Majd 8 évvel ezelõtt vettem egy akkor baromi drágának számító m4 fékszettet mondván ezzel nem lesz bajom egy ideig. Ez a számításom kb a 4. évig be is jött, akkor kellett az elsõ tömítéscserét megejtenem a hátsó munkahengeren. Most télen egy teljes nagygenerált tartottam, minden tömítést és kopó alkatrészt kicseréltem a dugattyúk kivételével. Az elsõ féknél viszont szívtam egy nagyot. Mivel a gömbfejû nyomórúd gömbfeje nagyobb volt a kelleténél, ezért a dugattyú a fékkarban pont rossz helyen állt, és elzárta az olaj útját a túlfolyótartályba - ergo lezárta az egész rendszert. Mivel elõször csak azt vettem észre, hogy nem tudom alulról feltölteni a rendszert nem tudtam elképzelni, hogy mi lehet a baj. Kb 3x estem neki, darabonként megnéztem, hogy rendesen folydogál e az olaj, majd csak a végén jutottam el a fékkarhoz, ahol végülis rájöttem, hogy nem az esetlegesen hibás méretû tömítések miatt zárt a rendszer. MIkor már megvolt a hiba oka, aránylag gyorsan ment az orvoslás. Elvitte egy barátom és lefaragott a gömbfejbõl egy kicsit, úgy hogy a támasztógyûrû felöli vége gyakorlatilag egy teljesen sima váll lett. Így kijjebb került a dugattyú, és így már nem takarja a túlfolyó lyukját.
Nem ez az elsõ eset, hogy a méregdrága pótalkatrész hiányos vagy mérethibás. Még egy ennél is régebbi dh4-hez kellett harcolnom a bolttal, mire megértették, hogy melyik apró kütyü hiányzik.
Lényegében csak annyit akartam mondani, hogy mindenki figyeljen és ne feltétlenül azzal álljon a pótalkatrészekhez, hogy a megfelelõ méret és fajta az adott típushoz.
fanatiX mtbc