Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Teleszkópok - általános eszmecsere #2.

- - - - -

• Please log in to reply
10976 replies to this topic

arcsiba no.1

arcsiba no.1

törzsvendég

• fórumtag
  • 602 posts

Hallottam, és tapasztaltam is hogy a Marzocchi jó értelemben igénytelen. Haversrácnak volt egy MX Comp ETA, 3 év után ugyanúgy mozgott, mint újkorában, pedig nem látott szerelõt.

Hát igen, mai napig sajnálom azt a telót :wallbange, de könnyebbre cseréltem....

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Hallottam, és tapasztaltam is hogy a Marzocchi jó értelemben igénytelen. Haversrácnak volt egy MX Comp ETA, 3 év után ugyanúgy mozgott, mint újkorában, pedig nem látott szerelõt. Mostani Marzok-nak viszont nem annyira jó a híre. Manitou-m nem volt még (R7-tel szemezgetek), RS-szal meg vagyok elégedve minden szmpontból.

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts
xian, kalaius: Köszi a választ!

Valójában olyan telót keresek, ami bírja a kisebb durvulást, meg a tárcsa sem csavarja, és nem kell folyamatosan karbantartásra pénzt költenem.
Abból indultam ki, hogy ha valami egyszerûbb, akkor kevesebb elromlós alkatrész van benne. :)
A Rock Shox Tora 302 az eddigi befutó, de gondoltam, ha van ennél igénytelenebb, akkor teszek egy próbát. A teló mozgása számomra csak annyira fontos, hogy a csuklóm, vállam, könyököm teljesen ép maradjon. A kényelem, és a sok beállítás nekem nem számít. :D

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13,954 posts

szerviz óradíjnak hívják.
persze a te boltodban biztos 500-ért lenne az olajcsere, meg ingyen a váltóállítás ;)

Nem jól tudod! Nála 2 sör az olajcsere, és 1 sör a váltóállítás :D

Jövõ héten végre lesz 5 év után új telóm.
És elvileg lehet tunningolni is ilyennel
Csak éppen sehol se találok ilyen eladó cuccot. Cikkszámot, mindent kerestem már. Nem sürgõs , de ha valaki találkozik vele, akkor ne tartsa magában ;)
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Szóval olaj nélkül nincs jó teló? :cry:
Azért akartam olaj nélkülit, hogy ne kelljen cserélni, és ne legyen, ami folyni tud. :P Szóval igénytelen telót akartam.
Azt hittem, hogy levegõs csillapítás is létezik, elsõsorban levegõs telóknál...
Lehet, hogy tévedtem... :)

Köszi a felhomályosítást! :prosze:

Létezik levegõs csillapítás, de nagyon ritka, annyira, hogy már évek óta nem jött ki ilyen teló tudtommal. A kenés típusa és az igénytelenség között meg nincs igazából összefüggés, ezek alapján számodra egy egyszerûbb teleszkóp lenne jó, azok igénylik a legkevesebb karbantartást (és sokszor, jééé, ezek mûködnek a legjobban)
így valami olyasmi után nézelõdnék, ami acélrugós és nyílt olajfürdõs, és az elõfeszítésen és a csillapítás állításon kívül nem tud mást
sajnos az ilyen darabok ma már elég ritkák, de ha valamire az van írva, hogy HC v. HC2 vagy Open bath, akkor valszeg jó helyen keresgélsz

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
A csillapítás egy dolog, a másik meg a kenés. Zsíros telók ált. nem mozognak olyan szépen, és hideben belassulnak (hitványabbak beállnak).

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts
Szóval olaj nélkül nincs jó teló? :cry:
Azért akartam olaj nélkülit, hogy ne kelljen cserélni, és ne legyen, ami folyni tud. :P Szóval igénytelen telót akartam.
Azt hittem, hogy levegõs csillapítás is létezik, elsõsorban levegõs telóknál...
Lehet, hogy tévedtem... :)

Köszi a felhomályosítást! :prosze:

kimy

kimy

törzsvendég

• fórumtag
  • 600 posts
Pl: a manyitu axel super rtwd (milyen jol hangzik:)) is zsiros, jo lassu, meg elég kaki:p

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Bici; ne vegyél olyan telót amiben nem olaj biztosítja a kenést...olajfóbiád van? Akarsz róla beszélni? :D

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,067 posts
kivéve, amelyikben nincs.
régebben volt olyan rst, ami rugó/elasztomer+zsír kenés+levegõs (!!) csillapítás. hogy mostanában létezik-e ilyen, azt nem tudom. ez vmi cc teló volt annó, kb 10 éve.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts
mindegyik telóban van olaj...

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts
Sziasztok!

Létezik olyan teló, amiben nincs olaj, viszont van visszaút csillapítása, nem szervízigényes, nem csavarja a 203-as tárcsa, nem koppan fel, h akikapom az elejét, és bírja a strapát?

100mm körüli rugóútra gondoltam, és lehet rugós, és levegõs is.
Ugyanez a kérdés 190mm szemtávolságú rugóstaggal kapcsolatban is.
Durvább XC-re, és AM-ra kellene.

Köszi!

kimy

kimy

törzsvendég

• fórumtag
  • 600 posts
De én:). Így, hogy aludtam rá egyet, meg is veszem (jobb lesz nekem xc-am). meg nem tudom, de egy 140mm villa alapból 100mmen van, hát... eleve a rugouthoz negyzetes erõ kell (az is igaz, h jar hozzá 3 fajta rugo). Picit az Rs fele huz a szivem, de a fííling miatt jo lenne egy foxi.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Azt a Reba-t nem épp ma viszi valaki..?

kimy

kimy

törzsvendég

• fórumtag
  • 600 posts
Hellotok! Egy kis segitségre lenne szuksegem: Van az aproban egy vanilla(100mm), meg egy reba sl. Mindketto jo allapotban. Igazabol nem tudom melyiket kene elhozni. Dualair vs. Rugos fox. Elvileg egyertelmu, h fox, de nem vagyok benne biztos. Még annyi, hogy a probikeban mennyi idõ alatt csinalnak meg a rugocserét a foxban(kemény van benne, de jar hozza a gyari). Köszi

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts
Sziasztok!

A telókról, és tugóstagok mûködésérõl szeretnék egy átfogó, részletes írást olvasni.
Minden érdekel a témában, különbözõ megoldások, és gyakorlati megvalósításuk, levegõ, acél/titán rugó, olajos, levegõs csillapítás, mi miért, és miylen felhasználásra jobb/rosszabb, stb. Nem lenne baj, ha vizonylag friss lenne, és nem lenne elfogult.

Köszi!

Úgy értettem, hogy ha tudtok ilyen írásról, akkor légyszíves linkeljétek be, vagy írjátok le a könyv címét! :)
Köszi!!

wolfgabor

wolfgabor

vendég

• fórumtag
  • 18 posts
Igazatok van.............de ez egy új villa és az olajat vissza lehet tölteni bele...........valamint egy fontos elõzmény,hogy már telefonon megkérdeztema múlthéten és akkor 1500-2000 ft-ot mondtak. Ma a szemembe pedig ezt a massziv 5000ft-ot!!!Hmmmm...........nincs bajom a Probike.os srácokkal,mert tényleg tudnak és segitõkészek stb..........de ez gáz!!!!

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

olaj mind2 szárban van, csak a bal oldaliban jóval kevesebb, mert oda csak a kenés miatt kell.

ugyan nem tudom mennyibe kerül szervízben egy ilyen mûvelet, mert én mindig otthon csináltam, de elsõ hallásra nekem soknak tûnik a 4-5ezer ft. gondolom ebben az olajköltség is benne van, neked 2 féle olaj kell ami összesen kicsit több mint másfél deci. az olyan 1000Ft lehet...és ezt az egészet 1 óra alatt bõven meg lehet csinálni. szerintem.

szerviz óradíjnak hívják.
persze a te boltodban biztos 500-ért lenne az olajcsere, meg ingyen a váltóállítás ;)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,046 posts
ez így van.
annyiért én is szétszedek bármit, de elõrébb nem leszel. ja, meg neked kell összerakni.:D

amúgy egy teló szervíz megér annyit. abban benne van sztem az olaj, a takarítás, minden.
meg a tudás.:)

Izomtéridõninja-geológus!

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
abban a 4-5000 forintban a legfontosabb osszetevo is bennevan, amit mindenki elfelejt. a tudas. ;)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F