Kérném tisztelettel.
A "rendes" fotógépem beszart, a gagyi meg éjszaka nem lát semmit, úgyhogy most képek nem lesznek, bocsi.
Elõször is szeretnék gratulálni a Mesternek, hogy elõrelátóan úgy tervezte meg a lámpán a furatokat, hogy a Sigma kormánybilincse pontosan ugyanilyen méretû csavarral legyen rögzítve - ez azért fontos, mert kormányrögzítésben eddig az az ász (szerintem a gumigyûrûnél is jobb). Kellemes meglepetés :-)
Az elsõ menetben applikáltam az elõtétet, ami hivatalosan 14 fok, és összehasonlítottam a Dinotte kimondottan szórt fényt biztosító optikájával. Ha hiszitek, ha nem, semmi különbséget nem találtam, tehát ez a 14 fok ez nem tudom, honnét jött, de nyugodtan el lehet felejteni. Másrészt viszont így a hatás: felkapcsolom, és világos van, kb. 20m-es félkörben (félgömbben?). Viszont ez azt is jelenti, hogy egy lámpás konfiguráció esetén ez csak azoknak jó, akik turistatempóban közelednek, széles, nem túl kanyargós, ismerõs erdei ösvényeken (azért nem kell röhögni: a budai hegyekre ez jórészt ráillik!). Országútra nem jó (mert nem vetít eléggé elõre, és mert túl sok fény veszik el a semmiben), nagytempójú DH-ra nem jó, singletrackra még akár jó lehet a sisakon, de akkor meg a talaj változik homogén masszává.
Miután ezt ilyen jól megnéztem, jöttek a kombinációk:
0. csak a szúrt fény a sisakon: nincs elég szórt fény a kormány elé, csõlátás, nincs talajárnyékolás stb. Elnézést kérek, de nekem ez nem. Cateye-on nevelkedett fiatalság most szörnyülködik és sznobot kiált :-)
1. két széles optika, kormány plusz sisak: bevallom, ehhez fûztem a legtöbb reményt, de nem nyert, mert ugyan az adott sugarú területen kétszer olyan világos lett, de a fénykör nagysága nem változott jelentõsen (magyarul ugyanúgy nem látni vele messzire). Piknikhez tudom javasolni, ha felhõs az ég.
2. széles optika a kormányon, szúrófény a sisakon: ezt szokták ajánlgatni általánosan két lámpa esetén, de nekem nem annyira jön be: elõre végülis jó (ha a hotspot kontrasztjától eltekintünk), de amint oldalra fordulok, hogy megszemléljem a vegetációt, rögtön csak egy szûk körben látok, hiszen oldalra általában közelebb van az erdõ, mint elõttem. Lehet, hogy ha picit szélesebb lenne a spot, akkor jobb lenne, így most nem tetszett. Ismét elnézést kérek. Igen, tudom, minek mozgatom a szemeimet a fejemtõl függetlenül. Én már így születtem, bocsánat. Viszont nyílt mezõn kanyargó ösvényhez ideális, a hûvösvölgyi reptérre például, birkákat riogatni :-)
3. spot és flood a kormányon: csak a poén kedvéért, hehe. Országútra felesleges, erdõben meg egyszerûen nem jó helyen van a fény. Kisebbségi komplexusban szenvedõknek lehet ajánlani a (kerékpár)útra, a szembejövõket levilágítani (kamionok ellen is hatásos). Nyakizomerõsítés céljából a merészebbek megpróbálhatják a sisakos verziót is.
4. a joker: szórt fény a sisakon, és a szúrófény a kormányon. Rúgjatok belém, köpjetek le, de nekem bizony ez jött be a leginkább. Egyrészt, flood a sisakon oldalra nézni szuper, másrészt azt is látom jó elõre, hogy merre megyek (nyilván arra, amerre a kormányt fordítom). Középen pedig szépen egybeolvad a két helyrõl jövõ fénysugár, esetleg az árnyékok nem jönnek ki eléggé, ezt még ki kell tapasztalni. Korábban próbáltam már ezt a trükköt, de akkor a spotlámpa csak egyledes volt, és a sisaklámpa nemes egyszerûséggel levilágította, többet zavart mint használt. Most azonban nagyon ígéretesnek tûnik.
5. Országúton tulajdonképpen elég volt a kormányon a szúrt fény (fele), el bírtam volna viselni több szórást, de az ember ne legyen telhetetlen, ugye.
Összességében a tekerõs kapcsoló nagyon tetszik, az akksi megfelelõen sokáig bírja, a fény is korrekt (egyébként nem zavaró a színkülönbség a két lámpa között), a lámpa gyenge pontja egyértelmûen az optika. Ha azt a plusz fotonmennyiséget, amennyi a fél és egész állás között arra pazarlódik, hogy 100 méter helyett 105 méterre világítson a lámpa inkább a szórt fénybe lehetne tenni, egyszerûen tökéletes lenne (csak halkan jegyzem meg: ez az, amiben az L&M ARC nagyon jól el van találva), de õszintén szólva már annak is örülnék, ha nem lenne ilyen erõs kontraszt a hotspot és a szórás között, mert ez már zavaró. Ezért lenne érdemes esetleg gyári lámpát venni, ami ezeket a problémákat megoldaná (ha létezne ilyen - azért a hotspotot elég jól el szokták tudni már mosni), de ekkor az ember felteszi magának a kérdést: megéri a háromszorosát kifizetni csak ezért? Asszem mégsem vagyok olyan sznob buzi, mint ahogy gondoltam, mert arra jutottam: nem éri meg....
Köszönöm a lehetõséget, és remélem, lesz második menet azoknak, akik lemaradtak. Várják ki, érdemes! :-)