Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Teleszkópok - általános eszmecsere #2.

- - - - -

• Please log in to reply
10976 replies to this topic

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Sziasztok!
Ma megvettem életem elsõ telópumpáját, mert nem akartam az LBS-be menni mindíg, meg ott esetlenkedni, hogy a negatívba is fujjál már, vagy még egy kicsit bele, ki belõle, elegem lett.
Ezzel kapcsolatban lenne 3 kérdésem:

1. Ti milyen nyomást ajánlottok kb 70kg-hoz terepre, hogy jól mozogjon, de azért a 130mm útból maradjon a durvább helyzetekre is. MOst 140/80 körül van, és egy picit kemény, az elsõ 1-2 cm vajpuha, és így legalább nem fogyik sok az értékes rugóútból.
2. Normális az, hogy a negatív kamra sokkal kisebb, és emiatt pikk-pakk tele lehet fújni?
3. És szintén normális, ha a negatív szelepén keresztül telement a telópumpa csatlakozója olajjal?

Csak egy dolgot nem írtál le, milyen telód van;)
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

siletto

siletto

vendég

• fórumtag
  • 76 posts
Sziasztok!
Ma megvettem életem elsõ telópumpáját, mert nem akartam az LBS-be menni mindíg, meg ott esetlenkedni, hogy a negatívba is fujjál már, vagy még egy kicsit bele, ki belõle, elegem lett.
Ezzel kapcsolatban lenne 3 kérdésem:

1. Ti milyen nyomást ajánlottok kb 70kg-hoz terepre, hogy jól mozogjon, de azért a 130mm útból maradjon a durvább helyzetekre is. MOst 140/80 körül van, és egy picit kemény, az elsõ 1-2 cm vajpuha, és így legalább nem fogyik sok az értékes rugóútból.
2. Normális az, hogy a negatív kamra sokkal kisebb, és emiatt pikk-pakk tele lehet fújni?
3. És szintén normális, ha a negatív szelepén keresztül telement a telópumpa csatlakozója olajjal?

dave7691

dave7691

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
hali a következö telót hozták be nekem ausztriából de nemtudom hogy melyik fajta esetleg valami ismertetöt nemtudtok roluk adni?
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

ui.: ha R akkor eladó :)

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
sajnos konstrukció hibás.

A becsuszóban alulról felfelé van egy nagyobb átmérõjû rész, majd beszükül a dugattyú átmérõjére.
namost ha túl nagy nyomást raksz bele, a negatív rugót annyira összenyomja, hogy a dugattyú egészen a vállig lemegy.

Itt két dolog szokott történni:
1. beakad a vállba, lesarkazza vagy épp lehajlítja a dugattyú peremét + lábba átszökik a levegõ
2. csak szimplán átenged.

5mm-el magasabb dugattyú kell vagy a rugó közepén lévõ stoplerbõl kell hosszabb. Vagy egyszerûen testtömegnek megfelelõ negatív rugó ;)

ennyi

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Ez az R7-es Manitou nem egy jó konstrukció ezek szerint. Pajtásom gépében is csak szörcsög mint egy 100 éves öregasszony a reggeli teájával.

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts
Gege&sala: köszi!

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc

a fox terralogic rendszere mennyire karbantartásigényes/érzékeny? használtan venni nagyon lutri, vagy kiforrott dolog ez, mint egy liter meleg víz?

Vagy FITes és akkor szerelhetp, vagy mint a speci brain-es, akor viszont nem bontható nitrogén patronos

fuck me, i'm famous!

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 posts

Sziasztok!
Garanciális kérdéssel fordulnék hozzátok. Tavaly márciusban vettem egy R7 telót, újként kerékpárüzletben, ahol a tulajt hosszú évek óta ismerem. Átvételkor nem kaptam semmilyen használati útmutatót, és a szervízben se tudták megmondani mennyire kell fújni, hogyan kell beállítani. Itt a fórumon Tõletek szereztem infókat hozzá (cca 70kg vagyok, 100 psi-n használtam). A használat rendeltetésszerû cc-maraton. Beszerelés után 1 héttel kifolyt az olaj, elment a levegõ, a szervízben azt mondták, hogy túl lett fújva, majd feltöltötték olajjal, felfújták az általam elmondott értékre,és mondták használjam.
Rá 2 hónapra a teló összeesett, bal szárából kilõtte a szimeringet. Ekkor hivatalos szervízben, nagykerben (ismeretség útján) javították, ott szétszedésnél kiderült, hogy a teló alsó szárába egy csavar bele van törve. Megcsinálták,visszakaptam, garancialevél ott maradt. A kerékpárt csak versenyekre használom (kb. 500 km), azóta is hetente kb 20-30 psi-t enged.
A napokban ismét kilõtte a szimeringet, visszavittem a kerékpár üzletbe, levitték a nagykerbe, ahol közölték, hogy nem garanciális, és 15e-ért megcsinálják. Állítólag túl lett fújva, ritkán cseréltettem olajat benne, stb.

Röviden ez a kálváriám. Ti mit tennétek a helyemben?

Elõre is köszi a válaszokat.
Üdv
egy elkeseredett rider

Szia

Sajnos nem ritka dolog ez a Manitou-knál :S
Ha jól emlékszem nem te vagy az elsõ ilyen emberke aki ilyen problémával küzd. Azt javasolták h meg kell nézni a levegõ oldalon a dugattyúfejet. Ugyanis az berepedezik, és onnantól nem tartja meg a levegõt, ami átáramlik a szárba onnan meg utat talál felfelé a szimeringhez.

Még utolsó próbaként esztergáltatnék egy új dugattyúfejet, de mondjuk vagy ku..va jó minõségû mûanyagból, de inkább aluból. Annyi a titka h több anyagot kell hagyni egy kicsit a rögzítõ stift és a dugattyúfej homlokfelülete között, mert ott keletkezek ezek a repedések.

Egy jó esztergályos megcsinálja neked, nem túl horror összegért. Szerintem még ennyit megér, de 15õt nem.
Ha nem válik be, el kell adni alkatrésznek, úgy is nagyon sokan vadásznak ilyen villára, mert "mindenkinek" tönkre megy :S

Sok sikert!

Bubuka

Bubuka

vendég

• fórumtag
  • 170 posts
Sziasztok!
Garanciális kérdéssel fordulnék hozzátok. Tavaly márciusban vettem egy R7 telót, újként kerékpárüzletben, ahol a tulajt hosszú évek óta ismerem. Átvételkor nem kaptam semmilyen használati útmutatót, és a szervízben se tudták megmondani mennyire kell fújni, hogyan kell beállítani. Itt a fórumon Tõletek szereztem infókat hozzá (cca 70kg vagyok, 100 psi-n használtam). A használat rendeltetésszerû cc-maraton. Beszerelés után 1 héttel kifolyt az olaj, elment a levegõ, a szervízben azt mondták, hogy túl lett fújva, majd feltöltötték olajjal, felfújták az általam elmondott értékre,és mondták használjam.
Rá 2 hónapra a teló összeesett, bal szárából kilõtte a szimeringet. Ekkor hivatalos szervízben, nagykerben (ismeretség útján) javították, ott szétszedésnél kiderült, hogy a teló alsó szárába egy csavar bele van törve. Megcsinálták,visszakaptam, garancialevél ott maradt. A kerékpárt csak versenyekre használom (kb. 500 km), azóta is hetente kb 20-30 psi-t enged.
A napokban ismét kilõtte a szimeringet, visszavittem a kerékpár üzletbe, levitték a nagykerbe, ahol közölték, hogy nem garanciális, és 15e-ért megcsinálják. Állítólag túl lett fújva, ritkán cseréltettem olajat benne, stb.

Röviden ez a kálváriám. Ti mit tennétek a helyemben?

Elõre is köszi a válaszokat.
Üdv
egy elkeseredett rider

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 posts

Sziasztok!

A Suntour NCX V2 teló az rugós vagy levegõs? Semmit sem találok róla.
Ha választhatnátok -e között és egy RS Tora SL között, akkor melyiket választanátok?

Van két gép ami felszereltségben azonos, csak a telóban térnek el és most el kéne dönteni melyik legyen.

Köszi!

Meg ha nekem jók az infóim akkor az SL Tora-t ki lehet húzni minden gond nélkül akár 140ig is. Bár én azt sokkalom, de az 120-130 szerintem reális.

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 posts

a fox terralogic rendszere mennyire karbantartásigényes/érzékeny? használtan venni nagyon lutri, vagy kiforrott dolog ez, mint egy liter meleg víz?

Hali

Én csak azt tudom, mert majd mostanság hoznak szervizelni egyet, h kell hozzá egy "spéci" adapter amivel le lehet légteleníteni a rendszert. Mivel ha levegõs marad akkor nem lesz hibátlan a kompresszió/lock.
Az meg h zárt az egész azt eredményezi h kevesebb az olaj benne, és TALÁN rövidebb idõ alatt kifáradhat az olaj. Így esetleg nõhet a szerviz igénye.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Sejtettem, köszi hogy megerõsítettél benne!

Right Rider

Right Rider

vendég

• fórumtag
  • 50 posts
rugós, de szerintem nem kérdés, hogy az RS-t válaszd. Az ncx egy 63mm-t mozgó trekking villa, a Tora 100 mm-es offroad villa.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Sziasztok!

A Suntour NCX V2 teló az rugós vagy levegõs? Semmit sem találok róla.
Ha választhatnátok -e között és egy RS Tora SL között, akkor melyiket választanátok?

Van két gép ami felszereltségben azonos, csak a telóban térnek el és most el kéne dönteni melyik legyen.

Köszi!

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

oroberto

oroberto

vendég

• fórumtag
  • 108 posts
Rendszeres karbantartással azért szépen meg lehet óvni a becsúszókat is. Érdemes mindig tisztán tartani, valóban kenni nem kell semmivel, ha nagyon sarazol akkor gyakrabban lehet kell tisztítani mivel minimális kosz be fog menni. Egyébként nem nagy dolog a csillapítás egy zárt rendszer ahhoz nem kell csak max 1évben 1x hozzányúlni, Alsó lábakat kell levenni tisztás majd vissza bele tiszta olaj manualban benne van pontosan mennyi és milyen. Lemérni ezt nem nagyon lehet, mert kenés miatt idõvel fogyik ezért tapadhat le a villa, ahogy már elõttem is mondták. Rugót meg csak zsírozni kell spéci teló zsírral olaj oda nem kell.

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 posts

nekem fogalmam sincs mennyi olaj kell a villába, tökéletesen elvagyok a gyári adatok nélkül is ;)

becsúszóra meg nem rakunk semmit!!!

Az elsõ mondatodat arra érted h te leméred azt az olajmennyiséget amit kijön a villából, és ezt az értéked töltöd majd késõbb vissza?

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
nekem fogalmam sincs mennyi olaj kell a villába, tökéletesen elvagyok a gyári adatok nélkül is ;)

becsúszóra meg nem rakunk semmit!!!

fuck me, i'm famous!

TaaT

TaaT

vendég

• fórumtag
  • 148 posts
Köszi az instrukciókat, a csillapításba nem nyúlunk bele csak a láb kenését szeretnénk megoldani, remélem sikerül. :)
XC Fully

"Kussolj Brian!" :D

Alex007

Alex007

vendég

• fórumtag
  • 114 posts
ok, akkor lehet hagyom ezt a lizard skins féle dolgot.