a hatás: felkapcsolom, és világos van, kb. 20m-es félkörben (félgömbben?). Viszont ez azt is jelenti, hogy egy lámpás konfiguráció esetén ez csak azoknak jó, akik turistatempóban közelednek, széles, nem túl kanyargós, ismerõs erdei ösvényeken (azért nem kell röhögni: a budai hegyekre ez jórészt ráillik!). Országútra nem jó (mert nem vetít eléggé elõre, és mert túl sok fény veszik el a semmiben), nagytempójú DH-ra nem jó, singletrackra még akár jó lehet a sisakon, de akkor meg a talaj változik homogén masszává.
Miután ezt ilyen jól megnéztem, jöttek a kombinációk:
0. csak a szúrt fény a sisakon: nincs elég szórt fény a kormány elé, csõlátás, nincs talajárnyékolás stb. Elnézést kérek, de nekem ez nem. Cateye-on nevelkedett fiatalság most szörnyülködik és sznobot kiált :-)
1. két széles optika, kormány plusz sisak: bevallom, ehhez fûztem a legtöbb reményt, de nem nyert, mert ugyan az adott sugarú területen kétszer olyan világos lett, de a fénykör nagysága nem változott jelentõsen (magyarul ugyanúgy nem látni vele messzire). Piknikhez tudom javasolni, ha felhõs az ég.
2. széles optika a kormányon, szúrófény a sisakon: ezt szokták ajánlgatni általánosan két lámpa esetén, de nekem nem annyira jön be: elõre végülis jó (ha a hotspot kontrasztjától eltekintünk), de amint oldalra fordulok, hogy megszemléljem a vegetációt, rögtön csak egy szûk körben látok, hiszen oldalra általában közelebb van az erdõ, mint elõttem. Lehet, hogy ha picit szélesebb lenne a spot, akkor jobb lenne, így most nem tetszett. Ismét elnézést kérek. Igen, tudom, minek mozgatom a szemeimet a fejemtõl függetlenül. Én már így születtem, bocsánat. Viszont nyílt mezõn kanyargó ösvényhez ideális, a hûvösvölgyi reptérre például, birkákat riogatni :-)
3. spot és flood a kormányon: csak a poén kedvéért, hehe. Országútra felesleges, erdõben meg egyszerûen nem jó helyen van a fény. Kisebbségi komplexusban szenvedõknek lehet ajánlani a (kerékpár)útra, a szembejövõket levilágítani (kamionok ellen is hatásos). Nyakizomerõsítés céljából a merészebbek megpróbálhatják a sisakos verziót is.
4. a joker: szórt fény a sisakon, és a szúrófény a kormányon. Rúgjatok belém, köpjetek le, de nekem bizony ez jött be a leginkább. Egyrészt, flood a sisakon oldalra nézni szuper, másrészt azt is látom jó elõre, hogy merre megyek (nyilván arra, amerre a kormányt fordítom). Középen pedig szépen egybeolvad a két helyrõl jövõ fénysugár, esetleg az árnyékok nem jönnek ki eléggé, ezt még ki kell tapasztalni. Korábban próbáltam már ezt a trükköt, de akkor a spotlámpa csak egyledes volt, és a sisaklámpa nemes egyszerûséggel levilágította, többet zavart mint használt. Most azonban nagyon ígéretesnek tûnik.
5. Országúton tulajdonképpen elég volt a kormányon a szúrt fény (fele), el bírtam volna viselni több szórást, de az ember ne legyen telhetetlen, ugye.

Összességében a tekerõs kapcsoló nagyon tetszik, az akksi megfelelõen sokáig bírja, a fény is korrekt (egyébként nem zavaró a színkülönbség a két lámpa között), a lámpa gyenge pontja egyértelmûen az optika. Ha azt a plusz fotonmennyiséget, amennyi a fél és egész állás között arra pazarlódik, hogy 100 méter helyett 105 méterre világítson a lámpa inkább a szórt fénybe lehetne tenni, egyszerûen tökéletes lenne (csak halkan jegyzem meg: ez az, amiben az L&M ARC nagyon jól el van találva), de õszintén szólva már annak is örülnék, ha nem lenne ilyen erõs kontraszt a hotspot és a szórás között, mert ez már zavaró. Ezért lenne érdemes esetleg gyári lámpát venni, ami ezeket a problémákat megoldaná (ha létezne ilyen - azért a hotspotot elég jól el szokták tudni már mosni), de ekkor az ember felteszi magának a kérdést: megéri a háromszorosát kifizetni csak ezért? Asszem mégsem vagyok olyan sznob buzi, mint ahogy gondoltam, mert arra jutottam: nem éri meg....

Köszönöm a lehetõséget, és remélem, lesz második menet azoknak, akik lemaradtak. Várják ki, érdemes! :-)

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
Lehetne, hogy a puszit én is bukjam? :P :D

X.