Tüneteket utána figyelni kell: (Minél hamarabb szeded ki a kullancsot, annál kisebb az esélye a fertõzésnek, ezért ajánlatos barátnõvel/baráttal/ szomszéddal/kutyával átvizsgáltatni otthon magadat.) - Ha beleszakad a szájszerve - nincs gáz, a szervezeted kidolgozza majd, max jobban viszket. (A fertõzõ baktériumok úgyis a potrohában vannak) Beleszakadt szájszervet otthon kva nehéz kiszedni. Én egy fél órát operáltam magam tûvel. Utána olvastam - felesleges volt szarozni vele.
Lyme kór (gyakoribb, nincs megelõzõ védõoltás): Vörös, gyûrûs, kokárda szerû foltok a csípés körül, vagy máshol a testen. Esetleg influenzaszerû tünetek. Lappangás: 1 héttõl évekig terjedhet. Doktrobácsi marék antibiotikummal tudja gyógyítani. Ha felismeri.
Agyhártyagyulladás Sokkal ritkább mint a Lyme kór (kb tizede). Van ellene megelõzõ oltás. Influenza szerû tünetek jellemzik 2 héten belül. Az esetek nagy részében nyomtalanul elmúlik, de aki súlyosan bekapja, annak kórházi kezeléssel tudnak segíteni. Fontos a felismerése ennek is, tehát ezért kell megjegyezni a csípés dátumát, és a dokinak mondani kell ha influenza gyanú van.