Itt a vége. Mert jó, minden évben azonosan magas a színvonal, és még mindig van olyan táv ami nincs meg! :-)
Kisebb bollyal megyünk tovább a köves ösvényeken, de jó a tempó és itt elõzni orosz rulett, keresztezünk megint egy utat és rögtön jobbra be az erdõbe, az elsõ töketlenkedik majdnem álló helyzetben billegünk az úton, a lehetõ legrosszabb majdnem nulláról ráfordulni egy ilyen letörésre, az elsõnek nem is sikerül valami, az ösvény mellett szedi össze a bicajt. Agyalgatok lefelé ha még valaki van elõl, aki a híd elõtti lépcsõsort elszúrja akkor morci leszek, kiesünk az aszfaltra és döntök, nyélen elõre állok és nekem kell oda érni elsõre, sikerül, 40-es tempó, tiszta a lépcsõ megfékezem, a fémes betét ordít és pattogok lefelé mint egy ordító megvadult öszvér, a lépcsõ mellett mindig állnak drukkerek, tombolnak nagyon hálás közönség. A lépcsõ végén is a híd elején állnak szurkolók fotósok mindenki hátrahõköl kicsit csak a nagy csikorgást-csattogást hallották és most egy szõrös behemót, majdnem a nyakukba esik, fénykép nem is készült ott! :-) A híd is tiszta és a lépcsõsor is dram-dram-dram-dram le rajta és a magyar szurkolócsoport leordítja a fejemet, libabõr1000-el!!!
Jön végre a második frissítõ itt vár Anikó, épp ideje, a reggeli két kínkeserves szenyó már nagyon messze jár, megállok, citromos víz balra el, helyére jön még egy izó, Red Bull még nem kell, magvas keksz a zsebbe, még egy adag a jobb markomba ,Gergõ 13 percre, ezen meglepõdök nagyon jót jöttem, kicsit meg is ijedek, remélem nem lõttem már el a puskaport, mert akkor a sóhegy tutira kinyír. Frissítõ zóna után le kell fordulni balra a folyó partjára alsó és felsõ út van, felsõre tippelek elkezdem becsûrni a kanyarba, bakker az alsó az, beférek-beférek, be, csak ott a kitúrt murva, jobb kezem tele keksszel nem bírom megfogni, megúszik az eleje, küzdök-küzdök, de eljön a pillanat amikor belátom, jobb lesz elfeküdni, kicsúszom egy bukfenccel befejezem és már talpon is vagyok, mint egy tornász, felkapom a bicajt, közben jobb markomból elengedem a marék port, ami nemrég még keksz volt. Felpattanok, menet közben gyors kárfelmérést végzek, bicó rendben, jobb térd, csípõ és könyék jelentéktelen bõrhiányosságokat szenvedett. Eszegetem a zsebembõl a kekszet a folyó parton miközben nyomom neki, utol ér két osztrák vagy német egy csapatból és nagyon összedolgoznak, felülök én is a vonatra jó a tempó 35-ket megyünk ahol csak lehet, átmegyünk a vasúti átjáró alatt, ki a bicós útra és kattog az agyam, nagyon nem fér a fejembe ez a 13 perc amivel Gergõ elõttem volt a frissítõn, meghozom a döntésem és leszállok a vonatról, nagyon erõs a tempó, a tó kerülésnél a saját biztonsági sebességemre állok vissza, nem akarom megszívni a sóhegyet.
Huszonöt-harmnic között tekerek és érzem valaki be áll mögém, ez jó neki is ez a tempó megfelelõ össze is tudunk dolgozni, de csak kushad mögöttem, megunom egy idõ után intek lehet elõre haladni, megelõz, akkor látom a mezérõl magyar, mondom jó volna akkor már kicsit összedolgozni ha így egymásra akadtunk, kicsit elszégyelli magát és sûrûn bólogat
Obertrauni frissítõn elõre pakolom a zseléket a nadrág szárába, ezt most próbáltam ki ezen a versenyen és jól mûködik, egyet betolok és neki indulok a tó maradék részének, már kellene pisikélni, de húzom-halasztom, keresztül tekerünk a sárga házon a lépcsõnél a szpiker bemondja a neveket, újabb lépcsõ a hegy oldalán, gurulunk tovább, a másik oldalon ott a mászóka, már nagyon kell, de ez itt egy kápolna, ezt mégsem kellene, kiérünk egy sípályára, a közepén kis öblösödéssel jól belátható mindkét irányba(nem szeretnék úgy járni mint tavaly a hasmenéses esetemnél, itt nem lehet meglepni). Megállok és közben számolom a versenyzõket, a pisilési idõ új mértékegysége 15 versenyzõ, kicsit bosszantó mennyien elmentek, de az érzés megfizethetetlen, ezt már nem kell felcipelnem, mások is így gondolják mert 4 fíút visszaelõzök, akik ugyan ezen tevékenységgel múlatják az idõt. Neki a sóhegynek, jól megy nézem az órát most is 5-6 km/h mint csütörtökön, Gergõ is figyelte, õ is dettó, mondjuk neki volt közben egy telefonja, hátranyúlt kivette a telcsit, de ismeretlen szám volt, így nem vette fel, vissza a zsebbe, eközben elhaladt egy sporttárs mellett ki ezt látva összeomlott mint az orosz birodalom. Fent vagyok a sikló állomásánál, a rét felét is kitekerem, de elkaparok, feltolom az aszfaltra, leverem a sarat a cipõrõl és felszállok elkezdem tekerni az aszfaltot, kinézek egy célt: fedett járda feljebb, csak az út szakítja meg na odáig jó volna, igen, csak van az úton keresztbe vízelvezetõ elforgok rajta, marad a tolás, jön a 32%-os csúszik a cipõ a vizes aszfalton komolyan néznem kell valami érdesebb részre lépjek, mert eltaknyolok, közben egy osztrák csaj szépen lassan kitekeri, nem zavar, könnyû neki, õ ide született! :-)
És igen megjött az esõ, elõször csak olyan minden mindegy módra, amíg be nem melegített, utána masszívan. A nagyon meredek után felszállok és kitekerek még egy részt, kis tolás megint újra fel, ez már a felsõ rész nemsokára dózer, néha az ember rábök a váltókarra, hátha csoda történik és van még nagyobb tányér, most is ezt teszem és láss csodát, illetve nem csoda 22-30 nál szálltam le a réten és elfelejtettem az aszfalton feltenni még az utolsó 32-esre, most azért tudtam még váltani. :-/
Száguldozás lefelé immár csurom vizesen, de a mellényt még nem akarom felvenni, mert hátra van a legkeményebb mászás és utána a nagy lejtõzés majd ott, hideg van, nem csak esõ. Az a helyzet nem kívánom a lejtõzést, ráadásul a tolás közben megelõzött schotter germánok elzúgnak mellettem, nagyon nem éreztem ezt a lejtõzést és most volt az, ami még soha: alig vártam a mászást, mert a bõr is rám hûlt mire leértem a Wildbach-nál levõ frissítõhöz. Szokásos bácsitól a vizet el, amit a patakból mer, most is isteni finom zamatos és sûrû remélem nem a kiolvadó mamut pisitõl! Bedobok pár guriga felszeletelt sóskiflit nagyon jól esik, a pisilés után újabb komfort növelés következik leveszem a cipõket és kirázom a belé került murva darabokat visszabújok, és mennyei érzés és ugye ezeket sem viszem fel a hegyre. Megkezdem a nap legkeményebb mászását, jól vagyok, kicsit visszamelegszem és motiváltnak érzem magam: a cél leszállás nélkül feltekerni a tetejére, most talán könnyebb lesz, mert jó erõben vagyok és így idõben is rövidebb lesz. Az esõ még nem unta meg, kitartóan és nagyon sûrûn esik, olyan vagyok mint egy csatorna: folyik át rajtam a víz. Az biztos: ez a hegy nem erodált tavaly óta semmit, piszkosul hosszú volt és nagyon monoton, közben azon gondolkoztam Gergõ a rajtba oda adta a kartyûket és rövid ujjúban nyomja, valahol úgy fogok rátalálni megmerevedve, teljesen kiment az esõkabátja az eszembõl, az életmentõ kabát, amikor felért a tetõre, már annyira fázott, ha nem lett volna nála a kabát és valaki ott árul, 150€-t is adott volna érte elsõ szóra! :-)
Nagy nehezen felértem és egy kis 20 méteres szakaszt leszámítva végig tekertem, ott egyszerûen a tolós emberek nem engedtek el, valahol a pokolba kívánhattak mit erõlködök én itt, toljam szépen ahogy mindenki más is, én meg szívem szerint beletapostam volna annak a Cube mezbe öltözött sporttárs kerekébe aki nem volt hajlandó levenni a nyomról a bicaját, mindegy fent voltam.
Benyúltam a mez zsebébe a két energia rágó tablettáért, bár nagy összegû fogadást mertem volna kötni rá, hogy csak valamiféle pépet fogok találni, de nem, egyben voltak és jól estek a zselék után. Magamra kaptam a szélálló mellényt, ami nem meglepõ módon csurom víz volt, de a dolgát tette, ezt onnan tudtam, a karom majd lefagyott lefelé mert, azt ugye nem takarta. A kifli gurigák kicsit megálltak a gyomromban, így a következõ frissítõnél, ami egy kis lejtõzés után volt, mennyei módon jól esett a Red Bull, amibõl csak két vízszintes ujjnyi volt a pohárban, de nem szemérmeskedtem össze öntöttem néhány pohár tartalmát egybe és beküldtem, bekeptam pár darab magvas kekszet ami érdekes három szögletûre volt sajtolva és nagyon finom volt. Kis fennsík, egy kis felfelé mászás és kezdõdött a brutális leszáguldás a Gossaui tóhoz, schotteres út, szakadó esõ, 6 fok, 50-es tempó 12 kilométeren keresztül, a nyakig felhúzott mellény jól tette a dolgát, de a vizes kesztyû, a kar és a nagyjából fedetlen lábam...ez utóbbi olyan nyers hús színt vett fel, az ujjaimat féltettem leginkább mert, ha elgémberednek, akkor vége a dalnak, itt nagyon intenzív fékezések voltak. A vizes schotter nekem jobban bejött mint a száraz, jól éreztem a kanyarokat és a féktávokat, két kanyar volt csak, amit elfékeztem és lesodródtam az ideális ívrõl.
Aztán egyszer ez a lejtõ is véget ért és lent voltam a tónál, ahol már-már meleg volt, aszfaltos száguldás az utolsó elõtti frissítõhöz ahol benyomtam az agydurrantó zselét, mert megint egy combos mászás következik, az utolsó. Itt már felkészültek voltak az átfagyott bringásokra, volt meleg tea, keményen cukorral, citrom nélkül mint egy gyengébb kávé, átfutott a fejemen nem e okoz majd gondot, a zselében is jócskán van koffein, de a meleg mindent megért.
Kézbe kapva a poharat megláttam egy egyszálbél szlovák srácot talpig rövidbe öltözve, aki nem vacogott a kifagyástól hanem rángatózott, de szó szerint, vittem egy pohár teát nem akarta meginni, azt hitte valami izót akarok belé tukmálni, megértettem vele, hogy meleg tea és a kezébe nyomtam a poharat, pár lépést eljöttem hadd igya nyugodtan és azt látom, szerencsétlen nem bírja eltalálni a száját a pohárral, ki fogja lötyögtetni az egészet. Megfogtam a poharát és szépen megitattam, vártam kicsit és még egyszer, nem volt jó állapotban, ezért elé álltam és ékes szlováksággal közöltem vele nye dobre, ennyit tehettem érte, remélem feladta a versenyt.
Nekiláttam az utolsó mászásnak, a cél ismét a leszállás nélküli kitekerés volt, amit esemény nélkül sikerült is teljesíteni, itt már láttam 3-4 bringást akik visszafelé gurultak lefelé, gondolom megunták és inkább feladták, az esõ persze szünet nélkül adta neki, a Polar órám is megunta, elvégre is nem búvár óra õ, elkezdett mindenféle összevisszaságot mutatni, majd azt sem.
Az utolsó Klaushofi frissítõn már nagyon ráfért a láncra egy kis kenés, de az nem volt, viszont a Redbullciból dõzsi-habzsi, itt tele volt a pohár, elõvettem a saját láncolajamat, de nem ment könnyen a kenés mert az alapból is sûrû Rohloff még a legmagasabb hegy hatfokos hõmérsékletéhez igazodó halmazállapotában nehezen bújt elõ a flakonocskából, vissza a nyeregtáskába cipzár be és hajtás az utolsó 15 km-es hullámvasutazásra. Az utolsó murvás lefelén valami rá esett a sarkamra kétszer gyorsan, azt hittem valami kavicsot dobott fel a kerék, de olyan érdekesen puha volt, mint késõbb kiderült a cipzár meg a murvás sarat nem tolerálta és behúzott állapotába szétnyílt és én szépen kipakoltam a schottera mindent ami benne volt, vasárnap visszamentünk az olaj és a Co2 patron meglett a többi ment a levesbe.
Aszfalton bevonatozás, a Stattegi híd alatt nem volt egyszerû trutyi, megijedtem, hogy a töltés oldalán majd nem bírok felmászni, de már olyan lábnyom lukak voltak beletaposva, nem okozott gondot, a város feletti kis erdõcskében még disznólkodtunk kicsit a dagonyában.
A beöltözött srácok Görb-nél megint ott voltak és nyomták egész nap, most söröshordónak volt beöltözve az egyik és azt is kínáltak frissítõként, amit már jó elõre jeleztek is egy több nyelvû táblán, és volt kicsi vicces ugrató is, amit megint megugrottam nekik, a sört viszont kihagytam.
A Vasúti aluljáróból kijõve Kata és Gergõ tekertek hazafelé ilyen hõvisszaverõ fóliába betekerve úgy néztek ki mint akik a Szárnyas Fejvadász újra feldolgozásában statiszták! :-)
Aztán már a befutó esõ nélkül, elõbb feladta, mint a bicajosok zöme, lekapták a chipet, megkaptam a bónt amivel ki lehet váltani a pólót, ott várt Anikó, Üdvözöltem Áront és Huleszt akik D távon mentek.
-És most?
Kérdezte Anikó.
-Mi legyen?
-Mi lenne, gyerünk a fagyizóba, tudod a nagy jegeskávé jár nekem! :-)
Így szépen leültem én a nyakig sárosan a fagyizó teraszára, Anikó megrendelte a nagy jegest, én meg jóízûen elfogyasztottam, a szomszéd asztalnál az osztrákok halálra nevették maguk:-)