Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Üzenõfal (archív #3)

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
43589 replies to this topic

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
AZ ÉSZLELÉS FUNKCIÓI. LOKALIZÁCIÓ ÉS FELISMERÉS, SZERVEZÕDÉS A PERCEPCIÓBAN (alaklélektani észlelési törvények, figura-háttér), a figyelem szerepe

Az észlelés funkciói

Bár az információ töredékesen/ darabokban kerül az érzékleti rendszerünkbe, a világot mégis integrált egészként észleljük, tapasztaljuk. Az észlelés kutatása azzal foglalkozik hogyan integráljuk érzékleteinket tárgyak észleleteibe, és hogyan használjuk ezeket az észleleteket a világban való tájékozódásra.
Az észlelõrendszernek meg kell határoznia, hogy a) milyen tárgyak (almák, asztalok) és B) hol vannak (karnyújtásnyira, vagy kilométerekkel elõre). A látásban a tárgyak minõségének meghatározása a mintafelismerés feladata. A tárgyak helyének meghatározását téri lokalizációnak vagy egyszerûbben lokalizációnak nevezzük.

Lokalizáció

Ahhoz, hogy tudjuk, hol vannak a tárgyak környezetünkben, elõször el kell különítenünk a tárgyakat egymástól és a háttértõl. Ezután az észlelõrendszer meghatározhatja a tárgy helyzetét a háromdimenziós térben, tehát annak tõlünk való távolságát és mozgását. Ezt a három perceptuális képességet bizonyítottan a látórendszer ugyanazon ága közvetíti.
  • Tárgyak elkülönítése
Az alaklélektan (Gestalt pszichológia) foglalkozott ezzel az észlelési szervezõdéssel. Számos alaklélektani észlelési törvényt határoztak meg:
FIGURA ÉS HÁTTÉR: ha egy inger két vagy több elkülöníthetõ területet tartalmaz, egyik részét általában figurának (elõtérnek), a többit háttérnek látjuk. Azonban a figura-háttér elrendezõdés meg is fordulhat.
CSOPORTOSÍTÁS: nemcsak kiemelkedni látjuk a tárgyakat a háttérbõl, de sajátos csoportosításban is észleljük õket. A perceptuális csoportosítás törvényei:
1. Proxemitás (közelség) elve: az egymáshoz közel lévõ elemeket egy csoportba tartozónak észleljük.
2. Zártság elve: az a hajlamunk, hogy a réseket tartalmazó ábrákat kitöltsük.
3. Jó folytatás elve: az a hajlamunk, hogy az egy forma körvonalába esõ elemeket együvé csoportosítjuk.
4. Hasonlóság elve: a hasonló tárgyakat hajlamosak vagyunk egy csoportba sorolni.
Bár a perceptuális csoportosítást elsõsorban a látásban vizsgálták, ugyanezek az elvek látszanak mûködni a hallás esetén is.
  • Távolságérzékelés
Ahhoz, hogy tudjuk, hol van egy tárgy, ismernünk kell a távolságát (mélységét).
TÁVOLSÁGJELZÕ MOZZANATOK: A szem fordított állású, kicsinyített képet vetít a retinára. A retina, a látás kiindulópontja egy kétdimenziós felszín, tehát a retinán képzõdõ kép lapos, semmilyen mélységgel sem rendelkezik. A két retinán keletkezõ két különbözõ képet az agy hozza összhangba. Egyszemes / kétszemes észlelés: monokuláris és binokuláris jelzõmozzanatok Ezek együtt határozzák meg az észlelt távolságot. Távolsági jelzõmozzanatok = a kétdimenziós kép azon jelzései, amelyeket az észlelõ a háromdimenziós világbeli távolságok kikövetkeztetéséhez használ.
monokuláris távolsági jelzõmozzanatok:
  • Relatív nagyság (képen hasonló, de különbözõ nagyságú tárgyak)
  • Takarás (ha egy tárgy körvonalai átvágják egy másikéit, vagyis egyik tárgy eltakarja a másikat, akkor az észlelõ a takaró tárgyat közelebbinek fogja érzékelni)
  • Relatív magassági helyzet (a képen magasabban lévõ tárgyak = messzebb vannak)
  • Lineáris perspektíva (amikor a párhuzamos vonalak összetartónak látszanak, távolodónak észleljük õket)
A két szemmel való látásnak a távolságészlelésben elõnye van az egy szem használatához képest. A két különbözõ távolságból alkotott nézõpont egyesülése ugyanis a mélység benyomását teremtheti meg. A mélység észleléséért kétfajta binokuláris jelzõmozzanat felelõs:
  • Binokuláris parallaxis: a két látótengely közti szög
  • Binokuláris diszparitás: a retinális képeken a két jel közti távolságok különbsége
Mindkét jelzõmozzanat annak az eredménye, hogy a két szemünk egy bizonyos távolságra esik egymástól. Elõ lehet állítani fényképezõgéppel is.
  • Mozgásészlelés
A hatékony tájékozódáshoz nemcsak az álló tárgyak helyzetét, de a mozgó tárgyak pályáját is ismernünk kell. Mozgástípusok:
A/ Egy tárgyat láthatunk mozogni úgy is, hogy annak képe a retinánkon nem mozog!! Ezek a
látszólagos mozgások:
1. SZTOBOSZKOPIKUS MOZGÁS: hirtelen felvillanó pontokat vagy képeket mozogni látunk. Erre az elvre épül a mozi, ahol ma már 24 képet vetítenek másodpercenként gyors egymásutánban.
2. INDUKÁLT MOZGÁS: ha egy kisebbet körülvevõ nagyobb tárgy mozog, úgy láthatjuk, mintha a kisebb mozogna, habár az áll (pl. szeles éjszakákon, amikor a Holdat látjuk a felhõk között haladni)
B/ A retinán megjelenõ tényleges mozgás:
3. VALÓDI MOZGÁS:
  • Relatív mozgás: mintázott háttér elõtt mozgó tárgyat jobban érzékeljük, ugyanis amikor a tárgy mozog, hol eltakarja, hol felfedi a háttér részleteit. (Gibson: textúra-gradiense ezt az észlelést mérte)
  • Abszolút mozgás: sötét vagy semleges háttér elõtt csupán a mozgó tárgyat látjuk.
A látórendszernek kétfajta forrásból származó információt kell kombinálnia: a szemmozgásokat, és a retinán végbemenõ képmozgásokat. A tárgyak mozgása továbbá nemcsak arról tudósít minket, hogy hol vannak, de arról is, mit csinálnak a tárgyak, így a mozgás észlelése közvetlenül kapcsolódik az események észleléséhez.
Felismerés

A felismerés korai szakaszai

Primitív vonásfelismerés: megtudjuk milyen a tárgy beletesszük egy kategóriacsoportba valamilyen univerzális, sajátos jegy alapján (Treisman kísérletei)
Konnekcionista (= kapcsolati) modellek

1. Legegyszerûbb hálózati modell:
  • pl. betûfelismerés, vonalak összehasonlítása
  • A szemben a különbözõ látósejtek különbözõ ingerekre (pl. csak egyenes, vagy csak görbe vonalakra) szelektíven reagálnak. A vonásdetektor sejtek az élek, sávok, sarkok és szögek megközelítõ leírására alkalmasak, így az egyszerû alakzatok esetén (pl. betûk) a vonásdetektorok az alakészlelés építõkövei.
A vonások észlelésén keresztül észlel különbözõ formákat. Megkülönböztetõk:
  • egyenesek közül kitûnik a görbe,
  • vonal hossza szerinti megkülönböztetés
  • világosságkontraszt mértéke szerinti megkülönböztetés (a nagyobb kontraszt kitûnik)
2. Egyszerû hálózati modell: párhuzamos feldolgozást tételez fel: az összes ingert egyszerre feldolgozom, összehasonlítom A vonások közötti egyedi viszonyok határozzák meg az alakot:
  • az alak leírásához nem elegendõek a vonások, a vonások közötti viszonyokat is meg kell határozni (pl. a T betû vonásai csak alkotnak T betût, ha azokat egy bizonyos módon kombináljuk össze: a vízszintes vonalat a közepével kell a függõleges vonal tetejéhez illeszteni) „Az egész több, mint a részek összege”

YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
hááát, nem igazán témábavágók...
most már találtam valamit a tanulásról
majd még túrok hozzá ezt-azt és jó lesz.
de azért köszönöm szépen.

jó éjt mindenkinek

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Konás;
végignéztem pár polcot, elsõre ezt találtam;
"Jel jelentés információ" a Magvetõ kiadónál jelent meg
2 gond van vele, az egyik, h nehezen scannelhetõ, mert szinte zsebkönyv
a másik, bár szépen fed sok témakört, de igazából filozófia, egész pontosan hermeneutika elsõre, amit tárgyal (nincsenek pszicho-s könyvek nálunk, csak ilyen jellegûek)
na?

Olee

Olee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
Eladtam a kecót!
Hétvégén vettem egy másikat. Ja és igen, erdõben.:D

Konás! Az amirõl még régen beszélgettünk?

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
Linkelõbõl átvezetve:

te, ha nem küldöd be az anyagod...
milyen olyan ötleted van, amit ennyire féltesz, mondd csak!
de szerintem senki sem hisz abban, h valaki akkor most jön, és spanyolviasz

nem, persze, hogy nem.
ez egy olyan bolt lenne, amibõl eddig 7 db van az országban. számos alternatívája van, szóval nem nagy szám. de akkor is, én látok benn fantáziát...

Vole

Vole

bentlakó

• fórumtag
  • 7,561 posts

ÉÉÉÉÉÉÉÉs igen! Már csak pár hónapot kell kibírnom ezen a lebetonozott lepratelepen! :bananadan

Amint bekoszont a tavasz kikoltozol az erdobe? :)
Majd meselj a remeteeletrol :D
Ride fast or be last!
I`m as fast as nobody!

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts

kala:
holnap délre :)
szóval szkennelés, ha lehet:(

kár, hogy nem holnap reggel írtad be, hogy mi kell :D
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

Olee

Olee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
ÉÉÉÉÉÉÉÉs igen! Már csak pár hónapot kell kibírnom ezen a lebetonozott lepratelepen! :bananadan

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
nekem is rövid volt az éjjel, bár nem ittam, legalább driveoltam. és ki tudtam egészíteni a többiek emlékeit az éjszakából :P
gyõrben voltunk a Lapos tanszéken. 4re értünk haza, aztán alvási 9ig...

kala:
holnap délre :)
szóval szkennelés, ha lehet:(

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
attól függ;
1,nem találok - szinte nulla munka
2, találok
a, nem fedi - lenyelhetõ mennyiségû munka
b, fedi
- scannelhetõ - rád gondolok, mikor iszom a sört
- nem scannelhetõ, postán megy át - --""--
mikorra kell?

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5,055 posts

conor: ma már túlvagyok a linkelõben említett 3 oldalas üzleti terven, 2 óra óta monitor elõtt vagyok, kezd összefolyni minden...

jaja ismerõs, én még délelõtt is ezzel szenvedtem és még nincs kész:-)
a szemem kifolyik már

cserébe még a fejem is fájt, görbe este volt a tegnapi:-)

netes forrás miért nem jó?
sok helyrõl összeszedni a gondolatokat, aztán megfogalmazni saját szavakkal
persze sok idõ, de ezvan:-)
Autist Team:)

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
conor: ma már túlvagyok a linkelõben említett 3 oldalas üzleti terven, 2 óra óta monitor elõtt vagyok, kezd összefolyni minden...

kala: nagy munka lenne?
megköszönném, ha valamelyik témára ráhúzható lenne.

the_d

the_d

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,416 posts
pszihó esszém nincs de tanár netjét kikötöm szivesen...vannak ismerõseim tékomnál
Meguntam az aláírásom....

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Konás, elmászhat a dolog szociológia/filozófia irányokba is? Mert úgy esetleg van kész anyagom, bár digitalizálni kéne.

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5,055 posts
heh én ma egész nap a szénsavas üdítõitalok piacát elemeztem:D

SZENVEDJ te is:-)
Autist Team:)

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
tudna valaki segíteni nekem pszicho a beadandóban?
2-4 oldal terjedelem kellene, az alábbi témakörök valamelyikében:
-érzékelés
-észlelés
-tanulás
-emlékezés
-gondolkodás
-motiváció

ha valakinek lenne felesleges, szívesen fogadnám, némi söricilin ellenében :)
(jah, nem netrõl kéne, mert ott nézi tanár úgyis... :()

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,276 posts

Mi mar nem hasznalunk petroleum lampat, ugyhogy en lekapcsolni szoktam ;) :D

én meg kiszakaszolom :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

rmx rider

rmx rider

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,790 posts

Hogy lehet egy egész város bedes? A nyílt terepen max szmogos, nem?
Ami mindent visz az sztem a párizsi metró.Rosszabb, mint egy átlagos sertéstelep mifelénk.

nem büdös na. egyszerûen nem. havonta többször járok be a külvárosból a belvárosba, (a pisilõ kisfiú környékére) és nincs büdös. az egyetlen hely ahol büdös van az az arab negyed. nem tudom mitörtént akkor amikor Al01 ott volt..

al01

al01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
Lehet, de a pisalo kiscsavora, ha mar olyan buszkek, rendberakhatnak a kornyeket. Amugy meg eletemben nem voltam ilyen budos helyen, mint az. Marmint azert annal meg a 8 legrosszabb reszei is jobbak, ha szagrol van szo

ezaz, az a rész a magyar 8ker :) és az igen büdös.

Kala,

En nem tudom, menj el, nezd meg. A tereken is budos van azon a kornyeken. Szerintem a csatornakbol jon, de borzaszto.

Enyim Paripa

Excuses are like assholes... Everybody's got one, and they all stink

Let the people speak

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts

Én meg azokat irigylem, akiknek van jegyük a Kispál koncertre ;-)

sajnálom,pedig direkt rákérdeztem :( hívtad a lányt az a38 as témában?:)

lett Polar om,eredeti ár -42 % kerály :)

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy