Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

XI. Mátra Maraton | Sástó

- - - - -

• Please log in to reply
2581 replies to this topic

ynga

ynga

törzsvendég

• fórumtag
  • 541 posts
Még pár kép Mátráról:

http://picasaweb.goo...atraMaraton2009#
Ride 'n' roll

joshua

joshua

vendég

• fórumtag
  • 225 posts
Hogy én is hozzá szóljak ezekhez a dolgokhoz.Nem kell messze menni de például a szlovák maratonokon vagy nõi hosszutáv,és indulnak is rajta nem sokan de indulnak.Távok hát igen nálunk egy kicsit kevesebb a szint mint amit kiirnak néha.Augusztus 22.-én voltam egy szlovák maratonon na ott 100km-ert irtak 3200m szinttel 99km lett 3100m szinttel polar órám szerint.Én meglátásom szerint a nõk közül aki akar és eredményes szeretne lenni külföldön indulhasson hosszutávon itthoni versenyeken.

balu75

balu75

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,854 posts

Bár ez tényleg nem ide tartozik, következõ a valóság.

Sokan, szövben azzal érvelnek, hogy külföldön is a nõk más távon mennek maraton világkupa vagy VB futamon. Ez igaz is, könnyített pálya van a csajoknak. Tavaly 83 km/3088m, idén 84km/3060m volt a VB, ami tény, hogy 20-30 km és ~1000 m szint könnyebbség egy férfi távhoz képest, de ugye teljesen nyilvánvaló, hogy itthon mindennél brutálisabb lenne még egy nõi maratontáv is (a férfi mezõnynek is).

Rögtön tennék is egy megcsillagozott megjegyzést - itthon, legyetek erõsek, egy maraton sincs 3000 szint felett. A szervezõk nem tudom, hogy írják ki a távokat, de a mátra kivételével én valahogy sose mérem a megadott szintet, holott külföldi versenyeken pedig halálpontosan igen. A Szilvás 2990 körüli szokott lenni, míg a Duna 2650 körüli. Mivel az elsõt 3200-al, a másikat 3000-el reklámozzák, elõször azt hittem, rosszul mér az órám. De aztán rájöttem, hogy nem. :) (azaz nyilván, de nem 400-at téved)

Sajnos ebbõl az is jön, hogy az itthon középtávon versenyzõ nõk nem tudnak versenyezni egy világkupa pályán, mivel ehhez itthon is fel kellene a hosszútávokhoz erõsödni.

Az az igazság, hogy bár szervezõi szempontból érthetõ, de a sportág fejlõdése szempontjából nagyon káros diszkrimináció ez.

Jó ez persze igaz, de gondolj bele egy sáros Szilvás, Duna vagy Kovácsi hosszún, egy ~50kg-s nõnek cibálni a néha 25-30 kg-s bringát, 80-100km-bõl, mondjuk 25-30km-t ....

Tehát majdnem a a testsúlyuk felét, vagy még többet is vinni, cipelni, tolni ...

És nem lebecsülni akarom a csajokat, csak szemléltetni, hogy a fiúk ezzel szemben ~65-80kg között vannak, genetikailag kevesebb zsírral és nagyobb tömegû vázizommal, persze, hogy könnyebben megoldják a "nehéz" helyzeteket

És mostoha körülmények között igencsak kihatnak ezek a dolgok teljesítményre.

Ezen kívül Magyarország domborzata és hegységei is más adottságúak (több az üledékes hegység, nagyobb az esély a mostohább körülményekre ha esik) mint mondjuk Ausztria.

Szerintem ezek voltak az okok a nõi hosszútáv megszüntetésének
... a mai napon rájöttem miért szeretem valójában is a Lókolbászt ... mert így kevesebb sz@rja össze az erdõt ...
Balu X-man . . . . . A legjobb amit eddig ettem: Gélbõl X

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Bár ez tényleg nem ide tartozik, következõ a valóság.

Sokan, szövben azzal érvelnek, hogy külföldön is a nõk más távon mennek maraton világkupa vagy VB futamon. Ez igaz is, könnyített pálya van a csajoknak. Tavaly 83 km/3088m, idén 84km/3060m volt a VB, ami tény, hogy 20-30 km és ~1000 m szint könnyebbség egy férfi távhoz képest, de ugye teljesen nyilvánvaló, hogy itthon mindennél brutálisabb lenne még egy nõi maratontáv is (a férfi mezõnynek is).

Rögtön tennék is egy megcsillagozott megjegyzést - itthon, legyetek erõsek, egy maraton sincs 3000 szint felett. A szervezõk nem tudom, hogy írják ki a távokat, de a mátra kivételével én valahogy sose mérem a megadott szintet, holott külföldi versenyeken pedig halálpontosan igen. A Szilvás 2990 körüli szokott lenni, míg a Duna 2650 körüli. Mivel az elsõt 3200-al, a másikat 3000-el reklámozzák, elõször azt hittem, rosszul mér az órám. De aztán rájöttem, hogy nem. :) (azaz nyilván, de nem 400-at téved)

Sajnos ebbõl az is jön, hogy az itthon középtávon versenyzõ nõk nem tudnak versenyezni egy világkupa pályán, mivel ehhez itthon is fel kellene a hosszútávokhoz erõsödni.

Az az igazság, hogy bár szervezõi szempontból érthetõ, de a sportág fejlõdése szempontjából nagyon káros diszkrimináció ez.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Bocs, hogy nem specifikusan ehhez a maratonhoz tartozó kérdés:

nõk miért nem indulhatnak hosszú távon. ez tök diszkriminatív. miért kell atyáskodni felettük? majd õ eldönti, hogy bírja-e vagy sem. van egy csomó csaj aki jó pár pasira ráverne hosszún.

ja, én nem csaj vagyok. :)

Indulhatnak csak nem a saját nevükön. :)
Nem tudom, hogy hogyan alakult ki ez a helyzet, de valami olyasmi rémlik, hogy volt egy verseny (talán valamelyik sáros szilvás), ahol egyik nõi versenyzõ sem ért be szintidõn belül. Aztán így lehet nem érdemes olyan kategóriát indítani, ahol nincs beérkezõ vagy ha van is, akkor is csak nagyon kevesen. Pl. idén dunán nem vagyok benne biztos, hogy lett volna gyõztes nõi hosszútávon. Nehéz ügy, a maratonok versenyek és ha engedélyeznék, hogy nõk induljanak hosszún akkor az egy külön kategória lenne, viszont elittávnak nem jó, a már ismertetett ok miatt. Esetleg úgy lehetne, hogy nem értékelnék külön a nõket, viszont akkor egy keményebb versenyt teljesíteni tudó nõi versenyzõ miért indulna hosszún, ha neki nem az az igazi versenytáv. Bonyolult.:chin:

A sebesség mindent megold.

Zip

Zip

vendég

• fórumtag
  • 239 posts

Nagyon örvendek!
Felismertelek a célterületen. :)
Akkor akit hazafelé menet láttam, lehet hogy már a szállására tartott. Nem volt sok idõm megfigyelni vezetés közben, csak az tûnt fel hogy beöltözve, rajtszámmal próbál átjutni az úton kevés sikerrel. Ez esetben én kérek elnézést!
Szuper volt a pálya, és ezen infók alapján valószínû jövõre megpróbálkozok a hosszúval.

El is felejtettem eddig írni, hogy az egyik legjobban kijelölt pálya volt ez idén. Az, hogy ki volt minden itatóhoz téve a hátralévõ táv és a következõ itató az nagy segítséget jelentett. Az utolsó 5km kilométerenként volt kijelölve, ami pozitív bár eleinte nem hittem a tábláknak, mert az órám szerint már csak 2-3 km volt hátra, de valahogy mégis a tábláknak lett igazuk mert nem 56 lett a vége hanem 58. Tehát át lehet ezeket az apró dolgokat venni a többi szervezõnek is, mert "csak" pár tábla, de hatalmas segítség a legtöbb biciklisnek.
A keró legyen veletek!

SWirl

SWirl

vendég

• fórumtag
  • 126 posts
Bocs, hogy nem specifikusan ehhez a maratonhoz tartozó kérdés:

nõk miért nem indulhatnak hosszú távon. ez tök diszkriminatív. miért kell atyáskodni felettük? majd õ eldönti, hogy bírja-e vagy sem. van egy csomó csaj aki jó pár pasira ráverne hosszún.

ja, én nem csaj vagyok. :)

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,086 posts
Nagyon örvendek!
Felismertelek a célterületen. :)
Akkor akit hazafelé menet láttam, lehet hogy már a szállására tartott. Nem volt sok idõm megfigyelni vezetés közben, csak az tûnt fel hogy beöltözve, rajtszámmal próbál átjutni az úton kevés sikerrel. Ez esetben én kérek elnézést!
Szuper volt a pálya, és ezen infók alapján valószínû jövõre megpróbálkozok a hosszúval.

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Zerge vagyok, aki a pályáért volt felelõs a Mátra maratonon!

Nem tudom feltûnt e, de nemcsak 3 felvezetõ motoros volt, hanem volt 2 záró motoros is! és gyengébbek kedvéért a hátukra ez fel is volt írva a láthatósági mellényen!
Minden rendezõ csak akkor hagyhatta el a posztját, ha elment a zárómotoros. S ez annyira úgy volt, hogy az utolsó embert minden rendezõ megvárta, s azután volt hazamenés. Ez vonatkozott az 53 pályán lévõ rendezõre, a 35 itatópontos rendezõre, a 9 polgárõrre, a 3 rendõrre, s mindhárom orvosra is!
Az más kérdés, hogy a pályát sötétedésig le kell bontani (rajt-cél területen) s emiatt nem tudunk várni az utolsó versenyzõre...
lsd

• rövid távos utolsó és utolsó elõtti embere közt 2ó10perc van.
  • A középtávnál 25 perc az eltérés,
  • a hosszún pedig 50 perc!
jól olvasod, az utolsó és az utolsó elõtti ember közti különbség ez!

S akkor még nem voltunk "szemetek" hogy kivettük volna az utolsó embert Galyatetõn. mert akkor azért kurrogna valaki...

JA és a KAJA!
19:00-kor mi ettük utoljára, de akkor nem láttam már sehol versenyzõt a rajt-cél területen. De volt még vagy 5kg tészta, s 3 kg szósz!

Alex csak általánosítva írta, nem konkrétan a mátrára. Itt minden teljesen rendben volt. Egyébként egyik versenyen sem tapasztaltam ilyen problémát idén (gondolom, mert kivették a limitidõn kívüli embereket).

A sebesség mindent megold.

Zerge-Z

Zerge-Z

újonc

• fórumtag
  • 8 posts

Mire a hosszúsok vége beér, általában már nincs kaja, biztosítás, stb.
Ha majd ez megváltozik, lehet hogy kipróbálom a hosszút...

Zerge vagyok, aki a pályáért volt felelõs a Mátra maratonon!

Nem tudom feltûnt e, de nemcsak 3 felvezetõ motoros volt, hanem volt 2 záró motoros is! és gyengébbek kedvéért a hátukra ez fel is volt írva a láthatósági mellényen!
Minden rendezõ csak akkor hagyhatta el a posztját, ha elment a zárómotoros. S ez annyira úgy volt, hogy az utolsó embert minden rendezõ megvárta, s azután volt hazamenés. Ez vonatkozott az 53 pályán lévõ rendezõre, a 35 itatópontos rendezõre, a 9 polgárõrre, a 3 rendõrre, s mindhárom orvosra is!
Az más kérdés, hogy a pályát sötétedésig le kell bontani (rajt-cél területen) s emiatt nem tudunk várni az utolsó versenyzõre...
lsd

• rövid távos utolsó és utolsó elõtti embere közt 2ó10perc van.
  • A középtávnál 25 perc az eltérés,
  • a hosszún pedig 50 perc!
jól olvasod, az utolsó és az utolsó elõtti ember közti különbség ez!

S akkor még nem voltunk "szemetek" hogy kivettük volna az utolsó embert Galyatetõn. mert akkor azért kurrogna valaki...

JA és a KAJA!
19:00-kor mi ettük utoljára, de akkor nem láttam már sehol versenyzõt a rajt-cél területen. De volt még vagy 5kg tészta, s 3 kg szósz!

Halász Anna

Halász Anna

törzsvendég

• fórumtag
  • 805 posts

Üzenem annak az embernek, aki fizetés nélkül lenyúlta a Mátra nevezésem, hogy reszkessen a 24óráson, mert a pálya mellett fogok álni és elkapom!
Õ az illetõ:http://picasaweb.goo...139174706004130

Nem biztos, hogy õ volt vétkes, mert én is Majdnem Fehér Csaba néven indultam. Egy teljesen más rajtszám volt az enyém,de az Odinon pedig nem az volt, úgyhogy én is szívtam a fogam miatta. De én ott álltam kb 30 percig hogy átírják a rajtszámomat...

Tuki:)

Tuki:)

vendég

• fórumtag
  • 125 posts
Üzenem annak az embernek, aki fizetés nélkül lenyúlta a Mátra nevezésem, hogy reszkessen a 24óráson, mert a pálya mellett fogok álni és elkapom!
Õ az illetõ:http://picasaweb.goo...139174706004130
:P

MSONAJ

MSONAJ

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,462 posts

Szia !
Egyáltalán nem tapintatlanság ! :)
Jobb oldalon van 2 fék. Az elsõ egy XT és ez van beljebb. Ezt húzom a mutató újjal. A hátsó meg egy avid és azt meg a középsõ újjal. Azért két különbözõ mert két egyforma fékkar (pl. xt) nem fér el egymás mellett.
Ugyan lefelé nem vagyok egy villám de még mindenhol meg tudtam álni ezzel a megoldással.
(Lehet, hogy az alábbi bekezdést máshová kellene írnom ?)
Én jópár éve triatlonozom és ez a 2. szezon, hogy a montival próbálkozom.
Rengeteg örömet ad !
Ugyan van még egy halom technikai kérdés amit meg kellene oldani de a fék volt a legfontosabb.

Respekt!
Van egy jó ismerõsöm... a Paraolimpikon Boronkay Peti...aki ugyanígy nyomja végig a középtávot csak egy fékkarral fékezi a két kereket.....
Team Heavy Pedál Szeged

bcsoka

bcsoka

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Hurka, H.Zoli
Köszönöm, a szavakat, így ismeretlenül is !
Még biztos tekerünk együtt, pl. a 24 óráson, vagy jövõre a topmaraton sorozaton ?!

bcsoka

bcsoka

vendég

• fórumtag
  • 26 posts

Remélem nem nagy tapintatlanság, ha megkérdezem, hogy a fékezés milyen módon van megoldva - két fékkar van jobb oldalon? (a képen nem látszik)

Szia !
Egyáltalán nem tapintatlanság ! :)
Jobb oldalon van 2 fék. Az elsõ egy XT és ez van beljebb. Ezt húzom a mutató újjal. A hátsó meg egy avid és azt meg a középsõ újjal. Azért két különbözõ mert két egyforma fékkar (pl. xt) nem fér el egymás mellett.
Ugyan lefelé nem vagyok egy villám de még mindenhol meg tudtam álni ezzel a megoldással.
(Lehet, hogy az alábbi bekezdést máshová kellene írnom ?)
Én jópár éve triatlonozom és ez a 2. szezon, hogy a montival próbálkozom.
Rengeteg örömet ad !
Ugyan van még egy halom technikai kérdés amit meg kellene oldani de a fék volt a legfontosabb.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Csaszi ha banán volt akkor elnézésed kérem a kirohanásomért, de ott és akkor elég rendesen kiakadtam valószínûleg az emelkedõ okozta nem ép alacsony pulzusomnak is köszönhettem hogy "benéztem " a banánt. További jó tekerést sporikám:)
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

zz1zolika

zz1zolika

vendég

• fórumtag
  • 16 posts
Elõre is boccs mindenkitõl akik képekre vártak, mint ahogy énis, de csak ma kaptam meg Szénási Kálmi bától a képeket, nem lett sok kb 65 kép, de már felraktam a mtbkepek.cjb.hu-ra. Van még tõle egy rakás kép Dunamaraqton, balaton tihany dh. tokod, hétvégén megcsinálom rendesen az oldalt és felpakolom azokat is.
Üdv Mindenkinek.
Én.

Csaszi

Csaszi

vendég

• fórumtag
  • 117 posts

Ja még Annyit hozzá tennék hogy igen csak felháboritot egy PCCC-s fehér focusal menõ versenyzõnek a viselkedése még pedig azért mert a 36-ik kilométer környékén miután ivott a kulacsából és az kifogyott egy laza mozdulattal bevágta az erdõbe!!!

Tisztelt???? Sporikám ha már úgy elvoltál fáradva hogy nem bírtad tovább cipelni azt a 2 dekát akkor legalább ejtetted volna az út szélére ahol a rendezõk összeszedik a szemetet az ilyen felelõtlen emberek után mint te vagy!!! Nem pedig le dobnod a meredek hegyoldalon. Ami még elszomorít hogy nem egy fiatal "suhanc volt hanem 30 felett járhatot már.
Nem szeretnék ilyen emberrel a természetben járni egy egyesületben meg pláne nem.

Ugyérzem, meglettem szólitva:-)
A leirás alapján (pccc,fehér focus,30 év felett) rám gondolhattál.
A nevem Császár Tibor, 46 éves vagyok van egy fehér focus kerékpárom és PCCC-s vagyok.Idáig stimmelnek a dolgok...
Ha tényleg kulacsot láttál eldobni, akkor az nem én voltam.
Banánt ettem, és bevallom elég határozott mozdulattal elhajítottam az erdõbe a héját.
Aki ismer,az tudja, hogy én szemetet,kulacsot,bármit soha nem dobnék az erdõbe, és megvetném azt, aki ilyet csinálna!
Úgyhogy nyugodtan lehetnél velem egy csapatban és nemkéne szégyenkezned miadtam és remélem nekem se miadtad:-)
Üdv.sporikám! További sok jó tekerést!

Gurbylaczy

Gurbylaczy

vendég

• fórumtag
  • 17 posts
Vidám kis levél jött a Gepida Mátra Maratontól, hogy fenn vannak a képek...

A képeknél a link pedig egy küldsõ helyre mutat, ahol jön az igazi meglepi, mert a szolgáltató szerint fertõzõ tartalom miatt át kell nézzenek minden filet-t, és szerintük akár 24 órát is eltart...
Hát, remélem kinézik magukat egy életre a biciklis képekbõl! :)

Mindenesetre ne lepõdjön meg senki, csak türelem!
www.laczy.hu

Hurka

Hurka

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 posts

Remélem nem nagy tapintatlanság, ha megkérdezem, hogy a fékezés milyen módon van megoldva - két fékkar van jobb oldalon? (a képen nem látszik)

Igen, ahogy H.Zoli is írta, a jobb oldalon van Bálintnak mindkét fék. Külön tisztelet neki azért, hogy 2. montis évadján már ilyen szépen szerepel. Erõs és kitartó a srác!