Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Salgótarján

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
10143 hozzászólás a témában

kohasz

kohasz

törzsvendég

• fórumtag
  • 494 hozzászólás
Átkelés a Börzsönyön avagy „Gyalogolni jó”
Emlékhelyek a Börzsönyben II.

Elõzetesben idézném Zsócit, aki megkérdezett bennünket, hogy igényeljük-e a beszámolóit. Most én is felteszem ezt a kérdést, ugyanis ha a válasz a NEM, akkor leállok az ilyen beszámolókkal. Ha sikerül beindulnia az új honlapnak, akkor esetleg már csak a linket teszem ide be, ha egyáltalán van rá igény.

Gabóca írta, hogy a síeléssel alapozza meg a bicózást és fordítva. Korábban én is szerettem síeltem, de 2005-óta sajnos nem nyílt erre módom, ám télen nálam elõjön alapozásnak a gyalogtúrázás. A gyaloglásban azt szeretem igazán, hogy még szabadabban tudom az útvonalakat variálni és a tájat is sokkal jobban meg tudom figyelni, mint mondjuk bicajjal.

A December közepén tett börzsönyi túrám folytatásának szántam ezt a megmérettetést. Az útvonal kijelölésében az „Emlékhelyek a Börzsönyben II” pontjai adták az alapot, ehhez tettem még hozzá pár érdekességet. Logisztikailag, vonattal terveztem meg kijutni Diósjenõre és onnan végig gyalog elõbb a Kemence-patak völgyében, majd felmászás a Hegyhát gerincére és végül – de nem utolsósorban – átkelés a Börzsöny legmagasabb csúcsán, a Csóványoson (938 m). Az érkezés Királyrétre volt tervezve ill. ha túl gyors vagyok, akkor tovább gyaloglás Szokolya irányába és anyósomék esetleg útközben felvesznek. Ugyanis rokonlátogatás volt tervbe véve délutánra és a Nagyi Szokolyán lakik.

Reggel a vonat késett, de így is sikeresen elértem a csatlakozást Vácott. A „Piroskával” zakatoltam a Börzsöny keleti oldalának hegyei között. Pár számomra ismeretlen építkezést is felderítettem útközben, így még szakmailag is volt értelme a kikapcsolódásomnak. ;-)

Fél nyolckor indítottam meg a túrámat Diósjenõrõl. Elõször a falu kisebb utcáin bandukoltam, majd egy keresztet elhagyva már a természetben lépkedtem egyre feljebb. A sárga nz. többször is keresztezi az erdészeti utat, míg felér a Jenõi-Závoz-nyeregbe. Ez a pont (országúti) bicajjal is megmászható, melyet javaslok is minden, ilyen irányban érdekelt embernek. Innen továbbra is a sárga nz. jelzést követtem, ami egy jókora levágással ért ki a kemencei erdészeti útra. Elég hosszú aszfaltos szakasz következett. A forgalom azonban olyan minimális volt, hogy Királyházáig összesen három autóval találkoztam, pedig idáig már 8 km volt mögöttem. Az idõjárás bekeményített és a nagy szél mellé némi hószállingózás is párosult.

Még maradtam az aszfalton, mert a közel 2 km-el lejjebb lévõ Dr. Kenyeres Balázs-forrástól szerettem volna felmászni a Hegyhát gerincére. Amikor már azt gondoltam, hogy túlmentem rajta, akkor néztem jobbra és pont ott volt a sárga kör jelzés. Nosza, neki is indultam a hegymászásnak, ami elég komolyan adta a szintet. Egészen rövid idõ alatt felcaplattam a Varjas-kunyhóhoz, ami 470 m magasan található. Ez egy nagy keresztezõdés is egyben. Itt megy keresztül a „Tótok útja” sárga jelzése és innen indul a sárga + Bernecebaráti felé. Én is ezt a jelzést választottam és mintegy 400 méterrel feljebb a jobb oldalon fel is tûnt a Kanász-kereszt. Az új (2006-ban állított) kereszt mögött ott fekszik a régi is, mementóként szolgálva. A történet is szomorú: a XIX. században az itt legelészõ házidisznók közé rontó vadkannal vívott csata végén veszítette életét az õket õrzõ kanász.

Innen még nem mentem rögtön vissza, hanem az Ozmotring (433 m) csúcsa után a Külsõ- és Belsõ-tó mellet elhaladva felkerestem a Bernecebaráti fölött lévõ Katonasírokat. A II. világháborúban itt létesített segélyhelyen 16 sebesültet, a parancsnokukat és az orvost is agyonlõtték. Két sír is áll most ott, az eredeti és egy felújított. Utóbbin a mécsesek és virágok mellett három éles lõszer is el volt helyezve.

Innen az utam visszafelé teljesen megegyezett az idefelé jövõvel egészen Királyházáig. Az idõvel is jól álltam, ugyanis éppen negyed tizenegykor hagytam el ismételten Királyházát, de most már 17 km volt a lábamban.

Királyházáról a Magas-Börzsönybe nagyon sokféle útvonalból választhatunk. Egyik szebb, mint a másik, ám nem túl könnyû útvonalak, hiszen jó 6 km alatt kell több mint 600 méter szintet leküzdeni. Én eddig hármat próbáltam ki ezekbõl: a Dobó-bércet (kék nz.), a Pogányvár kapaszkodóját (piros hsz.) és a Nagy-Mána bércet (piros sáv). Most a piros nz. volt soron. Az indítása már tetszett, ugyanis nem a sáros (ami most fagyott volt) dózerúton szerpentinezett kifelé, hanem egy szép, avaros ösvényen. A „Királyné pallagja” nevû rét igazán lenyûgözõ volt. Állítólag Beatrix királyné itt múlatta az idõt, amíg férje a környéken vadászott. A küzdelem azonban innen lett komolyabb. Egyrészt a meredekség is bekeményített, másrészt a szél is egyre jobban ért, hiszen lassan kiértem a Rakottyás-bércre. Itt láttam egyébként az elsõ hófoltokat. Ezek nem az utcai hótolásból származó feltorlódások voltak.  Egy kerítéstõl megkapó kilátásban volt részem a Felvidék felé. Rövid, pihentetõs rész következett, majd egy kilátóhely érintése után elértem a József-emlékmû leágazóját. Pár száz métert kell tenni az igen impozáns alkotásig. Az emlékmû József fõherceg itteni vadászatának megörökítésére készült, amely még 1909-ben történt.

Visszatértem a piros nz-re és továbbmásztam felfelé a Sasfészek-bérc felé. A környezet nagyon zord lett: rengeteg kidõlt fa, zúgó szél, nyekergõ fák, borult idõ. Utóbbi nem is sokáig váratott magára, mert hirtelen egy hózápor közepén találtam magam. A Viski-köveket mellõzve végre feltûntek az elsõ piros jelzések. Ez bíztató volt, mert tudtam, hogy már nincs messze a két nagy csúcs. Még egy nekirugaszkodás és felértem a Magosfa (915 m) alá. Innen aztán balra vettem az irányt és elkezdtem megmászni a Csóványost (938 m). A szél változatlan erõvel fújt és a hó is hullámokban „rámtört”. Szerencsére innen már egy hamar elértem Nógrád megye második legmagasabb csúcsát. (Az elsõ ugye a Piszkés-tetõ.) ;-)

Idáig közel 25 km volt a túra. Igazából a kilátó belsejében szerettem volna frissíteni egyet, mert legutóbb még Királyházán volt hozzá szerencsém. Ám ott „teltház” volt, ugyanis egy túrázó csoport húzódott be, menedéket keresve. Így nekem maradt az útközbeni kajálás, ami azért nem olyan nagy gond. Lefelé menet találkoztam egy futócsoporttal, bár itt már õk is „csak” gyalogoltak. Mire elértem a Sváb Sándor emléktáblát, már meg is kajáltam. A tábla itt is egy vadászati emléket õriz, de ez nem is véletlen, hiszen ez a BTHE mozgalom most a Börzsöny erdészeti és vadászati emlékeit tárja fel.

A piros X-et választva visszatértem a kék sáv jelzésre, majd a Szabó-kövek érintésével (szép kilátás) mentem tovább a Rakodóig. Útközben már elég sok turistával találkoztam. Innen már meg tudtam saccolni a leérésemet, így telefonáltam egyet. Az idõpont egybecsengett a családéval, úgy hogy nem akartam csalódást okozni nekik, így nekilódultam a lejtmenetnek. Elõbb a kék +-en mentem a Magas-taxi turistaházig, majd a sípályán átvágva a – jelzetlen - Róka úton ereszkedtem tovább. Itt néha-néha már akadtak sáros szakaszok is, de azért nem volt vészes a szitu. Több helyen cserélik a villanypóznákat így hiába jött meg késõbb a piros jelzés balról, mivel a régi jelzések az oszlopokon voltak, így most csak mutatóban maradt néhány a fákon. Ám a Taxi-nyiladék még így is eltéveszthetetlen. Meglepetésemre a szembejövõ kirándulók között még pici gyerekek is akadtak. Leérve Királyrétre egy Róka tûnt fel az út másik oldalán. Honnan tudta, hogy én a Róka úton jöttem? ;-)

Telefon, majd gyaloglás tovább és végül közel 35 km után, fél kettõkor Paphegyen találkoztam a családommal.

Igazán jó kis túra volt!

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDEN SALGÓTARJÁNI HKE TAGNAK ÉS CSALÁDJAIKNAK!!!

Kanzyani

Kanzyani

vendég

• fórumtag
  • 33 hozzászólás
Egy hajléktalan éppen nagydolgát végzi egy parkban, mikor egy rendõr meglátja.
- Mit csinál jóember? Ha végzett beviszem!
Mire a hajléktalan:
- Végeztem biztos úr, az egészet beviheti.

RTamás

RTamás

törzsvendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás
A szõke nõ automata mosógépet kap a férjétõl ajándékba. Nagyon boldog, alig,
hogy beüzemelik, már másnap mosni akar. Gyorsan levetkõzik és nekilát
berakni a ruhát. Hirtelen haza ér a férj, s döbbenten látja, hogy a felesége
meztelenül áll a mosógép mellett és rakja a ruhát.
- Na, DE! Drágám!! Te miért vagy meztelen?
- Mert a használati utasítás szerint, az elsõ programot ruha nélkül kell
indítani!

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

http://www.kepfeltol...ltoltes.hu_.jpg
Mai túra

Szép-szép! Hát még ha a kõ nem látszódna ki a hó alól, na az volna az igazi!Feltöltött kép Úgy néz ki ma is síelés helyett, mehetek bicózni...

Fakukac

Fakukac

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás
http://www.kepfeltol...ltoltes.hu_.jpg
Mai túra

Balu.v.

Balu.v.

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás

Balu. v-nek. Tisztelem, hogy egyenes úton akarsz járni, ritka ez a mai világban. Alapjában véve egyet értek ezzel, én is igyekszem így élni, de sokan ezt nem értékelik. Ma az "ügyeseké" a világ, legalább is gyakran azok érvényesülnek, és nem a tisztességes emberek. Talán ezért tart ott az ország, ahol. Sok ilyen fiatal kell és akkor talán javul a helyzet.

Sajnos nem tehetek mást. Ez van. Ha nem ismerem a jogi hátterét nem akarom meglépni, nehogy én járjak rosszul. Nem hiányzik, hogy kivágjanak a suliról vagy vmi....
Kellenének. Meg persze nem csak fiatalok. De sajnos nem tökéletes világban élünk, sõt! Még csak "nyugat-európában" sem... Ez Magyarország:(

Más: Úgy néz ki jövõre lesz pár eladó cuccom. Hirdetni nem nagyon hirdetem, ha kell valakinek viszi... Esetleg jó lehet egy edzõ gépre, vagy cyclocrossra, vagy akármi. X-mission nyeregcsõ, kormány és stucni. Ha érdekel vkit akkor PÜ...

Gyuri bá

Gyuri bá

törzsvendég

• fórumtag
  • 847 hozzászólás
Balu. v-nek. Tisztelem, hogy egyenes úton akarsz járni, ritka ez a mai világban. Alapjában véve egyet értek ezzel, én is igyekszem így élni, de sokan ezt nem értékelik. Ma az "ügyeseké" a világ, legalább is gyakran azok érvényesülnek, és nem a tisztességes emberek. Talán ezért tart ott az ország, ahol. Sok ilyen fiatal kell és akkor talán javul a helyzet.
Hívnak a hegyek! :D

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.708 hozzászólás

Köszönöm Bálna! Én nem tudtam milyen "szabályok" élnek ezzel kapcsolatban. És nem is nagyon találtam róla semmit(bár lehet, hogy én kerestem rossz helyen...)

Nincs mit. Pontosabbat én sem tudok, de ez az alap, az biztos...

Balu.v.

Balu.v.

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás
Köszönöm Bálna! Én nem tudtam milyen "szabályok" élnek ezzel kapcsolatban. És nem is nagyon találtam róla semmit(bár lehet, hogy én kerestem rossz helyen...)

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.708 hozzászólás
Nappali jogviszony mellett "megbízási szerzõdéssel" dolgozhatsz - ezt egyébként korlátlan mennyiségben, vagy maximum "4 órás munkaidõben", hivatalosan felvéve. Én errõl a két hivatalos útról tudok.

Balu.v.

Balu.v.

vendég

• fórumtag
  • 91 hozzászólás

Félreérted, hé! Gyuribá aszongya, hogy az állásinterjún ne mond el, h suliba jársz.

Szerintem az a bajuk egyébként, h a fõiskolásoknak mindig van valami nyûgjük, ZH, gyakorlat, labor, vizsga, szigorlat, rendszeres bebaszás, anyámkínnya, és ezeket a munkaadók nem akarják bekalkulálni a munkamenetbe. Ha Te is ilyenekkel elõ fogsz állni ("fõnök, szerdán csak 12-re jönnék, mer zéhám lesz ebbõl-abból"), akkor el kell, hogy mondd az interjún, mert egyébként késõbb csak a feszültség származik belõle.

Balu, Adlac meg Rszabi jól mondja, nem azt akartam mondani, hogy ne oszd meg velünk a gondjaidat. Amúgy az õszinteség híve vagyok, de nem mindig vezet célra.

sztem Gyuribá az állásinterjún való õszinteségre gondolt,sztem
tékitízi

Szép szép. De nem mindenki gondolkozhat így. Nekem kell a diploma és nem tudom milyen jogi háttere van ennek az egésznk. Nem szeretném azt, hogy de jó dolgozok, aztán egyszer csak de rossz megszûnt a hallgatói jogviszonyom. Ezért meg sem fordult a fejemben, hogy úgy értelmezzem, ahogy Ti!!! Amíg nem tudom milyen következményei lehetnek annak, hogy elhallgatom, hogy fõsulira járok, addig nem is nagyon fogok megtenni ilyet, mert nem szeretném azon kapni magam, hogy kirúgtak az iskolából is meg a munkahelyrõl is.

Rszabi: ZH, nem nagyon zavar, persze szoktam tanulni... Nekünk szigorlatozni már nem kell. Ami húzósabb az a vizsga idõszak, de akkor meg órára nem járok. Aki ismer azt tudja, hogy kb a szilveszteri pohár pezsgõ nekem kitart egész évben, szóval a bebaszás/másnaposság kizárva. Mivel a munka távmunka lenne, ezért olyan se nagyon van, hogy elkéssek a melóból. Pont ez lett volna benne a jó!

Kicsit túlreagáltam a dolgot ez igaz, de akkor sem tudom máshogy értelmezni az én helyzetemben.

Majd' elfelejtettem. Mindenkinek:

RSzabi

RSzabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 565 hozzászólás
Feltöltött kép

Gerispeci

Gerispeci

törzsvendég

• fórumtag
  • 579 hozzászólás
Békés Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

gyurmaSt

gyurmaSt

vendég

• fórumtag
  • 18 hozzászólás
Minden kedves klubtagnak és fórumozónak Békés Boldog Karácsonyt kivánok!!!

RTamás

RTamás

törzsvendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás
Hölgyek és Urak!
Boldog, áldott karácsonyt, sikeres Új Évet MINDENKINEK!
Tamásék!

FRIZ 22

FRIZ 22

törzsvendég

• fórumtag
  • 264 hozzászólás
Boldog Karácsonyt:)

Feltöltött kép

Gyuri bá

Gyuri bá

törzsvendég

• fórumtag
  • 847 hozzászólás
Csatlakozom, kellemes ünnepeket, jó pihizést (az idõ miatt másra nincs nagy esély) meg BUÉK! Én is itt küzdök egy Fekete Démonnal.
Találó Rena üdvözlete ebben a körben.
Hívnak a hegyek! :D

grandmaster

grandmaster

törzsvendég

• fórumtag
  • 305 hozzászólás
Boldog Karacsonyt kivanok mindenkinek!

VéZSé

VéZSé

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
Én is Áldott Karácsonyt kívánok minden bringásnak és családjának!

transzporter

transzporter

törzsvendég

• fórumtag
  • 363 hozzászólás
Mink is a Bébivel, hasonlóakat, küldjük mindenkinek aki szereti