cindercone: attol h le tudnak egy csillapíófejet gyártani attól villát nem feltétlen tudnak, továbbá a tervezés és összeszerelés minõsége majd idõvel derül ki, RS és FOX már kiforrott, bizonyított....az persze megint más hogy a Foxnak már elmebeteg árai vannak....és ráadásul nem is olyan jok
de! Pl Freeride69 70ezerért árul egy olyan villát, na most 80-ért boltbol lehet kapni Reba SL... én szermély szerint Sountour-t 70ért biztosan nem vennék, max ha évekig stabilan jo minõséget hoznak, és van velül jó tapasztala, eddig nem a jó minõdégkrõl voltak híresek sajna, és ez igaz az RST-re is....lehet tényleg jok ezek a villák csak szerintem nem vagyok azzal egyedül hogy nem vállalnám be ilyen áron...45-50 talán
Véleményem szerint egy alkatrész minõsége manapság az alapanyag minõségén és annak megmunkálásán múlik. Nem nagyon hallok mostanság olyan újításokról amik gyökeresen megváltoztatnák a teleszkópok világát. Hullámokban fel-fel bukkan néhány hangzatos név amivel megpróbálják elsütni az új kollekciót, mintha az valami hiper-szuper dolgot takarna. Régen volt is eben valami...de manapság szerintem nem sok új van a nap alatt tervezés terén. Az évek során a gyártók jó sok dologgal kísérleteztek (egybekülsõszár, csavaros küsõszár, lyukas váll, üreges váll, forgácsolt váll,teflonos becsúszó,nitridált becsúszó,anodizált becsúszó, krómozott becsúszó,patronos csillapítás, nyilt fürdõs csillapítás, fordított fékhíd, Evil Genius szimering, XXX szimering, U-turn, ETA, All travel...csak hogy egy párat említsek). A tervezõk a hosszú évek tapasztalatai alapján nem lõhetnek nagyon mellé...
Igen, a RS és FOX már kiforrott, de az ár/érték arány eléggé felborult. Nincs akkora fejlesztés és minõségi fölény ami indokolná az óriási árkülönbséget.
Régen azért vett az ember RS-ot vagy Marzót mert jó volt ár/érték arányban, mert aminek elkérték az árt azt csak õk tudták adni akkoriban (tökéletes bevonatú becsúszók,állítható csillapítás, jó anyagminõség, precíz kidolgozás). Nem véletlen hogy néhány gondosan karbantartott régi villa még ma is remkül mûködik és elégedetten használják. Régen azért vettünk Sountour-t meg RST-t mert arra volt della!
Kompromisszumokat kötöttünk a minõség terén, de örültünk hogy van. Tisztában voltunk a képességeivel a cuccnak, és tudtuk hogy a Sountour MG-80/Mg-90 teló 3 hónap után kotyogni fog és azt is tudtuk hogy az RST hidegben felkeményedik és nem fog mozogni max elõre hátra. de ez ezeknél a cuccoknál "üzemszerû" volt.
De ha manapság valaki nem OB vagy VB versenyeken indul, akkor nem tud olyan érvet mondani ami indokolná egy hasonló tudású Sountour és Fox teló között lévõ 100ezres kárkülönbséget. Az árkülönbséget ebben az esetben csak a "több éves gyártói és tervezõi tapasztalat" szlogenért és a levonóért fizeti ki a vevõ.